12 Ιουλίου 1962: Σαν σήμερα η πρώτη συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς

12 Ιουλίου 1962: Σαν σήμερα η πρώτη συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς
Οι Rolling Stones κατά τη διάρκεια πρόβας AP

Το κλαμπάκι του Λονδίνου, η τεράστια επιτυχία και ο Άρχοντας του Σκότους.

Στις 12 Ιουλίου του 1962, οι Ρόλινγκ Στόουνς (Rolling Stones) δίνουν την πρώτη τους συναυλία στο ιστορικό τζαζ και ροκ κλαμπ «Marquee» του Λονδίνου. Πενήντα έξι χρόνια αργότερα, το βρετανικό συγκρότημα παραμένει ένας από τους άσβεστους φάρους της ροκ μουσικής: μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 30 ηχογραφημένα σε στούντιο άλμπουμς, 24 λάιβ, 25 ανθολογίες (compilation), 3 σίνγκλ μακράς διαρκείας και 120 απλά σίνγκλ.

Οι Στόουνς έχουν φτάσει στην κορυφή των αμερικανικών και βρετανικών τσαρτς πολλές φορές, έχουν πουλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δίσκους, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν παρακολουθήσει τις ζωντανές τους συναυλίες είναι ανάλογος, όπως και οι εισπράξεις από αυτές. Έχουν χαρακτηριστεί, και ίσως δικαίως, «η μεγαλύτερη ροκ εντ ρολ μπάντα στον κόσμο», ενώ έχουν κατακτήσει  υψηλότατες θέσεις (μέσα στη πρώτη τετράδα) σε διάφορες λίστες με τους εκατό μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Πριν από 56 χρόνια όμως, περισσότερο από μισό αιώνα, μάλλον κανείς από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος δεν φανταζόταν πως θα τους περίμενε μια τόσο λαμπρή, τόσο ένδοξη πορεία. Ο αρχικός ηγέτης  Μπράιαν Τζόουνς, που πέθανε εφτά χρόνια μετά την πρώτη ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος, τα ιδρυτικά μέλη Μικ Τζάγκερ, (που σήμερα είναι 75 ετών…) και Κιθ Ρίτσαρντς (συνομήλικος του Μικ), ο πιανίστας Ίαν Στιούαρτ, ο ντράμερ Τσάρλι Γουάτς και ο μπασίστας Μπιλ Γουάιμαν, ήταν αυτοί που ανέβηκαν τότε, τον Ιούλιο του 1962, στη σκηνή του Marquee κερδίζοντας αμέσως την αγάπη του κοινού. Όταν κατακτήθηκε αυτή, ακολούθησε η αναγνώριση από τη βρετανική υψηλή κοινωνία: ο βλάσφημος και βέβηλος Μάικλ Φίλιπ Τζάγκερ έλαβε το 2003 τον τίτλο του ιππότη (σερ) από τα χέρια του πρίγκιπα Καρόλου…

Τώρα, όσον αφορά την αμείωτη ζωτικότητα που τους διακρίνει, να ανεβαίνουν στη σκηνή και να ροκάρουν σαν δαιμονισμένοι, όταν οι περισσότεροι συνομήλικοί τους τρώνε ένα γιαούρτι για βραδινό με κατάκλιση ενωρίς, εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια. Ίσως, η λέξη κλειδί  είναι «δαιμονισμένοι»… Κάποιοι λένε, χαριτολογώντας, πως οι Ρόλινγκ Στόουνς έχουν πουλήσει τη ψυχή τους στον Άρχοντα του Σκότους, με αντάλλαγμα υγεία, μακροζωία, δόξα και πλούτο. Προσωπικά δεν πιστεύω να συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως, από την άλλη, αυτό το τραγούδι που έχουν γράψει, το πασίγνωστο «Sympathy for the Devil», δεν θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μία συγκεκαλυμμένη, πλην σαφής, δήλωση υποταγής των «Κυλιομένων Λίθων» προς τον Εωσφόρο;…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα