Η Ριάνα τον Φεβρουάριο του 2022. Getty Images via AFP

RIHANNA, ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΕΓΚΥΟΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΓΥΜΝΗ;

Για κάποιους η Rihanna έγινε σύμβολο ελευθερίας του γυναικείου σώματος στην περίοδο της εγκυμοσύνης και για κάποιους άλλους εκχυδάισε μια "ιερή" στιγμή. 

«Όταν έμαθα ότι ήμουν έγκυος, σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ψωνίσω ρούχα εγκυμοσύνης. Συγγνώμη, αλλά απολαμβάνω πάρα πολύ να ντύνομαι. Δεν θα το θυσιάσω αυτό, επειδή το σώμα μου αλλάζει», θα πει η Rihanna στη συνέντευξη που έδωσε στη Vogue.

«Mε τη Rihanna, τίποτα δεν είναι ποτέ προσχεδιασμένο. Κινείται στον κόσμο με ανοιχτή καρδιά», γράφει η δημοσιογράφος της Vogue, Chioma Nnadi, που της πήρε τη συνέντευξη.

Όπως συμβαίνει πάντα με κάθε πιθανό θέμα οι γνώμες χωρίστηκαν στα δύο. Για κάποιους η Rihanna έγινε σύμβολο ελευθερίας του γυναικείου σώματος στην περίοδο της εγκυμοσύνης και για κάποιους άλλους εκχυδάισε μια «ιερή» στιγμή.

Οι στιλιστικές επιλογές της δημιούργησαν εύφορο έδαφος για τους επικριτές της. Με ένα ημιδιάφανο Dior φόρεμα στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι η Rihanna τους ανέβασε στα κάγκελα. «Πώς τολμάει να είναι τόσο γυμνή και τόσο έγκυος;» σχολίασαν πολλοί θεωρώντας πως μία έγκυος οφείλει να κρύβεται πίσω από τόπια ύφασμα.

«Στην αρχή περίμενα να νιώσω κάποια μαγική αλλαγή, αλλά παραμένω ο εαυτός μου. Το σώμα μου δέχεται όλες αυτές τις θαυμάσιες αλλαγές αυτή τη στιγμή, και δεν πρόκειται να ντραπώ γι’ αυτό. Αυτή η περίοδος πρέπει να γιορτάζεται. Γιατί πρέπει να κρύβει κανείς την εγκυμοσύνη του;», θα αναρωτηθεί η Rihanna. Κι εμείς μαζί της.

Ποιος είναι αυτός που θα ορίσει τους κανόνες; Ποιος είναι αυτός που θα επιτρέψει ή θα απορρίψει την εμφάνιση μιας εγκύου.

Νιώστε άνετα με το σώμα σας. Αγαπήστε το. Αν κάτι μας μαθαίνουν τα χρόνια που πέρασαν είναι αυτό. Δόθηκε και δίνεται αγώνας προκειμένου οι άνθρωποι να είναι ελεύθεροι να εκφραστούν, φυσικά και μέσα από τις στιλιστικές τους επιλογές.

Δεν ζούμε για να περιοριζόμαστε. Ζούμε για να μπορούμε να βάλουμε κοντή φούστα χωρίς να θεωρούμε πως προκαλούμε μυαλά και συνειδήσεις. Ζούμε για να βγούμε με μαγιό στη θάλασσα κι ας έχουμε κυτταρίτιδα και ραγάδες χωρίς να μας ενδιαφέρουν βλέμματα και στόματα. Ζούμε για να διανύσουμε την περίοδο της εγκυμοσύνης μας φορώντας διαφάνειες χωρίς να νιώθουμε πως δεν είμαστε αξιοπρεπείς.

«Ελπίζω να καταφέρουμε να επαναπροσδιορίσουμε το τι θεωρείται ”αξιοπρεπές” για τις έγκυες γυναίκες», θα συμπληρώσει στη συνέντευξή της η Rihanna.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούει αρνητικά σχόλια, δεν είναι η πρώτη φορά που μιλά ανοιχτά για την ελευθερία των επιλογών.

«Πρέπει απλά να αποδεχθείς το σώμα σου. Μπορεί να μην το αγαπήσεις ολοκληρωτικά, αλλά πρέπει απλά να αισθάνεσαι άνετα με αυτό, άνετα με το να ξέρεις πως αυτό είναι το δικό σου σώμα».

«Δεν κάνω πράγματα για να δω αντιδράσεις ή να προκαλέσω. Απλά ζω τη ζωή μου. Αν ντυθώ πολύ σέξι είμαι πόρνη, αν ντυθώ σοφιστικέ είμαι γιαγιά. Απλά φοράω ό,τι θέλω να φοράω».

Δυο δηλώσεις της που συμπυκνώνουν το νόημα των επιλογών της, τη στάση της και την οδηγούν στο σήμερα.

Ακόμα κι αν δεν μιλάμε για την πλήρη απελευθέρωση των προτύπων του γυναικείου σώματος στη μόδα, μπορούμε να μιλάμε για την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Μπορούμε να μιλάμε για τα βήματα που όλοι μαζί κάνουμε προς μια κοινωνία χωρίς αγκυλώσεις που υποστηρίζει τη διαφορετικότητα απ’ όπου κι αν προέρχεται χωρίς ναι μεν αλλά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα