Κάγκουρας: Ένας αστείος νεολογισμός

Κάγκουρας: Ένας αστείος νεολογισμός
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Οι οδηγοί "φτιαγμένων" παπιών, οι κόντρες και τα καγκουρό

Ένας από τους πιο αστείους νεολογισμούς είναι και η λέξη «κάγκουρας». Ποιος θεωρείται κάγκουρας; Εκείνος που έχει «πειράξει» το αυτοκίνητο ή τη μηχανή του, κάνοντας  πολλές και αχρείαστες μηχανικές βελτιώσεις και προσθέτοντας ένα σωρό αξεσουάρ, ώστε το όχημα να κάνει τη μεγαλύτερη δυνατή εντύπωση.  Στα αυτοκίνητα, οι έξτρα προβολείς, οι αεροτομές και το ηχοσύστημα ισχύος ντισκοτέκ είναι οπωσδήποτε μία «καγκουριά», δηλαδή συμπεριφορά ενός τυπικού κάγκουρα, ενώ στα μηχανάκια η καγκουριά έγκειται στις πειραγμένες εξατμίσεις και στα διάφορα φώτα, που κάνουν το μηχανάκι να μοιάζει  με την Παναγιά της Τήνου και να ακούγεται σαν τρακτέρ.

Τώρα το ετυμολογικό μέρος: να πούμε κατ’ αρχάς πως η λέξη δεν έχει λεξικογραφηθεί ακόμα, οπότε ο ορισμός που διαβάζετε είναι πρωτότυπη ερυνητική δουλειά. Λοιπόν, «κάγκουρες» ονομάστηκαν αρχικά οι οδηγοί παπιών, μοτοσικλετών μικρού κυβισμού, που οδηγούσαν με τα χέρια τους μαζεμένα, και το σώμα καμπουριασμένο, παρουσιάζοντας μια κωμική ομοιότητα με τα συμπαθή μαρσιποφόρα ζώα της Αυστραλίας, τα καγκουρό. Οι ίδιοι, όταν παρακολουθούν κόντρες, δηλαδή άτυπους αγώνες ταχύτητας μοτοσικλετών, με τα χέρια στις τσέπες, χοροπηδώντας επί τόπου για να ζεσταθούν, παρουσιάζουν επίσης ομοιότητα με τα καγκουρό, εξ’ου και «κάγκουρες»…

Ο κάγκουρας μιλά συνεχώς για ακριβά αυτοκίνητα και πολυτελείς μηχανές, που όμως ποτέ δεν θα αγοράσει.γιατί δεν έχει τα λεφτά.  Οπότε, προσπαθεί να μεταμορφώσει το όχημά του σε όχημα του ονείρου… Ο κάγκουρας είναι σίγουρα μπρούτος και επιφανειακός τύπος, αλλά εντέλει, είναι μάλλον ρομαντικός και συμπαθής.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα