Ο καμβάς και το καναβάτσο: Από πού προέρχονται

Ο καμβάς και το καναβάτσο: Από πού προέρχονται
Τα γάντια του θρυλικού Μοχάμεντ Άλι AP

Η κάνναβη, η ζωγραφική και το μποξ.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ του χοντρού υφάσματος που χρησιμοποιείται σαν βάση για κεντήματα και εκείνου που αποτελεί το δάπεδο του ρινγκ; Δηλαδή, ποια είναι η σχέση του καμβά με το καναβάτσο; Η απάντηση  είναι η κάνναβη.

Το καναβάτσο παράγεται από το ιταλικό «cannavaccio», του λατινικού «cannabis», που προκύπτει από το αρχαιοελληνικό «κάνναβις». Ο δε καμβάς, προέρχεται από τα γαλλικο «canevas», μια εξέλιξη του μεταγενέστερου λατινικού όρου «cannabaceus», όπως λέει το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Η ίδια η κάνναβις τώρα, μάλλον έλκει την καταγωγή της από τη σουμεριακή λέξη «cunibu».

Απ’ όπου κι αν προέρχεται πάντως, να θυμίσουμε πως από το φυτό παράγονται ίνες εξαιρετικής ποιότητας, που δίνουν κλωστές, σχοινιά, νήματα, ακόμα και χαρτί, ενώ το αιθέριο έλαιό της έχει ένα σωρό βιομηχανικές χρήσεις. Για αιώνες το φυτό της καννάβεως χρησιμοποιούνταν ευρύτατα σχεδόν σε όλο τον κόσμο, και δεν μιλάω για το χασίς ή τη μαριχουάνα που παράγονται από ορισμένες ποικιλίες του φυτού. Να πούμε πως σε πολλές χώρες του κόσμου διατίθενται σκευάσματα κάνναβης για φαρμακευτική χρήση, ενώ το φυτό είναι γνωστό από την τρίτη χιλιετία προ Χριστού.

Η χρηστική αξία λοιπόν της κάνναβης είναι αδιαμφισβήτητη, αν και το ίδιο το φυτό έχει δαιμονοποιηθεί από κάποιους, αλλά και λατρευτεί από άλλους. Αυτός είναι, πολύ γενικά, ο σκελετός του μύθου της καννάβεως, δηλαδή ο καμβάς της ιστορίας της.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα