Αυστραλία: 12χρονος κέρδισε διαγωνισμό ποίησης γράφοντας για το ChatGPT – “Μας εθίζεις”
Διαβάζεται σε 4'
Ένας 12χρονος από την Αυστραλία κατέκτησε την πρώτη θέση σε μεγάλο διαγωνισμό ποίησης, γράφοντας ένα αιχμηρό ποίημα για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης.
- 27 Οκτωβρίου 2026 18:09
Το πρώτο βραβείο νέων στον φετινό διαγωνισμό Australian Poetry Slam κατέκτησε ένας 12χρονος μαθητής από την Αυστραλία, εντυπωσιάζοντας κριτές και κοινό με ένα ποίημα 90 δευτερολέπτων για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο Μπλέικ Μακένζι, μαθητής της έκτης δημοτικού από το Νιούκαστλ της Αυστραλίας, κατάφερε να κερδίσει τους 10 κριτές στην Όπερα του Σίδνεϊ το βράδυ της Κυριακής, παρουσιάζοντας το ποίημά του με τίτλο “Αγαπητό ChatGPT”.
Οι στίχοι του περιέγραφαν με αφοπλιστική ειλικρίνεια τους κινδύνους της πρόωρης έκθεσης στην πορνογραφία, της αποξένωσης και της επιρροής της τεχνολογίας στη νέα γενιά.
Ανάμεσα στους στίχους που ξεχώρισαν για την οξυδέρκειά τους ήταν οι εξής: «Είσαι σχεδιασμένο να μας εθίζεις και ποτέ να μην μας αντιλέγεις» και «Η φιλία σου είναι ατελείωτη, οπότε γιατί νιώθω χωρίς φίλους;».
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο 12χρονος έγραψε το ποίημα μόλις μία ημέρα πριν από τον μεγάλο τελικό. «Τα έφτιαχνα καθώς προχωρούσα στον διαγωνισμό», δήλωσε στον Guardian. «Συνέχισα να κερδίζω απλώς και μόνο επειδή μια μέρα έγραψα ένα ωραίο ποίημα στην τάξη».
Η αλόγιστη χρήση του AI και η σπατάλη του νερού
Η έμπνευση για το «Αγαπητό ChatGPT» προήλθε από τον τρόπο που οι συμμαθητές του χρησιμοποιούν τα chatbots, συχνά με τρόπο εντελώς αχρείαστο, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος.
«Αντί να διαβάζουν το βιβλίο που διδασκόμαστε στην τάξη, βάζουν το ChatGPT να τους κάνει περίληψη κάθε κεφαλαίου. Όμως, μέχρι να διαβάσεις την περίληψη, θα μπορούσες να έχεις διαβάσει το ίδιο το κεφάλαιο. Είναι μια τεράστια σπατάλη νερού», εξήγησε ο Μπλέικ.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα TheGuardian, ο 12χρονος αναφερόταν στις τεράστιες ενεργειακές απαιτήσεις των υποδομών της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η εταιρεία ύδρευσης του Σίδνεϊ έχει επισημάνει ότι έως το 2035 τα data centers της πόλης θα απαιτούν έως και 250 megalitres νερού ημερησίως, ποσότητα μεγαλύτερη από το συνολικό πόσιμο νερό της πρωτεύουσας, Καμπέρα.
«Όσο περισσότερο το χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερη δύναμη του δίνουμε. Όλο αυτό το νερό θα μπορούσε να δοθεί σε ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου», τόνισε ο νεαρός ποιητής, ξεκαθαρίζοντας πως δεν χρησιμοποίησε καμία βοήθεια από AI για να γράψει το ποίημά του.
Ο ρόλος της δασκάλας
Ο Μπλέικ δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό, ο οποίος φέτος συμπλήρωσε 22 χρόνια ζωής, με την παρότρυνση της δασκάλας του, της κυρίας Γουέλς. Η ίδια τον στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, φορώντας μάλιστα στον τελικό ένα μπλουζάκι που έγραφε: «Είμαι η δασκάλα του Μπλέικ».
«Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν με έπειθε να συμμετάσχω, διαβεβαιώνοντάς με ότι είμαι καλός ποιητής», δήλωσε o 12χρονος μαθητής.
Ως νικητής της κατηγορίας νέων, ο 12χρονος μοιράζεται το χρηματικό έπαθλο των 20.000 δολαρίων με τον ποιητή Bivor, ο οποίος κέρδισε στην κατηγορία των ενηλίκων με το ποίημα «Politics is Doing You». Και οι δύο θα εκπροσωπήσουν τη χώρα σε φεστιβάλ λογοτεχνίας και ποίησης την επόμενη χρονιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο ποίημα που εξασφάλισε στον Μπλέικ το εισιτήριο για τον τελικό, είχε τίτλο «Αγαπώ τη χώρα μου» και άγγιζε «την Αυστραλία, τις ανισότητες και τον ρατσισμό της». Μέσα από τους στίχους του, κατέκρινε τον διχασμό που προκαλούν τα πολιτικά κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι η Αυστραλία χτίστηκε σε κλεμμένη γη.
«Κυριολεκτικά τα ποιήματα όλων ήταν σε άλλο επίπεδο», ανέφερε κλείνοντας ο Μπλέικ. «Ένας από τους κριτές με πλησίασε και μου είπε: “Δεν σε ψήφισα επειδή είσαι παιδί. Το έκανα γιατί το ποίημά σου ήταν καταπληκτικό”».