24 MEDIA CREATIVE TEAM

ΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης αποκαλύπτει στο Magazine τι αφορούν οι περισσότερες καταγγελίες που γίνονται από ανθρώπους που πηγαίνουν ή είναι σε διακοπές.

Αν δεν είστε διακοπές (πράγμα που ευχόμαστε), ετοιμάζεστε να πάτε, οπότε σε κάθε περίπτωση θα έχετε ένα κάποιο -μεγάλο- ενδιαφέρον να γνωρίζετε τι δικαιούστε, υπό την όποια συνθήκη που αντιμετωπίσετε καταστάσεις, άλλες από αυτές που σας έχουν ‘υποσχεθεί’ πλοιοκτήτριες και αεροπορικές εταιρίες, όπως και ιδιοκτήτες καταλυμάτων και χώρων εστίασης. Το ‘υποσχεθεί’ αφορά όσα αναφέρονται ως παροχές στην αγορά εισιτηρίων, φαγητού ή τη μίσθωση δωματίου/σπιτιού.

Για να κάνουμε τη ζωή όλων πιο εύκολη, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργο Λεχουρίτη προκειμένου να βάλουμε κάποια πράγματα σε τάξη. Στο τέλος του κειμένου ενδεχομένως να διαπιστώσετε πως έχετε χάσει πολλά χρήματα. Να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι. Θα ήταν χρήσιμο να μην υπάρξουν άλλοι σαν κι εμάς.

Ξεκινάμε;

Aν έχετε πληρώσει για εισιτήρια πλοίου ή αεροπλάνου και προ της αναχώρησης βγείτε θετικοί σε τεστ για Covid-19, μπορείτε να προσκομίσετε τα αποδεικτικά στοιχεία (της ασθένειας σας) και να ακυρώσετε το εισιτήριο. Έτσι θα σας επιστραφούν τα χρήματα που δώσατε.

Όπως εξήγησε ο κύριος Λεχουρίτης “λόγω του Covid-19 άλλαξαν τα δεδομένα που ίσχυαν κατά το παρελθόν. Για παράδειγμα το δικαίωμα υπαναχώρησης παλαιότερα ίσχυε έως 21 μέρες πριν το ταξίδι. Τη σήμερον ημέρα τείνει να φτάσει τις 24 ώρες”. Αυτό που χρειάζεται να θυμάστε είναι πως αν ακυρωθεί ένα ταξίδι (αεροπορικό ή ατμοπλοϊκό) με υπαιτιότητα της εταιρίας “ο καταναλωτής δικαιούται αποζημίωσης”.

Οι βασικοί άξονες είναι οι εξής:

Για ό,τι δεν πάει καλά, ενώ είστε σε αεροδρόμιο ή πτήσηαπευθύνεστε στην πολιτική αεροπορία, που ελέγχει όλες τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες εισέρχονται στον Ελλαδικό χώρο. Ως εκ τούτου, αυτή είναι υπεύθυνη για να σας δώσει λύσεις στο όποιο πρόβλημα -αν δηλαδή, χαθεί αποσκευή, καθυστερήσει ή ακυρωθεί πτήση”.

Στα των ατμοπλοϊκών εισιτηρίωνο καταναλωτής απευθύνεται στο οικείο λιμεναρχείο”. Δηλαδή, αυτό στο οποίο είστε. Και στις δυο περιπτώσεις (πλοία ή αεροπλάνα) “για καθυστερήσεις κάτω από 3 ώρες, ο καταναλωτής δεν δικαιούται τίποτα. Μετά τις τρεις ώρες, δικαιούται διάφορα”. Θα τα δούμε όλα στη συνέχεια.

Αν υπάρχει θέμα με το κατάλυμα, πρώτα καλείτε την Τουριστική Αστυνομία και μετά κάνετε καταγγελία στον ΕΟΤ.

Για να καταλάβουμε τι ισχύει με τις καθυστερήσεις, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ έδωσε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα: “Αν υποθέσουμε ότι πηγαίνετε με καράβι από τη Σαντορίνη στον Πειραιά, πριν τη μετάβαση σας στο “Ελ. Βενιζέλος” και την πτήση για το Λονδίνο και καθυστέρηση του πλοίου πέραν των τριών ωρών διαλύσει το πρόγραμμα σας, η υπαιτιότητα είναι της πλοιοκτήτριας εταιρίας” που καθυστέρησε. “Είναι λοιπόν, υποχρεωμένη να σας βρει άλλη πτήση. Αν δεν υπάρχει κάποια πρόχειρη, οφείλει να κλείσει και να πληρώσει διαμονή και πλήρη διατροφή, μέχρι το επόμενο δυνατό δρομολόγιο”, του οποίου τα έξοδα επίσης θα καλύψει. Αν το πλοίο έλθει μετά τις 3 ώρες “η πλοιοκτήτρια εταιρία οφείλει να παρέχει δωρεάν διατροφή, πέραν της διαμονής, μέσα στο καράβι”.

Σε περίπτωση που πείτε ‘δεν ταξιδεύω’ (μετά τις 3 ώρες καθυστέρησης), μπορείτε να πάτε στο λιμεναρχείο (εν προκειμένω του Πειραιά), όπου γνωρίζουν την ώρα της καθυστέρησης και εκεί θα σας καθοδηγήσουν για όσα μπορείτε να κάνετε, βάσει αυτών που προβλέπονται στη νομοθεσία (βλ. συνδρομή και αποζημίωση). “Η αποζημίωση προκύπτει από την απόσταση που διανύει το πλοίο ή το αεροπλάνο”.

Αν τυχόν κολλήσετε σε ένα λιμάνι που δεν είναι αυτό του προορισμού σας, λόγω κακοκαιρίας “δεν δικαιούστε τίποτα, καθώς η κακοκαιρία είναι στη λίστα όσων αφορούν ανωτέρα βία”. Σε περίπτωση εμφάνισης προβλήματος που δεν κάνει δυνατή τη συνέχιση του ταξιδιού, η πλοιοκτήτρια εταιρία μπορεί να στείλει άλλο πλοίο να βοηθήσει “εν τούτοις, οι καταναλωτές δεν δικαιούνται αποζημίωσης”.

Κρατήστε τα emails που ανταλλάξατε με τα καταλύματα

Πάμε τώρα, στις κρατήσεις δωματίων ή σπιτιών για τις διακοπές σας. “Είναι ένα θέμα στο οποίο υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση” βεβαιώνει ο κύριος Λεχουρίτης. Τι εννοεί; “Αν κάποιος καταναλωτής θελήσει να ‘κλείσει’ δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο, κύρια και πρώτα είναι χρήσιμο να ζητά από το ξενοδοχείο διευκρινίσεις για όσα θα συμφωνηθούν στα emails που θα ανταλλάξει με την επιχείρηση. Το email λειτουργεί ως αποδεικτικό στοιχείο -είναι πλέον, επίσημο έγγραφο μη αμφισβητούμενο”.

Αν υποθέσουμε πως πάτε στην Κρήτη, για πέντε μέρες και κλείνετε δωμάτιο με κλιματισμό, θέα στη θάλασσα και WiFi, αλλά όταν φτάνετε σε αυτό δεν υπάρχει κάτι από τις συμφωνηθείσες παρεχόμενες υπηρεσίες “απαιτείτε όσα έχετε κλείσει, εμφανίζοντας τα emails. Αν δεν τα πάρετε, μπορείτε να ακυρώσετε την κράτηση και να πάρετε τα χρήματα σας πίσω”.

Υπάρχει και κάτι άλλο που συμβαίνει κατά κόρον.

Πολλά από τα ξενοδοχεία διαφημίζουν με εικόνες τα δωμάτια τους και τους γενικότερους χώρους τους, στις ιστοσελίδες τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που ‘κλείνετε’ ένα δωμάτιο, αλλά όταν φτάνετε στο κατάλυμα σας λένε πως λόγω πληρότητας θα σας κατευθύνουν σε κάτι άλλο που ούτε ξέρετε, ούτε έχετε ‘κλείσει’.

“Απαιτείτε από το ξενοδοχείο να σας παρέχει ό,τι συμφωνήσατε, στην τιμή που συμφωνήσατε. Αν προτείνουν καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες (πχ ένα πιο αξιόλογο δωμάτιο), καλύπτουν εκείνοι την επιπλέον, από τη συμφωνηθείσα, τιμή.

Έχετε το δικαίωμα να μην αποδεχθείτε την προσφορά και να φύγετε. Σε αυτήν την περίπτωση, παίρνετε πίσω την προκαταβολή που είναι το 25% της συνολικής αξίας της διαμονής”. Αν το κατάλυμα αρνείται να αναγνωρίσει τα δίκια σας και δεν σας επιστρέφει τα χρήματα που έχετε δώσει, εφόσον δεν προσφέρει όσα έχουν συμφωνηθεί, “καλείται τον ΕΟΤ που είναι υπεύθυνος για τα καταλύματα. Κάνετε καταγγελία και επιβάλλονται κυρώσεις, που ξεκινούν από πρόστιμα και σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων, μπαίνει λουκέτο για κάποιο διάστημα”.

Πριν τον ΕΟΤ μπορείτε να καλέσετε και την Τουριστική Αστυνομία που υπάρχει σε κάθε τουριστικό προορισμό “που επιλαμβάνεται της υπόθεσης και της καταγγελίας. Στα μικρά μέρη, οι αστυνομικοί είναι γνωστοί με τους επιχειρηματίες και υπάρχουν αντιδράσεις. Εσείς απαιτείτε ως καταναλωτής, να καταγραφεί το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων του αξιωματικού υπηρεσίας και παίρνετε αντίγραφο, πριν προβείτε σε ανάλογες ενέργειες στον ΕΟΤ”.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ προσθέτει ότι επί εποχής πανδημίας που δεν υπάρχει εξωτερικός τουρισμός, τα δεδομένα έχουν αλλάξει “εν τούτοις δεν παύουν να ισχύουν αυτές οι περιπτώσεις”.

Όπου δεν υπάρχει POS δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε

O κύριος Λεχουρίτης ενημέρωσε πως ένα ακόμα γεγονός που συμβαίνει συνέχεια και πολύ αφορά τις αποδείξεις και κυρίως τη λειτουργία των POS στις επιχειρήσεις. “Δηλαδή, τη φοροδιαφυγή. Οι επιχειρηματίες δεν διαθέτουν εσκεμμένα POS ή λένε εφευρήματα όπως ότι χάλασε το πρωί εκείνης της ημέρας ή εκείνο την ώρα δεν υπάρχει Internet. Είναι θέμα της πολιτείας να ελέγξει τους τουριστικούς προορισμούς, γιατί δεν έχει καμία λογική να σας κλέβουν και να μην μπορείτε να κάνετε κάτι. Βλέπετε, η μη έκδοση απόδειξης ή μη χρήση POS σημαίνουν κλοπή χρημάτων που κάνουν όσοι ζουν εις βάρος των υπολοίπων”.

Τι μπορούμε να κάνουμε; “Αν πάτε σε επιχείρηση (εστίασης ή άλλη), φάτε/πιείτε, ζητήσετε απόδειξη, ενημερώσετε πως θα πληρώσετε με κάρτα και σας λένε πως το POS δεν λειτουργεί, έχετε δικαίωμα να φύγετε χωρίς να πληρώσετε”.

Γιατί δεν υπάρχουν μπουκάλια νερού 500ml στα πλοία;

Μεταξύ των καταγγελιών που μας είπε πως γίνονται πιο συχνά είναι κάποιες που αφορούν προϊόντα διατίμησης. “Σε κάθε σημείο πώλησης προϊόντων σε πλοία και αεροδρόμια, πρέπει να υπάρχει, υποχρεωτικά, κατάλογος με τις τιμές πώλησης αυτών. Επί παραδείγματι, ο μονός καφές, το απλό σάντουϊτς και το μπουκάλι νερού 500ml έχουν συγκεκριμένη τιμή που δεν μπορεί να αλλάξει. Συμβαίνει ωστόσο, το εξής παράδοξο: έχουν καταργήσει τα μπουκάλια νερού 500ml. Σου λένε πως έχουν τελειώσει και εμφανίζουν άλλα 750ml, τα οποία δεν υπάρχουν στη διατίμηση. Μπορείτε να καλέσετε τον αξιωματικό υπηρεσίας του πλοίου, να καταγγείλετε το γεγονός και να σας βρει λύση. Το αυτό ισχύει και για τα αεροδρόμια”.

Τι ισχύει με τις κρατήσεις μέσω Booking

Για να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα με όποια κράτηση κάνετε στο Βooking, θα πρέπει να κάνετε χρήση του cancellation fee που παρέχουν ως δυνατότητα τα ξενοδοχεία. Λειτουργεί σαν εγγύηση, αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να ακυρώσετε. Αν πάρετε την επιλογή ‘non-refundable’ δεν μπορείτε να αλλάξετε ημερομηνίες και αν προχωρήσετε σε ακύρωση, θα χρειαστεί να πληρώσετε ό,τι έχει ορίσει η ιδιοκτησία στην οποία έχετε κάνει την κράτηση. Στατιστικά έχει αποδειχθεί πως το 25% των ακυρώσεων γίνεται 24 ώρες πριν αρχίσει να ‘μετράει’ η κράτηση. Για αρχή, τηλεφωνείτε ή στέλνετε email και ζητάτε να γίνει η ακύρωση δωρεάν.

Αν διαγνωστείτε με Covid-19 παραμονή, οφείλετε να αποστείλετε τα αποδεικτικά στοιχεία και να περιμένετε την απάντηση του οικοδεσπότη -καθώς δεν υπάρχει κοινή πολιτική και ο καθένας πράττει κατά το δοκούν. Oι περισσότεροι ωστόσο, δέχονται το αίτημα. Συνήθως μεταφέρουν την κράτηση (σε διάστημα ενός ημερολογιακού έτους). Δεν την ακυρώνουν. Οπότε χρειάζεται προσοχή.

Tι ισχύει για τα Airbnb

Στο Airbnb δικαιούστε πλήρη επιστροφή χρημάτων, αν ακυρώσει την κράτηση ο οικοδεσπότης. Για όποια τυχόν άρνηση, πρέπει να επικοινωνήσετε με την πλατφόρμα, εντός 24 ωρών από την άφιξη σας. Εφόσον το δωμάτιο ή το σπίτι δεν ήταν ό,τι ακριβώς έγραφε η σελίδα στην οποία το βρήκατε (λείπουν παροχές, είναι λάθος τα τετραγωνικά ή η τοποθεσία είναι άλλη από αυτή που αναγραφόταν), κατ’ αρχάς επικοινωνείτε με τον οικοδεσπότη και ζητάτε διορθώσεις. Αν δεν τις παρέχει, πρέπει να σας επιτρέψει χρήματα. Όλα πρέπει να γίνουν σε 24 ώρες που αρχίζουν να κυλούν αντίστροφα από το check in. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να έχετε πρόχειρη την πολιτική επιστροφής χρημάτων επισκέπτη.

Γενική οδηγία για τις ακυρώσεις

Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχει link για το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών. Σε αυτό αναφέρεται -για την Ελλάδα- μεταξύ άλλων πως “το εθνικό δίκαιο μπορεί να προβλέπει ότι, όταν οι ακυρώσεις ή οι περιορισμοί της παροχής υπηρεσιών οφείλονται σε περιστάσεις ανωτέρας βίας, όπως η πανδημία COVID-19, οι καταναλωτές δεν υποχρεούνται να πληρώνουν για την υπηρεσία, αλλά ούτε έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση για πρόσθετες δαπάνες ή ζημίες που ενδέχεται να προκύψουν από την εν λόγω κατάσταση. Η εθνική νομοθεσία μπορεί επίσης να προβλέπει ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να προσφερθεί στον καταναλωτή – ο οποίος ενδέχεται να υποχρεωθεί να το αποδεχθεί – ένα κουπόνι για μεταγενέστερη παροχή της υπηρεσίας για την οποία έχει πληρώσει εκ των προτέρων (συμπεριλαμβανομένων των προπληρωμών για τη διασφάλιση της κράτησης). Επισκεφτείτε τον ιστότοπο της οργάνωσης καταναλωτών της χώρας σας ή της σχετικής δημόσιας υπηρεσίας και ενημερωθείτε για τους σχετικούς κανόνες της εθνικής σας νομοθεσίας“.

Πάμε τώρα, να δούμε τιις λύσεις για όσα μπορείτε να συναντήσετε ενώ

Ταξιδεύετε με αεροπλάνο

Αν ψάχνετε κάτι να διαβάσετε για να περάσει η ώρα, κάντε ένα click στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 261/2004 που αφορά τη θέσπιση κοινών κανόνων αποζημίωσης των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και παροχής βοήθειας σε αυτούς σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης και ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο διαθέσιμο, συνεχίστε να διαβάζετε εδώ όπου είστε.

AΠΟ ΠΟΣΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Σε καθυστέρηση τουλάχιστον δυο ωρών, οι επιβάτες έχουν δικαίωμα αποζημίωσης για έξοδα που αφορούν τρόφιμα και ποτά, στο αεροδρόμιο. Οι αεροπορικές εταιρίες είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν σχετικά κουπόνια. Εφόσον οι αγορές σας υπερβαίνουν το αναγραφόμενο ποσό (σε καθυστέρηση είχα πάρει κουπόνι 5 ευρώ που στους χώρους του αεροδρομίου αρκούν για να αγοράσεις νερό και κάτι πολύ μικρό σε φαγώσιμο), κρατάτε τις αποδείξεις και η αεροπορική εταιρία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τα επιπλέον έξοδα.

Σε καθυστέρηση πέραν των τριών ωρών, με ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία ή πτήση που έχει απογειωθεί από αερολιμένα της Ευρώπης, δικαιούστε αποζημίωσης έως 600 ευρώ. Το ποσό προκύπτει από το μήκος της πτήσης. Η καθυστέρηση υπολογίζεται μεταξύ της ώρας που αναγράφεται στο εισιτήριο που έχετε εκδώσει και αυτής που αναμένεται να αναχωρήσει η πτήση -όχι από το χρόνο της αναχώρησης. Μπορείτε να κάνετε τη μαθηματική πράξη που ‘βγάζει’ την αποζημίωση σε αυτό το link.

Κρατήστε πρόχειρη την πληροφορία πως η αποζημίωση για όλες τις πτήσεις έως και 1500 χιλιομέτρων είναι 250 ευρώ, για τις ενδοκοινοτικές πτήσεις άνω των 1.500 χιλιομέτρων και έως 3.500 χιλιομέτρων είναι 400 ευρώ και για αποστάσεις μεγαλύτερες των 3.500 χιλιομέτρων είναι 600 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 261/04, οι αεροπορικές εταιρείες δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν αποζημίωση στους επιβάτες, εάν η καθυστέρηση οφείλεται σε “έκτακτες περιστάσεις” -και όχι σε κάτι που ευθύνεται ο αερομεταφορέας. Ως “έκτακτες περιστάσεις” τέτοιες προσδιορίζονται οι ακόλουθες.

✔ Κακές καιρικές συνθήκες (πχ καταιγίδες, χαλάζι, χαμηλή ορατότητα)

✔ Απεργία προσωπικού του αεροδρομίου

✔ Πρόσκρουση με πτηνό

✔ Οδηγίες από τον πύργο ελέγχου

✔ Πολιτικές και / ή πολιτικές αναταραχές

Τα τεχνικά προβλήματα δεν θεωρούνται “έκτακτες περιστάσεις”, καθώς εμπεριέχονται στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των αεροπορικών εταιριών, ως προς τη συντήρηση των αεροσκαφών.

Είναι γεγονός πως προκειμένου να αποφύγουν τις αποζημιώσεις οι εταιρίες, προβάλουν ως αιτία κάποια εκ των έκτακτων περιστάσεων, ακόμα και αν δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Οι επιβάτες δεν μπορούν να γνωρίζουν το πραγματικό αίτιο. Σε κάθε περίπτωση, έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, υπό την όποια συνθήκη. Δεδομένα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση για τα τρόφιμα και τα ποτά, όταν η καθυστέρηση υπερβαίνει τις δυο ώρες.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΤΑ ΕΞΗΣ

✘ Την κάρτα επιβίβασης (που αναφέρει και τον αριθμό της κράτησης)

✘ Την ακριβή ώρα άφιξης της πτήσης (εμφανίζεται στις οθόνες πληροφοριών του τερματικού αεροδρομίου)

✘ Τις αποδείξεις από τα έξοδα που κάνετε για την αγορά τροφίμων και ποτών, ενόσω περιμένετε να έλθει η -καθυστερημένη- πτήση.

Σε περίπτωση που η αναχώρηση σας προγραμματίζεται για την επόμενη ημέρα, η αεροπορική εταιρία είναι υποχρεωμένη να σας παράσχει διαμονή σε ξενοδοχείο, όπως και τη μεταφορά μεταξύ του ξενοδοχείου και του αεροδρομίου.

ΕΑΝ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΡΑΤΗΣΗΣ, EINAI XΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΜΗ ΤΗ ΔΕΧΘΕΙΤΕ

Το ποσό της αποζημίωσης υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που ξοδέψατε για να αγοράσετε το εισιτήριο. Σε περίπτωση που αποδεχθείτε την ανάκτηση, χάνετε το δικαίωμα κάλυψης εξόδων για τρόφιμα και ποτά και αυτό της εναλλακτικής πτήσης.

ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ ΑΝ ΧΑΣΕΤΕ TRANSIT

Εφόσον χάσετε διασύνδεση πτήσεων, λόγω καθυστέρησης της αρχικής πτήσης και φτάσετε στον τελικό προορισμό με καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών ωρών, δικαιούστε αποζημίωσης έως 600 ευρώ. Εάν σας προσφέρουν εναλλακτική που σας φτάνει στον τελικό προορισμό σε διάστημα μικρότερο των τριών ωρών καθυστέρησης, δεν δικαιούστε αποζημίωσης. Για να διεκδικήσετε αποζημίωση, πρέπει να έχετε αγοράσει όλα τα εισιτήρια υπό μια κράτηση -δυνατότητα που δεν προσφέρει η πλειοψηφία των εταιριών χαμηλού κόστους.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΠΤΗΣΗΣ

Εφόσον δεν έχετε ενημερωθεί για την ακύρωση αυτή τουλάχιστον 14 ημέρες, πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης, έχετε δικαίωμα σε αποζημίωση. Εκτός και αν ο αερομεταφορέας αποδείξει στον αρμόδιο εθνικό μεταφορέα ελέγχου εφαρμογής και τους επιβάτες ότι η ακύρωση οφείλεται σε “έκτακτες περιστάσεις”.

Εάν η ακύρωση γίνει λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση της πτήσης ή το αεροσκάφος απογειωθεί και αναγκαστεί να επιστρέψει στο αεροδρόμιο από το οποίο αναχώρησε ή προσγειωθεί σε αεροδρόμιο άλλο από αυτό που αναφέρεται στην κράτηση ως τελικός προορισμός, έχετε δικαίωμα να επιλέξετε μεταξύ επιστροφής του αντιτίμου, μεταφορά με άλλη πτήση ή πτήση επιστροφής.

Έχετε επίσης, δικαίωμα στη βοήθεια από το αεροδρόμιο. Δηλαδή, την κάλυψη τροφίμων, αναψυκτικών, καταλύματος -αν πρόκειται να ταξιδέψετε την επόμενη μέρα-, μεταφοράς στο κατάλυμα και από αυτό στο αεροδρόμιο και “δυο τηλεφωνήματα, τέλεξ, φαξ ή ηλεκτρονικά μηνύματα”. Αν δεν σας προσφερθεί αυτή η βοήθεια, η αεροπορική εταιρία οφείλει να σας επιστρέψει τα έξοδα -ως εκ τούτου πρέπει να κρατήσετε τις αποδείξεις.

ΕΑΝ ΧΑΘΟΥΝ Ή ΦΘΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΣΑΣ

Μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή. Στο σύνδεσμο θα βρείτε links της κάθε χώρας/μέλους της ΕΕ.

Από εκεί και πέρα, είναι χρήσιμο να έχετε πάντα διαθέσιμη την κάρτα επιβίβασης και τον κωδικό της αποσκευής (tag number -αυτό που κολλούν στο check in, συνηθέστερα στο διαβατήριο ή την ταυτότητα). Αν χάσατε την κάρτα επιβίβασης, αρκεί να ψάξετε σε όποιο άλλο έγγραφο έχετε και αναφέρει τον αριθμό κράτησης. Πηγαίνετε στο τμήμα Απολεσθέντων και συμπληρώνετε τη δήλωση απώλειας. Κρατάτε αντίτυπο, όπως και τον αριθμό αναφοράς που αντιστοιχεί στην υπόθεση σας.

Σε περίπτωση που παραλάβετε την αποσκευή φθαρμένη, οφείλετε να αναφέρετε αμέσως το συμβάν στο αεροδρόμιο και να συμπληρώσετε έντυπο αξίωσης αποζημίωσης ή δήλωση για φθορά.

Αν έχει χαθεί η αποσκευή, βρεθεί και σας επιστραφεί φθαρμένη, έχετε επτά ημέρες για να αναφέρετε το πρόβλημα. Συμπληρώνετε -ηλεκτρονικά- τη δήλωση φθοράς και πατάτε ‘αποστολή’. Μετά προσκομίζετε την αποσκευή για έλεγχο και αποφασίζετε αν θέλετε επιδιόρθωση ή αντικατάσταση ή αποζημίωση.

Εάν υπάρχουν φθαρμένα αντικείμενα εντός της αποσκευής, μπορείτε επίσης να αξιώσετε αποζημίωση. Η εταιρία διατηρεί το δικαίωμα της να αρνηθεί κάθε ευθύνη. Κατά συνέπεια, το όποιο επιχείρημα σας πρέπει να είναι πειστικό.

Οι περισσότερες εταιρίες δεν έχουν υπαιτιότητα, για την απώλεια χρημάτων, laptop και λοιπόν ηλεκτρονικών συσκευών, κοσμημάτων, συνταγογραφημένων φαρμάκων που μπορεί να έχετε μέσα στην αποσκευή.

ΠΑΝΤΑ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ Η ΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΛΗΨΗΣ.

Αποζημίωση δικαιούστε και αν καθυστερήσει η παράδοση της αποσκευής σας από τον ιμάντα. Πάλι κατ’ αρχάς θα χρειαστεί να ενημερώσετε σχετικά, να συμπληρώσετε τη σχετική δήλωση, να κρατήσετε τον αριθμό αναφοράς που αντιστοιχεί στην υπόθεση σας και να κρατήσετε τα ντοκουμέντα. Εάν χρειαστεί να κάνετε έξοδα για είδη προσωπικής υγιεινής ή άλλα αντικείμενα που χρειάζεστε στο διάστημα που δεν έχετε την αποσκευή, κρατάτε τις αποδείξεις.

Έχετε 21 μέρες στη διάθεση σας -από τη στιγμή που η αεροπορική εταιρία σας επιστρέφει την αποσκευή- για να υποβάλλεται αίτημα αποζημίωσης.

Σε αυτήν οφείλετε να περιλάβετε αντίγραφο της δήλωσης απώλειας/φθοράς, τη λίστα με όσα είχατε βάλει στην αποσκευή και μια εκτιμώμενη αξία και όποια ντοκουμέντα έχετε από τα χρήματα που δώσατε για να επισκευάσετε τη βαλίτσα ή βεβαίωση πως δεν επιδέχεται επισκευής, συν τα έξοδα που κάνατε για να καλύψετε τις ανάγκες που προέκυψαν όσο δεν είχατε την αποσκευή πρόχειρη. Οι εταιρίες υπολογίζουν την αποζημίωση, βάσει των κιλών που έδειξε η μέτρηση της αποσκευής στο check-in. Αναφέρονται στο tag number που λέγαμε παραπάνω.

Ταξιδεύετε με πλοίο

Στην ιστοσελίδα του INKA υπάρχει ξεχωριστό link για όσα δικαιούνται επιβάτες πλοίων. Ας δούμε κάποιες κατηγορίες.

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ

Σε περίπτωση που καθυστερήσει να αναχωρήσει το πλοίο από το λιμάνι, λόγω βλάβης ή ζημιάς ή υπαιτιότητας της εταιρίας για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ωρών α) μπορείτε να ενημερώσετε πως δεν ταξιδεύετε και να πάρετε τα χρήματα που πληρώσατε για το εισιτήριο, β) να αναθέσετε στην πλοιοκτήτρια εταιρία να βρει τρόπο να πάτε στον προορισμό του ταξιδιού σας (με δικές της δαπάνες).

Αν η καθυστέρηση είναι τουλάχιστον 4 ώρες, η πλοιοκτήτρια εταιρία οφείλει να καλύψει το κόστος καταλύματος. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η χρηματική αποζημίωση είναι διπλάσια του ναύλου του επιβάτη. Υπάρχει η επιλογή αποζημίωσης ποσοστού από 25 έως 50 τοις εκατό επί του ναύλου “ή άλλη αντισταθμιστική παροχή, κατόπιν συμφωνίας μόνο εφόσον προωθηθείτε στον προορισμό σας με το ίδιο ή άλλο πλοίο -με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας-, εφόσον η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των 3 ή 6 ωρών, αντίστοιχα, από την προγραμματισμένη άφιξη στο λιμάνι προορισμού. Επίσης, μπορείτε να λάβετε αποζημίωση διπλάσια του ναύλου επιβάτη, καθώς και την επιστροφή του ναύλου οχήματος, εφόσον με υπαιτιότητα της εταιρείας δεν προωθηθήκατε στον προορισμό σας με το ίδιο ή άλλο πλοίο, εντός 24 ωρών από την προγραμματισμένη ώρα απόπλου”.

Πώς παίρνετε τα λεφτά σας;

Χρειάζεται να έχετε αυτούσιο το εισιτήριο ή το απόκομμα για να το δώσετε στην εταιρία ή εκεί όπου το βγάλατε έως και 7 μέρες, μετά την προγραμματισμένη αναχώρηση του πλοίου. Ανάλογα με τα μίλια βγαίνει η αποζημίωση. Είναι από 250 έως 600 ευρώ.

TO ΠΛΟΙΟ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΒΛΑΒΗ ΕΝ ΩΡΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ -ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΑΦΙΞΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

Σε περίπτωση που έχετε ξεκινήσει το ταξίδι και προκύπτει βλάβη, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή ζημιά ή όποια υπαιτιότητα της εταιρίας που έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση, μπορείτε να πάρετε πίσω το ναύλο που αναλογεί στο υπόλοιπο της διαδρομής. Μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι και να λάβετε αποζημίωση 25% ή 50% επί του ναύλου, όταν η προγραμματισμένη άφιξη στο λιμάνι προορισμού είναι μεγαλύτερη των 3 ή 6 ωρών.

Χρειάζεται και η ενυπόγραφη συμπλήρωση σχετικού εντύπου που χορηγεί η εταιρία, όταν σας ενημερώνει για το λόγο της καθυστέρησης.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΛΙΜΑΝΙ -ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΦΤΑΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

Αν ο λόγος της διακοπής είναι βλάβη ή ζημιά του πλοίου ή υπαιτιότητα της εταιρείας και εφόσον φτάσετε στον προορισμό (με το ίδιο ή άλλο πλοίο, με μέριμνα και δαπάνη της πλοιοκτήτριας εταιρίας), μπορείτε να λάβετε αποζημίωση 25% ή 50% επί του ναύλου, όταν η προγραμματισμένη άφιξη στο λιμάνι προορισμού είναι μεγαλύτερη των 3 ή 6 ωρών.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΛΙΜΑΝΙ -ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

Σε περίπτωση που διακοπεί το ταξίδι σε ενδιάμεσο λιμάνι, εξαιτίας βλάβης ή ζημιάς του πλοίου και εφόσον δεν φτάσετε στον προορισμό σας και δεν ασκήσατε το δικαίωμα της υπαναχώρησης, πρέπει να προσφερθεί από την εταιρία τροφή και κατάλυμα στο πλοίο ή ξενοδοχείο, εάν η καθυστέρηση είναι πάνω από 4 ώρες και το επόμενο πλοίο φεύγει την επόμενη της αρχικά προγραμματισμένης μέρας. Εάν δεν υπάρχει κατάλυμα, η χρηματική αποζημίωση είναι διπλάσια του ναύλου επιβάτη. Πάλι πρέπει να έχετε πρόχειρο το (ενυπόγραφο) έντυπο που παρέχει η εταιρία, όταν ενημερώνει για τη διακοπή του ταξιδιού.

Εάν χάσετε ανταπόκριση, η πλοιοκτήτρια εταιρία πρέπει να καλύψει τα έξοδα που προκύπτουν, κατόπιν υπαιτιότητας της.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ

Εφόσον δεν τίθεται θέμα καιρικών συνθηκών ή άλλων λόγων που αναφέρονται στη λίστα με τίτλο ‘ανωτέρα βία’ (δηλαδή, φέρει υπαιτιότητα η πλοιοκτήτρια εταιρία), μπορείτε να διεκδικήσετε το αντίτιμο του εισιτηρίου, εάν δεν ενημερωθήκατε για την ακύρωση μια εβδομάδα νωρίτερα της προγραμματισμένης αναχώρησης.

Αν δεν ενημερωθήκατε τουλάχιστον 12 ώρες, από τον προγραμματισμένο απόπλου του ακυρωθέντος δρομολογίου και δεν προωθηθήκατε με άλλο μέσο στον προορισμό σας, εντός 12 ωρών από τον προγραμματισμένο απόπλου του ακυρωθέντος δρομολογίου, δικαιούστε αποζημίωσης.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα