Τελευταίες “λεπτομέρειες” για τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις και το “Στρατηγικό Διάλογο”

Τελευταίες “λεπτομέρειες” για τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις και το “Στρατηγικό Διάλογο”
Μάικ Πομπέο AP

Στο τραπέζι και τα ανταλλάγματα που ζητά η Αθήνα. Δρακόντια μέτρα ασφαλείας- δεν είναι βέβαιον ότι θα επιτραπεί η πορεία προς την πρεσβεία το μεσημέρι του Σαββάτου.

Την αναβαθμισμένη σχέση της Ουάσιγκτον με την Αθήνα “σφραγίζει” η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα μεθαύριο Παρασκευή.

Η νέα συμφωνία για τις βάσεις, που θα υπογράψουν το Σάββατο ο Νίκος Δένδιας με τον αμερικανό ομόλογό του (ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο), έχει ένα νέο στοιχείο που δείχνει ακριβώς τη νέα σχέση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών: Θα είναι, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, ανοιχτή σε βάθος χρόνου και θα έχει ισχύ έως ότου καταγγελθεί από τη μια ή την άλλη χώρα.

Παράλληλα, αναβαθμίζεται η αμερικάνικη παρουσία στη χώρα μας πέραν της Σούδας, σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Στεφανοβίκειο.

Ο Β΄ γύρος του “Στρατηγικού Διαλόγου” μεταξύ των δυο χωρών, που είχε συμφωνηθεί επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, μετά την αποχώρηση του Μάικ Πομπέο από τη χώρα. Στο παρασκήνιο συζητούνται ήδη οι τελικές “λεπτομέρειες”, που μόνο “λεπτομέρειες” δεν είναι, ορισμένες δε εξ αυτών θεωρείται ότι είναι δύσκολο να επιλυθούν οριστικά σε αυτή τη φάση.

Στο τραπέζι εξακολουθούν, μάλιστα, να βρίσκονται και “ανταλλάγματα” που ζητά η χώρα μας για τη Συμφωνία και τις “διευκολύνσεις” προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μέλη ωστόσο της κυβέρνησης να εμφανίζονται ικανοποιημένα τόσο από αυτή καθ’ αυτή την παρουσία των αμερικανών στη χώρα, θεωρώντας την “εγγύηση” για την υπεράσπιση της ακεραιότητάς της, όσο και για το ύψος των επενδύσεων που θα κάνει η Ουάσιγκτον για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων.

Για το Σάββατο, πάντως, το ΚΚΕ (Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ) διοργανώνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι και πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, η οποία -σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”- δεν είναι βέβαιον ότι θα επιτραπεί, ενώ τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι δρακόντεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα