ΓΙ’ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΟΛΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μια νέα γενιά μαγαζιών φέρνει νέες τάσεις και γεύσεις που συζητιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Oι φωτογραφίες τους έχουν αρχίσει να εμφανίζονται όλο και συχνότερα στα social media και τα ονόματα τους να αναφέρονται στα μηνύματα της παρέας. Η νέα γενιά μαγαζιών που ήρθε στη Θεσσαλονίκη προσεγγίζει με απλότητα και φαντασία παραδοσιακά πιάτα, αναβαθμίζει το «βρώμικο στο χέρι» με ποιοτικά προϊόντα και δημιουργεί ζεστούς και μοντέρνους χώρους στο κέντρο της πόλης.

Η πανδημία και η συνεχόμενη περίοδος καραντίνας έδωσε τον κατάλληλο χρόνο και την έμπνευση σε ανθρώπους με εμπειρία και αγάπη για την εστίαση, να δημιουργήσουν νέα μαγαζιά που προσφέρουν γαστρονομική ποιότητα αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε το street food αλλά και το φαγητό εστιατορίου.

Με τόλμη και φαντασία, δημιουργούν εμπνευσμένα πιάτα που συνδυάζουν κρέας με ψάρι, γεύσεις Ελλάδας με εξωτερικού, σπιτικό με γκουρμέ.

Το Surfer Maya. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ


Surfer Maya

Πίσω από το νέο talk of the town, βρίσκεται η ομάδα του τρομερά επιτυχημένου Estrella, του μαγαζιού που έφερε στη ζωή μας το μπουγατσάν, μια μίξη μπουγάτσας και κρουασάν. Στη διάρκεια της πανδημίας και όσο τα μαγαζιά ήταν κλειστά, η ομάδα αποφάσισε να σχεδιάσει το επόμενο της βήμα. «Αντί να μιζεριάσουμε, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι καινούργιο», μου είπε ο Κωνσταντίνος Καπετανάκης, που είχε βάλει στόχο να φέρει στην πόλη το premium street food. Για να το καταφέρει, επένδυσε σε δοκιμασμένα συστατικά επιτυχίας: δημιουργικότητα, ποιοτικά υλικά και μίξη γεύσεων και πολιτισμών.

Κωνσταντίνος Καπετανάκης, Μαρία Σμπιλή και Ιωάννης Καπετανάκης ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Σκίζοντας το χαρτί που τυλίγει τα σάντουιτς του Surfer Maya, θα βρει κανείς μοσχομυριστό προζυμένιο ψωμί που αγκαλιάζει κομμάτια κρέατος από προσεγμένες ελληνικές, μικρές φάρμες στην Κομοτηνή και κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής. Το μοσχαρίσιο παστράμι καπνίζεται σε ειδικό καπνιστήριο μέσα στην κουζίνα ενώ με δικιά του μυστική συνταγή, ο σεφ παρασκευάζει χειροποίητο μεξικάνικο γύρο που σερβίρεται ως tacos με χειροποίητες καλαμποκίσιες πίτες που ανοίγονται σε ειδική μαντεμένια πρέσα μπροστά στον πελάτη. Και επειδή η παρέα του Καπετανάκη, έχει συνηθίσει να μπλέκει γεύσεις και … λέξεις, έφτιαξε μετά το μπουγατσάν, το tacros ένα πάντρεμα ζύμης τάκος με κρουασάν που προκαλεί μια γευστική γιορτή και δεν σου επιτρέπει ποτέ να μείνεις μόνο στο πρώτο κομμάτι. Συνδυάζεται με ελληνική γαρίδα και κοτόπουλο με αβοκάντο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ


Το μενού διαθέτει και vegan επιλογές ενώ όπως λέει ο Κωνσταντίνος, το πιάτο που κάνει θραύση είναι η βλάχικη γαλατόπιτα με ζύμη κρουασάν σε οβάλ σχήμα που σερβίρεται ως γλυκό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ


Συντροφή

Παιδί της καραντίνας είναι και το επόμενο νέο στέκι της πόλης. Βγαλμένο από τα ανήσυχα μυαλά που έχουν δημιουργήσει την ήδη πολύ επιτυχημένη Μούργα, το εστιατόριο «Συντροφή» άνοιξε τις πόρτες του πέρσι τον Ιούλιο στα Λαδάδικα με βασική αρχή να προσφέρει γεύματα με βιολογική πρώτη ύλη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

«Φτιάχνουμε καθημερινά τα δικά μας ψωμιά από προζύμι, με αλεύρι ζέας και αλεύρι χαρουπιού ενώ έχουμε έναν κατάλογο που αλλάζει συστηματικά – ακόμα και κάθε ημέρα- ανάλογα με την πρώτη ύλη, ειδικά στο ψάρι, αλλά και την εποχικότητα», μου λέει ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, συνδημιουργός της Συντροφής. Ό,τι και να πει όμως, τίποτα δεν μπορεί περιγράψει τη γαστρονομική ικανοποίηση που παίρνει κάποιος όταν ο έτερος δημιουργός και μάγειρας, Γιάννης Λουκάκης, πειραματίζεται και ετοιμάζει ευφάνταστα γεύματα, όπως αυτό που προσγειώνει στο ίδιο πιάτο μοσχαρίσιο λουκάνικο ωρίμανσης, γαρίδες και μελάτα αυγά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Πιάτο του Συν-τροφή στη Θεσσαλονίκη. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Η επιτυχία των 14 περίπου πιάτων που απαρτίζουν τον κατάλογο δεν οφείλεται μόνο στον έμπειρο σεφ αλλά και στην πρώτη ύλη. Όπως λέει ο κ. Μπαρμπουνάκης, τα κρέατα, από μοσχάρι και αρνί μέχρι γίδα και μαύρο χοίρο έχουν επιλεγεί προσεκτικά από μικρές, βιολογικές φάρμες της Βορείου Ελλάδος. Το ίδιο ισχύει και με τα ποτά. Οι θαμώνες μπορούν να δοκιμάσουν αποστάγματα από βιολογικά σταφύλια καθώς και κρασιά βιολογικά και βιοδυναμικά από μικρούς παραγωγούς της γύρω περιοχής.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως όλα αυτά μπορεί να τα δει ο θαμώνας να προετοιμάζονται μπροστά στα μάτια του, από τα σταντ που υπάρχουν γύρω από την ανοιχτή κουζίνα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

L’ Αlbero

Μια φίλη που έχει κάτσει σε όποιο εστιατόριο σέβεται τον εαυτό του στη Βόρεια Ελλάδα και ξέρει από κρασιά όσο λίγοι, το χαρακτήρισε «γαστρονομικό διαμαντάκι». Και καθόλου άδικα. Το L’ Αlbero, στη Φιλίππου, προσφέρει οικείες γεύσεις, που ξέρουμε από τα οικογενειακά μας τραπέζια, αλλά αναβαθμισμένες και με προσθήκες fine dining.

Τα συστατικά της δημιουργίας του, ήταν όπως λέει ο ιδιοκτήτης του Σπύρος Τσουμάνης, ήταν το μεράκι και η αποφασιστικότητα του να μην συμβιβαστεί στο θέμα της ποιότητας των πρώτων υλών. Έχοντας εμπειρία στον κλάδο εισαγωγής τροφίμων, ο ίδιος επιλέγει την ποιότητα έναντι της ποσότητας και στον πάγκο της κουζίνας του L’ Αlbero φτάνουν μόνο επιλεγμένες πρώτες ύλες και αγνά υλικά με έμφαση στην εντοπιότητα. Για τον ευφάνταστο συνδυασμό όλων αυτών υπεύθυνος είναι ο σεφ Γιάννης Κατικιώτης, που στην καρδιά μας θα μείνει για πάντα ως ο άνθρωπος που μας έμαθε το στακοβούτυρο με τρούφα. Το θαύμα του εστιατορίου δεν σταματάει στην κουζίνα. Οι premium κοπές των κρεάτων γίνονται με εντυπωσιακό τρόπο μπροστά στο τραπέζι και ψήνονται επίσης μπροστά στα μάτια των θαμώνων, στο μαντέμι.

Παράλληλα οι άνθρωποι του μαγαζιού εξηγούν ακριβώς ποιο μέρος του ζώου έχει κοπεί και γιατί. Η εμπειρία ολοκληρώνεται από τον προσεγμένο χώρο με πινελιές παλιάς Θεσσαλονίκης και μια νοσταλγική διάθεση που διαπερνά τόσο το εσωτερικό του μαγαζιού όσο και της αυλής. Το όραμα του κ. Τσουμάνη είναι το μαγαζί του να είναι ανοιχτό και φιλόξενο για όλους φροντίζοντας να υπάρχουν επιλογές για όποιον θέλει να επισκεφτεί τον χώρο, από τον φοιτητή με την παρέα του μέχρι τον λάτρη της υψηλής γαστρονομίας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ


Πσαράς

Είναι η ιδανική εξέλιξη της ψαροταβέρνας, στον ιδανικό χώρο που αυτή θα μπορούσε να στηθεί. Δίπλα στο ιχθυοπωλείο του, στη γραφική αγορά της Άθωνος, ο Πέτρος Σέμκος δημιούργησε πριν από πέντε περίπου μήνες τον δικό του χώρο, όπου το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσεις καλά και θα απολαύσεις ολόφρεσκο ψάρι.

Ο Πέτρος Σέμκος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

«Επί 8 χρόνια, προσφέραμε την υπηρεσία ψησίματος, δηλαδή μπορούσε κάποιος να διαλέξει το ψάρι και εμείς να το στείλουμε ψημένο. Πλέον έχουμε κάνει τον δικό μας χώρο, όπου με την ίδια τιμή μπορεί κάποιος να κάτσει και να απολαύσει το ψάρι του μαζί με το κρασί του», αναφέρει ο ίδιος.

Αλέξανδρος Αβραμίδης

Αλέξανδρος Αβραμίδης

Αλέξανδρος Αβραμίδης

Στον Πσαρά θα βρεις σίγουρα κλασικές συνταγές, όπως λιαστό χταπόδι, αβγοτάραχο και καπνιστό ψάρι. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι τα πολύχρωμα πιάτα με ταρτάρ και καρπάτσιο φρέσκου πελαγίσιου ψαριού ημέρας, τα οποία λιώνουν στο στόμα και συνδυάζονται αρμονικά με την ενημερωμένη λίστα κρασιού, ούζου και τσίπουρου που υπάρχει στο μαγαζί.

Έχοντας εξειδίκευση στο σωστό ψήσιμο ψαριού, τα τραπέζια του Πέτρου στο γραφικό στενό της Άθωνος ικανοποιούν τον ουρανίσκο και του πιο απαιτητικού ψαροφαγά γεμίζοντας τις πιατέλες με καλοψημένες συναγρίδες, λαβράκια, λυθρίνια και ό,τι φρέσκο υπάρχει στις ελληνικές θάλασσες, ανάλογα με την εποχή που θα το επισκεφθείς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα