Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μπρους Λι

Σαν σήμερα, στις 27 Νοεμβρίου του 1940,  γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους πολεμικών τεχνών του 20ου αιώνα.
Σαν σήμερα, στις 27 Νοεμβρίου του 1940, γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους πολεμικών τεχνών του 20ου αιώνα. AP IMAGES

Το οργισμένο είδωλο των πολεμικών τεχνών ,τα έργα καράτε και σεξ, και η φιλοσοφία.

Σαν σήμερα, στις 27 Νοεμβρίου του 1940, γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, με καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ της Κίνας, ο Μπρους Λι. Έγινε διάσημος ως ηθοποιός, αλλά θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους πολεμικών τεχνών του 20ου αιώνα.

Οι ταινίες του τον έκαναν ευρύτατα γνωστό, αν και η ζωή του ήταν τόσο σύντομη - ο Μπρους Λι πέθανε στα 33 του, το 1973, από οξύ εγκεφαλικό οίδημα και από τις παρενέργειες ενός αναλγητικού που έπαιρνε για να αντιμετωπίσει τους πονοκεφάλους από αυτό.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται αυτόν το μικρόσωμο, αλλά εξαιρετικά νευρώδη και γυμνασμένο Ασιάτη να κατατροπώνει, στις ταινίες του, υπεράριθμους και βαρύτερους, και πολύ βαρύτερα οπλισμένους από αυτόν, αντιπάλους. Ήταν τόσο μεγάλη η επίδρασή του, ώστε η γενιά των σημερινών πενηντάρηδων κυριολεκτικά μυθοποίησε τον Μπρους Λι, που πάντα εμφανιζόταν ως ο υπέρμαχος των αδυνάτων κι ο τιμωρός της αδικίας...

Εκατομμύρια έφηβοι στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο προσπάθησαν να μιμηθούν αδέξια τις αστραπιαίες κινήσεις του, που έβλεπαν στις ταινίες, κραυγάζοντας συγχρόνως όπως αυτός, όταν εφορμούσε κατά των εχθρών του... Ναι , ο Μπρους Λι ήταν ένα από τα οργισμένα είδωλα της γενιάς της Μεταπολίτευσης, στην Ελλάδα, εννοείται. Οι ταινίες του παίζονταν και στους λαϊκούς, κακόφημους, κινηματογράφους, που έγραφαν με μεγάλα γράμματα στην μαρκίζα: «σήμερον δύο έργα: σεξ και καράτε»... Παρόλο που ο Μπρους Λι ποτέ δεν έκανε καράτε, αλλά Κουνγκ Φου, καθώς και μια άλλη πολεμική τέχνη, της οποίας ήταν ο εμπνευστής και ιδρυτής: το Τζιτ Κουν Ντο.

Να πούμε πως ο Μπρους Λι άφησε το βαθύ αποτύπωμά του ιδιαίτερα στη λαϊκή κουλτούρα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο διακεκριμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο έχει τιμήσει επανειλημμένα τον Μπρους Λι, κάνοντας σαφείς αναφορές σ’ αυτόν σε πολλά φιλμ του. Βεβαίως, χάρη στον Μπρους Λι και στις λαοφιλείς ταινίες του, οφείλεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, η ευρεία διάδοση των πολεμικών τεχνών γενικά στον Δυτικό κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα.

Όσο για την κινηματογραφική του σταδιοδρομία, να σημειώσουμε πως ο πατέρας του ήταν διάσημος τραγουδιστής της καντονέζικης όπερας, με διασυνδέσεις στον χώρο του θεάματος. Έτσι, ο Μπρους Λι, μέχρι την ηλικία των 18 ετών είχε εμφανιστεί σε 12 ταινίες, κάνοντας το ντεμπούτο του ως βρέφος, που κουβαλούσε κάποιος στην ταινία «Golden Gate Girl»...

Αν και οι ταινίες του ήταν βίαιες, ο ίδιος ήταν ένας καλλιεργήμένος άνθρωπος: διάβαζε πολύ, έγραφε ποίηση ο ίδιος, τον απασχολούσε η φιλοσοφία: πίστευε πως οι πολεμικές τέχνες ήταν ένας ακόμα δρόμος προς την αυτογνωσία. Κι αυτή είναι μια δήλωση που αξίζει την προσοχή μας, όταν έρχεται από έναν άνθρωπο που ουσιαστικά έμαθε τα βασικά των πολεμικών τεχνών στο δρόμο, καθώς, σαν παιδί, πλακωνόταν στο ξύλο με παιδικές συμμορίες που του πουλούσαν νταηλίκι...

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Η λέξη της ημέρας
SHARE:

24Media Network