Oι “starseeds" είναι άτομα που πιστεύουν ότι έχουν έρθει στη Γη από άλλες διαστάσεις προκειμένου να βοηθήσουν στη “θεραπεία” του πλανήτη. AP Photo/David Becker AP Photo/David Becker

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ

Τι είναι οι starseeds και τι λένε οι ψυχολόγοι για αυτούς.

Υπάρχει μια νέα κατηγορία ανθρώπων που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και ούτε λίγο ούτε πολύ, τα μέλη της πιστεύουν ότι είναι εξωγήινοι. Οι “αστράνθρωποι”, ή οι “σπόροι των άστρων” (starseeds) είναι άτομα που πιστεύουν ότι έχουν έρθει στη Γη από άλλες διαστάσεις προκειμένου να βοηθήσουν στη “θεραπεία” του πλανήτη και να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στη “χρυσή εποχή” -μια περίοδο μεγάλης ευτυχίας, ευημερίας και επιτευγμάτων.

Μπορεί να ακούγεται λίγο τρελό (έως πολύ), αλλά μια γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ για αυτές τα λήμματα φέρνει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αποτελέσματα. Άσε που υπάρχουν και πολλά άτομα που δημοσιεύουν βίντεο στο TikTok, το Instagram και το Facebook, τα οποία πιστεύουν ότι προέρχονται από έναν άλλον κόσμο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το περιεχόμενο που μπορείς να βρεις υπό το hashtag “#starseed” έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο προβολές στο TikTok.

Σε αντίθεση με τις “earth souls”, για τις οποίες πιστεύεται ότι είναι ψυχές που μετενσαρκώνονται στη Γη, που περνούν απ’ τον έναν άνθρωπο που πεθαίνει στον επόμενο που θα γεννηθεί, οι “αστρόσποροι” πιστεύουν ότι έχουν ήδη ζήσει πρώτα σε έναν άλλο πλανήτη και ότι μετά ξαναγεννιούνται εδώ. Πιστεύουν επίσης ότι είναι αγωγοί μεταξύ των θεϊκών βασιλείων και της Γης και ότι μπορούν να μεταφερθούν απ’ τον έναν γαλαξία στον άλλον μέσω του διαλογισμού, καθώς και ότι μπορούν να επικοινωνούν με μία συμπαντική γλώσσα, τη “light language -μια μορφή επικοινωνίας που λέγεται ότι παρακάμπτει τους ανθρώπινους περιορισμούς και ότι πρόκειται για τη γλώσσα της ψυχής.

Οι πιστοί αυτής της θεωρίας ισχυρίζονται επίσης ότι οι “αστρόσποροι” έχουν την επιθυμία να εξερευνήσουν και να βιώσουν νέους πολιτισμούς. AP Photo/Natacha Pisarenko AP Photo/Natacha Pisarenko

Αυτές οι ιδέες πιστώνονται κυρίως στον συγγραφέα Μπραντ Στάιγκερ, ο οποίος έγραψε πολλά βιβλία για το άγνωστο και ενδιαφέρθηκε έντονα για την εξωγήινη ζωή. Στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 1976, το “Gods of Aquarius”, ο Στάιγκερ πρωτο-εισήγαγε την αντίληψή του ότι ορισμένοι άνθρωποι προέρχονται από άλλες διαστάσεις.

Όσοι πιστεύουν σε αυτές τις θεωρίες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταλάβει κανείς αν είναι “starseed”. Μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται το να αισθάνεται κάποιος ότι δεν ανήκει κάπου, το να είναι μονίμως σε μια αναζήτηση νοήματος της ζωής και το να έχει ισχυρή διαίσθηση.

Λέγεται επίσης ότι αυτοί οι “άνθρωποι” είναι ιδιαίτερα συμπονετικοί, ευαίσθητοι και έχουν περισσότερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς οι ψυχές τους δεν έχουν συνηθίσει να κατοικούν στο ανθρώπινο σώμα. Οι starseeds θέλουν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα αλλά επιβαρύnονται από τη ζωή στη Γη και έτσι για να “επαναφορτιστούν” πρέπει να περάσουν κάποιο χρόνο μόνοι τους.

Οι πιστοί αυτής της θεωρίας ισχυρίζονται επίσης ότι οι “σπόροι των άστρων” έχουν την επιθυμία να εξερευνήσουν και να βιώσουν νέους πολιτισμούς, κάτι που τους βοηθά να αποκτούν νέες, πιο εσωτερικές οπτικές για την ύπαρξη.

Επίλεξε την πραγματικότητά σου

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναγνώρισες ακόμα κι εσύ ορισμένες πτυχές του εαυτού σου στην παραπάνω περιγραφή. Πολλοί άνθρωποι, για παράδειγμα, αναφέρουν ότι όντως αναζητούν το νόημα στη ζωή, νιώθοντας ταυτόχρονα εκτοπισμένοι ή ότι δεν ανήκουν πουθενά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι εξωγήινοι.

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η χαμηλή αίσθηση του ανήκειν συνδέεται πολύ συχνά με την κατάθλιψη. Τι κάνει όμως μερικούς ανθρώπους που βιώνουν τέτοια συναισθήματα να σπεύδουν στο συμπέρασμα ότι μάλλον προέρχονται από άλλο πλανήτη; Ιδιαίτερα δεδομένου ότι δεν έχει βρεθεί ποτέ ζωή πέρα από τη Γη και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εξωγήινη ζωή έχει επισκεφθεί ποτέ τη Γη;

Καλώς ήρθες, λοιπόν, στο “Φαινόμενο Φόρερ”. Αυτό το φαινόμενο πήρε το όνομά του από τον Μπέτρταμ Φόρερ, τον ψυχολόγο που ανακάλυψε για πρώτη φορά πόσο εύκολο είναι να πείσει κανείς κάποιους ανθρώπους να συμφωνήσουν με “ασαφείς περιγραφές για τον εαυτό τους”. Κάτι παρόμοιο δηλαδή που συμβαίνει και με πολλούς απ’ τους ανθρώπους που πιστεύουν στα ζώδια.

Ορισμένες προσωπικότητες έχουν τέτοια χαρακτηριστικά που μπορούν να ωθούνται να πιστεύουν πιο εύκολα στη θεωρία των “σπόρων των άστρων”. AP Photo/Rodrigo Abd AP Photo/Rodrigo Abd)

Όλη αυτή η θεωρία για τους starseeds είναι μια new age πεποίθηση, με τον όρο να αναφέρεται σε εναλλακτικές πνευματικές πρακτικές που αναπτύχθηκαν κατά τη δεκαετία του 1970.

Αν και κάθε new age πεποίθηση είναι διαφορετική, αυτές οι “φιλοσοφίες” μοιράζονται και κάποια κοινά χαρακτηριστικά: βλέπουν την ύπαρξη με όρους σύμπαντος και επικεντρώνονται στην πνευματικότητα καθώς και στον εαυτό. Περιλαμβάνουν κρυστάλλους, ενεργειακές θεραπείες, μεταφυσικές ικανότητες, υψηλότερα επίπεδα συνείδησης, κάρμα κλπ.

Η πίστη σε τέτοιες θεωρίες βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια. Από ό, τι φαίνεται προέρχεται από μια γενικότερη δυσπιστία προς την επιστήμη και από τις αμφιβολίες κάποιων ανθρώπων για τις συμβατικές αντιλήψεις της πραγματικότητας και πιο συγκεκριμένα, για τον κυνισμό που διακρίνει τη σύγχρονη κοινωνία.

Φαντασία εναντίον μυθοπλασίας

Ορισμένες προσωπικότητες έχουν τέτοια χαρακτηριστικά που μπορούν να ωθούνται να πιστεύουν πιο εύκολα στη θεωρία των “σπόρων των άστρων”. Για παράδειγμα, εάν είσαι επιρρεπής στη φαντασία και συχνά συγχέεις φανταστικά και πραγματικά γεγονότα, μπορεί να δεις τη θεωρία της εξωγήινης συνείδησης με κάτι παραπάνω από συμπάθεια.

Με ψυχολογικούς όρους, αυτό είναι γνωστό ως “source monitoring error” (σε ελεύθερη μετάφραση: “σφάλμα παρακολούθησης πηγής) το οποίο είναι ένας τύπος σφάλματος ασυνείδητης μνήμης κατά το οποίο ένα άτομο μπερδεύεται μεταξύ αυτού που είναι πραγματικό και ακριβές και του τι είναι μη πραγματικό και φανταστικό.

Συνήθως παρατηρείται στη σχιζοφρένεια και η έρευνα έχει βρει συνδέσμους μεταξύ της σχιζοτυπικής διαταραχής προσωπικότητας -μια κοινή διαταραχή που θεωρείται ήπια μορφή σχιζοφρένειας- και της πίστης στις θεωρίες συνωμοσίας.

Ένα περαιτέρω στοιχείο που μπορεί να ενθαρρύνει τέτοιες πεποιθήσεις είναι η “οντολογική σύγχυση”. Αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ μεταφορικών και πραγματικών δηλώσεων. Πάρε για παράδειγμα τη δήλωση: “τα παλιά έπιπλα γνωρίζουν πράγματα για το παρελθόν”. Μια ανάλογη φράση μπορεί να ερμηνεύεται περισσότερο κυριολεκτικά παρά μεταφορικά και έτσι καθιστά πιο πιθανό οι άνθρωποι στη συνέχεια να εγκρίνουν ψευδοεπιστημονικές, υπερβατικές θεωρίες.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η πηγή των πληροφοριών θεωρείται αξιόπιστη και καλά ενημερωμένη. Το αποκαλούμενο “φαινόμενο Αϊνστάιν”, είναι αυτό κατά το οποίο οι πηγές πληροφοριών έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία λόγω της κοινωνικής αξίας που διαθέτουν.

Στην περίπτωση των starseeds αυτό βρίσκει εφαρμογή στο γεγονός ότι πολλά απ’ αυτά τα βιβλία εκδόθηκαν από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, πράγμα το οποίο τους παρείχε μία αίσθηση αυθεντίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά έγιναν μέχρι και μπεστ σέλερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα