Στα πρόθυρα συγκρούσεων στους δρόμους βρίσκεται η Αλβανία

Στα πρόθυρα συγκρούσεων στους δρόμους βρίσκεται η Αλβανία
Φωτό αρχείου: Διαδήλωση στην Αλβανία AP

Για τις 13 Οκτωβρίου προγραμματίζει τις εκλογές που ανέβαλλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,ο πρωθυπουργός όμως επιμένει ότι θα διεξαχθούν κανονικά στις 30 Ιουνίου και αρνείται να συναντηθεί  με τον Πρόεδρο!

Στους δρόμους κινδυνεύει να μεταφερθεί την Κυριακή η ένταση στην Αλβανία, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας που ανέβαλλε τις εκλογές ανακοίνωσε πως αυτές θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου, ενώ ο πρωθυπουργός επιμένει πως θα διεξαχθούν κανονικά την Κυριακή 30 Ιουνίου και αρνείται να πάει σε συνάντηση με τον Πρόεδρο!

“Πιστεύω ότι έδωσα τις εξηγήσεις που έπρεπε προς το παρόν, και η εξέλιξη αυτή  είναι άγνωστη, απρόσμενη και δεν έχει χωνευτεί ακόμα καλά. Εγώ, ελπίζω ότι όλοι θα ξανασκεφθούν. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι δική του ευθύνη. Η δικιά μου ατζέντα, δεν είναι η ατζέντα «Ράμα φύγε!» , είναι πιο απλή: «Ράμα ξανασκέψου!». Δεν του ταιριάζει να γίνει ο πρωταγωνιστής μιας  Κυριακής της διχόνοιας μεταξύ των Αλβανών πολιτών  και της πρόκλησης από ένα  παράλληλο κράτος. Έχουμε χρόνο, έχουμε ώρες, έχουμε ημέρες.  Όλοι έχουν ανάγκη να ξανασκεφτούν, διότι οι πολίτες ανησυχούν” δήλωσε χαρακτηριστά ο Πρόεδρος Λ. Μέτα-και συνέχισε:

“Η ατζέντα μου δεν είναι μπολσεβίκικη, η ατζέντα μου, δεν είναι η ατζέντα του Μπάσα, του Μπερίσα και της Κρυεμάδι, η ατζέντα μου είναι: Ράμα ξανασκέψου! Διότι, έτσι όπως εγώ είμαι σε θέση να κάνω τη διάκριση ανάμεσα στη Μονίκα (σ.σ.: Μονίκα Κρυεμάδι, σύζυγός του και Πρόεδρος του ΣΚΟ) και τη Δημοκρατία, ζήτησα από το Ράμα, να  κάνει την αρκετά σημαντική διαφορά  ανάμεσα στο αξίωμα του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και στο αξίωμα του πρωθυπουργού  όλων των Αλβανών πολιτών. Αυτή είναι υπέρτατη και συνταγματική υποχρέωση. Σε περίπτωση που ο Ράμα κάνει αυτή τη διάκριση, πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλό και  μπροστά μας θα έχουμε μια θετική, ελπιδοφόρα Κυριακή για όλους”.

Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα επιτίθεται με σφοδρότητα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: “Είναι πλέον επίσημο: Η έδρα της Αντιπολίτευσης του δρόμου είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας και ο ηγέτης των τεσσάρων γαλαξιακών παικτών του επιτελείου της εικονικής επανάστασης (σ.σ.: φωτογραφίζει τους Μέτα, Μπερίσα, Μπάσα και Κρυεμάδι),   για την βίαιη υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ψήφου του λαού από τον ίδιο το λαό, είναι ο ίδιος, ο Ιλίρ Μέτα. Τι πολιτικά καρναβάλια! Να γελάτε μαζί τους και σας καλώ να τους δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα την Κυριακή, ψηφίζοντας ή μη ψηφίζοντας, αλλά έχοντας όλοι μαζί την ίδια άποψη, ότι η Αλβανία δεν μπορεί να είναι ποτέ μια χώρα που μπορούν να κάνουν ότι θέλουν”.

Για την απόφαση του Μέτα να ορίσει την 13η Οκτωβρίου ως νέα ημερομηνία δημοτικών εκλογών, αντέδρασε και η υπουργός Επικρατείας, αρμόδια για τις Σχέσεις με τη Βουλή, Ελίσα Σπυροπάλι, τονίζοντας: Θα πρέπει να ρωτήσει κάποιος τον Μέτα ποιος θα διοργανώσει τις εκλογές της 13ης Οκτωβρίου; Και αυτό διότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, το Εκλογοδικείο, μίλησαν και τοποθετήθηκαν. Τι θα κάνουμε όμως με την Ε.Ε και την Αμερική, διότι για τον Μέτα, αρκεί ο Μπάσα με την Κρυεμάδι;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα