Στη Λευκωσία την Τρότη ο Ντόναλντ Τουσκ

European Council President Donald Tusk speaks during a media conference at an EU summit in Brussels on Friday, Feb. 19, 2016. European Union leaders are holding a summit in Brussels on Thursday and Friday to hammer out a deal designed to keep Britain in the 28-nation bloc. (AP Photo/Virginia Mayo)
European Council President Donald Tusk speaks during a media conference at an EU summit in Brussels on Friday, Feb. 19, 2016. European Union leaders are holding a summit in Brussels on Thursday and Friday to hammer out a deal designed to keep Britain in the 28-nation bloc. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος άρχισε από τη Δευτέρα επαφές με ομολόγους του σε Βιέννη, Βρυξέλλες και Βερολίνο, έκανε σαφές ότι θα θέσει ενώπιον του προέδρου του ΕΣ τις σαφείς θέσεις της Λευκωσίας για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας

Στη Λευκωσία θα βρεθεί την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να αναμένεται πως θα υπογραμμίσει ότι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη σχετικά με το άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο Κύπριος υπουργός, ο οποίος άρχισε από τη Δευτέρα επαφές με ομολόγους του σε Βιέννη, Βρυξέλλες και Βερολίνο, έκανε σαφές ότι θα θέσει ενώπιον τους τις σαφείς θέσεις της Λευκωσίας, με συγκεκριμένα ερωτήματα, για τη στάση τόσο της Τουρκίας, όσο και των ιδίων.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες ότι «η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται πολύ κοντά». Ο κ. Κασουλίδης διερωτήθηκε, γιατί οι Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν εκ των προτέρων «ξεπάγωμα» των πέντε κεφαλαίων, που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία, αφού πιστεύουν ότι η λύση είναι πολύ κοντά. Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα είναι, είπε ο κ. Κασουλίδης, «γιατί μερικοί εταίροι προσπαθούν να ικανοποιήσουν την Τουρκία» και διερωτήθηκε, αν έχουν ξεχάσει τις θέσεις αρχών για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της 'Αγκυρας.

Τα πέντε κεφάλαια , που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία , είναι:

    Κεφ. 15: Ενέργεια,

    Κεφ.23: Δικαστικές Υποθέσεις και Θεμελιώδη Δικαιώματα,

    Κεφ. 24: Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια,

    Κεφ.26: Παιδεία και Πολιτισμός,

    Κεφ. 31: Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική 'Αμυνας.

Επίσης, η Λευκωσία έχει μπλοκάρει και το Κεφ. 2 : Ελευθερία Διακίνησης Εργατών.

Ο κ. Τουσκ θα έχει κατ'  ίδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις 10 το πρωί της Τρίτης και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν διαψεύστηκαν, αλλά ούτε επιβεβαιώθηκαν από την Λευκωσία, η καγκελάριος της Γερμανίας, 'Αγκελα Μέρκελ, είναι ο εμπνευστής της τελεσιγραφικής φόρμουλας της 'Αγκυρας για «λύση-πακέτο» στο προσφυγικό, με βασικά ανταλλάγματα το «ξεπάγωμα» πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει η Λευκωσία, την απελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες και την παραχώρηση επιπλέον βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στήριξης της 'Αγκυρας στα 6 δισ. ευρώ).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network