Σαν σήμερα γεννιέται ο Βασίλης Βασιλικός

Σαν σήμερα γεννιέται ο Βασίλης Βασιλικός
Ο Βασίλης Βασιλικός Eurokinissi

Τα Ποταμούδια Καβάλας, το "Ζ" και η παγκόσμια αναγνώριση.

Σαν σήμερα, στις 18 Νοεμβρίου του 1934, γεννιέται ο Βασίλης Βασιλικός, ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες συγγραφείς. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες, καθώς και στη γραφή Μπράιγ για τυφλούς, ενώ ο ίδιος έχει μεταφράσει έργα των Αντρέ Ζιντ, Τζέημς Μέριλ, Ρεζίς Ντεμπρέ και Μπαλζάκ.

Να πούμε πως ο Βασιλικός έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση, ενώ είναι αυτός που υπέγραψε το περίφημο μυθιστόρημα «Ζ», για τη δολοφονία του ειρηνιστή βουλευτή της Αριστεράς Λαμπράκη και τον καταλογισμό των ευθυνών στους κατηγορουμένους.

Το «Ζ» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, με τον Ιβ Μοντάν στο ρόλο του Γρηγόρη Λαμπράκη, και τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν να υποδύεται τον αδέκαστο ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, τον μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αναζήτησε και εντόπισε τους ενόχους για τη δολοφονία του βουλευτή στον κρατικό και παρακρατατικό μηχανισμό της εποχής.

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στα Ποταμούδια Καβάλας – οι γονείς του κατάγονταν από τη Θάσο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη στη Θεσσαλονίκη και το Αμερικάνικο Κολέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ στις ΗΠΑ.

Από το 1967 μέχρι το 1994 ο Βασιλικός έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό: στην Ιταλία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την τριετία 1981-1984 ο συγγραφέας διετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.

Εκτός από τη συγγραφή, ο Β.Β. έχει απασχοληθεί και ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ, έχει εργασθεί ως σεναριογράφος, επιμελητής σεναρίων και ως δημοσιογράφος. Στο διάστημα 1996-2004 ο Βασίλης Βασιλικός ήταν πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO. 

Ο Βασιλικός εχει κερδίσει το Βραβείο των 12 και το Κρατικό Βραβέιο Διηγήματος, το 1980, το οποίο όμως δεν αποδέχθηκε. Η Γαλλική Δημοκρατία τον έχει ανακηρύξει Officier des Arts et des Lettres, είναι  Μέλος του Διεθνούς Κοινοβουλίου των Συγγραφέων, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών στην έδρα της Φιλολογίας, ενώ το 2017 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του απένειμε για το σύνολο του έργου του το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα