Το 14ο Athens Tattoo Convention φιλοξενείται στο Γήπεδο Tae Kwon Do στις 13, 14 και 15 Μαΐου Pixabay

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΤΑΤΟΥΑΖ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ

4 Ελληνίδες tattoo artists "ανοίγουν" την πόρτα σε μία τέχνη που έμοιαζε ανδροκρατούμενη και μιλούν για μόδες και μελάνια

Για άλλη μία χρονιά οι λάτρεις των τατουάζ θα συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν την αγαπημένη τους μορφή τέχνης. Τη δερματοστιξία. Το 14ο Athens Tattoo Convention, που φιλοξενείται στο Γήπεδο Tae Kwon Do, θα είναι μία τριήμερη full εμπειρία (13, 14 & 15 Μαΐου) με διαγωνισμούς, party, παρουσιάσεις και all star προσωπικότητες της τέχνης των τατουάζ.

Όσοι αγαπούν τα tattoo, όσοι ψάχνουν σχέδια για να “χτυπήσουν”, αλλά και τρόπους να βελτιώσουν τα ήδη υπάρχοντα τατουάζ τους, θα είναι εκεί. Συνολικά 350 καλλιτέχνες: η αφρόκρεμα των tattoo artists από το εξωτερικό (Ευρώπη, Καναδά, Βραζιλία κλπ) και οι καλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες, συναντιούνται σε έναν χώρο, διαγωνίζονται, συζητούν για τις νέες μόδες και προβάλλουν την τέχνη τους.

Η προέλευση της λέξης tattoo είναι από την πολυνησιακή λέξη ta, που σημαίνει κάτι το εντυπωσιακό, και την ταϊτινή λέξη tatau, που σημαίνει 'για να σηματοδοτήσει κάτι'. Athens Tattoo Convention

Σε έναν χώρο που τον θωρούσαμε ανδροκρατούμενο τέσσερις γυναίκες tattoo artists μίλησαν στο Magazine για τις μόδες, τις προκλήσεις και τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από το επάγγελμα, που είναι και το πάθος τους.

Το τατουάζ είναι “μικρόβιο” – Πώς κολλάει;

Η τέχνη της δερματοστιξίας, λένε, είναι σαν το μικρόβιο. Και δεν το έχουν μόνο εκείνοι που κάνουν το πρώτο τατουάζ και δύσκολα σταματούν, αλλά και οι tattoo artists, εκείνοι δηλαδή που “χτυπάνε” – όπως λένε – τατουάζ και είναι το επάγγελμά τους.

Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, πώς μπήκε το τατουάζ στις ζωές τους; Η απάντηση είναι κοινή: από νεαρή ηλικία!

Η Σωτηρία Ζορμπά Eightball Tattoo

Η Σωτηρία Ζορμπά από το “Eightball Tattoo” ξεκίνησε στον χώρο το 2013 και μας λέει: Από μικρή είχα την επιθυμία να ασχοληθώ με τη ζωγραφική. Σπούδασα στο τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών στο ΑΠΘ. Μετά την αποφοίτησή μου, άρχισα να εργάζομαι ως δασκάλα εικαστικών, ενώ ζωγράφιζα ως χόμπι, αλλά ένιωσα ότι δεν ήταν για μένα. Έτσι, αποφάσισα να γίνω tattoo artist γιατί ήθελα να ζωγραφίσω ξανά. Αγαπώ αυτή την τέχνη, γιατί είναι ένας ελεύθερος τρόπος έκφρασης. Παράλληλα, είναι και μια διαδικασία με την οποία μπορώ να έρχομαι κοντά με ανθρώπους καθώς μοιράζονται σημαντικά κομμάτια τους μαζί μου”.

Η Ματίνα (Macabre) από το “Sayagata Tattoo” αναφέρει: “Από μικρή ηλικία αποφάσισα ότι θα ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι, του τατουάζ. Μου άρεσε να βλέπω ότι κάποιος σε εμπιστεύεται να έχει κάτι δικό σου πάνω του”.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Άννα Καραγκούνη του “Beautiful People Tattoo” παραδέχεται ότι από μικρή ασχολούνταν με το κομμάτι της τέχνης και του σχεδιασμού, μέχρι που κάποια στιγμή επέλεξε να δοκιμάσει την τέχνη του τατουάζ και κατευθείαν την αγάπησε.

Η Roza Sake Tattoo

Για τη Roza από το “Sake Tattoo” όλα ξεκίνησαν με τη μυρωδιά της τσίχλας! Θυμάται όταν ήταν μικρή ότι γέμιζε συνέχεια το σώμα της με τα αυτοκόλλητα/χαλκομανίες, που έδιναν παλιά μαζί με τις τσίχλες. “Είχα αναλάβει να γεμίζω και τα παιδιά στην τάξη μου με τα ίδια αυτοκόλλητα. Σε μεγαλύτερη ηλικία, όμως, επηρεάστηκα πολύ από την pop culture και θεωρούσα πολύ ωραίο ότι αυτό που ζωγραφίζω πάνω στο χαρτί θα μπορούσα να το έχω και πάνω στο σώμα μου” μας είπε.

Τι σχέδιο να “χτυπήσω”

Το μεγαλύτερο δίλημμα όταν πας για να κάνεις ένα τατουάζ είναι φυσικά ποιο σχέδιο θα διαλέξεις. Οι τέσσερις κυρίες των τατουάζ μας λένε τα σχέδια που προτιμούν οι ίδιες και αυτά που τους ζητούν οι πελάτες τους.

Άννα Καραγκούνη Beautiful People Tattoo

Η Anna μας λέει: “Ως tattoo artist προτιμώ και αγαπώ τα γραμμικά σχέδια στα οποία πλέον έχω αποκτήσει και μια εξειδίκευση. Οι επιρροές μου προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία και την τέχνη των Μαορί, καθώς περιέχουν σύμβολα με διαφορετική σημασία. Δεν προτιμώ τα ρεαλιστικά σχέδια”.

Για την Macabre προτεραιότητα έχουν οι γεωμετρίες, ζώα και οι… Κινέζες, (γελάει)! “Όλα αυτά σε πιο dark ιδεολογίες. Οι επιρροές μου είναι από την φύση, γεωμετρίες από διάφορους πολιτισμούς και μυθικές υπάρξεις” μας λέει.

Η Roza κάνει έγχρωμα tattoo, κυρίως πορτρέτα, τριαντάφυλλα, λουλούδια και τελευταία anime. Αποφεύγει, όπως λέει τις dark θεματολογίες και ό,τι άλλο στιλ στο οποίο δεν διαθέτει ειδίκευση.

Η Σωτηρία αναφέρει: “Μου αρέσουν πολύ τα συμμετρικά, φυσικά αντικείμενα, όπως τα λουλούδια. Υπάρχει μια καινοτομία στις υπέροχες μορφές της φύσης που ο άνθρωπος δεν μπορεί να μιμηθεί. Έτσι, μου φαίνεται διασκεδαστικό να προσπαθώ να αναπαράγω τη φόρμα και τις λεπτές γραμμές που βλέπω, μέσα από τα τατουάζ. Αυτή την περίοδο με ενδιαφέρουν τα σχήματα λουλουδιών και θέλω να τα αναπτύξω με το δικό μου στιλ. Δεν υπάρχει κάτι που δεν μου αρέσει, πάντα προσπαθώ να βρω ενδιαφέρον σε όλα τα σχέδια και να τα φέρω στο στιλ μου”.

Με 45.000 επισκέπτες την τελευταία χρονιά ο πήχης ανεβαίνει φέτος όλο και πιο ψηλά! Athens Tattoo Convention

Οι Έλληνες ξέρουν συνήθως τι θέλουν;

Παλαιότερα στα μπροστινά σαλόνια των στούντιο τατουάζ δεν χωρούσες να καθίσεις. Τα βιβλία δε με τα σχέδια των τατουάζ ήταν τα πιο δημοφιλή! Μετά ήρθε το διαδίκτυο, τα social media, οι γραμματοσειρές, τα άπειρα σχέδια… και άλλαξαν όλα. Τώρα κάποιος πηγαίνει πιο προετοιμασμένος για το τι θα κάνει και για το τι θα συναντήσει.

Η Σωτηρία αναφέρει: “Ο κόσμος έχει αρχίσει να γίνεται πολύ δημιουργικός με τα σχέδια που επιλέγει να κάνει και να ενημερώνεται όλο και περισσότερο πάνω σε αυτό το κομμάτι. Οι περισσότεροι πλέον επιλέγουν να κάνουν πολύ μικρά τατουάζ με καθαρές, απλές γραμμές, γιατί είναι διακριτικά και δε τραβούν τόσο την προσοχή”.

Η Anna μας λέει: “Οι Έλληνες προτιμούν τα ρεαλιστικά με νόημα σχέδια και με συναισθηματική σημασία για αυτούς. Όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Συνήθως είναι οι άνθρωποι που είναι ενημερωμένοι για τις διεθνείς τάσεις σε αυτόν το τομέα και θέλουν να τις ακολουθήσουν”.

Ματίνα (Makabre) Sayagata Tattoo

H Macabre αναφέρει: “Τα tattoo που κάνω έχουν πιο dark στυλ, oπότε δεν θα έλεγα ότι πάω με τις τάσεις και ούτε έρχονται σε μένα για τέτοιου είδους tattoo”.

Η Roza δεν λέγεται Roza τυχαία: “Από εμένα συνήθως ζητάνε τριαντάφυλλα, λουλούδια και πορτρέτα. Οτιδήποτε είναι πιο κοντά στο στυλ μου και αυτό με ικανοποιεί γιατί σημαίνει ότι είναι ενημερωμένοι για τη δουλειά μου και γι’ αυτό επιλέγουν εμένα για το τατουάζ τους”.

Στη μόδα τα “μικρά” σε περίεργα μέρη

Με την πάροδο των χρόνων ο κόσμος έχει αρχίσει να αποδέχεται την τέχνη του τατουάζ και να γίνεται πιο ανοιχτόμυαλος Athens Tattoo Convention

Βλέπουν αλλαγές στον χώρο των τατουάζ και στις επιλογές των πελατών σε σχέση με το παρελθόν; Το τατουάζ είναι μία τέχνη που συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει. Σε αυτό συμφωνούν και οι τέσσερις.

Η Anna θεωρεί ότι με την πάροδο των χρόνων ο κόσμος έχει αρχίσει να αποδέχεται την τέχνη του τατουάζ και να γίνεται πιο ανοιχτόμυαλος. Καθώς και οι επιλογές πάνω στα σχέδια είναι άπειρες, οι άνθρωποι προτιμούν τα ρεαλιστικά και τα σχέδια με νόημα και σημασία για εκείνους.

Η Macabre δίνει μία ακόμα διάσταση στις αλλαγές. “Ο κόσμος έχει αρχίσει να εμπιστεύεται και αφήνει περισσότερη ελευθερία στους tattoo artists” λέει.

Η Roza θεωρεί ότι το tattoo είναι μία τέχνη που εξελίσσεται συνέχεια. Έχει παρατηρήσει ότι πλέον οι πελάτες ζητούν πιο μικρά tattoo και τα σχέδια είναι όλο και πιο διαφορετικά και μοναδικά.

Η Σωτηρία μας λέει: “Μέχρι στιγμής, η δεκαετία του 2010 έχει δει τάσεις που σχετίζονται τόσο με το σχεδιασμό όσο και με την τοποθέτηση των τατουάζ. Τα μικρά τατουάζ σε ασυνήθιστα μέρη, είναι πλέον πολύ δημοφιλή. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν ιδιόμορφα και δημιουργικά σχέδια”.

Το Athens Tattoo Convention έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες αντίστοιχες διοργανώσεις παγκοσμίως. Athens Tattoo Convention

Τα τατουάζ έχουν… φύλο;

Κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μας θεωρούσαμε ότι το επάγγελμα του tattoο artist είναι ένας χώρος στον οποίο κυριαρχούν οι άνδρες. Είναι έτσι τελικά και τι απαντούν οι τέσσερις κυρίες για αυτό;

Η Roza είναι κάθετη. “Δεν νομίζω πλέον ότι η τέχνη του τατουάζ είναι ανδροκρατούμενη, καθώς υπάρχουν πολλές γυναίκες tattoo artists οι οποίες έχουν εδραιώσει το όνομά τους σε αυτό τον χώρο. Το μόνο κριτήριο πλέον είναι άμα είσαι καλός tattoo artist ή όχι, ασχέτως το φύλο”.

Η Anna από την άλλη μας λέει: “Η αλήθεια είναι πως ως γυναίκα tattoo artist το φύλο μου έχει λειτουργήσει θετικά στην δουλειά μου, αφού έχω μεγάλη ζήτηση και από τα 2 φύλα. Συχνά ακούω να με χαρακτηρίζουν ως ‘ελαφροχέρα’ και άτομο που εμπνέει εμπιστοσύνη”.

Ο κόσμος έχει αρχίσει να εμπιστεύεται και αφήνει περισσότερη ελευθερία στους tattoo artists Athens Tattoo Convention

Η Macabre παραδέχεται ότι στην αρχή υπήρξαν άτομα που την απέρριψαν λόγω φύλου, αλλά πλέον δεν πιστεύει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες.

Η Σωτηρία ξεκαθαρίζει: ”Ξεκίνησα να μαθαίνω να κάνω τατουάζ στο Eightball, όπου σέβονται την τέχνη και το φύλο δεν είναι θέμα. Πλέον είμαι η μόνη γυναίκα στο στούντιο και σε καμία περίπτωση δεν έχω νιώσει περίεργα γι’ αυτό. Το αντίθετο θα έλεγα, ότι νιώθω αρκετά προστατευμένη”.

Σίγουρα συνάντησα πιο πρωτόγονους άνδρες, που είχαν πολύ διαφορετική στάση για τις γυναίκες που κάνουν τατουάζ, αλλά ευτυχώς για μένα δεν με επηρέασαν ούτε επηρέασαν την καριέρα μου (Σωτηρία).

Ο πελάτης και ο εαυτός δημιουργούν τις μεγαλύτερες… προκλήσεις

Athens Tattoo Convention

Αφού δεν είναι τόσο θέμα φύλου… τι άλλες προκλήσεις αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους ως tattoo artists; Είναι μία διαδικασία που τις φέρνει πολύ κοντά με τον πελάτη. Πώς είναι αυτή η επικοινωνία; Για την Anna κάθε άνθρωπος-πελάτης αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον tattoo artist.

H Σωτηρία συμφωνεί: “Νομίζω η μεγαλύτερη πρόκληση του να είσαι καλλιτέχνης τατουάζ είναι η ικανότητα να χτίζεις μια ιδιαίτερη σχέση με τους πελάτες σου. Πολλοί μου ζητούν να τους σχεδιάσω κάτι που είναι μοναδικό. Θεωρώ ότι είναι πραγματικά ικανοποιητικό να επικοινωνώ και να κάνω τατουάζ με ανθρώπους που με εμπιστεύονται.

Νιώθω μεγάλη ευθύνη κάθε στιγμή, γιατί κάνω μια δουλειά που μένει για πάντα στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο προσπαθώ να κάνω τους πελάτες μου να έχουν ένα τατουάζ αυτού που πραγματικά θέλουν. Έχουν περάσει εφτά χρόνια από τότε που ξεκίνησα να κάνω τατουάζ, αλλά εξακολουθώ να προσπαθώ να δουλεύω με την ίδια νοοτροπία”.

Για τη Macabre το στοίχημα είναι πιο πολύ προσωπικό: “Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το να γίνομαι κάθε μέρα και καλύτερη σε αυτό που κάνω”. Το ίδιο και για τη Roza: “Τις προκλήσεις τις βάζω εγώ στον εαυτό μου σε καθημερινή βάση γιατί πιστεύω ότι άμα κάνεις συνέχεια τα εύκολα, δεν μαθαίνεις και δεν εξελίσσεσαι”.

Ο tattoo artist έχει ευθύνη, γιατί κάνει μια δουλειά που μένει για πάντα στο ανθρώπινο σώμα. Athens Tattoo Convention

Ανθρώπινες ιστορίες πίσω από ιδιαίτερα τατουάζ

Κάθε τατουάζ είναι ιδιαίτερο και κάθε πελάτης λέει τον tattoo artist τη δική του ιστορία πίσω από αυτό (και εκείνος σαν άλλος μπάρμαν τις ακούει όλες υπομονετικά).

Υπάρχουν όμως και περιστατικά που δίνουν διαφορετικό νόημα στη διαδικασία. Η Roza θυμάται μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία: “Η πιο συγκινητική περίπτωση ήταν όταν μου ζήτησε ένας 83χρονος να του κάνω το πορτρέτο της γυναίκας του, την οποία έχει χάσει. Η φωτογραφία που διάλεξε ήταν αυτή που του είχε δώσει όταν πρωτογνωρίστηκαν. Την είχε κρατήσει μέσα στο πορτοφόλι του από τότε. Επειδή, λοιπόν τα τελευταία χρόνια πάσχει από άνοια είχε το άγχος ότι θα χάσει το πορτοφόλι του και μαζί αυτή τη φωτογραφία, γι’ αυτό ήθελε να την έχει για πάντα πάνω του. Και την έκανε τατουάζ”.

Καθώς οι επιλογές πάνω στα σχέδια είναι άπειρες, οι άνθρωποι προτιμούν τα ρεαλιστικά και τα σχέδια με νόημα και σημασία για εκείνους Athens Tattoo Convention

Κάποια τατουάζ γίνονται για να αγαπήσει περισσότερο ένας άνθρωπος ένα άλλοτε πληγωμένο σημείο του σώματός του – από τραυματισμό, κάψιμο ή κάποια επέμβαση.

Η Anna για παράδειγμα έχει αναλάβει πολλές φορές πελάτες που έχουν σημάδια από κάψιμο και τα έχει καλύψει επιτυχώς με γραμμικά σχέδια.

Σήμερα, τα τατουάζ είναι παντού και εκφράζουν μία ποπ κουλτούρα που χρησιμοποιεί το σώμα ως μέσο έκφρασης Athens Tattoo Convention

Η Σωτηρία συγκινείται όταν της ζητούν να καλύψει ουλές μετά από μαστεκτομή: “Είναι αρκετά συγκινητικό. Όχι μόνο για την ιστορία που μπορεί να κουβαλάει αυτό το άτομο πίσω του, αλλά και για τη δύναμη που έχει για να το ξεπεράσει όλο αυτό. Για μένα είναι πρόκληση να μπορέσω να σχεδιάσω κάτι που θα ταιριάξει όσο το δυνατόν πιο αρμονικά σε αυτά τα σημεία και να κάνω αυτά τα άτομα να αγαπήσουν περισσότερο το σώμα τους”.

Να σημειώσουμε ότι για 6η συνεχή χρονιά το Athens Tattoo Convention δείχνει έμπρακτα την κοινωνική του ευαισθησία στηρίζοντας από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του τη δράση του Οργανισμού Make A Wish. Πραγματοποιεί τις ευχές παιδιών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες μέσω της ενέργειας Star Your Body, στην οποία ο επισκέπτης κάνοντας ενα τατουάζ απο επιλεγμένα σχέδια αστεριών, ενισχύει με το 100% του αντιτίμου τον οργανισμό. Μέχρι σήμερα οι καλλιτέχνες της διοργάνωσης έχουν ζωγραφίσει περισσότερα από 350 “αστεράκια της ευχής” και συνεχίζουν! Ενημερωθείτε στο 6942293009 κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Athens Tattoo Convention / athenstattooconvention.gr. 13, 14 & 15 Μαΐου 2022. Γήπεδο TAE KWON DO. Παλαιό Φάληρο. Μέρες & Ώρες: Παρασκευή 14:00 – 23:00, Σάββατο 12:00 – 23:00, Κυριακή 12:00 – 23:00. Τιμή Εισιτηρίου: 10€ ημερήσιο, 20€ Τριήμερο. Συμπεριλαμβάνονται και όλα τα events. Προπώληση Εισιτηρίων: viva.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα