Νοσοκόμες σε διάδρομο νοσοκομείου (Φωτογραφία Αρχείου) AFP

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ – Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ

Δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο της περιφέρειας που παρουσιάζει προβλήματα. Το νοσοκομείο της Κύμης όμως είναι ένα κλασικό παράδειγμα του πως μία μονάδα του ΕΣΥ δεν μπορεί να επιλύσει βασικά ζητήματα των πολιτών.

Το Γενικό Νοσοκομείο Κύμης καλύπτει ή υποτίθεται ότι καλύπτει μία πολύ μεγάλη περιοχή, σαφώς ευρύτερη από αυτήν στην οποία εδρεύει. Οχι μόνο οι κάτοικοι των γύρω χωριών αλλά και αυτοί του Αλιβερίου, της γειτονικής Σκύρου και πολλών άλλων μικρών ή μεγάλων περιοχών στην Εύβοια καταλήγουν στο εν λόγω νοσοκομείο όταν θέλουν να εξυπηρετηθούν σε νοσοκομειακό επίπεδο από το ΕΣΥ.

Το γεγονός ότι το Νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες (όπως θα δείξουμε παρακάτω) δεν δημιουργεί μόνο τα προβλήματα που εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς στις ζωές των ανθρώπων αλλά προκαλεί επιπλέον φόρτο στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας το οποίο επίσης δεν διάγει τις καλύτερες ημέρες του.

Αν, δε, σκεφτεί κάποιος ότι η Κύμη απέχει από την Χαλκίδα περίπου 80 χιλιόμετρα και με δεδομένο ότι το οδικό δίκτυο της Εύβοιας στο σύνολό του είναι πολύ παλιό και ύπουλα επικίνδυνο, καταλαβαίνει κανείς ότι η καλή λειτουργία του Νοσοκομείου της Κύμης αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου, πολλές φορές κυριολεκτικά.

Διαρκής υποβάθμιση των υπηρεσιών

Το νοσοκομείο έχει πλούσια ιστορία που αρχίζει το 1964 και περνάει σε άλλη φάση στις 15 Αυγούστου όταν θεμελιώνεται στο κτίριο όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Παίρνει το όνομά του από τον παγκοσμίου φήμης γυναικολόγο Γιώργο Παπανικολάου (ανακάλυψε το test Παπ) γεγονός που του χαρίζει, στη θεωρία τουλάχιστον, επιπλέον κύρος. Οπως διαβάζουμε στο επίσημο site του “σήμερα παρέχει υπηρεσίες υγείας σε βασικές ειδικότητες, έχει ανεπτυγμένες 40 κλίνες, με παθολογικό και χειρουργικό τομέα και εξειδικευμένο νεφρολογικό τμήμα με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με 7 θέσεις”.

Ας δούμε όμως και την σκοτεινή πλευρά της πραγματικότητας. Οι πληροφορίες που φιλοξενούνται στο ρεπορτάζ που διαβάζετε δεν προέρχονται μόνο από ιατρικές πηγές. Απλοί πολίτες κατά κύριο λόγο επικοινώνησαν με το Magazine και εκμυστηρεύτηκαν τη δική τους εμπειρία που “αποκάλυψε” πολλές δυσλειτουργίες οι οποίες άμεσα θα πρέπει να επιλυθούν για να μην προκύψουν πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Όλα φαίνονται υπέροχα στις φωτογραφίες του site του Νοσοκομείου. N

Η κυριότερη εξ’ αυτών των δυσλειτουργιών έχει να κάνει με το παθολογικό τμήμα, το κύριο και βασικό τμήμα για κάθε νοσοκομείο. Οπως μας μετέφεραν ασθενείς, το τμήμα αυτό δουλεύει μόνο με δύο γιατρούς και επί της ουσίας δεν μπορεί να εφημερεύσει, τουλάχιστον όπως πρέπει να εφημερεύει ένα νοσοκομείο που σέβεται τους ασθενείς του. Γίνεται, προφανώς, εύκολα κατανοητό ότι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια (στους ασθενείς) ενώ φέρνει τεράστιο φόρτο εργασίας στους γιατρούς οι οποίοι έτσι και αλλιώς εδώ και περίπου 18 μήνες δουλεύουν στα κόκκινα λόγω της πανδημίας.

Επίσης, η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πολλά βαριά περιστατικά. Γίνονται βέβαια επεμβάσεις ρουτίνας (αφαίρεση σπιλών, κύστεων κτλ) αλλά όταν ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει, τα περισσότερα περιστατικά παραπέπονται στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Το δε ακτινολογικό τμήματα, σύμφωνα με μαρτυρία ασθενών, δεν κάνει υπερήχους αν και το σχετικό ιατρικό μηχάνημα υπάρχει. Την ίδια ώρα ο αξονικός τομογράφος (εγκαινιάστηκε στις 31 Ιουλίου) ναι μεν λειτουργεί αλλά από συνταξιούχο γιατρό ο οποίος δεν έχει εκ του νόμου δικαίωμα υπογραφής. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, αν θέλει κάποιος επίσημη γνωμάτευση ακτινογραφιών, θα πρέπει να απευθυνθεί σε άλλη μονάδα υγείας του ΕΣΥ, πχ στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Τα παραπάνω τα θέσαμε στα υπόψιν της διοίκητριας του νοσοκομείου Βασιλικής Αγγελόπουλου. Η αλήθεια είναι ότι στη σχετική τηλεφωνική επικοινωνία αντιμετωπίσαμε ένα κλίμα άρνησης και καχυποψίας αν και ο μόνος στόχος ήταν να επιβεβαιώσουμε πληροφορίες, όπως άλλωστε οφείλουμε.

Η διοίκητρια του νοσοκομείου Κύμης δεν θέλησε να μας βοηθήσει περισσότερο. Εκλεισε βιαστικά και θυμωμένα το τηλέφωνο λέγοντας ότι αυτά που είχαμε πληροφορηθεί δεν ισχύουν.

Η κα Αγγελοπούλου επιβεβαίωσε πάντως ότι για το μηχάνημα των υπερήχων δεν έχει προσληφθεί γιατρός (κάτι, που όπως μας τόνισε, θα γίνει άμεσα) ενώ διέψευσε ότι τον αξονικό τομογράφο τον χειρίζεται συνταξιούχος γιατρός. Μάλιστα ζήτησε να μάθει σε επιτακτικό τόνο από που αλιεύσαμε την εν λόγω πληροφορία.

Πέρα από το γεγονός ότι η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τις πηγές μας, η κα Αγγελοπούλου φαίνεται να αγνοεί ότι σχετικό ρεπορτάζ (για το χειριστή του αξονικού τομογράφου) είχε φιλοξενηθεί στον τοπικό τύπο μετά τα εγκαίνια του τμήματος. Η διοίκητρια του νοσοκομείου Κύμης δεν θέλησε να μας βοηθήσει περισσότερο. Εκλεισε βιαστικά και θυμωμένα το τηλέφωνο λέγοντας ότι αυτά που είχαμε πληροφορηθεί δεν ισχύουν.

Από το Νοσοκομείο του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Οι πληροφορίες που έφτασαν στα γραφεία του Magaznie έχουν να κάνουν και με άλλες δυσλειτουργίες οι οποίες επιφέρουν συνεχή προβλήματα στο Νοσοκομείο.

Ας τις δούμε συνοπτικά:

  • Γιατροί τοποθετούνται στο νοσοκομείο και μετά από μικρό χρονικό διάστημα φεύγουν για άλλα κεντρικά νοσοκομεία.
  • Φαίνεται ότι πολλοί από τους ασθενείς που δεν προέρχονται από την περιοχή της Κύμης, παραπέπονται στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Αν και στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου διαβάζουμε τα εξής: Αποστολή του Νοσοκομείου είναι: “Η παροχή φροντίδας υγείας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο στο πληθυσμό του δήμου μας καθώς και σε ασθενείς που παραπέμπονται από όλη την ανατολική Εύβοια και όχι μόνο. Η φροντίδα υγείας παρέχεται καθολικά & ισότιμα σε κάθε άτομο ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση, σύμφωνα με τους κανόνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
  • Για τη διενέργεια υπερήχων (που δεν είναι δα και καμία προηγμένη τεχνολογία) λύση, προσώρας, μπορεί να δώσει (και δίνει, όπως φαντάζεστε) μόνο ο ιδιωτικός τομέας.

Τα παραπάνω αποτελούν κοινό κτήμα για όποιον ξέρει στοιχειωδώς πρόσωπα και πράγματα στο Νοσοκομείο της Κύμης, δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική εδώ. Αλλά ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα είναι να σκάψεις μέσα στο χώμα και να βάλεις εκεί το κεφάλι του μέχρι τη λήξη του…συναγερμού.

Oλα αυτά λαμβάνουν χώρα ενώ έχει ανοίξει μία γενικότερη συζήτηση για τα περιφειακά νοσοκομεία (μεγάλα και μη) και την τύχη που μπορεί να τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση η οποία δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της για μεγάλες συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για κλείσιμο μονάδων. Δεν ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο της Κύμης, αυτό μπαίνει στη λίστα των “αδύναμων κρίκων” με ο,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του.

Ούτε φαντάζει υπερβολικό να υποστηρίξουμε ότι με τις αναστολές εργασίες των υγειονομικών λόγω των τελευταίων μέτρων, η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Και εδώ, ας μη το ξεχνάμε αυτό, μιλάμε για ένα νομό ο οποίος δοκιμάστηκε πολύ σοβαρά το καλοκαίρι που μας πέρασε από τις καταστροφικές πυρκαγιές και ο οποίος ψάχνει πατήματα και θεμέλια έτσι ώστε η κανονικότητητα στις ζωές των ανθρώπων να “ξαναχτιστεί” από την αρχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα