Τι καταλογίζει η Κουμουνδούρου στον πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά

Τι καταλογίζει η Κουμουνδούρου στον πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά
Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου Eurokinissi

“Παθητικό παρατηρητή” χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη η αξιωματική αντιπολίτευση. Την επίσημη ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερα ανήσυχη για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με την προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση, εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, αν και κρατά χαμηλούς τόνους στο θέμα και περιμένοντας την επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, δεν αποφεύγει τις αιχμές εναντίον της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, άσκησε σκληρή κριτική για το πρωτοφανές αλαλούμ που παρατηρήθηκε με την ανακοίνωση για το πάγωμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από το ΥΕΘΑ, λίγο πριν τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αμέσως μετά τη διαρροή του Μαξίμου “διορθώθηκε” η κατάσταση, καθώς διευκρινίστηκε ότι δεν υπήρχε θέμα παγώματος! Η Κουμουνδούρου, πάντως, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για “παθητικό παρατηρητή” των ελληνοτουρκικών, με αρμόδια στελέχη της να τονίζουν τα εξής:

«-Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν του έθεσε τα ζητήματα του Αιγαίου. Έβγαλε μετά δεύτερη ανακοίνωση για να το καλύψει. Αλλά ο ίδιος πρότεινε την επανεκκίνηση του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας τη στιγμή που η Τουρκία είχε την πιο προκλητική δράση και συμπεριφορά εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Εμείς δεν κάναμε κάτι τέτοιο γιατί είχαμε πλήρη επίγνωση ότι η Τουρκία σχεδίαζε την κλιμάκωση της έντασης, πράγμα που στην πορεία δυστυχώς επαληθεύτηκε.

-Αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την εφαρμογή των κυρώσεων που η δική μας κυβέρνηση μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο κατακτήσαμε σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις προς την Τουρκία. Εδώ και πέντε μήνες ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει επιμείνει στο θέμα της ενεργοποίησης αλλά και της επέκτασης των κυρώσεων (που κερδήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ενάντια στην Τουρκία, για τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

-Κατόπιν o κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για μια λεπτή κόκκινη γραμμή η οποία συνδέει το συριακό,  την τουρκική προκλητικότητα και το προσφυγικό. Πρόκειται για τον γνωστό διαπληκτισμό του Αλ. Τσίπρα με τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όπου ο κ. Μητσοτάκης ψευδόμενος αρνήθηκε τις δηλώσεις αυτές. Και ενώ τις καταθέσαμε στη Βουλή και τις αναρτήσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος δεν βρήκε το πολιτικό θάρρος να πει ένα συγγνώμη.

-Είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε εάν πίστευαν ή πιστεύουν ακόμα ότι με μια στάση κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Η δική μας απάντηση είναι όχι. Και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε με τρόπο οδυνηρό.

-Τελικά ποια είναι η εθνική μας στρατηγική απέναντι σ’  αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις στη γειτονιά μας; Ζητάμε να υπάρχει ενημέρωση στις πολιτικές δυνάμεις και να μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, ποια είναι η στρατηγική για την κλιμάκωση της έντασης και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.

-Θυμίζουμε ότι, προεκλογικά, η ΝΔ και τα φιλικά της μίντια ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διότι ο Αλ. Τσίπρας συγκαλούσε το ΚΥΣΕΑ. Σήμερα, παρά την κλιμάκωση της προκλητικότητας, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και, τόσες μέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, δεν βλέπουμε να υπάρχει καμία ετοιμότητα και κανένας σχεδιασμός. Γι’ αυτό ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα