Unsplash

ΕΠΤΑ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑ

Έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώνει πως ό,τι έχουμε βαρεθεί να ακούμε για την υγεία μας, ισχύει.

O Ιπποκράτης φέρεται να είχε πει πως “αν μπορούσαμε να δώσουμε σε κάθε άτομο τη σωστή ποσότητα τροφής και άσκησης -ούτε πολύ λιγότερη, ούτε πολύ περισσότερη-, θα είχαμε βρει τον ασφαλέστερο τρόπο για την υγεία”.

Η American Heart Association πήρε τα λόγια του σημαντικότερο γιατρού της αρχαιότητας και τα έκανε επτά κανόνες, οι οποίοι αποδεδειγμένα (βάσει μελετών) μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο. Θα ήθελα να έχεις ανοιχτό μυαλό και θετική προσέγγιση στα όσα ακολουθούν, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος κατακόρυφης ανόδου της πίεσης σε πρώτη ανάγνωση. Σε δεύτερη, θα γίνει η ομολογία της αλήθειας.

Οι επτά χρυσοί κανόνες για την υγεία American Heart Association

Γιατί ασχολούμαστε με το LS7

Ερευνητές επιδημιολογίας, γενετικής ανθρώπου και περιβαλλοντικών επιστημών από διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια συνεργάστηκαν για να βρουν παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας “σε άτομα με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο”. Τα ευρήματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο Neurology, ιατρικό περιοδικό της American Academy of Neurology, στις 25 Μαΐου.

Τι πρέπει να αλλάξουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αποφύγει τη νέα μάστιγα της ανθρωπότητας; Επτά πράγματα που θα βελτιώσουν την καρδιαγγειακή και την εγκεφαλική μας υγεία. Τα έχετε ακούσει όλα. Οσάκις. Ας τα πούμε άλλη μια, πριν αναφέρουμε στα δώρα που δίνουν.

Είναι

α) να είμαστε δραστήριοι,

β) να τρώμε καλύτερα,

γ) να έχουμε υγιές βάρος,

δ) να μην καπνίζουμε,

ε) να ελέγχουμε τη χοληστερόλη μας

στ) να διατηρούμε υγιή αρτηριακή πίεση, και

ζ) να μειώσουμε το σάκχαρο στο αίμα μας.

Θα σε παρακαλούσα να σημειώσεις πως αυτοί είναι οι επτά από τους 10 πιο δαπανηρούς παράγοντες κινδύνου για τους εργοδότες -καθώς είναι και αυτοί που ταλαιπωρούν περισσότερο από πολλούς άλλους ζωές και ενίοτε τις ‘παίρνουν’.

Αυτές οι υγιεινές συνήθειες που συνθέτουν το Life’s Simple 7 της American Heart Association έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνολικά. Ήταν είναι αβέβαιο εάν το ίδιο ισχύει και για άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο. Τα καλά νέα είναι ότι μειώνεται ο κίνδυνος άνοιας, ακόμη και για αυτά τα άτομα -εφόσον ζουν με τον ίδιο πιο υγιεινό τρόπο ζωής”, διευκρίνισε η εκ των συγγραφέων της μελέτης Adrienne Tin του University of Mississippi Medical Center.

“Η διατροφή είναι ένας παράγοντας του τρόπου ζωής που μπορούμε να τροποποιήσουμε και ενδεχομένως να παίζει ρόλο στην καταπολέμηση της φλεγμονής, ενός εκ των βιολογικών οδών που συμβάλλουν στον κίνδυνο για άνοια και τη νοητική εξασθένηση, αργότερα στη ζωή Shutterstock

Τα ευρήματα για την άνοια

Στην έρευνα πήραν μέρος 8.823 άνθρωποι ευρωπαϊκής καταγωγής και 2.738 αφρικανικής. Οι επιστήμονες μελέτησαν την εξέλιξη της υγείας τους, σε βάθος 30 χρόνων. Στην αρχή των καταγραφών, ο μέσος όρος ηλικίας των μετεχόντων ήταν τα 54 χρόνια.

Όλοι ανέφεραν τα επίπεδα που τηρούσαν τους επτά παράγοντες υγείας. Βαθμολογούσαν με αριθμούς από το 0 (το λιγότερο υγιές) έως το 14 (το περισσότερο υγιές). Ο μέσος όρος βαθμολογίας εκείνων της ευρωπαϊκής καταγωγής ήταν 8.3 και αυτός της ομάδας με αφρικανική καταγωγή 6.6.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τους γενετικούς κινδύνους στην αρχή της μελέτης, χρησιμοποιώντας στατιστικές σε όλο το γονιδίωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη του γενετικού κινδύνου για άνοια.

Οι μετέχοντες με την ευρωπαϊκή καταγωγή χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες. Εκείνοι με την αφρικανική καταγωγή χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ. Ο διαχωρισμός έγινε βάσει των σκορ του γενετικού κινδύνου -αυτοί με το υψηλότερο γενετικό κίνδυνο ήταν άτομα που είχαν τουλάχιστον ένα αντίγραφο παραλλαγής του γονιδίου ΑΡΟΕ (APOE e4) που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ (το είχαν το 27.9% εκείνων με την ευρωπαϊκή καταγωγή και το 40.4% αυτών με την αφρικανική).

Μέχρι το τέλος της μελέτης, 1.603 άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή και 631 άτομα με αφρικανική καταγωγή εμφάνισαν άνοια.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τις υψηλότερες βαθμολογίες στους παράγοντες τρόπου ζωής είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και στις πέντε ομάδες γενετικού κινδύνου -συμπεριλαμβανομένης εκείνης με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο άνοιας.

Για κάθε αύξηση, κατά ένα βαθμό, στη βαθμολογία του παράγοντα τρόπου ζωής, υπήρχε 9% χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης άνοιας.

Μεταξύ αυτών με ευρωπαϊκή καταγωγή, η μέση βαθμολογία στους παράγοντες τρόπου ζωής συσχετίστηκε με 30% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τη χαμηλότερη. Το ποσοστό έφτασε στο 43%, για όσους είχαν υψηλή βαθμολογία.

Ανάμεσα σε εκείνους με αφρικανική καταγωγή, η μέση και η υψηλή κατηγορία συσχετίστηκαν με 6% και 17% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα με αφρικανική καταγωγή (οι περισσότεροι μετέχοντες ήταν από μια τοποθεσία), οι ερευνητές βρήκαν ένα παρόμοιο μοτίβο μείωσης του κινδύνου άνοιας και στις τρεις ομάδες -μεταξύ εκείνων με υψηλότερα σκορ στους παράγοντες του τρόπου ζωής. Ωστόσο, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι πρόσθεσαν ότι ο μικρότερος αριθμός συμμετεχόντων σε αυτήν την ομάδα περιόρισε τα ευρήματα -επομένως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, με μεγαλύτερη μεγέθη δειγμάτων από διαφορετικούς πληθυσμούς.

Η ιδανική τήρηση των συστάσεων του LS7 συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου shutterstock

Τι άλλο έχει αποδεχθεί πως κάνει η τήρηση του Life’s Simple 7

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, δημοσιεύτηκε έρευνα για το αν όντως βοηθά το Life’s Simple 7. Ο τίτλος ήταν “Συστάσεις τρόπου ζωής, πολυγονιδιακός κίνδυνος και κίνδυνος στεφανιαίας νόσου κατά τη διάρκεια της ζωής”. Στο συμπέρασμα αναφερόταν ότι “η ιδανική τήρηση των συστάσεων του LS7 συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου για όλα τα άτομα -και δη σε εκείνα με υψηλή γενετική ευαισθησία.

Οι συμμετέχοντες με υψηλό πολυγονιδιακό κίνδυνο μπορεί να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους έως και 50% ,μέσω της διαχείρισης της υγείας τους σύμφωνα με τις συστάσεις του LS7 και ανάλογα με την καταγωγή.

Τα άτομα με υψηλές βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου και ιδανικές βαθμολογίες LS7 είχαν 4,5 έως 20 περισσότερα χρόνια χωρίς στεφανιαία νόσο, συγκριτικά με τα άτομα με υψηλές βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου αλλά χαμηλές βαθμολογίες LS7 -πάντα ανάλογα με την καταγωγή”.

Διαπιστώθηκε πως τα άτομα με τις καλύτερες βαθμολογίες στο Life’s Simple 7 έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και θανάτου από καρδιά (-78%), αλλά και εγκεφαλικού σε σύγκριση με άτομα σε φτωχές βαθμολογίες.

Για να έχεις ένα μέτρο του τι θεωρείται καλό (στο σύστημα βαθμολογίας που υπάρχει) και τι όχι, όσοι έκοψαν το κάπνισμα έως πριν ένα χρόνο μπαίνουν στη μέση βαθμολογία, αυτοί που δεν κάπνισαν ποτέ ή το ‘χουν κόψει προ διετίας στην ιδανική και όσοι καπνίζουν, στην κακή.

Στα της φυσικής δραστηριότητας, όσοι δεν ασχολούνται καταλαβαίνεις πού τοποθετούνται. Στη μέση βαθμολογία είναι όσοι κάνουν από 1 έως 149 λεπτά την εβδομάδα περπάτημα ή από 1 έως 74 λεπτά μέσης έντασης δραστηριότητας ή από 1 έως 149 λεπτά μέσης και πιο έντονης δραστηριότητας. Όσα επιπλέον κάνεις σε βάζουν στην καλή βαθμολογία. Στη χοληστερόλη το ιδανικό είναι <200 και το κακό >240, στην πίεση του αίματος η καλή είναι <120/<80 και η κακή >140/>90 και στο σάκχαρο άλφα παίρνει το >100 και ‘κόβεται’ το >126.

Στη διατροφή μετρούν επί μέρους στοιχεία. Για παράδειγμα, 1 παίρνουν έως 4.5 φλυτζάνια με φρούτα και λαχανικά, 2 έως δυο μερίδες ψάρι, 3 έως 3 μερίδες ολικής άλεσης, 4 έως 1 λίτρο αναψυκτικά και 5 έως 1.500 mg/την ημέρα νάτριο.

Όλα αυτά δεν είναι στερήσεις, αλλά μια προσέγγιση που και ικανοποιεί το “δεν θέλω να στερούμε τίποτα” και μας βοηθά να μειώσουμε τον κίνδυνο για πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα