H Dulce Pontes συναντά τον Μάριο Φραγκούλη στο ΜΜΑ φωτό Dulce Pontes (CATI CLADERA/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

DULCE PONTES – ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΣΤΟ NEWS 24/7: “ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΝΕΙΡΕΥΤΕΙ;”

Η σύγχρονη ιέρεια του φάντο Dulce Pontes συναντά τον Μάριο Φραγκούλη για να μας χαρίσουν μια μαγευτική διαδρομή στα λιμάνια της Μεσογείου.

Ο αισθαντικός διεθνής τενόρος Μάριος Φραγκούλης και η αγαπημένη ντίβα του ελληνικού κοινού από την Πορτογαλία, Dulce Pontes έρχονται την Τρίτη 09 και την Τετάρτη 10 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής με “Το Τραγούδι της Θάλασσας / Canção Do Mar” για να μας οδηγήσουν σε μια μαγευτική μουσική διαδρομή στη Μεσόγειο με τραγούδια από τα λιμάνια του κόσμου.

Δύο μοναδικές φωνές ενώνονται σε ένα θαλασσινό μουσικό ταξίδι για το όνειρο, σε μια ανεπανάληπτη ακουστική -και όχι μόνο- εμπειρία, φέρνοντας στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης τραγούδια πλημμυρισμένα από το φως της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, των λιμανιών που έχουμε αγαπήσει από την Ιταλία και την Ισπανία μέχρι την Κορσική και τη Γαλλία.

Dulce Pontes: “Οι άνθρωποι και η μουσική με κάνουν να συνεχίζω”

Η διάσημη ερμηνεύτρια από την Πορτογαλία, με τη γεμάτη πάθος φωνή, έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της “ιέρειας του fado”, της πλούσιας μουσικής παράδοσης της πατρίδας της, την οποία η ίδια κατάφερε να ξαναζωντανέψει επαναφέροντάς τη στο διεθνές προσκήνιο.

Θεωρείται από πολλούς η διάδοχος της σπουδαίας Amalia Rodriguez, της μεγάλης “βασίλισσας του fado”. Σ’ αυτήν η Pontes αφιέρωσε με σεβασμό το album, “O coracao tem tres portas”.

Αναμειγνύοντας το παραδοσιακό fado με σύγχρονα μουσικά στοιχεία, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα νέο είδος μουσικής, που τοποθετείται στον ευρύτερο χώρο της world music και έχει αποκτήσει πιστούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα από τα πιο γνωστά της τραγούδια, το “Canção do Mar”, έχει διασκευαστεί από τη Sarah Brightman (το τραγούδι “Harem”), ενώ έχει “ντύσει” μουσικά και την ταινία «Primal Fear» (“Φόβος Ενστίκτου”).

Η 54χρονη ερμηνεύτρια μίλησε στο MAGAZINE αναφορικά με την εμφάνισή της στο ΜΜΑ.

Η Dulce Pontes στο Jazz Voyeur Festival το 2020 CATI CLADERA/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ




Στα τραγούδια της τα παραδοσιακά fados αναμιγνύονται δημιουργικά με άλλα είδη μουσικής. Τη ρωτήσαμε πώς βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στα στοιχεία της πορτογαλικής παράδοσης, ενώ εισάγει και νέες διεθνείς επιρροές στη μουσική της.

Είναι μέρος του DNA μου. Μπορώ με φυσικότητα να σκεφτώ και να προσθέσω με το μυαλό μου επιρροές παραδοσιακής μουσικής (φολκλόρ και μεσαιωνικής Γαλικιανής-Πορτογαλικής, όχι μόνο τα Fados) σε άλλα τραγούδια, αλλά δεν θέλω να το κάνω έτσι, γιατί δεν θα ακούγεται φυσικό. Αυτό που κάνω και αγαπώ είναι να συμπλέω με τη μουσική, να υπάρχει ροή, και όχι να το σκέφτομαι και να βγαίνει η μουσική από το μυαλό.”

Αναφορικά με το τι εκπλήξεις μας ετοιμάζει στη συναυλία με τον Μάριο Φραγκούλη δεν ήθελε να μας αποκαλύψει τίποτα, αλλά μιλώντας για την ελληνική μουσική και τους Έλληνες μουσικούς που θαυμάζει μας είπε: “Αγαπώ τους Έλληνες καλλιτέχνες, μουσικούς, τραγουδιστές και συνθέτες. Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος μοναδικός ήχος που τον νιώθω πολύ δικό μου. Δεν μπορώ να το εξηγήσω ακριβώς αυτό το συναίσθημα αλλά θεωρώ ότι συνδέεται με την πλούσια ποιητική και μουσική παράδοση που φέρει ο ήχος των παραδοσιακών οργάνων.

Η Dulce Pontes GONCALO CLARO STUDIO


Αποτελεί μεγάλη έμπνευση για μένα και δεν έχει τέλος. Για να αναφέρω μερικούς καλλιτέχνες που αγαπώ: η Χάρις Αλεξίου, ο Νταλάρας, ο Στέφανος Κορκολής, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Φίλιππος Τσεμπερούλης και φυσικά ο Μάριος Φραγκούλης με τον οποίο θα συναντηθούμε στη σκηνή του ΜΜΑ.”

Και τι είναι αυτό που την κάνει να συνεχίζει ακάθεκτη να δημιουργεί και να ερμηνεύει τραγούδια με τα οποία ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο σε αυτές τις ταραγμένες εποχές που ζούμε; “Οι άνθρωποι και η μουσική αυτή καθεαυτή με κάνουν να προχωράω μπροστά. Είναι μία αμοιβαία κίνηση αγάπης” μας απαντάει για το “καύσιμο” που την κρατάει ενεργή στη σκηνή.

Μάριος Φραγκούλης: “Το λιμάνι μου είναι η Ελλάδα και η ψυχή μου ζει και μεγαλώνει εκεί”

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; Πείτε μας κάτι ιδιαίτερο που έχετε ξεχωρίσει στην ερμηνεία ή στον χαρακτήρα της.

Γνώρισα την Dulce Pontes μέσα από το ρεπερτόριό της και τη δυναμική που είχε στη δισκογραφία εδώ και πολλά χρόνια. Η Dulce κι εγώ φέτος συμπληρώνουμε 35 χρόνια στην επαγγελματική σκηνή και έτσι μας ενώνουν πολλοί κόσμοι: της ζωντανής εμφάνισης, της δισκογραφίας, της απόλυτης καταστροφής της δισκογραφίας, της επαναδιοργάνωσης, των σημαντικών λόγων που βρισκόμαστε ακόμα εδώ και της θέλησης να συνεχίσουμε να “υπάρχουμε” ακόμα.

H Dulce Pontes σε συναυλία στο Plaza de la Armería του Royal Palace στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 2020. Ricardo Rubio/Contacto via ZUMA/Visualhellas.gr


Ξεχωρίζω τη μοναδική της ερμηνεία στα τραγούδια και τις μουσικές της, αυτό το θαύμα που λέγεται Dulce Pontes και όχι Amalia Rodrigues… Η Dulce είναι μοναδική και όχι πάντα “εύκολη”, έχει απαιτήσεις που τις δικαιούται όμως. Αν την πιστέψεις, θα την αγαπήσεις πολύ!

Εδώ στα λιμάνια που μας ενώνουν, βρίσκουμε τους κοινούς μας δρόμους και ανεπιφύλακτα τους προτείνουμε!”

"Εγώ είμαι υπέρ της ειρήνης έτσι κι αλλιώς. Και σαν πρεσβευτής ειρήνης εδώ και πολλά χρόνια. Θεωρώ ότι θα βρεθεί μία λύση και πιστεύω ότι ο Πούτιν να συμμορφωθεί μέσα από τις πιέσεις και τις επιλογές που δεν έχει πια". Francesca Giaitzoglou / Λήψη στο εστιατόριο Athénée

Τι σημαίνουν για εσάς τα fados;
“Για μένα είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος έκφρασης αγάπης, δύναμης αντίστασης. Τα fados μιλούν για τη “θάλασσα της ζωής των φτωχών ανθρώπων”… Είναι ένας μελαγχολικός τρόπος που εκφράζει τι θέλουμε και τι ζητάμε στη ζωή, ένας τρόπος έκφρασης μουσικής και στίχου που εκπροσωπούν αυτό που “χάνεται”, αυτό που φεύγει και δεν επιστρέφει! Πάντα με τη μελαγχολική ελπίδα πως όλα θα επιστρέψουν…”

Ποια τραγούδια θα ακούσουμε στην κοινή σας εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής και πώς τα επιλέξατε;
Αφήνω να έχετε την απορία αυτή εσείς μέχρι να έρθετε στην παράστασή μας… Πιστεύω πως τα τραγούδια εκφράζουν όχι μόνο την πορεία μας και την έκφραση του συναισθήματός μας, που είναι κοινή, αλλά αφορούν και το τωρινό μας συναίσθημα, το καθημερινό μας ερώτημα: Πού τελικά βρισκόμαστε και πώς θα φτάσουμε σε αυτό που έχουμε ονειρευτεί;

Από το “Cançao do Mar” ως το “Άσπρο Περιστέρι”, από τον Lucio Dalla ως τον Jose-Maria Cano, απο τη Νικολακοπούλου και τον Γκάτσο ως το μεγάλο ταξίδι που θα κάνουμε μαζί στις 9 και 10 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής! Σίγουρα είναι δύο ώρες αναζήτησης και ευφορίας μοναδικής, που αξίζει να τη ζήσει κανείς…

Ο Μάριος Φραγκούλης Francesca Giaitzoglou / Λήψη στο εστιατόριο Athénée


Τι συμβολίζει για εσάς το “λιμάνι”; Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο λιμάνι – μεταφορικά ή κυριολεκτικά;
Το λιμάνι δεν σημαίνει το καράβι που βρίσκει τον τελικό προορισμό, αλλά την ψυχή του ανθρώπου που είναι πολλά λιμάνια, γεμάτα δρόμους και παράθυρα και άγκυρες αν θέλετε…

Το λιμάνι το δικό μου είναι η Ελλάδα και η ψυχή μου ζει και μεγαλώνει εκεί με τα σωστά, με τα λάθη, πάλι και πάντα δικά μας θα ’ναι… Πάλι και πάντα θα αναζητώ την αλήθεια.

Στις συναυλίες – εκτός από τους 12 δικούς μας μουσικούς – θα συμμετέχουν και τρεις μουσικοί από την Πορτογαλία: ένας μπαντεονίστας, ένας κιθαρίστας και ο γιος της Dulce Pontes, Χοσέ, στα ντραμς.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τρίτη 09 / Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, Ώρα έναρξης: 20.30, Εισιτήρια: 210 72 82 333, megaron.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα