Προειδοποίηση – σοκ: “Το κάθε ορμητήριο κατά του Ιράν αποτελεί για εμάς στόχο”

Προειδοποίηση – σοκ: “Το κάθε ορμητήριο κατά του Ιράν αποτελεί για εμάς στόχο”
Η σημαία του Ιράν. AP

Τι επεσήμανε σε πολιτικούς αρχηγούς ο πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα. Γιατί ο πρωθυπουργός μάλλον δεν θα ξαναέκανε τη δήλωση που έκανε στην Ουάσιγκτον για τη δολοφονία Σουλεϊμανί.

 Η κλιμάκωση των ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων στον Περσικό κόλπο και τη Μέση Ανατολή δημιουργούν προβλήματα σε όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ αποδεικνύεται πως η κάθε στρατηγική έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
Το αναφέρουμε σε σχέση με την προειδοποίηση-σοκ που, σύμφωνα με τις διασταυρωμένες πληροφορίες που διαθέτουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», πραγματοποίησε ο ιρανός πρέσβης στη χώρα μας, στις συναντήσεις που είχε με πολιτικούς αρχηγούς, λίγο πριν το διάβημα του Ιράν στην Αθήνα για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον για τη δολοφονία Σολεϊμανί κατά εντολή του Ντόναλντ Τραμπ.

«Κάθε ορμητήριο κατά του Ιράν αποτελεί για εμάς στόχο, να το ξέρετε αυτό», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος πρέσβης, αναφερόμενος προφανώς στον ρόλο της βάσης της Σούδας στον σχεδιασμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ιράν, μάλιστα, καταλογίζει στην Αθήνα και στη θέση που έλαβε για την δολοφονία Σολεϊμανί «υπερβάλλοντα ζήλο», καθώς –όπως τονίζει ο πρέσβης του, παρόμοια θέση δεν έλαβε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, παρότι πολλές εξ αυτών-εν αντιθέσει με την Ελλάδα που έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με την Τεχεράνη- έχουν επιδείξει εχθρικές συμπεριφορές κατά του ιρανικού καθεστώτος. Ο δε πρωθυπουργός, σύμφωνα με όσα άφησε να καταλάβουν πολιτικοί αρχηγοί που του έθεσαν το θέμα –και σύμφωνα πάντα με τις διασταυρωμένες πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας- άφησε να εννοηθεί πως πιθανότατα δεν θα ξαναέκανε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση.  Θυμίζουμε πως, μιλώντας στο «Atlantic Council», στην Ουάσιγκτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθμνικό συμφέρον των ΗΠΑ». Το δε γεγονός ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη σελίδα του πρωθυπουργικού γραφείου, δείχνει πως η Αθήνα, κατανοώντας και τους κινδύνους, την υποβαθμίζει.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Δένδιας, στην επικοινωνία του με τον ιρανό ομόλογό του, μάλλον διευκρινίζει πλήρως τις θέσεις της Αθήνας και «διασκεδάζει» -κατά το δυνατόν- τις ανησυχίες της Τεχεράνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα