Τα σημαντικά γεγονότα του επόμενου δεκαήμερου για τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής

Τα σημαντικά γεγονότα του επόμενου δεκαήμερου για τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής
Υπουργείο Εξωτερικών Eurokinissi

Η συνάντηση Παναγιωτόπουλο – Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου Άμυνας του ΝΑΤΟ, το πιθανό τετ α τετ Δένδια με Τσαβούσογλου και η συζήτηση στην Αθήνα για τα ΜΟΕ. Πάλι απούσα η χώρα από τη «Διάσκεψη του Βερολίνου», η απόφαση του πρωθυπουργού να μην συμμετάσχει στη «Σύνοδο του Μονάχου για την ασφάλεια» και η σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Μεταξύ άλλων:

  • Στις 12 και 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας έχει προγραμματιστεί συνάντηση του έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ.

  • Από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στην ομώνυμη γερμανική πόλη η «Σύνοδος του Μονάχου για την ασφάλεια», στην οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην συμμετάσχει. Στο περιθώριο της Συνόδου, πάντως, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί τετ α τετ του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου. Αξίζει να σημειωθεί πως στη «Σύνοδο του Μονάχου για την ασφάλεια» θα συμμετάσχουν περί τους 500 ανώτεροι κυβερνητικοί, διπλωματικοί και στρατιωτικοί παράγοντες, από πολύ σημαντικές χώρες και οργανισμούς.

  • Στις 16 Φεβρουαρίου έχει συγκληθεί στο Μόναχο και η «Διαδικασία του Βερολίνου» για τη επίλυση του «Λιβυκού» προβλήματος, αυτή τη φορά σε επίπεδο υπουργών, με την Ελλάδα και πάλι να είναι απούσα, καθώς δεν έχει προσκληθεί.

  • Από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει στην Αθήνα η συζήτηση για τα Μέτρα οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας. Εάν παρουσιαστεί πρόβλημα με την επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας, η συνάντηση των δυο πλευρών θα γίνει αρχές του Απριλίου. Η τουρκική αντιπροσωπεία, πάντως, έχει προγραμματίσει την άφιξή της στην ελληνική πρωτεύουσα στις 16 του μηνός, μια ημέρα πριν την προβλεπόμενη έναρξη των συζητήσεων.

  • Στις 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Νίκου Δένδια.

  • Στις 24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη Σύνοδος των Βαλκανικών χωρών, πάλι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενόψει και της αντίστοιχης Συνόδου που συγκαλεί σε επίπεδο Κορυφής τον Μάιο η κροατική προεδρία της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα