Τι θα ψηφίσουν την Πέμπτη οι “γαλάζιοι” ευρωβουλευτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Τι θα ψηφίσουν την Πέμπτη οι “γαλάζιοι” ευρωβουλευτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Ευρωκοινοβούλιο 123rf.com

Προωθείται με ευρύτατη πλειοψηφία ψήφισμα που ασκεί κριτική στο Συμβούλιο Αρχηγών για τη στάση έναντι των Σκοπίων και των Τιράνων, το καλεί να αλλάξει στάση, αλλά και χαιρετίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο ρόλος Παπαδημούλη.

Ένα ψήφισμα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συζητείται την Πέμπτη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το Στρασβούργο διαφωνεί ευθέως με τη μη χορήγηση ενταξιακής ημερομηνίας και επιτίθεται με σφοδρότητα στο Συμβούλιο Κορυφής. Ασκεί σφοδρή κριτική στην απόφαση των ηγετών των χωρών μελών μετά το βέτο Μακρόν, καλεί το Συμβούλιο Αρχηγών να αλλάξει τη θέση του και να προχωρήσει άμεσα σε χορήγηση ενταξιακής ημερομηνίας, ενώ εκφράζεται ιδιαίτερα θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ψήφισμα συγκεντρώνει πολύ μεγάλη πλειοψηφία, καθώς υποστηρίζεται από σοσιαλιστές, πράσινους, αριστερά, αλλά και μέρος του ΕΛΚ, ενώ αντίθετη είναι η ομάδα Μακρόν και συνεπώς θα υπερψηφιστεί επίσης με μεγάλη πλειοψηφία.

Το ενδιαφέρον είναι βεβαίως πώς θα ψηφίσουν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με δεδομένη τη θετική αναφορά του ψηφίσματος στη Συμφωνία των Πρεσπών,αλλά και με το γεγονός ότι η ψηφοφορία είναι ονομαστική.

Στο παρασκήνιο, για τη διαμόρφωση του ψηφίσματος, έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα