“Ένοχος ο Τραμπ για όλες τις κατηγορίες”, η ετυμηγορία των ενόρκων

Διαβάζεται σε 2'
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ Associated Press

“Ένοχος” είναι η ετυμηγορία του σώματος των ενόρκων στην ιστορική δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η πρώτη αντίδρασή του.

Την ενοχή του Ντόναλντ Τραμπ για όλες τις κατηγορίες (34 κακουργηματικού χαρακτήρα) αποφάσισαν οι ένορκοι του δικαστηρίου του Μανχάταν στην ιστορική δίκη, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να γίνεται ο πρώτος στην ιστορία της χώρας που καταδικάζεται για έγκλημα τη στιγμή, μάλιστα, που επιδιώκει μια δεύτερη θητεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ καταδικάστηκε για παραποίηση αρχείων με σκοπό να καλύψει το σεξουαλικό σκάνδαλο που απείλησε την είσοδό του στον Λευκό Οίκο το 2016.

Οι ένορκοι διαπίστωσαν ότι είχε πλαστογραφήσει αρχεία για να αποκρύψει τον σκοπό των χρημάτων που δόθηκαν στον άλλοτε συνεργάτη του, τον Μάικλ Κόεν. Τα πλαστά αρχεία συγκάλυπταν τις πληρωμές, εμφανίζοντάς τις ως συνήθη νομικά έξοδα, ενώ στην πραγματικότητα ο Τραμπ αποζημίωσε τον Κοέν για μια συμφωνία ύψους 130.000 δολαρίων με την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς ώστε η τελευταία να κρατήσει κρυφή της σεξουαλική επαφή της με τον Τραμπ.

 

Η στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης και η πρώτη δήλωση

Η ομόφωνη ετυμηγορία για την υπόθεση του Μανχάταν για το «hush money» ήρθε λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα, μετά από σχεδόν δύο ημέρες συζητήσεων μεταξύ των επτά ανδρών και των πέντε γυναικών που ήταν ένορκοι, με τον Τραμπ να κάθεται με κλειστά μάτια ενώ διαβάζονταν η ετυμηγορία.

Η ποινή έχει οριστεί να ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση της απόφασης, έκανε λόγο για «ντροπιαστική ετυμηγορία σε μια στημένη δίκη με διεφθαρμένο δικαστή». «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους και θα νικήσουμε γιατί η χώρα μας έχει πάει κατά διαόλου» πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Αυτό έγινε από τη διοίκηση Μπάιντεν προκειμένου να πληγώσει ή να βλάψει έναν αντίπαλο, έναν πολιτικό αντίπαλο».

Το ενδεχόμενο φυλάκισης

Σημειώνεται πως η ποινική δίκη, στην οποία ο Τραμπ αναγκάστηκε να παραστεί αυτοπροσώπως, ήταν η πρώτη εναντίον οποιουδήποτε πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Οι 34 κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών η καθεμία, αλλά ως δράστης για πρώτη φορά, είναι σχεδόν απίθανο να φυλακιστεί.

Ο Τραμπ, δε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκήσει έφεση, όπως έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί, διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμα και χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα