Ο βασιλιάς Κάρολος κάθεται δίπλα στο στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ ap

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΕΨΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ “ΣΠΑΣΕΙ”

Ο βασιλιάς Κάρολος θα φορέσει το στέμμα του το Σάββατο 6 Μαΐου. Όλα θα γίνουν βάσει του Liber Regalis που γράφτηκε το 1382, για αυτόν τον σκοπό. Ο νέος μονάρχης δεν θα κάνει κάποιες διαγραφές.

Πριν λίγες ώρες, η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας θύμισε στους πολίτες πως έμεινε μόλις μια εβδομάδα, για να δηλώσουν συμμετοχή σε λαχειοφόρο διαδικασία που δώσει σε 5000 ανθρώπους την ευκαιρία να παραβρεθούν στο Coronation Concert.

Θα γίνει στο Παλάτι του Ουίνδσορ στις 7 Μαΐου και θα γιορτάσει τη στέψη του βασιλιά Καρόλου και της βασιλικής συζύγου, Καμίλας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα περιλαμβάνει και σόου με λέιζερ.

To επίσημο έμβλημα της στέψης που θα υπάρχει σε όλα τα προϊόντα που θα δημιουργηθούν και θα πουληθούν, για την περίσταση. Buckingham Palace via AP

Η βασίλισσα Ελισάβετ απεβίωσε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022. Το επόμενο δευτερόλεπτο, βασιλιάς της Αγγλίας έγινε ο γιος της, Κάρολος.

Η ενθρόνιση του ωστόσο, θα γίνει στις 6 Μαΐου, με τη χρονική απόσταση να αφορά α) την κατάλληλη περίοδο πένθους και β) τα όσα (πολλά) πρέπει να γίνουν για την τελετή στέψης.

Το πρώτο σχετικό event σε επτά δεκαετίες “θα αντικατοπτρίζει το ρόλο του μονάρχη, τη σήμερον ημέρα με το βλέμμα προς το μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες του σε μακροχρόνιες παραδόσεις και τελετουργικά”, όπως ανέφερε το δελτίο Τύπου του Παλατιού.

Υπάρχει πρωτόκολλο που περιλαμβάνει μακρά λίστα με κανονισμούς που θα πρέπει να ακολουθήσουν κατά γράμμα οι υπεύθυνοι.

Οι περισσότεροι αναφέρονται στο Liber Regalis (Βασιλικό Βιβλίο) που γράφτηκε το 1382 “για να βοηθά τους ανθρώπους να οργανώνουν και να διευθύνουν μια στέψη”.

Οι λεπτομέρειες ανανεώθηκαν έκτοτε (η στέψη του Καρόλου αναμένεται να είναι πολύ πιο σύγχρονη από εκείνη της μητέρας του, το 1953), ωστόσο η βάση της “χριστιανικής τελετής”.

Για όσα ακολουθούν, είδαμε τι έγινε στην στέψη της Ελισάβετ και πήραμε τη βοήθεια του BBC, των Νew York Times και του βασιλικού βιβλίου.

Τα πέντε βήματα της στέψης

Στο Liber Regalis αναφέρονται τα διάφορα στάδια της τελετής που γίνεται στο Αβαείο του Γουέστμινστερ από το 1066, όταν στέφθηκε ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής.

Κατά βάση θεωρείται θρησκευτική τελετή και γίνεται κατά τη διάρκεια της Θείας Κοινωνίας. Έως ότου φορέσει το στέμμα ο Κάρολος, θα έχει στο κεφάλι του ένα φανταχτερό υφασμάτινο καπέλο (cap of maintenance).

Τα στάδια είναι πέντε και είναι τα εξής:

  1. Η αναγνώριση: ενώ στέκεται ο μονάρχης δίπλα στην καρέκλα της στέψης, παρουσιάζεται σε όσους έχουν προσκληθεί στο Αβαείο, από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι, με το “God save the King”. Μετά ηχούν τρομπέτες.
  2. Ο όρκος: ο κυρίαρχος ορκίζεται να τηρεί το νόμο και την Εκκλησία της Αγγλίας. Είναι το μόνο βήμα που απαιτείται από το νόμο. Ο Αρχιεπίσκοπος ρωτά “είστε διατεθειμένος να πάρετε τον όρκο;” και καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα απαντήσει “ναι”. Μετά ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας αναφέρει όσα καλείται να τιμήσει ο βασιλιάς και εκείνος πρέπει να επιβεβαιώνει.
  3. Το χρίσμα: είναι το πιο σημαντικό και ιερό μέρος. Αφαιρείται η τελετουργική τήβεννος του βασιλιά και κάθεται στην καρέκλα του βασιλιά Εδουάρδου που κατασκευάστηκε το 1300 και από το 1600 χρησιμοποιείται από κάθε μονάρχη. Ένα χρυσό ύφασμα υπάρχει πάνω από το θρόνο, για να κρύβει το κεφάλι τον βασιλιά από την κοινή θέα. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι αλείφει τα χέρια, το στήθος και το κεφάλι του βασιλιά με ιερό λάδι φτιαγμένο “με μια μυστική συνταγή”. Είναι πια γνωστό ότι περιέχει άμβρα, άνθη πορτοκαλιάς, τριαντάφυλλα, γιασεμί και κανέλα. Με εαυτόν τον τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος δείχνει πως ο μονάρχης έχει επιλεγεί από τον Θεό.
    To αυτοκρατορικό στέμμα και τη σφαίρα και το σκήπτρο του Κυρίαρχου στο φέρετρο της Ελισάβετ. Danny Lawson/Pool Photo via AP


  4. Η τελετή απονομής: ο κυρίαρχος παρουσιάζεται με αντικείμενα όπως η Βασιλική Σφαίρα (αντιπροσωπεύει τη θρησκευτική και ηθική εξουσία) και το Σκήπτρο του Κυρίαρχου (μια χρυσή ράβδος με ένα λευκό εμαγιέ περιστέρι, σύμβολο δικαιοσύνης και ελέους). Ο Αρχιεπίσκοπος τοποθετεί το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου (βλ. επίσημο στέμμα του μονάρχη) στο κεφάλι του βασιλιά.
  5. Η ενθρόνιση και ο φόρος τιμής: Ο βασιλιάς αφήνει την καρέκλα της στέψης και μεταβαίνει στον θρόνο. Οι δούκες γονατίζουν μπροστά στον μονάρχη για να αποτίσουν φόρο τιμής. Αυτό δεν αναμένεται να γίνει φέτος. Οι έχοντες γνώση εκτιμούν πως ίσως να γονατίσει μόνο ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ως συμβολική χειρονομία, καθώς είναι ο διάδοχος.
Η Eλισάβετ, το 1953, στην στην καρέκλα του βασιλιά Εδουάρδου, με τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι να της φορά το επίσημο στέμμα του μονάρχη. AP Photo/File

Ακολουθούν τα ίδια βήματα για τη βασιλική σύζυγο.

Ποιος πληρώνει και ποιος είναι καλεσμένος

Επειδή πρόκειται για κρατική περίσταση, η κυβέρνηση που θα πληρώσει τα έξοδα, ελέγχει τη λίστα με τους καλεσμένους που ξεπερνούν συνήθως τη χωρητικότητα του Αβαείου του Γουέστμινστερ -είναι 2.200 και στην στέψη της Ελισάβετ οι καλεσμένοι ξεπέρασαν τους 8.000.

Περιλαμβάνει αρχηγούς κρατών και άλλα βασιλικά μέλη από όλον τον κόσμο. Είναι δέκα φορές πιο ενισχυμένη από εκείνη των βασιλικών γάμων. Για την ιστορία, ο Κάρολος έχει πει πως θα ήθελε οι καλεσμένοι να μην ξεπεράσουν τους 2.000.

Ο Κάρολος έχει διαλέξει προσωπικά τη λίστα με τις μουσικές που θα ακουστούν. Περιλαμβάνει 12 νέα κομμάτια που δημιουργήθηκαν, αφότου δόθηκε η σχετική παραγγελία.

Θα υπάρχει και ελληνορθόδοξη μουσική στη μνήμη του πατέρα του Βασιλιά, πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Οι παραδόσεις θέλουν τις πριγκίπισσες να φορούν μοβ βελούδινο μανδύα με διακοσμητικά από ερμίνα πάνω από τα φορέματά τους.

Οι πριγκίπισσες και οι πρίγκιπες θα φορούν ένα ειδικό στέμμα σε όλη την τελετή, με αυτό του πρίγκιπα Ουίλιαμ να είναι το πιο φανταχτερό -ως διάδοχος.

Οι καλεσμένοι δεν επιτρέπεται να φορούν καπέλα. Οι γυναίκες μπορούν να φορούν τιάρες.

Δεν θα υπάρχουν οι παραδοσιακές βελούδινες καρέκλες για τους καλεσμένους.

Οι παραδόσεις που εκτιμάται ότι δεν θα τηρήσει έχουν να κάνουν με κάλτσες και βράκα από μετάξι. Ο Κάρολος θα φοράει κατά πάσα πιθανότητα την στρατιωτική του στολή.

Μετά την στέψη, ο βασιλιάς θα πρέπει να εμφανιστεί στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, συνοδεία των μελών της βασιλικής οικογένειας.

Στα new entries ανήκει η απονομή των Coronation Champions Awards που θα κάνει το Παλάτι σε συνεργασία με τη Βασιλική Εθελοντική Υπηρεσία.

Η Καμίλα αποκάλυψε πως θα τιμηθούν “αφανείς ήρωες που συνεισφέρουν στις τοπικές τους κοινότητες” και ζήτησε από τον κόσμο να κάνει σχετικές προτάσεις για οκτώ κατηγορίες (υποστήριξη των ηλικιωμένων, υποστήριξη της νεολαίας και των παιδιών, της κρίσης και της ευημερίας, της κοινότητας, του αθλητισμού, του πολιτισμού και της κληρονομιάς, της υγείας και της φροντίδας, της αειφορίας και του περιβάλλοντος και της ευημερίας των ζώων).

Οι 500 νικητές θα λάβουν βασιλική αναγνώριση: ένα pin και ένα υπογεγραμμένο πιστοποιητικό από την Καμίλα και μια πρόσκληση για το σαββατοκύριακο της τελετή στέψης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα