Είμαστε όλοι επώνυμοι

Είμαστε όλοι επώνυμοι
Λίστα με ονόματα Eurokinissi

Σήμερα θα απαντήσουμε σε δυο φίλους της στήλης που ζήτησαν να μάθουν για την προέλευση του επωνύμου τους, τους κ.κ. Φωκά και Κεσίσογλου.

Το όνομα «Φωκάς» απαντάται σε όλη την Ελλάδα. Η καταγωγή από τη  γνωστή και διακεκριμένη βυζαντινή οικογένεια, είναι πιθανή σε ελάχιστες περιπτώσεις. Είναι επίσης όνομα αγίων της Ορθόδοξης Εκλησίας, όπως ο Άγιος Φωκάς, που έχει δώσει το «Φωκάς» και ως βαφτιστικό όνομα. Επίσης «Φωκάς» ονομάζεται και ο καταγόμενος από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία λέξη «φώκη», δηλαδή τη γνωστή φώκια, το αμφίβιο σαρκοφάγο θηλαστικό. Το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας λέει πως η λέξη «φώκη» είναι αβέβαιης ετυμολογίας.

Το «Κεσίσογλου» είναι επίθετο προερχόμενο από τον Πόντο, την Καππαδοκία ή τη Μικρασία, παραγόμενο από τον τουρκικό όρο «κεσίς», που σημαίνει «καλόγερος» ή «χριστιανός ιερέας», και το –ογλου, τη κατάληξη, που σημαίνει «παιδί», ή «γιος», αντίστοιχη του δικού μας      «-πουλος». Το «Κεσίσογλου» θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως «Καλογερόπουλος».

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα