Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για επιστολή Πομπέο, Διάσκεψη του Βερολίνου και Συμφωνία για τις βάσεις

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για επιστολή Πομπέο, Διάσκεψη του Βερολίνου και Συμφωνία για τις βάσεις
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου Eurokinissi

«Δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς» εκτιμά για την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ η Κουμουνδούρου

«Η επιστολή Πομπέο δεν λέει κάτι ριζικά καινούργιο και σίγουρα δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς, ειδικά μετά την αποτυχία του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνο», εκτιμά η Κουμουνδούρου, που ανεβάζει τους τόνους της κριτικής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους χειρισμούς της στην εξωτερική πολιτική. Παράλληλα, επισημαίνει πως ο Νίκος Δένδιας δεν έλαβε καμία διαβεβαίωση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του  Βερολίνου για τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν τα εξής:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΜΠΕΟ:

«Η επιστολή Πομπέο δεν λέει κάτι ριζικά καινούργιο και σίγουρα δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς, ειδικά μετά την αποτυχία του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Είναι μία θετική, αλλά γενικόλογη επιστολή που κινείται στο πλαίσιο της συγχαρητήριας επιστολής Τραμπ για την επίλυση του ονοματολογικού, της Διακήρυξης του Δεκεμβρίου του 2018 για το Στρατηγικό Διάλογο και άλλων δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων. Ο ίδιος ο κ. Πομπέο άλλωστε γράφει στην επιστολή ότι αυτές τις δηλώσεις τις είχε ήδη επαναλάβει ο ίδιος και δημόσια.

Μετά και την επιστολή, ωστόσο, μένει να δούμε τι σηματοδοτεί για την ουσία της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Ο’ Μπράιαν, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, όχι απλά δεν κράτησε ίσες αποστάσεις, αλλά νουθετεί την Ελλάδα να μην προβαίνει σε κινήσεις που απομακρύνουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ:

«1. Ο Υπουργός Εξωτερικών, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τόνισε ότι η Ελλάδα “αναμένει” την πρόσκλησή της στη Διαδικασία του Βερολίνου, αλλά φαίνεται ότι δεν έλαβε καμία διαβεβαίωση για αυτό. Αντιθέτως, τα Συμπεράσματα της Διαδικασίας αναφέρουν ρητά (άρθρο 54) ότι στη Διεθνή Επιτροπή που ιδρύεται υπό τον ΟΗΕ για την παρακολούθηση της εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων  (και στις σχετικές υποεπιτροπές) θα συμμετάσχουν “όλες οι χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί που συμμετείχαν στη σημερινή Διάσκεψη του Βερολίνου”.

2. Την ιδία στιγμή, η Ελλάδα συναίνεσε χθες στην συνέχιση της Επιχείρησης Sophia για την επιτήρηση του εμπάργκο οπλών έξω από τη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της 10ης Δεκεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ανωτέρω συζήτηση για να πιέσει τους εταίρους μας υπέρ των συμφερόντων της χωράς, αλλά και να ζητήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την παράνομη συμφωνία Τουρκιάς-Λιβύης. Αντ’ αυτού, ο Πρωθυπουργός προτίμησε να διατυμπανίσει οτι θα “βάλει βέτο” εάν φτάσουμε στο σημείο οι Ευρωπαίοι να καλωσορίσουν λύση του λιβυκού που ενσωματώνει τα παράνομα μνημόνια.

3. Σε αντίθεση με την ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η ευρωομάδα της Αριστεράς – με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ – εξέφρασε σαφώς την αντίθεσή της στη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διαδικασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε επαφές την επόμενη περίοδο με  ευρωπαϊκές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, για να υποστηρίξει την συμμετοχή της Ελλάδας σε όλες τις επερχόμενες πρωτοβουλίες για το λιβυκό ζήτημα».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ:

«Οι αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου για τήρηση του εμπάργκο όπλων και συνέχιση του πολιτικού διαλόγου αποτελεί θετική εξέλιξη. Ωστόσο είναι σαφές ότι έχουμε πολύ δρόμο για την οριστική επίλυση του ζητήματος. Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη να εξασφαλισθεί η άμεση συμμετοχή της Ελλάδας στην εξέλιξη της διαδικασίας και ειδικά στις επιτροπές που θα συσταθούν και μπορεί να συνδέονται με τα Μνημόνια.

Είναι ανησυχητική η σημερινή συνέντευξη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ο’ Μπραιαν, που κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κι επιπλέον ζητά από την Ελλάδα να μην προβαίνει σε κινήσεις που αποξενώνουν τη γείτονα από το ΝΑΤΟ, λίγες μόλις μέρες μετά από την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Προβληματικό είναι και το γεγονός ότι παρά την “επιτυχία” των διπλωματικών επαφών Μητσοτάκη με τη γερμανική ηγεσία, η κ. Μέρκελ δεν κάλεσε τελικά την Ελλάδα στη Διαδικασία αλλά, αντιθέτως, κάλεσε την Τυνησία, την Αλγερία και το Κογκό».

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ:

«Το εν λόγω νομοσχέδιο δεν το είχε συντάξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που ισχύει είναι ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν οι πρώτες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα θέματα του νομοσχεδίου. Ήταν μία περίοδος που ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και το υπουργείο Εξωτερικών είχαν εξασφαλίσει αναβάθμιση των σχέσεων με καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου, δημόσια και σαφή στήριξη των ΗΠΑ υπέρ του ΕastΜed, ενώ το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ, την Κύπρο και τις ΗΠΑ είχε καθιερωθεί και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν και θα προστατέψουν το έργο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα συμφώνησε στην αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, προκειμένου να θωρακίσει ακόμα περισσότερο τις συμμαχίες της για τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα. Το συγκεκριμένο ζήτημα λοιπόν συνδέθηκε τότε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων και υποχρεώσεων από τις δύο πλευρές.

Δύο χρόνια μετά, αυτό που βλέπουμε είναι τον Έλληνα Πρωθυπουργό να παρακολουθεί ως θεατής τον κ. Τραμπ την ώρα που στηρίζει ουσιαστικά την Τουρκία και παρόλα αυτά να προχωρά κανονικά στην υλοποίηση της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, απεμπολώντας έτσι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.

Με τα νέα αυτά διπλωματικά δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να να έχει κρατήσει το διαπραγματευτικό όπλο της αμυντικής συνεργασίας, προκειμένου να πιέσει για τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα