Η Πάλτροου στη δίκη. AP

Η ΓΚΟΥΙΝΕΘ ΠΑΛΤΡΟΟΥ, ΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΣΚΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Για ηθοποιός η Γκουίνεθ Πάλτροου δεν έκανε φανταστική δουλειά από το εδώλιο της κατηγορούμενης για ατύχημα σε πίστα σκι. Χαρακτηριστικό είναι το 'έχασα μισή μέρα δράσης', στην ερώτηση τι της στοίχισε το συμβάν που προκάλεσε τραύματα στον ενάγοντα.

Ένα σκι είπε να κάνει η Γκουίνεθ Πάλτροου και της βγήκε ‘ξινό’. Η αιτία ήταν ο βετεράνος του αμερικανικού στρατού και συνταξιούχος οπτομέτρης, Τέρι Σάντερσον που έπεσε πάνω της στο βουνό του Park City της Γιούτα. Ή τουλάχιστον αυτά υποστηρίζει η σταρ. Ο Σάντερσον λέει άλλα.

Πως η Πάλτροου ήταν αυτή που διέλυσε τα πλευρά του και του προκάλεσε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Για αυτό και την μήνυσε, ζητώντας 300.000 δολάρια “για σωματικές και συναισθηματικές πληγές”.

Στην αρχική μήνυση για συμβάν της 26ης Φεβρουαρίου του 2016 που κατατέθηκε τρία χρόνια αργότερα, ζητούσε 3 εκατομμύρια για το ‘hit and run’. Αυτή απορρίφθηκε και ο ενάγων επέστρεψε με νέα αξίωση. Αυτή έγινε αποδεκτή, με τη δίκη να ολοκληρώνεται την Πέμπτη 30/3.

Η ηθοποιός έκανε ανταγωγή: θέλει μόνο 1 δολάριο -αν και ισχυρίζεται πως τραυματίστηκε- και να πληρώσει ο 76χρονος τα έξοδα των δικηγόρων της.

Τον κατηγορεί πως κάνει ό,τι κάνει για να ‘βγάλει’ λεφτά από τη φήμη της. Επικαλείται ως στοιχείο, το email που έστειλε στην κόρη του και στο οποίο είχε βάλει ‘τίτλο’ το “είμαι διάσημος. Αλλά με τι κόστος;”. Στο ίδιο μήνυμα είχε χαρακτηρίσει ως cool τη σύγκρουση με την ηθοποιό.

Στην κατάθεση του είπε πως “είχε αναλάβει δράση μια άλλη προσωπικότητα, μετά την σύγκρουση. Το μυαλό μου είχε γίνει πουρές και το μόνο που ήθελα ήταν να πω ο ίδιος στις κόρες μου τι μου έχει συμβεί -πριν το μάθουν από αλλού. Επίσης, δεν ήξερα πώς θα εξελιχθεί η υγεία μου”.

Ο Νεύτων δικαιώνει την Πάλτροου

Η υπόθεση θα μπορούσε να είναι μια κλασική περίπτωση ‘he said, she said’, αν δεν εμπλεκόταν η ιδιοκτήτρια εταιρίας αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων (το Goop εκτιμάται στα 250.000.000 δολ.), παρουσιάστρια του Shark Tank (λαμβάνει 50.000 δολάρια το επεισόδιο -με τη σεζόν να έχει 24 ή 25) και γενικά ηθοποιού με έσοδα εκατομμυρίων.

Καταλαβαίνεις πως αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη δίκη, όταν εμφανίζεται για να καταθέσει εμπειρογνώμονας βιομηχανολόγος μηχανικός, ώστε να αναλύσει τους νόμους της φυσικής που εμπλέκονται στο περιστατικό -μπας και ξεκαθαριστεί το ποιος φταίει. Είναι αυτή του πώς περιστρέφονται οι άνθρωποι.

Για την ιστορία, μεταξύ των πολλών που πρόσφερε η κατάθεση του Dr. Έρβινγκ Σερ είναι η εικόνα που ακολουθεί.

Το σκίτσο του εμπειρογνόμωνα της Πάλτροου. AP

Κυρίως, ο ειδικός αναλώθηκε στην καρέ-καρέ ανάλυση animation αναπαράσταση, εξαιρετικής ποιότητας, που δημιουργήθηκε για την περίσταση -και που μάλλον δεν δημιουργείται πολύ συχνά-, όπως εξηγούσε πως βάσει του νόμου του Νεύτωνα για τη βαρύτητα (“κάθε σώμα στο σύμπαν έλκει κάθε άλλο σώμα με δύναμη ανάλογη του γινομένου των μαζών τους και αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης του κέντρου μάζας τους”), λέει αλήθεια η Πάλτροου.

“Αν ίσχυαν όσα έχει καταθέσει ο Σάντερσον, τα τραύματα του θα ήταν πιο σοβαρά από ό,τι έχει αναφέρει”, κατέθεσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο άνδρας θα έπεφτε και θα τραυματιζόταν, ακόμα και αν δεν έμπαινε η Πάλτροου στη μέση.

Να σου πω όμως, τι λένε οι πρωταγωνιστές πως συνέβη

Ο Τέρι Σάντερσον AP

Ο ενάγων έχει καταθέσει πως η Πάλτροου γύρισε το κεφάλι για να δει πού είναι τα παιδιά της, ενώ έκανε σκι και έπεσε πάνω στον 76χρονο. Μετά τον εγκατέλειψε. Αυτά είπε και ο φίλος του, Κρεγκ Ραμόν που ήταν ο μόνος αυτόπτης μάρτυρας. Και οι δύο τόνισαν πως δεν αναγνώρισαν την σταρ.

Η Πάλτροου υποστηρίζει ότι ενώ κατέβαινε την πίστα -και κοιτούσε μπροστά της-, αίφνης δυο πέδιλα εμφανίστηκαν μεταξύ των δικών της ποδιών, ωθώντας τα να ανοίξουν. Μετά ένιωσε ένα σώμα να την πιέζει και έπειτα άκουσε ένα πολύ περίεργο βογκητό.

Όλα αυτά τα είπε η ίδια, όταν εξετάστηκε από τη δικηγόρο του Σάντερσον.

“Το μυαλό μου προσπαθούσε να επεξεργαστεί τι συμβαίνει. Σκεφτόμουν ‘είναι φάρσα ή κάποιος διεστραμμένος;’, ούσα βέβαιη πως πρόκειται για κάτι πάρα πολύ περίεργο. Το μυαλό μου δούλευε σε πάρα πολλές στροφές, για να επιβεβαιώσει τι γίνεται”.

-Είπατε πως δεν ξέρατε αν πρόκειται για ατύχημα, αλλά ο άνδρας αυτός βογκούσε και μούγκριζε με έναν πολύ ενοχλητικό τρόπο.

“Σωστά”.

-Οι φωνητικές εκδηλώσεις συνδυάστηκαν με κάποια ώθηση; Τι σας έκανε να πιστεύετε πως είναι σεξουαλική επίθεση;

“Ήταν μια γρήγορη σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου, όπως προσπαθούσα να επεξεργαστώ τι συνέβαινε”.

Η Πάλτροου κλήθηκε να επιβεβαιώσει αν το άνοιγμα των ποδιών της, ενώ έκανε σκι, ήταν στα 45 εκατοστά -πριν καταληφθούν από τα πέδιλα άλλου σκιέρ.

-Ξαφνικά δηλαδή, είδατε ένα ζευγάρι πέδιλα σκι ανάμεσα στα πόδια σας”

“Ναι”

-Κι εγώ θα είχα φρικάρει.

“Αυτό έκανα”.

-Όπως κάνατε λοιπόν, σκι μαζί είπατε πως σε ένα σημείο νιώσατε σαν να σας είχε αγκαλιάσει ο άνθρωπος που ήταν από πίσω σας.

“Όταν πέσαμε, έπεσα στο σώμα του -εκείνος βρέθηκε στο έδαφος”.

-Κι ενώ ήσασταν πεσμένοι, τον ρωτήσατε ‘τι κάνεις;’

“Ναι”.

-Σας είπε “εσείς πέσατε πάνω μου”

-”Ναι”

-Και τότε εξοργιστήκατε και του είπατε πως εκείνος έπεσε πάνω στη ‘γ…’ πλάτη σας, πάνω στα πνευμόνια σας.

“Ναι. Ζητώ συγγνώμη για την κακή χρήση της γλώσσας”.

-Αφότου του φωνάξατε, είναι αλήθεια πως ο κύριος Σάντερσον είπε ‘ζητώ συγγνώμη’;

“Επανέλαβε ό,τι του είχα πει και μετά μου είπε ‘συγγνώμη’”

-Όσο του φωνάζατε εκείνος εξακολουθούσε να είναι πεσμένος στο έδαφος, σωστά;

“Ναι”.

-Δυνατά και επιθετικά.

“Ήμουν αρκετά ταραγμένη”.

-Είστε αδύνατη, αλλά γεροδεμένη.

“(γελάει)”

Ο Σάντερσον είχε πει το 2019 πως η 50χρονη ούρλιαζε “σαν να είναι ο Κινγκ Κονγκ στη ζούγκλα”, σχόλιο για το οποίο ζήτησε συγγνώμη.

-Μπορώ να ρωτήσω ποιο είναι το ύψος σας;

“Είμαι κάπου στα 1.77”.

-Σας ζηλεύω πολύ.

“Πιστεύω ωστόσο, πως συρρικνώνομαι”.

-Αμφότερες. Φορώ τακούνια για να φτάσω στο 1.65

“Είναι πολύ ωραία τα παπούτσια σας”.

-Ευχαριστώ

(ακολουθεί αναπαράσταση για το πώς έγινε ό,τι έγινε)

-Μάθατε πως ο κύριος Σάντερσον υπέστη κάταγμα σε τέσσερα πλευρά;

“Ναι”

-Ότι έπαθε και διάσειση;

“Σωστά”

-Πως διακομίσθηκε στη βάση του βουνού με έλκηθρο;

“Ναι”

-Όλα αυτά τα μάθατε εκείνη την ημέρα;

“Όχι”

-Ρωτήσατε να μάθετε;

“Μπορείτε να μου θυμίσετε το όνομα σας; Συγγνώμη. Κρίστεν;”

-Ναι

(η Πάλτροου εξηγεί πως είχε να διαχειριστεί το δικό της τραύμα)

-Είναι αλήθεια πως αισθάνεστε ότι είναι άδικο που ο κύριος Σάντερσον κινήθηκε εναντίον σας;

“Ναι”.

-Σας απέτρεψε από το να απολαύσετε το υπόλοιπο των ακριβών διακοπών σας;

“Έχασα μισή ημέρα σκι”. Είχε πληρώσει 9.000 δολάρια για ιδιωτικά μαθήματα, εκείνη την ημέρα.

-Για αυτό καταθέσατε κι εσείς μήνυση, ζητώντας 1 δολάριο, το οποίο ο δικηγόρος σας ανέμιζε επιδεικτικά (σ.σ. και τον κατακεραύνωσαν χιλιάδες χρήστες των social media).

“Ναι”.

Η στιγμή που εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα οι δικηγόροι της Πάλτροου

Σκηνή από ένα ατύχημα. AP

Η νομική ομάδα της Πάλτροου έγινε viral για όλους τους λάθος λόγους, πολλάκις. Η ίδια η ηθοποιός τέθηκε στο επίκεντρο, όταν χρησιμοποίησε ένα μπλε σημειωματάριο για να καλύψει το πρόσωπο της όπως έβγαινε από το δικαστήριο. Όλως τυχαίως φαινόταν το brand -και έτσι έγινε γνωστή η τιμή του που είναι στα 250 δολάρια.

Εκπρόσωπος της ηθοποιού ρώτησε την κόρη του Σάντερσον για το χαμένο υλικό κάμερας GoPro που ήταν σε λειτουργία στο ατύχημα του 2016. Εκείνη κατέθεσε πως της είχε στείλει με email ένα λινκ από το φόρουμ συζήτησης για το σκι στο οποίο μετείχε, στην ιστοσελίδα Meetup. Η κόρη υποψιαζόταν πως το υλικό είναι εκεί.

Οι άνθρωποι της εναγόμενης επιχείρησαν να ‘ανοίξουν’ το σύνδεσμο. Ισχυρίστηκαν πως ήταν σκόπιμα λάθος.

Λίγα λεπτά μετά, είχαν το περιεχόμενο του στα email τους. Την αποστολή την είχε κάνει ο ιδιωτικός ερευνητής διαδικτύου, Μάικλ Φλέτσερ, ο οποίος παρακολουθούσε live τη δίκη. Τόνισε και ότι “άνοιξα το link από το κινητό μου”.

Δήλωσε και έκπληκτος “που οι δικηγόροι της Πάλτροου δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση”.

Το υλικό αυτό αποδεικνύει πως ο Ραμόν έλεγε από την πρώτη στιγμή πως η Πάλτροου χτύπησε τον Σάντερσον και πως οι δυο φίλοι ήξεραν την ταυτότητα της ηθοποιού.

Επίσης, ο Σάντερσον κατέθεσε πως από το 2016 δεν μπορεί πια να απολαύσει διάφορες δραστηριότητες που του άρεσαν (σκι, χορός και οινοποσία), λόγω της νοητικής έκπτωσης που αντιμετωπίζει.

Στοιχεία δείχνουν ότι έκανε σχετικές προσπάθειες, με τον ίδιο να διευκρινίζει πως “δεν είχα την άδεια γιατρού και σταμάτησα όταν μου είπαν πως αν ξαναπέσω, θα καταλήξω σε κέντρο φροντίδας”.

Προς το παρόν δεν ακολουθεί νευρολογική θεραπεία, με νευρολόγο να ενημερώνει πως θα ακολουθήσει αξιολόγηση για άνοια. Νευροψυχολόγος κατέθεσε ότι ο ενάγων πάλευε με συμπτώματα διάσεισης για ενάμιση χρόνο, με αλλαγές διάθεσης και προσωπικότητας, πόνο και πονοκεφάλους που άλλαξαν τη ζωή του.

Νευροακτινολόγος που εξέτασε το ιατρικό του αρχείο, τον περιέγραψε ως έξυπνο άνθρωπο που έχει χάσει την ικανότητα του να λειτουργεί σε υψηλό επίπεδο.

“Η απότομη αλλαγή στη λειτουργία, στη συμπεριφορά και στην ικανότητά του να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους δεν ήταν κάτι που προκλήθηκε από τις προϋπάρχουσες συνθήκες του”.

Οι κόρες του Σάντερσον είπαν πως ο άνδρας “που ήταν κάποτε εξωστρεφής και κοινωνικός, τώρα είναι μόνιμα ταραγμένος και απογοητεύεται εύκολα. Δεν εμπιστεύεται το μυαλό του και φωνάζει συνέχεια. Δεν είναι ο πατέρας μας, αλλά μια άλλη έκδοση του”. Κατέθεσαν και σχετικά περιστατικά, προσθέτοντας πως από ένα σημείο κι έπειτα “απέκτησε εμμονή με το να ακούσει μια συγγνώμη από την κυρία Πάλτροου”.

Να δούμε τι έχουν να πουν για όλα αυτά οι δικαστές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα