Η Bella Ramsey. Liane Hentscher/HBO

Η BELLA RAMSEY ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΦΟΒΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ “THE LAST OF US”

Η non-binary Bella Ramsey του “Last of Us” δεν πρόκειται να μασήσει τα λόγια της για κανέναν.

“Νομίζω κάναμε αρκετή ψιλοκουβέντα. Γιατί είσαι εδώ;”. Αυτή ήταν πάνω-κάτω η σύστασή μας στη Bella Ramsey ως Lyanna Mormont, της ηγέτιδος του Bear Island και του Οίκου Mormont στο “Game of Thrones”.

Την επόμενη ημέρα η Ramsey δεν είχε γίνει απλώς meme. Είχε μπει για τα καλά ανάμεσα στους αγαπημένους υποστηρικτικούς χαρακτήρες της σειράς για τους φαν και θα παρέμενε σε αυτό το στάτους μέχρι το τέλος του “Game of Thrones”, παρότι ο τηλεοπτικός της χρόνος της ήταν αμελητέος μπροστά στο σύνολο των υπόλοιπων χαρακτήρων. Το Hollywood Reporter την είχε ονομάσει τον breakout χαρακτήρα της έκτης σεζόν. Πολύ απλά, είχαμε μόλις βιώσει την ανάδειξη μίας scene stealer, στην πιο αγνή μορφή του όρου.

Το “Game of Thrones” ήταν η πρώτη επαγγελματική δουλειά της Ramsey τηλεοπτικά. Στην πορεία θα πρωταγωνιστούσε στο βρετανικό “The Worst Witch”, ενώ θα ακολουθούσε μία συμμετοχή στη συμπαραγωγή του HBO με το BBC για το “His Dark Materials”, ο ρόλος της Jane Grey στο αμερικανικό δράμα εποχής “Becoming Elizabeth” και μόλις τον Δεκέμβριο κέρδισε μία υποψηφιότητα Critics Choice για Καλύτερο Νεαρό/Νεαρή Ηθοποιό για το “Catherine Called Birdy” της Lena Dunham.

Η Ramsey που δήλωσε σε προφίλ των New York Times ότι είναι non-binary (διαλέγει τις αντωνυμίες η/της για τώρα), είχε εκτιμήσει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατηγορία των βραβείων δεν στεκόταν στο φύλο. Τόσο όσο όταν της άρεσε μικρή να τη μπερδεύουν με αγόρι.

“Υποθέτω πως το φύλο μου υπήρξε πάντοτε πολύ ρευστό”, είπε στους Times. “Κάποιος θα με φώναζε “αυτή” και δεν θα το σκεφτόμουν δεύτερη φορά, αλλά ήξερα ότι αν κάποιος με αποκαλούσε “αυτός” ήταν λίγο συναρπαστικό […] Είμαι, πολύ απλά, ένας άνθρωπος. Το να έχω φύλο δεν είναι κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα, αλλά όσον αφορά τις αντωνυμίες, πραγματικά δεν θα μπορούσε να με νοιάζει λιγότερο”.

Δεν έχει χάσει, επίσης, την όρεξη να υποδύεται γυναικείους χαρακτήρες.

“Στο Catherine Called Birdy φορούσα φορέματα. Στο Becoming Elizabeth φορούσα κορσέ. Και ένιωσα πολύ δυνατή μέσα σε αυτά. Το να παίζω αυτούς τους πιο θηλυκούς χαρακτήρες είναι μία ευκαιρία να είμαι κάτι τόσο αντίθετο από τον εαυτό μου και είναι πραγματικά διασκεδαστικό”.


Στο “The Last of Us”, τη μεγαλύτερη επιτυχία της νέας σεζόν που βασίζεται σε ένα από τα πιο δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών, η Ramsey παίζει την Ellie. Ένα 14χρονο κορίτσι με αυθάδικο στόμα που, εν μέσω ενός μετα-αποκαλυπτικού κόσμου όπου ένας ιός μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι, μοιάζει να κρύβει το κλειδί για το αντίδοτο στο DNA της. Οι κριτικές της σειράς είναι διθυραμβικές, τα νούμερα της τηλεθέασης αυξάνονται με κάθε νέο επεισόδιο, και η συνέχεια της σειράς έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Πριν την επιτυχία ωστόσο, η Ramsey είχε περάσει δύο περίπου χρόνια διαβάζοντας αρνητικά σχόλια για την επιλογή της ως Ellie. Όπως λέει η ίδια, ήταν εθισμός. Στα θετικά σχόλια δεν έδινε σημασία γιατί δεν τα πίστευε.

Οι δημιουργοί της σειράς όμως, Craig Mazin και Neil Druckmann, ένιωθαν παντελώς ασφαλείς με την επιλογή της. Είχαν, άλλωστε, δει πάνω από 100 διαφορετικά πρόσωπα σε οντισιόν.

“Αυτό που κάνει την Ellie τόσο συναρπαστική είναι πως έχει πολύ τον φόβο και τη ζωντάνια ενός παιδιού, αλλά και αυτή την αλλόκοτη, θλιμμένη, βαριά, όμορφη σοφία και βία”, έχει αναφέρει ο Mazin. “Αυτό που περιμένεις [με το casting] είναι εκείνο το άτομο που θα το κάνει αναμφισβήτητο, που θα πεις “εντάξει, τελειώσαμε, όλα πήγαν καλά”. Αυτό ήταν η Bella”.

Παρότι είναι πλέον καθολικά αποδεκτή στον ρόλο, η Ramsey γνωρίζει την άρνηση μερίδας των θεατών στα queer στοιχεία του “Last of Us Liane Hentscher/HBO

Η Ramsey δεν υπήρξε ποτέ gamer, γνώριζε ήδη το “The Last of Us” όταν ο ατζέντης της τής έστειλε με email ένα σενάριο ακρόασης και την περιγραφή του χαρακτήρα της Ellie. Την τράβηξε αμέσως ο ρόλος “για λόγους που δεν μπορούσε να περιγράψει”.

Αφού κέρδισε τον ρόλο, ο Druckmann και ο Mazin τη συμβούλεψαν να μην παίξει το παιχνίδι για να προετοιμαστεί. Αντίθετα την ώθησαν να παρακολουθήσει κλιπ στο YouTube με σημαντικές σκηνές του παιχνιδιού για να νιώσει σίγουρη πως η Ellie που είχε βρει μέσα της ήταν η σωστή.

Παρότι είναι πλέον καθολικά αποδεκτή στον ρόλο, η Ramsey γνωρίζει την άρνηση μερίδας των θεατών στα queer στοιχεία του “Last of Us”. Ειδικά μετά το τρίτο επεισόδιο όπου απεικονίστηκε η ερωτική ιστορία δύο ανδρών (όσοι έχουν παίξει το βιντεοπαιχνίδι βέβαια θα ξέρουν πως η ιστορία θα έχει ακόμα περισσότερους queer χαρακτήρες και ιστορίες στο “Part II”). Δεν πρόκειται όμως να τη σταματήσει τίποτα.

“Ξέρω πως οι άνθρωποι θα σκεφτούν αυτό που θέλουν να σκεφτούν. Αλλά θα πρέπει να το συνηθίσουν”, δήλωσε. «Αν δεν θέλετε να παρακολουθήσετε τη σειρά επειδή έχει γκέι ιστορίες, επειδή έχει έναν τρανς χαρακτήρα, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα και εσείς χάνετε”.

Το The Last Of Us προβάλλεται στο Vodafone Tv.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα