Ζητούμενο από τον Ζάεφ οι 900.000 ψηφοφόροι

Ζητούμενο από τον Ζάεφ οι 900.000 ψηφοφόροι
Ο Ζόραν Ζάεφ AP

Γιατί η συμμετοχή για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα κρίνει το δημοψήφισμα. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη γειτονική μας χώρα.

Η συμμετοχή ή όχι των ψηφοφόρων της FYROM στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο ζητούμενο του Ζόραν Ζάεφ για την προσεχή Κυριακή.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται περίπου σε 1,8 εκατομμύρια σε μια χώρα με πληθυσμό 2 εκατομμύρια, γεγονός που αποδεικνύει ένα μεγάλο πρόβλημα με τους εκλογικούς καταλόγους! Εξ αυτών 300.000 βρίσκονται στο εξωτερικό- πολλοί εκ των οποίων σε Αμερική και Αυστραλία- και θεωρείται ότι μόνο 3-5.000 θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές για να πλησιάσει το 50% η συμμετοχή στο δημοψήφισμα θα πρέπει στην πραγματικότητα να ψηφίσει το 70% του πληθυσμού της γειτονικής χώρας!

Το δημοψήφισμα βεβαίως δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ θα πανηγυρίσει ακόμα και αν η συμμετοχή φτάσει στο 47%! Κάτω από 45% ωστόσο και ιδίως εάν το «ΝΑΙ» επικρατήσει με μικρό ποσοστό ο Ζόραν Ζάεφ θα έχει πρόβλημα.

Ούτως ή άλλως ο μαγικός αριθμός των πολιτών που θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες  για τον Ζόραν Ζάεφ ανέρχεται στις 900.000. παράλληλα με την επικράτηση του «ΝΑΙ» αφοπλίζει ουσιαστικά την εθνικιστική αντιπολίτευση, καθώς οι 30 περίπου από τους 48 βουλευτές του κόμματος Γκρουέφσκι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν τη Συμφωνία, ακολουθώντας σε μια τέτοια περίπτωση το λαϊκό αίσθημα.

Σε περίπτωση που επικρατήσει το «ΝΑΙ» θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα προσφύγει αμέσως στις κάλπες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα