Το κόμμα των τσάμηδων πίσω από την αφαίρεση των δίγλωσσων πινακίδων

Το κόμμα των τσάμηδων πίσω από την αφαίρεση των δίγλωσσων πινακίδων
Οι δίγλωσσες πινακίδες που αφαιρέθηκαν από ελληνικά μειονοτικά χωριά στην Αλβανία

Διαβεβαιώσεις της αλβανικής πλευράς ότι θα τις επαναφέρει. Άλλο ένα επεισόδιο στις σχέσεις Αθήνας-Τιράνων το τελευταίο διάστημα.

Μετά από ανακοίνωση του κόμματος των τσάμηδων (PDIU) αφαιρέθηκαν οι δίγλωσσες πινακίδες από το Δήμο Φοινίκης, με αστυνομική επιχείρηση (!), μεσάνυχτα του Σαββάτου!

Η ανακοίνωση του PDIU για τις δίγλωσσες πινακίδες θεωρήθηκε περίπου ως «τελεσίγραφο» προς την αλβανική κυβέρνηση, εισακούστηκε γρήγορα από αυτή, στο πλαίσιο προφανώς των εσωτερικών διεργασιών στα Τίρανα και το Σάββατο το βράδυ οι πινακίδες αφαιρέθηκαν.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αργυρόκαστρου Παναγιώτης Μπάρκας με άρθρο του στην εφημερίδα ΤΕΜΑ χαρακτηρίζει την αφαίρεση των πινακίδων «πράξη καθαρά πολιτική, με εθνικιστικές αποχρώσεις», η οποία δυστυχώς σημειώθηκε στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Ας υποθέσουμε, τονίζει ο Παναγιώτης Μπάρκας, ότι η Αρχή Οδοποιίας έχει δίκιο. Προκύπτουν όμως ορισμένα ερωτήματα: Γιατί επέλεξε τα μεσάνυκτα του Σαββάτου για την αφαίρεση; Γιατί με τόση αστυνομική συνοδεία, γιατί διακόπηκε η ηλεκτρική ενέργεια  στα χωριά του Δήμου, κατά την διάρκεια που η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη; Τις πινακίδες τοποθέτησε ο Δήμος Φοινίκης. Γιατί η Αρχή δεν προσπάθησε να συζητήσει με το Δήμο για τις πινακίδες, γιατί επιτέλους, δεν προσέφυγε στα Δικαστήρια, εάν δεν τα έβρισκε με το Δήμο; Τόσο επικίνδυνες ήταν οι 35 αυτές πινακίδες, που τοποθετήθηκαν βάσει του αλβανικού νόμου για τις Μειονότητες, που χρειάστηκε αστυνομική δύναμη για την αφαίρεσή τους; Που στέκει ο κίνδυνος από την πράξη του Δήμου να τοποθετήσει τις πινακίδες;

Τέλος, γιατί η Αρχή δεν  επιδεικνύει τον ίδιο ζήλο  για να προστατέψει  τις πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί πριν από χρόνια  στην εθνική οδό που οδηγεί στην Κακαβιά  και που διάφοροι κακοποιοί τις αμαυρώνουν, γράφουν εθνικιστικά συνθήματα  και μετά τραβούν και  ταπεινωτικά για την Ελληνική Μειονότητα βίντεο;»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην «επιχείρηση» αντικατάστασης των πινακίδων συμμετείχαν 50 (!) τουλάχιστον , ενώ η αλβανική πλευρά έχει διαβεβαιώσει την Αθήνα ότι θα προχωρήσει στην επανεγκατάσταση των δίγλωσσων πινακίδων, έστω και αυτή τη φορά θα έχει την πρώτη λέξη γραμμένη στα αλβανικά και όχι στα ελληνικά. Η Αθήνα, πάντως, περιμένει να γίνουν πράξη οι διαβεβαιώσεις, γιατί με την υπόθεση των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας δεν έχει ακόμα λήξει και τυπικά το θέμα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα