Καβάλα: Η ιστορία της και η καταγωγή της ονομασίας της

Καβάλα: Η ιστορία της και η καταγωγή της ονομασίας της
Η πόλη της Καβάλας Eurokinissi

Η αρχαία Σκαβάλλα, οι δολοφόνοι του Καίσαρα και το προλεταριάτο του καπνού.

H Καβάλα είναι πόλη του ομώνυμου νομού της Ανατολικής Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο και αποτελεί την τρίτη μεγάλη πόλη της Μακεδονίας. Απέχει 680 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 165 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Ο μόνιμος πληθυσμός της πόλης φτάνει τους 54.027 κάτοικους σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ενώ ο συνολικός πληθυσμός του δήμου είναι περίπου 70.501 κάτοικοι. Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας.

Η πόλη ονομαζόταν Νεάπολις, από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 9ο μ.Χ. αιώνα, μετά Χριστούπολις από τον 9ο έως τον14ο, κι από τότε μέχρι σήμερα Καβάλα. Το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας αναφέρει πως η ετυμολόγηση του μεσαιωνικού τοπωνυμίου «Καβάλα» είναι αβέβαιη. Πιθανώς το όνομα να οφείλεται στην γειτονική αρχαία πόλη Σκαβάλλα, από την οποία θεωρείτα πως έφτασαν στην Καβάλα οι αρχαίοι κάτοικοί της.

Η Ιστορία της ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους: υπάρχουν ευρήματα 22 χιλιάδων ετών παλιά, στη Θάσο, που τότε ενωνόταν με την ακτή… Καταγράφεται στα έπη του Ομήρου και στα αρχεία της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Έγινε διεθνώς γνωστή, αν μπορούμε να το πούμε αυτό, όταν το 42 π.Χ. στους Φιλίππους της Καβάλας συγκρούστηκαν ο Οκταβιανός με τον Μάρκο Αντώνιο απο τη μια, και ο Βρούτος με τον Κάσσιο, δηλαδή οι δολοφόνοι του Ιουλίου Καίσαρα, από την άλλη. Να πούμε πως νίκησαν οι πρώτοι, ενώ έχασαν και αυτοκτόνησαν, οι δεύτεροι.

Επίσης, από την Καβάλα πέρασε ο Απόστολος Παύλος κάνοντάς την την πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που ασπάστηκε τον Χρισταινισμό. Είναι γεμάτη περικαλλή μνημεία από τους Βυζαντινούς και του Οθωμανούς και γενέτειρα του Μεχμέτ Αλί, του Αντιβασιλέα της Αιγύπτου.

Στα νεότερα χρόνια, το προλεταριάτο του καπνού έκανε στην Καβάλα τις πρώτες απεργίες στα Βαλκάνια, το 1896. Πολύς κόσμος έφτασε στην πόλη με την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών – γύρω στους 28 χιλιάδες ανθρώπους από την Ανατολική Ρωμυλία, την Ανατολική Θράκη  και τη Μικρασία.

Και τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στον βαρύ νταλκά που είχαν οι Βούλγαροι για την Καβάλα: την κατέλαβαν το 1912, το 1916 και βέβαια το 1941, στον Δεύτερο Παγκόσμιο, όταν η Βουλγαρία ήταν σύμμαχος των Ναζί…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα