Ένα “προφητικό” ρεπορτάζ τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Ένα “προφητικό” ρεπορτάζ τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου
O Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτο αρχείου. Eurokinissi

Όταν τα "Παιχνίδια Εξουσίας" έγραφαν για τον εκλογικό νόμο και το σχέδιο "2+4" για πρόωρες κάλπες στις 30 Ιουλίου!

Στις 30 Ιουλίου, τρεις εβδομάδες μόλις μετά τις εκλογές, τα «Παιχνίδια εξουσίας’ και ο Νews 24/7, είχαν κάνει λόγο για το σχέδιο «2+4» του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αλλαγή του εκλογικού νόμου και «κάψιμο» της απλής αναλογικής, ενώ είχαν κάνει ειδική αναφορά στον καθοριστικό ρόλο του Κινήματος Αλλαγής στο συγκεκριμένο θέμα.

Δεν θα αναφερόμασταν στο ρεπορτάζ- αποκάλυψη, εάν το διάστημα εκείνο δεν αντιμετωπιζόταν με ειρωνείες από μέσα που σήμερα …ανακαλύπτουν το θέμα και αν δεν …διαψεύδονταν- όχι από την κυβέρνηση, αλλά και πάλι από συγκεκριμένα μέσα! Εξάλλου, η στήλη και το News 24/7, αποκάλυψαν στη συνέχεια και την επιλογή Τσίπρα για κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά και την αλλαγή στρατηγικής από το ΚΙΝΑΛ, που αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές, με το σύστημα της απλής αναλογικής, ώστε να «καεί» το σενάριο των διπλών εκλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν σημαίνουν απαραιτήτως ότι θα προκριθούν από το Μέγαρο Μαξίμου οι πρόωρες κάλπες, καθώς –αν και το δέλεαρ είναι μεγάλο- πολλά θα κριθούν από το τι θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις, το τι θα γίνει με την οικονομία και την πορεία των ελληνοτουρκικών, σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση και πολλά άλλα. 

Έγραφαν, λοιπόν, τα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 30 Ιουλίου: 

Και ξαφνικά, ενώ δεν έχει περάσει ούτε καν μήνας από τις εκλογές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, άρχισαν να συζητούν στο παρασκήνιο το θέμα του … “2+4”! Αν, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον δεν μπορέσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, να προχωρήσει-εφόσον αισθάνεται πολιτικά δυνατός και δημοσκοπικά η ΝΔ εμφανίζεται τότε πρώτο κόμμα- σε πρόωρες εκλογές πάνω στη διετία. 

Με τις πρώτες εκλογές θα “καεί” η απλή αναλογική ως το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών, αφού δεν θα σχηματίζεται κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τη νέα προσφυγή στις κάλπες με τον εκλογικό νόμο που θα έχει ψηφίσει νωρίτερα το Μαξίμου. Στα δυο χρόνια, δηλαδή, να εξασφαλιστεί μια νέα τετραετία! 

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το σχέδιο “2+4” έχει ήδη απασχολήσει στελέχη της νέας κυβέρνησης, ακόμα και ως σκέψη, όσο νωρίς και αν είναι βέβαια για τέτοιους προβληματισμούς και πολύ περισσότερο για τέτοιους σχεδιασμούς. Όπως δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων, γεγονός που δημιουργεί “νευρική κρίση” στην αντιπολίτευση, που, μεταξύ άλλων, δεν μπορεί να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της και ζει σχεδόν κάθε στιγμή με τον κίνδυνο του αιφνιδιασμού. Το παραπάνω, βεβαίως, δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση και την παρούσα αντιπολίτευση, αλλά αποτελεί αξίωμα στην πολιτική, ιδίως στην περίπτωση που υπάρχει αυτοδυναμία και νωπή λαϊκή εντολή. 

Προκειμένου, όμως, να τεθεί το ερώτημα για το “2+4” στο τραπέζι, προϋπόθεση είναι να μην έχει πολιτικό κόστος στα δυο πρώτα χρόνια η εμπροσθοβαρής πολιτική που επιλέγει να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το πολιτικό τοπίο δεν θα είναι το ίδιο ειδυλλιακό με το σημερινό για τη Νέα Δημοκρατία μετά από ένα εξάμηνο. 

Ρόλο σε αυτό θα παίξει ασφαλώς το διεθνές περιβάλλον, αν δηλαδή θα επέλθει ύφεση στην Ευρώπη, όπως προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί ή όχι, αλλά και εάν επέλθει, πώς αυτή θα αντιμετωπιστεί από την Ένωση- με σφίξιμο εκ νέου των λουριών ή με μια νέα, “χαλαρή” πολιτική. Ρόλο επίσης θα παίξει εάν “θα σκάσει” ‘η όχι το ασφαλιστικό, τι θα γίνει στο Αιγαίο, πώς θα συμπεριφερθεί στο μέλλον σε θέματα ήθους η κυβέρνηση, σε τι βαθμό θα μετασχηματιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση και πολλά άλλα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το τυχόν απρόοπτο, είτε σε θετική, είτε σε αρνητική κατεύθυνση. Ούτως ή άλλως, η συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής στον εκλογικό νόμο που επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι, καθώς -σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”- η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προβληματίζεται πολύ για το τι θα πράξει…»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα