Ο Νόβακ Τζόκοβιτς. AP

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ

Από την Τετάρτη 5/1 και την προσγείωση του στη Μελβούρνη, μέχρι σήμερα ο τενίστας απασχολούσε τον πλανήτη για θέμα που μόνο με την 'τέχνη' του δεν έχει να κάνει. Ή μήπως έχει να κάνει κυρίως με αυτήν;

H Αυστραλία είναι η χώρα που πολιτείες της τελούσαν υπό καραντίνα έως τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού. Όταν λέμε ‘καραντίνα’, δεν επιτρεπόταν να συναντούν συγγενείς ή φίλους, να βγαίνουν από τα σπίτια τους για λόγο που δεν αφορούσε εξασφάλιση απαραίτητων προϊόντων και υπηρεσιών και να κάνουν γυμναστική σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χιλιομέτρων από τα σπίτια τους. Σε κάποιες πολιτείες οι ανεμβολίαστοι απέκτησαν το δικαίωμα εξόδου από το σπίτι και συναναστροφών, το Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά αυτούς που μπαίνουν στην Αυστραλία από άλλες χώρες, από το Μάρτιο του 2020 και για δυόμισι χρόνια δεν είχαν δικαίωμα εισόδου μη πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι. Προϋποθέσεις ήταν ο εμβολιασμός και η καραντίνα 14 ημερών, μετά την άφιξη, σε ειδικά διαμορφωμένα ξενοδοχεία που πλήρωναν οι ίδιοι. Δεν επέστρεφαν όσοι ήθελαν, αλλά ένας περιορισμένος αριθμός.

Τα σύνορα άνοιξαν και για μη πολίτες, στα μέσα του Δεκεμβρίου -με το ποσοστό των ενήλικων πλήρως εμβολιασμένων να έχει φτάσει στο 90%. Δεν υπήρχε καραντίνα για τη Νέα Νότια Ουαλία (Σίδνεϊ) και τη Βικτώρια (Μελβούρνη), αλλά υπήρχε το must του εμβολιασμού.

Είχε μεσολαβήσει το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού -απουσία των ξένων φοιτητών και εξειδικευμένων εργατών, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα εισόδου. Από το opening εξαιρέθηκαν 12 περιοχές της Αφρικής, καθώς ήδη είχε εμφανιστεί στον πλανήτη η μετάλλαξη όμικρον. Η βασική προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος στην Αυστραλία παρέμενε ο εμβολιασμός για τον Covid-19 και η επίδειξη αρνητικού PCR τεστ που είχε γίνει σε 72 ώρες έως την άφιξη.

Ο άγιος Νόβακ. AP

Πώς ταξίδεψε ο ανεμβολίαστος Τζόκοβιτς

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ο super star του τένις που από τον Απρίλιο του 2020 είχε ενημερώσει πως είναι αντίθετος με τον εμβολιασμό για τον Covid-19. Λίγες μέρες μετά επανήλθε με το “δεν είμαι γιατρός, αλλά…” θα έκανε ό,τι εκείνος έκρινε πως ήταν σωστό για το σώμα του. Είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί πιέσεις από κανέναν, πριν προσθέσει ότι “η ενδυνάμωση του μεταβολισμού μου, ώστε να είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση” ήταν ο τρόπος του να αμυνθεί στον κορονοϊό. Έκτοτε αρνείται να πει αν έχει εμβολιαστεί ή όχι. Όλοι συμπεραίνουν πως είναι ανεμβολίαστος. Το ομολόγησε κατά τη δίκη του. Θα φτάσουμε σε λίγο σε αυτήν.

Ο ίδιος άνθρωπος έχει γράψει στο βιβλίο του (με τίτλο Serve to win) ότι κατάλαβε πως έχει δυσανεξία στη γλουτένη, όταν στη συνάντηση του με διατροφολόγο εκείνος του ζήτησε να κρατήσει ένα κομμάτι ψωμί στο αριστερό χέρι, ενώ ο ειδικός πίεζε το δεξί χέρι του αθλητή. Πώς προέκυψαν τα της γλουτένης; Είπε πως το γεγονός ότι ήταν ένιωθε πολύ πιο αδύναμος, όταν κρατούσε το ψωμί, ήταν η απόδειξη της δυσανεξίας.

Εν τω μεταξύ, σε Instagram live είχε πει ότι η θετική σκέψη μπορεί να καθαρίσει το μολυσμένο νερό “με τους επιστήμονες να έχουν αποδείξει πως τα μόρια που υπάρχουν στο νερό, αντιδρούν στα συναισθήματα μας”. Επιστήμονες είπαν πως ουδέποτε ισχυρίστηκαν κάτι τέτοιο.

Πάμε και σε όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες.

Το No1 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις ταξίδεψε στην Αυστραλία, για το πρώτο Grand Slam της χρονιάς, το Australian Open (αρχίζει στις 17/1). Ανακοίνωσε το ταξίδι του, μέσω Twitter, ενημερώνοντας πως είχε εξασφαλίσει άδεια εξαίρεσης.

Ποιος χορήγησε στον Τζόκοβιτς άδεια εξαίρεσης

Ο Τζόκοβιτς ήταν στην πτήση από το Ντουμπάι για τη Μελβούρνη, όταν ξέσπασε ο κακός χαμός -από οργισμένους πολίτες- για το ποιος του χορήγησε άδεια εξαίρεσης και για ποιο λόγο είχε εξαιρεθεί.

Οι δικηγόροι του είπαν πως μεταξύ των εγγράφων που είχε στα χέρια του, ήταν και ένα από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της χώρας “με τις απαντήσεις του στο έντυπο δήλωσης ταξιδιώτη να δείχνουν ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις για άφιξη χωρίς καραντίνα”. Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που πληρούσε, κατά τον ισχυρισμό των δικηγόρων του ο 34χρονος τενίστας είχε νοσήσει στις 16/12, εξ ου και πήρε ιατρική εξαίρεση για να μην εμβολιαστεί, ενώ είχε πρόχειρο πιστοποιητικό νόσησης.

Η γαλλική εφημερίδα L’ Equipe δημοσίευσε φωτογραφία του Τζόκοβιτς, η οποία ‘τραβήχτηκε’ στο πλαίσιο της βράβευσης του ως “Πρωταθλητής των Πρωταθλητών” από το έντυπο, το διάστημα που ο αθλητής είχε πει πως ασθενούσε (16/12). Υπήρχαν και άλλες φωτογραφίες που τον έδειχναν να εμφανίζεται σε εκδηλώσεις στη Σερβία, που ακολούθησαν του θετικού τεστ που ο ίδιος είπε πως είχε -το απόγευμα της 16ης Δεκεμβρίου.

Πίσω στη δήλωση της εξαίρεσης, η Κυβέρνηση της Αυστραλίας -και της Βικτώριας- αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό του αθλητή, τονίζοντας πως δεν του χορήγησαν τίποτα. Email που του έστειλαν ενημέρωνε ότι η ‘ιατρική εξαίρεση’ που έλεγε πως είχε, αμφισβητούνταν και θα του ζητούσαν επαλήθευση, κατά την άφιξη του. Ως εκ τούτου, δεν του έδωσαν την παραμικρή διαβεβαίωση πως θα μπορεί να μπει στη χώρα, χωρίς καραντίνα -ή γενικότερα. “Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο αιτών είχε ‘οξεία σοβαρή ιατρική ασθένεια’ το Δεκέμβριο του 2021. Το μόνο που είπε είναι ότι βρέθηκε θετικός στον Covid, κάτι που δεν είναι το ίδιο”.

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς επέμεναν πως έχει εξαίρεση, η Αυστραλία το διέψευδε και όταν πια το θέμα είχε πάρει παγκόσμια διάσταση, η Tennis Australia -που διοργανώνει το Australian Open- ομολόγησε ότι ήταν αυτή που έδωσε τις διαβεβαιώσεις για την εξαίρεση, μέσω δυο ανεξάρτητων ιατρικών ομάδων. Οι διοργανωτές πρόσθεσαν ότι είχε συναινέσει και η πολιτεία της Βικτώριας, που δια νόμου μπορούσε να πάρει σχετική απόφαση. Ο Πρωθυπουργός της πολιτείας, Ντάνιελ Άντριους προέβη σε διάψευση.

Η ομολογία του CEO της Tennis Australia

Ο CEO της Tennis Australia, Κρεγκ Τίλι εμφανίστηκε στα media για να πει ότι “ο οργανισμός είναι σε επικοινωνία με ομοσπονδιακούς και κρατικούς αξιωματούχους, εδώ και μήνες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των τενιστών. Επειδή υπάρχουν πολλές αντιφατικές πληροφορίες για το θέμα, κάθε εβδομάδα μιλούσαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και με όλα τα μέρη της κυβέρνησης, για να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε το σωστό και ότι ακολουθούμε τη σωστή διαδικασία με τις εξαιρέσεις. Οι αντικρουόμενες και αντιφατικές πληροφορίες που λάβαμε, οφείλονταν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον”. Εννοούσε τις αλλαγές στους κανονισμούς αφίξεων στην Αυστραλία.

Αργότερα διέρρευσε ότι και ο Άντριους είχε δώσει το ΟΚ, όπως και ο Μόρισον, αλλά έκαναν πίσω όταν είδαν να ξεσηκώνονται οι εξαντλημένοι από τους αυστηρούς κανονισμούς, πολίτες.

Απέλαση, τώρα

Έως ότου ‘πατήσει’ ο Τζόκοβιτς επί εδάφους Μελβούρνης είχε ξεσηκωθεί ο λαός της χώρας (όσα είχε περάσει δεν βοηθούσαν να καταλάβει τα της όποιας εξαίρεσης). Ξεσηκώθηκε και ο λαός της Σερβίας, με τον πατέρα του αθλητή, Σρνταν να διοργανώνει συγκέντρωση στο Βελιγράδι (παρομοίασε το γιο του με τον Ιησού -ο ίδιος ο Νόλε είπε στον αδελφό του κάτι αντίστοιχο) και μετανάστες στην Αυστραλία να ακολουθούν στις δικές τους πόλεις. Αρκετοί συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου μεταφέρθηκε ο Σέρβος, μετά την άφιξη του και αφότου του απορρίφθηκε η αίτηση για έκδοση visa και η είσοδος στη χώρα. Όπως ανέφερε η Australian Border Force, δεν κατάφερε να αποδείξει (με παροχή απαραίτητων αποδεικτικών) τους ισχυρισμούς του, μετά την άφιξη του από το Ντουμπάι και ως εκ τούτου έπρεπε να απελαθεί -του είπαν πως θα μπει στην επόμενη πτήση.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βικτώριας, Barnaby Joyce δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “εφόσον δεν συμπλήρωσε σωστά τα έντυπα, σημαίνει ότι αντιμετωπίζει ως αστείο ένα άλλο κράτος. Εκατό τοις εκατό, κάποιος έχει κάνει λάθος και δεν έχει πει την αλήθεια. Αυτός είναι ο κύριος Τζόκοβιτς.

Δεν μπορείς να γυρνάς τον κόσμο και να σκέφτεσαι ότι επειδή είσαι πολύ πλούσιος, είσαι και πάνω από τους νόμους άλλων χωρών.

Οι δικηγόροι του είχαν ήδη πιάσει δουλειά και αμφισβήτησαν την απόφαση της ABF, με το Ομοσπονδιακό Περιφερειακό και Οικογενειακό Δικαστήριο της Αυστραλίας να προγραμματίζει ακρόαση για τη Δευτέρα 10/1.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας τέθηκε υπό κράτηση: μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο που χρησιμοποιείτο για την καραντίνα όσων επέστρεφαν στην Αυστραλία, την περίοδο που οι αφίξεις ήταν πολύ περιορισμένες και μόνο για πολίτες ή μόνιμους κατοίκους. Στα social media εμφανιζόταν ως ‘μάρτυρας’, με τους δικούς του ανθρώπους να υποστηρίζουν στο έπακρο αυτό το αφήγημα και τους εκπροσώπους του να καταγγέλλουν βασανιστήρια αϋπνίας. Την ίδια ώρα, η Πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς ενημέρωνε ότι πρόσφεραν στον Σέρβο φαγητό χωρίς γλουτένη και του είχαν δώσει εργαλεία γυμναστικής και μια κάρτα SIM για να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον ξεκαθάρισε ότι “οι κανόνες είναι κανόνες και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις ή ειδικές περιπτώσεις και δη εν καιρώ πανδημίας. Όσα κάνουμε έχουν ως συνέπεια να έχει η χώρα εκ των μικρότερων ποσοστών θανάτων από Covid σε όλον τον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των συνόρων μας, σχετικά με την πανδημία”. Η Κυβέρνηση της χώρας αποπειράθηκε να μεταθέσει για την Τετάρτη 12/1 την ακρόαση, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ξημέρωσε έτσι, η Δευτέρα 10/1, όταν ο Τζόκοβιτς μεταφέρθηκε στο γραφείο των νομικών του εκπροσώπων, για να παρακολουθήσει από εκεί -μέσω livestreaming- τη δίκη του. Κάτι που δεν κατέστη δυνατό, καθώς το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν και χιλιάδες άλλοι και το σύστημα έπεσε. Οι δικηγόροι του είχαν δυο ώρες στη διάθεση τους, για να παρουσιάσουν την υπόθεση τους -και το ρεζουμέ των 41 σελίδων της κατάθεσης του πελάτη τους.

Δύο ώρες είχε και η εισαγγελία, να κάνει την υπόθεση της. Νικητής ήταν ο Τζόκοβιτς, με τον δικαστή Άντονι Κέλι να κρίνει πως ο έλεγχος στα σύνορα δεν του έδωσε αρκετό χρόνο να ανταποκριθεί, αφότου ειδοποιήθηκε για την πρόθεση της χώρας να μη του χορηγήσει visa. Δεν είχε καν την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τον ατζέντη ή τους δικηγόρους του. Ως εκ τούτου, τώρα είναι ελεύθερος να μπει στην Αυστραλία και να κυκλοφορήσει σε αυτή -και ως εκ τούτου να παίξει στο Australian Open.

Εάν έχανε τη δίκη, θα μπορούσε να τιμωρηθεί με τρία χρόνια αποκλεισμό εισόδου.

Μετά τη δικαίωση του, βάσει πρωτοκόλλου έπρεπε να επιστρέψει στο ξενοδοχείο όπου πέρασε τα τελευταία 24ωρα, έως ότου να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα του έδινε την ελευθερία του. Ο Υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας είχε στη διάθεση του τέσσερις ώρες για να ακυρώσει εκ νέου τη βίζα, βάσει νόμου. Δεν το έκανε και ως εκ τούτου, το θέμα έληξε. Παρ’ όλα αυτά, ο πατέρας του Τζόκοβιτς είχε το χρόνο να δημιουργήσει ένα επιπλέον πρόβλημα, όταν δήλωσε στα σερβικά μέσα πως ο γιος του συνελήφθη ξανά (μετά τη δικαστική του νίκη), χωρίς να ξέρει τους ισχύοντες κανονισμούς. Λίγη ώρα αργότερα διευκρινίστηκε η πραγματικότητα, ο ‘Νόλε’ δήλωσε πως θα παίξει στο Grand Slam και… όλα καλά.

Θαυμαστές του Τζόκοβιτς πανηγυρίζουν την δικαστική απόφασή της αθώωσης του. AP

Η Νew York Post έγραψε πως “ο πραγματικός Τζόκοβιτς είναι ένας αξιολύπητος άνθρωπος, που παραπονιέται και προσπαθεί να χειραγωγήσει πολιτικούς, ώστε να ‘λυγίσουν’ στις εγωιστικές του ιδιοτροπίες, για να χαϊδέψει το ακόρεστο ‘εγώ’ του”. Προφανώς δεν αναφερόταν στη δίκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα