Η Καμίλα Βαλίεβα κέρδισε το χειροκρότημα με το άλμα και τις τέσσερις περιστροφές στον αέρα. Τα τελευταία νέα τη θέλουν να 'χει πάρει απαγορευμένη ουσία. AP Photo/David J. Phillip

Η ΚΑΜΙΛΑ ΒΑΛΙΕΒΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΤΟΠΕ ΣΕ ΤΕΣΤ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ ’21

Η 15χρονη Ρωσίδα που αποθεώθηκε από όλον τον κόσμο, για το άλμα που δεν είχε κάνει ποτέ άλλοτε γυναίκα πατινέρ 'συνελήφθη' να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας. Μήπως πρόκειται για προβοκάτσια;

Θα ξεκινήσω με μια υπόθεση και θα πω ότι αν πάρω όλες τις ουσίες που είναι στη λίστα με τις απαγορευμένες της WADA, αυτό που ακολουθεί δεν θα το κάνω ποτέ. Δηλαδή, μπορεί και να καταφέρω να ‘απογειωθώ’, αλλά το πιθανότερο είναι ότι μια που θα ανέβω και μια που θα κατέβω -ιδανικά χωρίς να διαλύσω όλα μου τα κόκαλα, γιατί δεν ξέρω αν ξέρεις αλλά στην προσγείωση οι πατινέρ υπόκεινται σε πίεση, αντίστοιχη οκτώ με 10 φορές του βάρους τους.

Με την υπόθεση που διάβασες (και κάλλιστα μπορείς να βάλεις εσένα στη θέση μου), θέλω να πω ότι οι ουσίες ντόπινγκ δεδομένα βοηθούν αθλητές να ξεπεράσουν εαυτούς σε κάποια αθλήματα. Υπάρχουν όμως, και τα τεχνικά σπορ που αν δεν δουλέψεις όσο και όπως πρέπει, χαΐρι δεν θα δεις. Μηδέ διάκριση. Παραθέτω συνέντευξη του Χρήστου Ιακώβου, ο οποίος είχε μιλήσει ενδελεχώς για ό,τι συμβαίνει και τι θα μπορούσε να συμβεί, προκειμένου να μην ασχοληθούμε ποτέ ξανά με απαγορευμένες ουσίες.

Πριν προχωρήσουμε στο θέμα μας, ας απολαύσουμε την πρώτη γυναίκα που έκανε άλμα με τέσσερις περιστροφές στον αέρα, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας και είναι η 15χρονη Ρωσίδα, Kamila Valieva.

Η Ρωσία (για την ακρίβεια, η Russian Olympic Committee” -ROC-, αφού η χώρα τελεί υπό τιμωρία έως το Δεκέμβριο του 2022, για το τεράστιο -επιδοτημένο από την κυβέρνηση- σκάνδαλο ντόπινγκ στους Αγώνες του Sochi, το 2014) ήταν νικήτρια του ομαδικού στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Παρ’ όλα αυτά, τα μετάλλια δεν δόθηκαν ποτέ στα έξι μέλη του γκρουπ ή στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία που επίσης, ανέβηκαν στο βάθρο. Βασικά, δεν υπήρχε βάθρο. Έδωσαν σε όλους τη μασκότ των Αγώνων, εξηγώντας ότι υπάρχει νομικό ζήτημα -χωρίς να πουν οτιδήποτε περισσότερο.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι κάποιος εκ των Ρώσων είχε βρεθεί θετικός σε απαγορευμένη ουσία και το ξημέρωμα (στην Ελλάδα) διευκρινίστηκε ότι η 15χρονη ήταν η ‘παραβάτης’. Είχε πάρει τριμεταζιδίνη, πριν πάει στην Κίνα.

Η ουσία αυτή δίνεται σε ασθενείς με στηθάγχη, για τη διατήρηση της ροής του αίματος και την πρόληψη μπλοκαρίσματος που μπορεί να σταματήσει την καρδιά. Μπορεί επίσης, να μειώσει τη φλεγμονή και να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ βοηθά τους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε στεντ ή εγχειρήσεις καρδιάς να διατηρήσουν τη σταθερή ροή του αίματος -από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.

Το άλμα της Βαλίεβα, ενώ έχει αρχίσει τις περιστροφές στον αέρα -που όμοιες δεν έκανε ποτέ άλλοτε γυναίκα πατινέρ. AP Photo/David J. Phillip

Δεν σε κάνει να έχεις περισσότερη ενέργεια ή να πηδάς πιο ψηλά ή να έχεις περισσότερη δύναμη. Παρ’ όλα αυτά, η World Anti-Doping Agency (WADA) το έβαλε στη λίστα με τα ‘απαγορεύεται’, ως μεταβολικό ρυθμιστή. Και άρα ως τρόπο ελέγχου του ποσοστού λίπους στο σώμα (όσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός ρυθμός, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό λίπους με τον ενεργειακό μεταβολισμό να είναι εξαιρετικός).

Δεν έχει διευκρινιστεί επισήμως, αν το νεαρό κορίτσι έχει διαγνωστεί με καρδιακή πάθηση ή με άλλο λόγο που κάνει απαραίτητη την τριμεταζιδίνη. Εάν υπήρχε ιατρικός λόγος, θα έπρεπε να ενημερώσει και να λάβει ειδική άδεια. Εάν συμβαίνει αυτό, θα είχε πρόχειρη και συνταγή γιατρού -ενώ θα είχε ενημερώσει σχετικά τους αξιωματούχους του σπορ.

Σημείωση: στη λίστα της WADA υπάρχουν αμέτρητες ουσίες και συχνά προκύπτουν ευτράπελα. Ένα αφορούσε ‘σύλληψη’ Αμερικανίδας δρομέα (της Shelby Houlihan), με ουσία που υπήρχε σε μπουρίτο που είχε φάει, την παραμονή του τεστ.

Το Time θύμισε ότι ο πρώτος αθλητής που ‘συνελήφθη’ με τριμεταζιδίνη σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο Κινέζος κολυμβητής, Sun Yang. Είχε πάρει την ουσία το 2014. Τέσσερις μήνες νωρίτερα, είχε μπει στη λίστα των απαγορευμένων του παγκοσμίου οργανισμού κατά του ντόπινγκ. Ακολούθησε η Ρωσίδα bobsledder, στους χειμερινούς Αγώνες του 2018. Ο πρώτος τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού τριών μηνών και η δεύτερη με οκτώ μήνες. Μεσολάβησε η ταξινόμηση της ουσίας από την κατηγορία ‘διεγερτικά’ σε αυτή των ρυθμικών καρδιακού μεταβολισμού -έγινε το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού RBC Sport, το φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, στο καλλιτεχνικό πατινάζ γυναικών των Αγώνων της Κίνας φέρεται να ‘βρέθηκε’ θετική σε δείγμα που είχε δώσει πριν καν το Πανευρωπαϊκό του Ιανουαρίου, όπου κατέπληξε τα πλήθη. Το δείγμα δόθηκε το Δεκέμβριο και δεν βρέθηκαν ουσίες, μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα τριμεταζιδίνης.

Δεν ξέρω αν ξέρεις, αλλά οι διεθνείς αθλητές είναι διαθέσιμοι για τεστ, ανά πάσα ώρα και στιγμή, όπου και αν βρίσκονται, ενώ είναι σε διοργάνωση ή είναι στο σπίτι τους -ή όπου αλλού. Μέχρι να επιβεβαιώσει η WADA ονόματα και ουσίες, με επίσημη ανακοίνωση, κράτα πρόχειρο ότι η Valieva μπορεί να κάνει έφεση. Προς το παρόν, δεν έχει τιμωρηθεί -όπως φάνηκε από την προπόνηση που έκανε μετά την αποκάλυψη των ρεπόρτερ.

Η Ρωσία κινείται ώστε “να νικήσει το καλό”

Η Καμίλα Βαλίεβα, αφότου έγινε γνωστό πως το όνομα της εμπλέκεται σε θετικό δείγμα ντόπινγκ. AP Photo/Jeff Roberson

Εάν ωστόσο, τιμωρηθεί προφανώς δεν θα πάρει μέρος στο διαγωνισμό γυναικών (αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα), ενώ θα αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο του ομαδικού από τη Ρωσία. Θα πάει στις ΗΠΑ, η Ιαπωνία θα πάρει το ασημένιο και ο Καναδάς το χάλκινο.

Το θέμα χειρίζονται από κοινού η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Διεθνής Ένωση Καλλιτεχνικού Πατινάζ. Το μόνο που έχουν πει έως τώρα είναι πως “η αναβολή της τελετής απονομής μεταλλίων αφορά νομικό ζήτημα, στο οποίο εμπλέκονται αθλητές που έχουν κατακτήσει μετάλλια”.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova εξέφρασε την στήριξη της στη νεαρή πατινέρ, μέσω ενός βιντεομηνύματος. Σε αυτό είπε πως “τα θαύματα μπορούν να είναι απλά μπροστά μας και αυτό που έκανε η Καμίλα Βαλίεβα είναι ένα αληθινό θαύμα. Μπορώ να εξηγήσω το γιατί. Είναι θαύμα καθώς αφού ολοκλήρωσε το πρόγραμμά της, κέρδισε τις καρδιές όλου του κόσμου. Βλέπουμε ξανά, μπροστά στα μάτια μας αυτή τη σύγκρουση καλού και κακού και την επιθυμία του κακού να μειώσει όσο περισσότερο μπορεί το καλό, έως ότου αυτό χάσει όλη του τη δύναμη. Οι άνθρωποι μας στην Κίνα και οι άνθρωποι μας στη Ρωσία, οι οποίοι συμμετέχουν στην υποστήριξη των αθλητών μας και των ομάδων μας, πιστεύω ότι τώρα εργάζονται προς την κατεύθυνση του να νικήσει το καλό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα