Γούρι: τί σημαίνει

Γούρι: τί σημαίνει

Ο καλός οιωνός και η εύνοια της Θεάς Τύχης.

Όσοι δεν είναι καθόλου, μα καθόλου προληπτικοί και δεν πιστεύουν καθόλου, μα καθόλου, στην Τύχη, ας προσπεράσουν αυτό το Σκουφάκι που ασχολείται με το γούρι, δηλαδή την καλή τύχη. Η λέξη παράγεται από τον μεσαιωνικό όρο «αγούρι(ν)», ο οποίος προέρχεται από το λατινικό «augurium», που είναι ο οιωνός, ο καλός, εννοείται.

Όμως, σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, στη δημιουργία της λέξης «γούρι» έχει επιδράσει και ο τουρκικός όρος «ugur», που σημαίνει «τύχη», και ίσως να έχει την ίδια λατινική προέλευση.

Τώρα, στους αντίποδες κινείται η λέξη «γρουσουζιά», δηλαδή η κακή τύχη, ή η έλλειψή της. Η λέξη παράγεται από τον γρουσούζη, ο οποίος, ο καημένος, έλκει την καταγωγή του από τον τουρκικό όρο «ugursuz», δηλαδή, ο δυσμενής, ο δυσοίωνος.

Όπως και να’ χει, ακόμα κι αν δεν πιστεύετε στην τύχη, αυτή την υποθετική δύναμη που καθορίζει την ευνοϊκή ή αρνητική έκβαση των γεγονότων, ακόμα κι αν δεν κουβαλάτε πάνω σας λαγοπόδαρα και τετράφυλλα τριφύλλια, ακόμα κι αν δεν έχετε μαζί σας όταν χαρτοπαίζετε το τυχερό σας αντικείμενο ή τον τυχερό σας άνθρωπο, το γούρι σας, αυτό το Σκουφάκι θέλει ολοψύχως να σας ευχηθεί καλή τύχη για το 2019. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει η Θεά Τύχη, ας έχουμε την εύνοιά της – μάλλον τη χρειαζόμαστε όλοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα