Εκλογές 2023 AP Photo/Michael Varaklas

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ, 416 ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ – ΤΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΛΑ;

Για 20ή φορά από το 1974 και μετά οι Έλληνες πάνε στις κάλπες. Μόνο τρία (συν ένα) κόμματα συμμετέχουν από την πρώτη φορά. Ποιοι έκαναν πάταγο και μετά εξαφανίστηκαν; Ποιος πήρε μία ψήφο και ποιος καμία; Θυμόμαστε μερικά από τα 416 κόμματα-σχηματισμούς που συμμετείχαν σε αυτές τις αναμετρήσεις συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής

Σχεδόν πενήντα χρόνια, όχι ανάξια πληρωμή, αλλά εκλογές. Από το Νοέμβριο του 1974 όταν έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές της Μεταπολίτευσης, μετά τον γύψο της εφτάχρονης δικτατορίας, κοντεύουμε να συμπληρώσουμε μισό αιώνα. Η σημερινή αναμέτρηση είναι η 20ή στη σειρά, κάτι που σημαίνει ότι πάμε στις κάλπες (σε μέρο όρο) ανά δυόμιση χρόνια. Δεν είναι όμως ακριβής ο υπολογισμός, γιατί κάποιες φορές (όπως φέτος) είχαμε διπλές και τριπλές εκλογές.

Στις 19 φορές που μέχρι τώρα οι Έλληνες εξέλεξαν τους 300 εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο είχαν να διαλέξουν ανάμεσα 389 κόμματα ή πολιτικούς σχηματισμούς. Θα φτάσουμε στον αριθμό 416 με την σημερινή κυριακάτικη διαδικασία. Τα κόμματα, βέβαια, είναι πολύ περισσότερα αφού δύσκολα μπορεί κανείς να τα υπολογίσει επακριβώς στη δημιουργία των διάφορων σχηματισμών, όλα αυτά τα χρόνια.

Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ είναι τρία κόμματα που συμμετέχουν ανελλιπώς από την πρώτη αναμέτρηση του 1974. Βάζουμε ένα αστερίσκο στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, λόγω της συμμετοχής τους σε συμμαχικά σχήματα. Η ΝΔ το κόμμα που ίδρυσε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, θέλοντας να γυρίσει οριστικά σελίδα στην πολιτική του καριέρα και αφήνοντας στο παρελθόν την προδικτατορική ΕΡΕ έχει κατέβει αυτόνομα σε όλες τις εκλογικές μάχες. Ήταν η νικήτρια του ’74 (με το 54.77% που συγκέντρωσε να παραμένει πλειοψηφικό ρεκόρ) και αναμένεται να (ξανα)κερδίσει και σήμερα…

Θα δώσουμε ένα πόντο και στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας, που είτε αυτόνομα, είτε σε διάφορα σχήματα, μετέχει και αυτό ανελλιπώς από το 1974 και μετά! Το ΕΚΚΕ ιδρύθηκε το 1970, με επιρροές από τον Μάο, είχε μια πολύ δυνατή φοιτητική παράταξη (ΑΑΣΠΕ) που συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, είχε για χρόνια επικεφαλής τον μακαρίτη Χρ.Μπίστη. Τα τελευταία χρόνια παίρνει μέρος στις εκλογές ως ιδρυτικό μέλος της Αντικαπιταλιστής Αριστερής Συνεργασίας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

Μόλις 8 ήταν τα ψηφοδέλτια που πήραν στα χέρια τους οι ψηφοφόροι στις 17 Νοεμβρίου του 1974 (η πορεία της πρώτης επετείου της εξέγερσης έγινε μια εβδομάδα αργότερα). Υπήρχαν κι άλλα (ανεξάρτητων υποψηφίων) όμως τα κόμματα και οι σχηματισμοί ήταν μόλις οκτώ. Τα λιγότερα από ποτέ.

Στις εκλογές του Μαΐου σημειώθηκε … ρεκόρ συμμετοχών με 35 κόμματα-σχηματισμούς. Κι αν το 1974 το ζήτημα ήταν ποιος θα απορροφούσε τους κεντρώους ψηφορόρους, ή πως θα συμπεριφέρονταν οι αριστερές οργανώσεις με την σπουδαία αντιδικτατορική δράση στο πρόσφατο παρελθόν τους, πενήντα χρόνια μετά υπάρχει ένας ακροδεξιός διαγωνισμός εισόδου στη Βουλή. O tempora o mores που έλεγε και ο Κικέρων…

Από τα 400 και βάλε κόμματα-σχηματισμούς, ελάχιστα θυμόμαστε σε αυτή τη διαδρομή του χρόνου. Ακόμα κι εκείνα που κάποια στιγμή έκαναν “πάταγο” όπως η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, ήρθαν, είδαν και απήλθαν.

Σάμπως θυμάται κανείς την Ενωση Κέντρου/Νέες Δυνάμεις, που ίδρυσε ο Γεώργιος Μαύρος λίγο πριν από τις εκλογές του 1974; Την ΕΔΗΚ του Γεώργιου Ζίγδη; Τη ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου. Από κόμματα, ιδέες και ονόματα, να φάνε κι οι … κότες. Α έχουμε και τέτοιο πολιτικό σχηματισμο: ΚΟΤΕΣ…

Στις κάλπες για πρώτη φορά…

Δέκα χρόνια είχαν να πάνε οι Έλληνες στις κάλπες. Τα δημοψηφίσματα παρωδία της χούντας δεν λαμβάνονται υπόψη, αφού οι συνταγματάρχες είχαν προαποφασίσει για τα ναι και τα όχι, ανάλογα τι τους συνέφερε είτε το 1968, είτε το 1973. Για να εκλέξουν κυβέρνηση, όμως, έκαναν μια δεκαετία. Τελευταία ήταν το 1964 όταν η Ενωση Κέντρου του Γ.Παπανδρέου συγκέντρωσε 52.72% και σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση, πριν τη διαλύσει η περίφημη αποστασία.

Η δικτατορία άλλαξε σχεδόν τα πάντα. Το πολιτικό σκηνικό που στήθηκε στις εκλογές του 1974 ήταν πρωτόγνωρο, μετά την εφτάχρονη χούντα. Ο Κ.Καραμανλής ερχόμενος από το Παρίσι, σχημάτισε Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και ίδρυσε τη ΝΔ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε ένα βήμα πιο αριστερά με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, ενώ το ΚΚΕ που μόλις είχε νομιμοποιηθεί για πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο πόλεμο συμμετείχε στην Ενωμένη Αριστερά σε μια ιδιότυπη συμμαχία με την ΕΔΑ (το κόμμα της αριστεράς πριν τη δικτατορία) και το ΚΚΕ εσωτερικού που προέκυψε μετά τη διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος το 1968.

Ο Γεώργιος Μαύρος (αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας) θέλησε να συνεχίσει την παράδοση της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου, συνεργαζόμενος με τις Νέες Δυνάμεις, μια συμμαχία οργανώσεων και προσωπικοτήτων του κεντρώου χώρου, μερικοί εκ των οποίων είχαν και πλούσια αντιδικτατορική δράση. Ο Γεώργιος Μαγκάκης, ο Αναστάσιος Πεπονής, η Βιργινία Τσουδερού και ο Γιάγκος Πεσματζόγλου, είχαν άμεση συμμετοχή στην κίνηση.

Αυτόνομα κατέβηκε στις πρώτες εκλογές η Δημοκρατική Ένωση Κέντρου (αργότερα ΕΔΗΚ) του Γεώργιου Ζίγδη, ενώ συμμετείχαν ακόμα το ΕΚΚΕ, η Εθνική Δημοκρατική Ένωσις του Πέτρου Γαρουφαλιά (εκφράζοντας τους νοσταλγούς της δικτατορίας) και η συμμαχία Φιλελεύθερης Δημοκρατικής Ένωσης-Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος (πήρε μόλις 902 ψήφους).

Το βίντεο καταγράφει την Αθήνα τις ημέρες των πρώτων εκλογών

Η ΝΔ με 54.37% (2.669.133 ψήφους) σάρωσε στις εκλογές, κερδίζοντας και 220 έδρες. Η ΕΚ/ΝΔ βρέθηκε δεύτερη (αλλά πολύ πίσω από τη ΝΔ) με 20.42%, το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα δυναμικό ξεκίνημα με 13.58%, ενώ η Ενωμένη Αριστερά συγκέντρωσε 9.47%. Η πρώτη βουλή ήταν τετρακομματική…

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μια … ομάδα μόνος του

Τρία χρόνια αργότερα η ΝΔ ξανακερδίζει τις εκλογές και την απόλυτη πλειοψηφία με 41.84%, αλλά το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση (με 25.34%), η ΕΔΗΚ κατρακυλάει στην τρίτη θέση, ενώ το ΚΚΕ με γενικό γραμματεά τον Χαρίλαο Φλωράκη, κατεβαίνει αυτόνομα και συγκεντρώνει 9.36%. Στη Βουλή μπαίνει και η Εθνική Παράταξις του Στέφανου Στεφανόπουλου, που συγκεντρώνει σχεδόν ολόκληρο το φάσμα των χουντοβασιλικών ψηφοφόρων (6.62%) αλλά και η Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων, ή σκέτο Συμμαχία.

Είναι ένας αριστερός πολιτικός σχηματισμός στον οποίο παίρνουν μέρος η ΕΔΑ του Ηλία Ηλιού, το ΚΚΕ εσ του Μπάμπη Δρακόπουλου και του Λεωνίδα Κύρκου, η Σοσιαλιστική Πορεία του Ν.Κωνσταντόπουλου, η Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία με τον ΓΑ Μαγκάκη και η Χριστιανική Δημοκρατία του Νίκου Ψαρουδάκη.

Για πρώτη φορά ψηφοδέλτι κατεβάζει το ΚΚΕ (μ-λ) με την Λαϊκή Δημοκρατική Ενότητα, ενώ στις εκλογές παίρνει μέρος και η Εργατική Διεθνιστική Ένωση-Τροτσκιστές, με την υποστήριξη του ΕΕΚ.

Μια ομάδα μόνος του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που ιδρύει το Κόμμα Νεοφιλευθέρων, σαρώνει σε Χανιά και Ρέθυμνο και εκλέγει δυο βουλευτές (τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού και τον Παύλο Βαρδινογιάννη της γνωστής οικογενείας). Ένα χρόνο μετά διαλύει το κόμμα του και εντάσσεται στη ΝΔ (ο Π.Βαρδινογιάννης στο Κόμμα Φιλελευθέρων).

Στα χρόνια του Ανδρέα…

Το ΠΑΣΟΚ του έρχεται σαν σίφουνας στις εκλογές του 1981 και του 1985, θα χρειαστεί τριπλή μάχη για να “πέσει” το 1989, αλλά θα επιστρέψει το 1993 σε μια εντυπωσιακή ρεβάνς από τον Ανδρέα Παπανδρέου που θα σχηματίσει την τρίτη κυβέρνηση του σε διάστημα 12 ετών…

Οι εκλογές του 1981 βγάζουν τρικομματική βουλή, σε μια έξαρση του δικομματισμού, όπου είναι αδύνατο να επιβιώσουν το ΚΟΔΗΣΟ του Γιάγκου Πεσματζόγλου, το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Νικήτα Βενιζέλου, ή η βασιλική Βυζαντινή Εθνική Οργάνωση.

Τέσσερα χρόνια μετά εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Βασίλης Λεβέντης με το κόμμα “Ελεύθεροι”, η Πατριωτική Δεξιά του εκδότη της Ελεύθερης Ωρας Γρηγόρη Μιχαλόπουλου και η Ολυμπιακή Δημοκρατία του αλήστου μνήμης Ευστάθιου Πατσαντζή.

Η έκρηξη θα έρθει το 1989 όταν οι τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ από το σκάνδαλο Κοσκωτά και οι διεθνείς εξελίξεις κυρίως στο άλλοτε σοσιαλιστικό στρατόπεδο της ανατολικής Ευρώπης αλλάζουν και το ελληνικό σκηνικό. Η ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη μάχεται για να κερδίσει την εξουσία, το ΠΑΣΟΚ του Α.Παπανδρέου αντέχει παρά την συνολική πίεση που δέχεται, ενώ για πρώτη φορά μετά το 1974 η αριστερά εμφανίζεται ενωμένη καθώς το ΚΚΕ συμπράττει με την Ελληνική Αριστερά που είχε ιδρύσει ο Λ.Κύρκος και δημιουργείται ο Συνασπισμός στον οποίο συμμετέχουν και μικρότερα κόμματα από τον ευρύτερο χώρο (13.13% το ποσοστό του στις εκλογές του Ιουνίου 1989)

Είναι η εποχή που ο Κωστής Στεφανόπουλος αποχωρεί από τη ΝΔ και φτιάχνει τη ΔΗΑΝΑ, ο Γεράσιμος Αρσένης φεύγει από το ΠΑΣΟΚ για να κατέβει στις εκλογές με το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Αντώνης Τρίτσης έχει το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, ο Μανώλης Γλέζος την Αμεση Δημοκρατία και η Τασία Χριστοδουλουπούλου την Εναλλακτική Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση!

Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Μεγάλοι αντίπαλοι

Εμφανίζονται ακόμα για πρώτη φορά η Εμπιστοσύνη, κόμμα των μουσουλμάνων της Θράκης, το ΚΚΕ εσ-Ανανεωτική Αριστερά του Γιάννη Μπανιά, η Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (ΟΑΚΚΕ) το ΑΚΕΠ και η ακροδεξιά ΕΠΕΝ. Συνολικά 26 κόμματα-σχηματισμοί κάνουν ρεκόρ τον Ιούνιο του 89, όπου σχηματίζεται εν τέλει η κυβέρνηση Τζανεττάκη με τις ψήφους των βουλευτών ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΑΝΑ.

Τρεις μήνες αργότερα η ΝΔ κερδίζει εκ νέου τις εκλογές αλλά δεν βγάζει πλειοψηφία παρά το 46.19% (το σύστημα ήταν παραλλαγή της απλής αναλογικής), το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει (40.67%), ο Συνασπισμός πέφτει σε μια αναμέτρηση όπου κάνουν την εμφάνιση τους διάφορα οικολογικά σχήματα, ανάμεσα τους και το κόμμα του Δημήτρη Κολλάτου, κατεβαίνουν αυτόνομα το ΚΚΕ (μ-λ) και το (Μ-Λ) ΚΚΕ (εδώ τι ακριβώς χωρίζει τα δυο κόμματα) και οι Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων (ακροστιχίδα για το … ΛΕΥΚΟ, όχι και τόσο επιτυχημένη πάντως)

Χαρίλαος Φλωράκης και Λεωνίδας Κύρκος στην εποχή της ίδρυσης του Συνασπισμού της Αριστεράς EUROKINISSI

Τελικά, ο Κ.Μητσοτάκης θα σχηματίσει κυβέρνηση το 1990 που στηρίζουν 150 βουλευτές συν ο Θ.Κατσίκης της ΔΗΑΝΑ, που έγινε ο 151ος! Οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί εκλέγουν επίσης ένα βουλευτή. Σε αυτές τις εκλογές θα δούμε το περίφημο Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών του Γιώργου Τσαγκανέλια, τον Βασίλη Λεβέντη, με άλλο κόμμα (Οικολόγοι Ειρηνιστές-Πράσινοι) και το Νέο Αριστερό Ρεύμα-Λαϊκή Αντιπολίτευση, σχήμα που στήριξε μια μερίδα άλλοτε στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα επιστρέψει δριμύτερος στις εκλογές του 1993 όταν το ΠΑΣΟΚ θα ανακτήσει την πλειοψηφία με 46.88% των ψήφων και 170 έδρες στη Βουλή. Για την πτώση της ΝΔ έχει βάλει το χεράκι της και η Πολιτική Άνοιξη που ίδρυσε το 1993 ο Αντώνης Σαμαράς με αιχμή του δόρατος το “Μακεδονικό” θέμα. Η ΠΟΛΑΝ συγκεντρώνει το 4.88% στην πρώτη και τελευταία εμφάνισή της στο κοινοβούλιο. Εν τω μεταξύ το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από τον Συνασπισμό, ο οποίος μένει εκτός Βουλής σε ένα εκλογικό θρίλερ μέχρι πρωίας.

Θα δούμε ακόμα ένα ακόμα μουσουλμανικό κόμμα (Πεπρωμένο, για το νομό Ξάνθης) και για πρώτη φορά την Ένωση Κεντρώων του αρχηγού Βασίλη Λεβέντη, που αρχίζει να κερδίζει έδαφος είτε από τους Οικολόγους Ελλάδας του Κωνσταντίνου Παπανικόλα και του φοβερού σε εμπνεύσεις Δημοσθένη Βεργή της Ένωσης Οικολόγων.

Το φαινόμενο του ΛΑΟΣ

Το 1996 ο διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, κερδίζει τις εκλογές και στην πεντακομματική βουλή που προκύπτει συμμετέχει και το νεοϊδρυθέν ΔΗΚΙ (Δημοκρατικό Κίνημα) του Δημήτρη Τσοβόλα. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει στις εκλογές η Χρυσή Αυγή. Την εμπιστεύονται μόλις 4.487 ψηφοφόροι, χωρίς κανείς να υποψιάζεται τη ζοφερή συνέχεια…

Τα ακροδεξιά κόμματα έρχονται και παρέρχονται. Όπως η Εθνική Συμμαχία του Μιχαλόπουλου και η Πρώτη Γραμμή-Ελληνικό Μέτωπο, με επικεφαλής τους Κ.Πλεύρη και Μάκη Βορίδη. Συμμετέχουν στις εκλογές του 2000, όπου νικητής είναι ξανά το ΠΑΣΟΚ του Κ.Σημίτη.

Ο Λαϊκος Ορθόδοξος Συναγερμός του Γ.Καρατζαφέρη αποδεικνύεται πολύ πιο ισχυρός. Ο ιδρυτής του έχει τηλεοπτικό κανάλι, ξέρει να λαϊκίζει καλύτερα από τον καθένα και συγκεντρώνει δίπλα του, πολλά από τα φιντάνια της σύγχρονης πολιτικής, Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη (Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Θανάσης Πλεύρης) προέρχονται από εκεί. Ένας αρχηγός κόμματος (ο Κυριάκος Βελόπουλος) επίσης. Στην πρώτη του εμφάνιση στις εκλογές του 2004 (στη νίκη της ΝΔ με αρχηγό τον Κ.Καραμανλή το νεότερο) παίρνει το καθόλου ευκαταφρόνητο 2.19%

"Σχολή" ΛΑΟΣ με τον Γ.Καρατζαφέρη ανάμεσα σε Μ.Βορίδη, Α.Γεωργιάδη και Κ.Βελόπουλο Eurokinissi

Τρία χρόνια μετά στην νέα επικράτηση Κ.Καραμανλή και ΝΔ, μπαίνει στη Βουλή με 3.80% και 10 βουλευτές. Στις εκλογές του 2007 κατεβαίνει και η Δημοκρατική Αναγέννηση του Στέλιου Παπαθεμελή. Το 2009 το πινγκ-πονγκ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται. Ο Γιώργος Παπανδρέου ηγείται του ΠΑΣΟΚ και κερδίζει τις εκλογές με 43.9%, Το ΛΑΟΣ αυξάνει τη δυναμή του, την αριστερά μοιράζονται ΚΚΕ (7.54%) και Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (4.60%), όπως λέγεται, πλέον…

Είναι οι εκλογές που εμφανίζονται το Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδας-Χαρίζω οικόπεδα, χαρίζω χρέη (ναι, έτσι ακριβώς) οι Φίλοι του Ανθρώπου, το Φως Νερό Τηλ… συγγνώμη, Φως-Αλήθεια-Δικαιοσύνη, η Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη και βέβαια οι Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση. Οι περίφημες Κ.Ο.Τ.Ε.Σ

Οι ναζί με επίσημο ένδυμα

Η κρίση, το ΔΝΤ και η επιβολή των μνημονίων, φέρνουν το χάος και στην Βουλή. Κανένα κόμμα δεν ξεπερνάει το 20% στις εκλογές του 2012. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, έρχεται δεύτερος, πίσω από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, σε μια βουλή που μπαίνουν νέα κόμματα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που ιδρύει ο Πάνος Καμμένος αποχωρώντας από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.

Τις πόρτες της Βουλής περνούν και οι 21 βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τα γραφικά εγέρθητω στη νύχτα των εκλογών σύντομα θα δώσουν τη θέση τους στην πραγματική δράση των ναζί. Το αυγό όμως έχει επωαστεί για τα καλά, ο αγώνας της υπόλοιπης κοινωνίας εναντίον των νοσταλγών του Χίτλερ θα δικαιωθεί με την καταδίκη της ηγετικής ομάδας το 2020, η ακροδεξιά ωστόσο στη χειρότερη της μορφή, έχει σχεδόν νομιμοποιηθεί και οι πιο “σοβαρές Χρυσές Αυγές” κατά καιρούς εμφανίζονται για να καλύψουν το κενό.

Ο πολυκερματισμός των κομμάτων είναι γνώρισμα των εκλογών της κρίσης. Το 2012 στις διπλές εκλογές κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση (για αρκετούς είναι και η τελευταία):

  • Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, που είχε διαγραφεί από τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ (μόνο τον Μάιο)
  • Η Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου
  • Η Κοινωνική Συμφωνία της Λ.Κατσέλη (μόνο τον Μάιο)
  • Το Όχι (Συνεργασία Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου και Δημ.Αναγέννησης)
  • Το Κίνημα Δεν Πληρώνω (τον Ιούνιο)
  • Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος
  • Η Αξιοπρέπεια
  • Και το Παναθηναϊκό Κίνημα που σε αντίθεση με τη λαοφιλία του Παναθηναϊκού, παίρνει μόλις 107 ψήφους τον Μάιο, αλλά τον Ιούνιο φτάνει στις 12.439

Η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ σχηματίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου…

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το Ποτάμι στη Βουλή

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τα ποσοστά του σχεδόν κατά 10% (36.34%) αλλά δεν καταφέρνει να σχηματίσει πλειοψηφία εδρών. Σταματάει στις 149 έδρες και θα χρειαστεί τις 13 των ΑΝΕΛ του Π.Καμμένου για να κυβερνήσει, αρχίζοντς και τις περίφημες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος. Συναντήθηκαν στη Βουλή το 2013, κυβέρνησαν το 2015 Eurokinissi

Το ΠΑΣΟΚ κατρακυλάει σε ιστορικό χαμηλό (4.68%). Το ξεπερνάει ακόμα και το Ποτάμι, το νέο κόμμα που ιδρύει ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης (το 2014) και βγάζει με την πρώτη 17 βουλευτές. Αντίθετα το ΚΙΔΗΣΟ του Γ.Παπανδρέου δεν θα πιάσει το όριο του 3% (2.47% για την ακρίβεια) και θα μείνει εκτός κοινοβουλίου.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσιάζει το "Ποτάμι" Eurokinissi

Ο Μιλτιάδης Τζαλαλίδης του Χαρίζω Οικόπεδα, χρέη κλπ, κλπ βρίσκει μόνο τη ψήφο του! Πάλι καλά, γιατί τον Μάιο, ο Δημοσθένης Βεργής δεν βρήκε ούτε αυτήν!

Το δημοψήφισμα του καλοκαιριού, αλλά και το μνημόνιο που διαδέχεται το “όχι” ξαναφέρνουν εκλογές σε οκτώ μήνες (τον Σεπτέμβριο του 15). Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει εκ νέου, η Ενωση Κεντρώων εισέρχεται στη Βουλή, προκύπτουν όμως και σχηματισμοί όπως η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη (μαζί με τη ΔΗΜΑΡ) και επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά. Θα γίνει Κίνημα Αλλαγής και θα … επιστρέψει ως ΠΑΣΟΚ στις επόμενες αναμετρήσεις.

Οι δυο Κυριάκοι και η ακροδεξιά πολυκατοικία

Η ΝΔ θα επιστρέψει το 2019 με εντυπωσιακό, μάλιστα τρόπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα την οδηγήσει στη νίκη του 2019 με σχεδόν 40% (39.85%) και 158 βουλευτές. Ένας άλλος Κυριάκος, ο Βελόπουλος, πρωταγωνιστεί επίσης με την είσοδο της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή. Εννιά βουλευτές θα εκλέξει και το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανάπτυξης (ΜΕΡΑ25) του Γιάνη Βαρουφάκη.

Δεν θα περάσει την πόρτα της Βουλής η Χ.Α και η Πλεύση Ελευθερίας το κόμμα που ιδρύει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, φεύγοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κυριάκος Βελόπουλος, πρωταγωνιστές στην εκλογική μάχη του 2019 Eurokinissi

Η επικράτηση της ΝΔ είναι εκκωφαντική και τον περασμένο Μάιο, όταν αυξάνει το ποσοστό της (40.79%) αλλά δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζεται στο 20.07%, το ΠΑΣΟΚ με νέο αρχηγό (Νίκος Ανδρουλάκης) ξανανιώνει με 11.46% ,το ΚΚΕ ανεβαίνει στο 7.23%, η Ελληνική Λύση ξαναμπαίνει στη Βουλή, αλλά έχουμε διάφορα ακροδεξιά σχήματα που εμφανίζονται και εξαφανίζονται.

Η Νικη του δάσκαλου Δημήτρη Νατσιού κατεβαίνει με τις ευλογίες Αγιορειτών και χριστεπώνυμο πλήθος (δημοσιογραφικό όργανο η Αθλητική Ηλεκτρονική Εφημερίδα SPORTIME!), το ΕΑΝ του εισαγγελέα Κανελλόπουλου, το ΤΟΛΜΑ (Τώρα Όλοι Μαζί), η Ελλήνων Συνέλευσις του Αρτέμη Σώρα, το Κίνημα 21 του στρατιωτικού γιατρού Μπέχλη, η Βόρεια Λέγκα-Κράμα ψάχνουν δωμάτια στην ακροδεξιά πολυκατοικία.

Σήμερα, θα εμφανιστούν ακόμα ο Πατριωτικός Συνασπισμός με πρόεδρο τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου (συμμετέχουν πολλά από τα κόμματα της περασμένης εκλογικής αναμέτρησης ανάμεσα τους και η ΠΑΤΡΙΔΑ του Κωνσταντίνου Μπογδάνου), η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου και οι Σπαρτιάτες που λέγεται ότι εκφράζουν τον καταδικασμένο και φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη.

Τον Μάιο έγινε ρεκόρ συμμετοχής με 35 κόμματα-σχηματισμούς. Πέντε λιγότερα θα έχουμε σημερα με new entry το οικολογικό “Πράσινο-Μωβ”

Όχι τρύπες στα μακαρόνια, εν το Όλον

Φυσικά εκλογές-από την εποχή του Αρμάνδου Δελαπατρίδη- χωρίς χανόεγαλα δεν περνάνε εύκολα. Στη δεκαετία του 80, υπήρχε ο ηγέτης Μπάμπης Κωνσταντόπουλος και το Κόμμα Ανθρωπιάς, που έκανε καταπληκτικές προεκλογικές συγκεντρώσεις σε διάφορα μέρη της Αθήνας με ιστορικά συνθήματα όπως “όχι τρύπες στα μακαρόνια”, “θάλασσα στα Τρίκαλα” και πολλά νεράντζια.

Ο Ευστάθιος Πατσαντζής έγραψε ιστορία πρώτα με την Ολυμπιακή Δημοκρατία το 1977 και μετά με τη Χριστοπιστία. Συνήθως τον έβρισκες στο Σύνταγμα, με ένα πλακάτ κρεμασμένο στο λαιμό του, και υποσχόταν ότι θα έθετε την ιερή σφραγίδα της αποκαλύψεως στο μέτωπο κάθε ψηφοφόρου του, για προστασία σε σχέση με τους Αντίχριστους. Τρομερός

Τίποτε, βέβαια, δεν συγκρίνεται με την διακαναλική συνέντευξη που έδωσε πριν από τρία χρόνια η “Συν…φωνία Πολιτικών Κομμάτων“, που αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο.

Ο Τάσος Τσανεκλίδης, πρόεδρος του κόμματος “Ελληνικό Όραμα” παίρνει το λόγο και … τσακώνεται με όλους (δείτε γιατί από το 13:20 του βίντεο)

Το τίποτε είναι λίγο σχετικό. Διότι αν δει κανείς τα διαφημιστικά σποτ του “Κόμματος των Φτωχών” σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο Παύλος Κοντογιαννίδης (μαζί του ως υποψήφιοι κατεβαίνουν ο Χρήστος Βαλαβανίδης αλλά και ο Ηλίας Λογοθέτης) έχει πάρει προσωπικά το θέμα:

Τον Μάιο, λέει, υπήρχε ψηφοδέλτιο με τον τίτλο Social (το πρώτο ψηφιακό κόμμα όπως αυτοδιαφημίζεται) που δεν πιάνει μία, όμως, μπροστά στον Ψηφιακό Ελληνισμό εν το Όλον (!) κόμμα για την ψηφιακή κοινωνία, με την ιστοσελίδα του να μη λειτουργεί(το όλον…)

Αν πάντως είστε πραγματικά ψαγμένοι σίγουρα θα μελετήσετε το ψηφοδέλτιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ελλάδος (Τ.Ρ.Α.Μ.Π, δηλαδή Τεχνικό Ρεπουμπλικανικό Αναμορφωτικό Μέτωπο Πατριωτών, θα ταίριαζε καλύτερα αντί για το τεχνικό το τρομερό) αν και το όσκαρ τίτλου και περιγραφής πάει στον ανεξάρτητο υποψήφιο, Σπέντζα Πολύκαρπο “Ασυρματιστής του πλοίου ΠΟΘΥΤΗ 1978-Τρίγωνο Βερμούδων-USO Extraterrestrials – Einstein – Σαντορίνης Παύλος”.

Χάρηκα πολύ, Γιάννης…

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα