Κατερίνα Αυγερινού

MICROSOFT EMPOWERS ART: ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟ TEDX ATHENS

Στον 5ο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Ηλίας Παπαηλιάκης έβαλε τους επισκέπτες του Tedx Athens 2022 σε μια χρονομηχανή με προορισμό το άγνωστο.

Ένα τραπέζι από ξύλο και αρκετά κομμάτια χαρτιού. Ο Ηλίας Παπαηλιακής ήταν απορροφημένος από τη δημιουργία του έργου του.

“Φτιάχνω ένα γλυπτό με χαρτί. Έχει τίτλο “Ο Μεγάλος Άγνωστος”. Είναι ένα έργο που αναφέρεται στις δύο πλευρές του εαυτού. Κάποτε το άλογο, μοιάζει να είναι ο Μεγάλος Άγνωστος για τη σοφή κουκουβάγια. Αλλά πολύ συχνά η σοφή κουκουβάγια μοιάζει να είναι ο Μεγάλος Άγνωστος για το άλογο” μας αποκαλύπτει.

“Το χαρτί είναι ένα πολύ σημαντικό υλικό για εμένα. Περίπου ο μισός είμαι χάρτινος. Ταυτίζομαι πολύ με αυτό το υλικό. Το χρησιμοποιώ σε γλυπτά, σε σχέδια, σε έργα μεγάλων διαστάσεων”.

Κατερίνα Αυγερινού


Στον 5ο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Σάββατο, στα πλαίσια της χορηγίας της Microsoft, οι επισκέπτες του Tedx Athens 2022 συνάντησαν μια όαση γαλήνης, ταξιδεύοντας με μια χρονοκάψουλα και προορισμό το άγνωστο.

Κατερίνα Αυγερινού

Κατερίνα Αυγερινού

Παρατηρώντας κανείς τον Ηλία Παπαηλιάκη φαίνεται σαν να ξεπήδησε από μια άλλη εποχή. Η εικόνα ίσως να ενισχύεται από μια παλιά συσκευή τηλεφώνου με κουμπιά που διαθέτει. Μπορεί και από το πουκάμισο με τα λουλούδια που φοράει. Όμως σίγουρα διαθέτει μια ηρεμία που σπανίζει στις μέρες μας.

Κατερίνα Αυγερινού

Κατερίνα Αυγερινού

“Δεν ξέρω πώς μου έρχονται οι ιδέες. Δεν σκέφτομαι πολύ. Αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο και απλώς δημιουργώ. Από το άλογο προς τη σοφία πηγαίνω, όχι από τη σοφία προς το άλογο. Ήμουν άνθρωπος της τέχνης από τη μέρα μηδέν. Δεν έχει μεγάλη διαφορά από τον τρόπο που πίνω νερό. Είναι μια φυσική λειτουργία”.

Κατερίνα Αυγερινού

Κατερίνα Αυγερινού

Microsoft Empowers Art

Πού εφάπτονται όμως οι γραμμές ενός ασυμβίβαστου καλλιτέχνη και μιας διοργάνωσης που πλέει με προορισμό το “Μεγάλο Άγνωστο”;

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού φρόντισε η Microsoft σε συνεργασία με το TEDx δημιουργώντας έναν πολυεπίπεδο χώρο σε γήινες αποχρώσεις, επινοώντας και κατασκευάζοντας ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης του κοινού με την τέχνη αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στον θεατή να παρακολουθήσει τη μυσταγωγία από την αρχή έως το τέλος της, βλέποντας το γλυπτό να μορφοποιείται και να ολοκληρώνεται.

Κατερίνα Αυγερινού

Κατερίνα Αυγερινού

Διαμορφώνοτας με τρόπο καθοριστικό έναν χώρο ιδανικό για τη διάδραση του καλλιτέχνη με το κοινό του, η Microsoft φρόντισε με αυτό τον τρόπο ενισχύσει την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και τη σύγχρονη τέχνη.

Κατερίνα Αυγερινού

Η Microsoft στο πλευρό της τέχνης

Πρόκειται για την πρώτη δράση της Microsoft που αφορά την ενίσχυση της σύγχρονης τέχνης στη χώρα, η οποία έρχεται σε συνέχεια της επένδυσης της εταιρείας στη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Τον Νοέμβριο του 2021, η Microsoft συνεργάστηκε με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημιουργώντας μία συναρπαστική ψηφιακή περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία. Το έργο ονομάστηκε «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» και αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο επαφής και γνωριμίας με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Κατερίνα Αυγερινού

Κατερίνα Αυγερινού

Έτσι και το εικαστικό δρώμενο του Ηλία Παπαηλιάκη δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί καλύτερα. Οι παρευρισκόμενοι του Tedx Athens 2022 είχαν μια μοναδική ευκαιρία να καθίσουν και να βιώσουν τη στιγμή της δημιουργίας από την αρχή μέχρι το τέλος της, παρασυρόμενοι από τη σοφία και το άγνωστο μιας εποχής παράλογης χάρη στη δράση “Microsoft Empowers Art”!

*Το γλυπτό του Ηλία Παπαηλιάκη θα πουληθεί και θα καλύψει εκπαιδευτικές ανάγκες για τους ωφελούμενους της ΜΚΟ “ΜΕΤΑδραση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα