O Μπόρις Τζόνσον AP

ΣΕΞ, ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΣΙΑ: ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΤΖΟΝΣΟΝ ΩΣ “ΠΟΛΙΤΙΚΟ TEFLON”

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε 'χτίσει' τη φήμη του 'πολιτικού Teflon' που άντεχε σε κάθε σκάνδαλο που θα μπορούσε να τον διαλύσει. Αυτό κράτησε μέχρι σήμερα που παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν γνωστός ως ο πολιτικός teflon (αδρανές υλικό που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι ολισθηρό και άκαυστος), χάριν της θαυμαστής ικανότητας που είχε επιδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του ζωής, στο να αποκρούσει αποκαλύψεις που θα μπορούσαν να τελειώσουν την καριέρα του.

O 58χρονος Alexander Boris de Pfeffel Johnson, όπως είναι το πλήρες όνομα του, ανέλαβε την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας στις 24 Ιουλίου του 2019. Από το 2008 έως το 2016 ήταν Δήμαρχος του Λονδίνου και από το 2016 έως το 2018 Υπουργός Εξωτερικών και Υποθέσεων της Κοινοπολιτείας.

Σε όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισε κατηγορίες για ελιτισμό, ευνοιοκρατισμό και φανατισμό, ενώ πολλές φορές συνελήφθη να λέει ψέματα. Αυτά πληρώνει σήμερα, με την παραίτηση του. Ο κατά πολλούς πολιτικούς σχολιαστές οπορτουνιστής, λαοπλάνος και υποστηρικτής του νεποτισμού ανέπτυξε και τακτική υπεράσπισης των συνεργατών του, σε διαδοχικά σκάνδαλα που προέκυψαν τον τελευταίο χρόνο.

Το μοτίβο είχε ως εξής: αρχικά τους κάλυπτε, μετά έλεγε πως δεν είχε ενημερωθεί επακριβώς για όσα τους αφορούσαν και στο τέλος έρευνες που διενεργούνταν από ανεξάρτητες αρχές, αποδείκνυαν ότι ήξερε τα πάντα.

Η συνέπεια των διαδοχικών σκανδάλων ήταν να παραιτηθούν 44 υπουργοί και υπάλληλοι του Συντηρητικού κόμματος. Το κοινοβούλιο υποχρεώθηκε να ακυρώσει συνεδριάσεις των επιτροπών, αφού το κυβερνών κόμμα δεν είχε πια αρκετούς υπουργούς, για να παραστούν. Έτσι έσφιξε ο κλοιός στο σημείο που υποχρέωσε τον Τζόνσον σε παραίτηση. Θέμα που είχε τεθεί εδώ και ημέρες, με τον ίδιο να επιμένει πως δεν θα ‘λυγίσει’.

Αν μη τι άλλο, υπήρχε μακροσκελής λίστα με αιτίες. Ας δούμε τις βασικές.

Ο Μπόρις Τζόνσον το 2016 κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit. AP

1) Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο το έζησε ως Υπουργός Εξωτερικών

Το 2018, ο Λόδρος Μάικλ Άσκροφτ (είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος) είχε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές πως είχε ‘πιάσει’ τον Τζόνσον να δέχεται στοματικό σεξ, στο γραφείο του. Ο Τζόνσον είχε σχέση τότε, με την Κάρι Σίμοντς, την οποία παντρεύτηκε το 2020.

Η παρατυπία έμεινε μακριά από έγγραφα και καταγγελίες, έως τις 18 του περασμένου Ιουνίου, όταν οι Times of London δημοσίευσαν σχετικό άρθρο. Αυτό εξαφανίστηκε δυο ημέρες μετά, με πηγές των New York Times να αναφέρουν πως η Downing Street άσκησε σχετικές πιέσεις. Αυτές δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς μετά την εξαφάνιση ασχολήθηκαν περισσότεροι με την διερεύνηση του συμβάντος. Έτσι στις 30/6 το βρετανικό περιοδικό Private Eye παρείχε ακόμα περισσότερες πληροφορίες. Μεταξύ άλλων ανέφερε και ότι ‘άνθρωποι’ της κυβέρνησης είχαν επικοινωνήσει με το μέσο για να το συμβουλεύσουν να αποσύρει το άρθρο.

Με τη Βασίλισσα Ελισάβετ. AP

2) Το πρώτο σκάνδαλο επί της πρωθυπουργίας του ‘έμπλεξε’ την Ελισάβετ

Είχε ζητήσει από τη Βασίλισσα Ελισάβετ να του επιτρέψει να κλείσει το Κοινοβούλιο για πέντε εβδομάδες (από τις 9/9 έως τις 14/10). Ως λόγο ανέφερε την ανάγκη που υπήρχε να έχει χρόνο η Κυβέρνηση του, προκειμένου να προετοιμάσει τη νομοθετική ατζέντα 2020.

Η πραγματικότητα ήταν πως εκείνη την εποχή ήταν στην κορύφωση της η πολιτική κρίση για το Brexit, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να καταλήξει σε συμφωνία (οι τσακωμοί κατά τη ψήφιση της βασικής νομοθεσίας ήταν αλλεπάλληλοι), όπως έληγε η σχετική προθεσμία. Για να ‘κερδίσει’ χρόνο υπέβαλε το αίτημα στη Βασίλισσα. Εκείνη το έκανε αποδεκτό, κίνηση που στη συνέχεια έκρινε ως παράνομη το Ανώτατο Δικαστήριο. Τέθηκε και θέμα εάν η Ελισάβετ είχε παραβιάσει το νόμο, με τον Τζόνσον να αναγκάζεται να της ζητήσει συγγνώμη, για την ντροπή. Η ιστορία τελείωσε με την παραίτηση του Άλεξ Άλεν, σύμβουλο επί της ηθικής του Τζόνσον.

3) Φρόντιζε όσους είχαν ονόματα κολοσσών

Στις 24 Δεκεμβρίου του 2020 η Guardian είχε αποκαλύψει την τάση που είχε ο Τζόνσον, να προτιμά συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων (των δωρητών των Συντηρητικών) για τους τίτλους τιμής που απένεμε -ως ηγέτης της κυβέρνησης. Οι τίτλοι αυτοί συνοδεύονταν με θέσεις στην κυβέρνηση ή άλλα ‘δώρα’. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Τζόνσον ο Ζακ Γκόλντσμιθ (γιος του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Sir Τζέιμς Γκόλντσμιθ) τέλεσε χρέη υπουργού, αφότου είχε χάσει στις γενικές εκλογές. Μετά έγινε και υπουργός.

Τον Απρίλιο του 2021, το BBC δημοσίευσε ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μεταξύ του Τζόνσον και του οπαδού του Brexit, Τζέιμς Ντάισον (το όνομα πίσω από τις ηλεκτρικές συσκευές). Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τον δισεκατομμυριούχο πως δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει επιπλέον φόρο, σε περίπτωση που η εταιρία του μετακόμιζε από τη Σιγκαπούρη στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να κατασκευάζει εκεί μηχανήματα για την υποστήριξη της αναπνοής -μη ξεχνάτε πως εκείνη την περίοδο ήμασταν σε ένα από τα πικ του Covid-19.

4) Έκανε σκάνδαλο και ένα ρολό ταπετσαρίας τοίχου

Τον ίδιο μήνα (Απρίλιο του 2021) άρχισε να κυκλοφορεί στα trends της Μεγάλης Βρετανίας ο όρος Wallpapergate. Δηλαδή, σκάνδαλο ταπετσαρίας τοίχου.

Τι είχε συμβεί; Ο Τζόνσον κατηγορήθηκε πως ζητήσει από δωρητές του κόμματος να καλύψουν το ποσό που είχε δώσει για την ανακαίνιση προσωπικού του χώρου -δίπλα από το επίσημο γραφείο του. Αυτή επισήμως στοίχισε 68.000 ευρώ -με άλλες πηγές να υποστηρίζουν ότι ξεπέρασε τα 200.000 ευρώ.

Η παρατυπία αποκαλύφθηκε όταν δημοσιεύτηκε γραπτό μήνυμα που είχε στείλει ο Τζόνσον στο WhatsApp σε δωρητή του κόμματος του. Να πούμε εδώ πως οι πολιτικές δωρεές και τα δάνεια είναι θέμα που ελέγχεται πολύ αυστηρά στη Μεγάλη Βρετανία. Δάνεια άνω των 8.820 ευρώ καταγράφονται και να αποκαλύπτονται δημόσια από την επιτροπή τέσσερις φορές το χρόνο.

Ο Τζόνσον δεν ανέφερε τις δωρεές που είχε πάρει και η Εκλογική Επιτροπή επέβαλε τον περασμένο Δεκέμβριο πρόστιμο 21.000 ευρώ στο Συντηρητικό Κόμμα.

Στη λίστα με όσα είχε αγοράσει, ήταν ένα ρολό ταπετσαρίας τοίχου, για το οποίο είχε δώσει 900 ευρώ.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Τζόνσον δέχθηκε πρόστιμο για παράβαση κανονισμών των lockdown και έτσι έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που αντιμετώπισε αστυνομικές κυρώσεις, ενώ ήταν στην εξουσία. AP

5) H σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το Partygate

Η πιο διαρκής και διαβόητη διαμάχη στην οποία ενεπλάκη ο Τζόνσον, είχε να κάνει με τα πολύ αυστηρά μέτρα κατά τα lockdown. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα μέλη ενός νοικοκυριού δεν είχαν δικαίωμα καν να συναντηθούν σε ανοιχτούς χώρους, με μέλη άλλου. Όσοι ζούσαν μόνοι χρειάζονταν ειδική άδεια για να επισκεφτούν άλλους. Γενικά, δεν περνούσαν καλά οι Βρετανοί.

Η γενική αρχή ήταν πως σε εσωτερικούς χώρους οι πολίτες δεν μπορούσαν να συναντούν όποιον δεν ήταν μέλος της οικογένειας τους ή της ‘υποστηρικτικής φούσκας’.

Από το Μάιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 η αστυνομία έδωσε 126 πρόστιμα σε 83 άτομα της κυβέρνησης, για συγκεντρώσεις. Όπου ‘συγκεντρώσεις’ ήταν οκτώ πάρτι. Έως τότε ο Τζόνσον δεν είχε χρεωθεί πρόστιμο.

Όσα ‘είναι όλα ψέματα’ κι αν είπε ο Τζόνσον, κατέρρευσαν την ημέρα που δημοσιεύτηκε η έκθεση ανώτερης δημόσιας υπαλλήλου. Η Σου Γκρέι είχε γράψει για ένα πάρτι που έγινε το Μάιο του 2020, στους κήπους της Downing Street 10 (το γραφείο του πρωθυπουργού), με τον Τζόνσον να προσφέρει στους καλεσμένους κρασί και τυρί. Ενημέρωσε και ότι σε άλλο πάρτι που έγινε στον ίδιο χώρο, οι παρευρισκόμενοι δεν το ‘διέλυσαν’ πριν τις 4 τα ξημερώματα.

Ένα άλλο πάρτι φέρεται να έγινε γύρω στις 16 Απριλίου 2021, παραμονή του ύστατου χαίρε που απηύθυνε η Βασίλισσα Ελισάβετ στον σύζυγο της, Φίλιππο.

Οι καλεσμένοι του Τζόνσον έπιναν κρασί, είχαν παραγγείλει πίτσες και έκαναν ουρά στην τσουλήθρα του γιου του πρωθυπουργού. Φορητός υπολογιστής -που άνηκε σε μέλος της κυβέρνησης- ‘έγινε’ τζουκ μποξ και λίγο έλειψε να ‘καεί’, όταν κάποιος έριξε κρασί στο πληκτρολόγιο.

Ενόσω συνέβαιναν όλα αυτά και κάποια στιγμιότυπα αποκαλύπτονταν στο λαό -μέσω των social media- ο Τζόνσον επέμενε πως δεν έκανε κάτι λάθος. Είχε πει πως παρέστη σε μια συγκέντρωση, το Μάιο του 2020 στο πρώτο lockdown. Επέμενε πως δεν ήταν πάρτι, αλλά εκδήλωση εργασίας. Μετά δημοσιεύτηκε η έκθεση της Γκρέι.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Τζόνσον δέχθηκε πρόστιμο για παράβαση κανονισμών των lockdown και έτσι έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που αντιμετώπισε αστυνομικές κυρώσεις, ενώ ήταν στην εξουσία.

Οι έξι βουλευτές του που ενεπλάκησαν σε σεξουαλικά σκάνδαλα

Από τον Ιούλιο του 2020 έως το Μάιο του 2022 έξι βουλευτές του κατηγορήθηκαν για σεξουαλικές επιθέσεις. Ο Ίμραν Αχμάντ Καν, που είχε την έδρα του Ουέικφιλντ κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση σε ένα 15χρονο αγόρι. Προηγουμένως του έβαλε αλκοόλ στο ποτό του, σε πάρτι του 2008. Ο εν λόγω παραιτήθηκε στις 28/4 και στις εκλογές που έγιναν για να καλυφθεί το κενό, την έδρα την πήραν οι Εργατικοί.

Υπήρχε και βουλευτής που κατηγορήθηκε για βιασμό και άλλος που μαζί με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, κατηγορήθηκε και για χρήση κοκαΐνης. Η τακτική του Τζόνσον ήταν να προσπαθεί στην αρχή να κρατά κρυφά τα σκάνδαλα και όταν αυτό δεν ήταν εφικτό, έλεγε πως δεν ήταν ενήμερος (έπεφτε διαρκώς από τα σύννεφα). Όπου μπορούσε -όπου δεν υπήρχε φυλάκιση- χρέωνε ποινές που δεν θα τις λέγατε δυσβάστακτες (έναν βουλευτή τον έβγαλε σε αργία για 12 εβδομάδες. Μετά επέστρεψε). Και μετά ήλθε ο Πίντσερ.

Ο Κρις Πίντσερ, το τελευταίο σκάνδαλο. AP

Η ταφόπλακα που έβαλε ο Κρις Πίντσερ

Ο Κρις Πίντσερ προωθήθηκε από τον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον, για τη θέση του αναπληρωτή αρχηγού στον τομέα εξεύρεσης και διατήρησης ψήφων, σύμφωνες με τις γραμμές του κόμματος για τις θέσεις των Συντηρητικών. Ο φίλος του πρωθυπουργού ανέλαβε χρέη στις 6/2. Υπέβαλε την παραίτηση του στις 30/6.

Στην επιστολή που έγραψε και έδωσε στον Τζόνσον, ανέφερε ότι κατά την παρουσία του στο Carlton Club -ιδιωτική λέσχη μελών των Tories “μέθυσα και ντρόπιασα τον εαυτό μου και άλλους ανθρώπους -κάτι που ήταν το τελευταίο πράγμα που ήθελα. Σου ζητώ συγγνώμη”. Ο Τζόνσον έκανε δεκτή την παραίτηση από το πόστο, αλλά κράτησε τον Πίντσερ στο κόμμα.

Όπως αποκαλύφθηκε από αυτόπτες μάρτυρες, είχε κάνει και άλλα που δεν έγραψε. Για την ακρίβεια, είχε ακουμπήσει ευαίσθητες περιοχές δυο συναδέλφων του -ενώπιον άλλων.

Κατ’ αρχάς η Downing Street είπε πως ο Πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα για αυτούς τους ‘ισχυρισμούς’. Αποδείχθηκε ότι ο Τζόνσον ήξερε τα πάντα για το συγκεκριμένο βράδυ, αλλά και μια άλλη “μη επιθυμητή κίνηση” του Πίντσερ προς έναν ακτιβιστή των Tories, το 2017. Αλλά “το είχε ξεχάσει” -αυτή ήταν η επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης. Για αυτό και είχε προάγει τον φίλο του.

Όταν κατάλαβε πως δεν μπορεί να ξεφύγει -όπως πολλές άλλες φορές- ο Πρωθυπουργός ομολόγησε την αλήθεια. Αυτό έγινε στις 4/7. Ακολούθησαν οι 44 παραιτήσεις που διάβασες στην αρχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα