24 MEDIA CEATIVE TEAM

ΘΑ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΑ MRNA ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ;

Πόσο κοντά μπορεί να είμαστε σε θεραπευτικά εμβόλια με την τεχνολογία mRNA που θα κάνουν τον καρκίνο μια ιάσιμη ασθένεια; Η διεθνής επιστημονική κοινότητα φαίνεται να ελπίζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Δεν θα είναι καθόλου παράξενο αν ο σημερινός αρνητής ενός εμβολίου της Pfizer ή της Moderna θα ζητά ο ίδιος από το γιατρό του να του χορηγήσει ένα εμβόλιο mRNA. Κανείς δεν γνωρίζει αν θα νοσήσει από καρκίνο, όμως το μόνο βέβαιο είναι πως η συγκεκριμένη μάστιγα έχει ήδη λάβει διαστάσεις πανδημίας τα τελευταία χρόνια.

Η τεχνολογία mRNA και τα εμβόλια που γνωρίσαμε λόγω του κορονοϊού, απόκτησαν σχεδόν άμεσα πολλούς πολέμιους. Πόσοι όμως από αυτούς θα διατηρήσουν την πολεμική τους, αν η νόσος που μπορεί να διαγνωστούν θα είναι καρκίνος και όχι covid και αν η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη ζωή τους είναι ένα mRNA εμβόλιο;

Οι κοινωνίες του πλανήτη έμαθαν για την τεχνολογία mRNA εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού, μέσω της ανακάλυψης εμβολίων βασισμένων σ’ αυτήν. Όμως αυτή η τεχνολογία μελετάται ήδη 3 δεκαετίες και ο κορονοϊός προκάλεσε την ανάγκη της εφαρμογής της σε επίπεδο πρόληψης και προστασίας από την covid.

Βασικός λόγος μελέτης της νέας τεχνολογίας στο παρελθόν δεν ήταν φυσικά η αντιμετώπιση ενός λοιμογόνου μεταδοτικού παράγοντα όπως ένας κορονοϊός, αλλά η αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως σπάνιες νόσοι και φυσικα ο καρκίνος. Η επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων στο μέτωπο του κορονοϊού, αν και δέχεται σημαντικά πυρά κυρίως από πληθυσμούς που αμφισβητούν ακόμη και την σοβαρότητα του ίδιου του ιού, έφερε στο φως και πολλές άλλες πτυχές της έρευνας.

Πλέον οι επιστήμονες που πιστεύουν σ’ αυτήν την τεχνολογία δεν θεωρούνται οι “τρελοί και αιθεροβάμονες” του χωριού, αλλά εκείνοι που προκαλούν επανάσταση.

Ο Πρύτανης ΕΚΠΑ, Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας και Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, σημειώνει στο Magazine ότι “με τη συγκεκριμένη τεχνολογία η οποία θα μπορεί να εισάγει υλικό μέσα στα κύτταρα, υπάρχουν ήδη προγράμματα ανάπτυξης εμβολίων για την αντιμετώπιση νεοπλασιών όπως είναι το μελάνωμα. Ακόμη στο πλαίσιο γονιδιακής θεραπείας για την αντικατάσταση γονιδίων τα οποία παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα, με άλλη διαδικασία δεδομένου ότι όπως γνωρίζουμε πολύ καλά και να το τονίσουμε πάλι το mRNA δεν μπαίνει στον πυρήνα του κυττάρου. Με την ίδια διαδικασία και την χρήση της νανοτεχνολογίας θα μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις οι οποίες να είναι πραγματικά στοχευμένες για γενετικές παθήσεις αλλά και και σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις, ανοσολογικές παθήσεις, νεοπλασματικές παθήσεις με τροποποίηση του γενετικού υλικού.

Η αντιμετώπιση λοιπόν ανίατων και δύσκολων νόσων μπορούν να αντιμετωπιστούν πλέον μέσω της ανάπτυξης φαρμάκων και εμβολίων mRNA.

Μάλιστα πριν μερικούς μήνες μιλώντας στο NEWS24/7, ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, είχε σημειώσει ότι η ιστορία της χρησιμοποίησης της τεχνολογίας mRNA στον άνθρωπο έχει ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια.

“Η Biontech η οποία δημιούργησε το mRNA εμβόλιο (το γνωστό εμβόλιο Pfizer) έχει αυτή τη στιγμή πολλές κλινικές μελέτες στον άνθρωπο για άλλα νοσήματα. Για παράδειγμα έχει σε κλινική μελέτη φάσης Ι-ΙΙ ένα εμβόλιο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, ενώ δοκιμάζει και εμβόλια κατά του καρκίνου του μαστού αλλά και άλλων νεοπλασμάτων” είχε πει ο κ. Γραβάνης.

Επίσης μας είχε αναφέρει ότι και η Moderna έχει κλινικά πρωτόκολλα για κακοήθειες, ενώ και πολλές άλλες μικρές εταιρείες βιοτεχνολογίας αναπτύσσουν σημαντικές έρευνες.

Τι αναφέρει ο επικεφαλής της Biontech

Εδώ και αρκετό καιρό η BioNTech προσπαθεί να παρασκευάσει εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, των μαστών, του δέρματος κ.ά. και ήδη πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.

Ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν. AP

Ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, μιλώντας σε ΜΜΕ στην Ελλάδα πριν μερικές μέρες, τόνισε πως τα εξατομικευμένα εμβόλια mRNA αποτελούν το μέλλον των αντικαρκινικών θεραπειών, αφού κάθε καοήθες νεόπλασμα είναι διαφορετικό και δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε μια γενική θεραπεία. Ακόμα και ασθενείς που πάσχουν από την ίδια μορφή καρκίνου, δεν εμφανίζουν πανομοιότυπους όγκους.

Όπως σημειώνεται σε άρθρο των Financial Times, η BioNTech ανέκαθεν είχε εστιάσει την έρευνά της στη δημιουργία εξατομικευμένων εμβολίων ειδικά σχεδιασμένων για την καταπολέμηση συγκεκριμένων καρκίνων, μια μέθοδο που ο Σαχίν πιστεύει ότι θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία της ασθένειας. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει κλινικές μελέτες φαρμάκων για την αντιμετώπιση καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, και του δέρματος κ.α.

Τα θεραπευτικά εμβόλια για τους περισσότερους καρκίνους, έχουν σκοπό να διεγείρουν μια ανοσολογική απόκριση έναντι των υφιστάμενων όγκων, και όχι να σταματήσουν την ασθένεια όπως το εμβόλιο της γρίπης. Είναι προσαρμοσμένα στις ακριβείς μεταλλάξεις στον όγκο ενός ασθενούς.

Οι επιστήμονες αφαιρούν ιστό από τον όγκο μέσω βιοψίας, και ακολουθεί η καταγραφή των μεταλλάξεων που ανακαλύφθηκαν στα περισσότερα καρκινικά κύτταρα. Τα ευρήματα συγκρίνονται με το DNA στο αίμα και χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι για να προβλέψουν ποιες συγκεκριμένες πρωτεΐνες θα προκαλέσουν την ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση.

Στη συνέχεια, αυτές οι πρωτεΐνες κωδικοποιούνται σε ένα μόριο mRNA που τυποποιεί την ουσία του εμβολίου για τους περισσότερους καρκίνους.

Αμέσως μετά τη χορήγηση, οι οδηγίες που μεταφέρονται από το εμβόλιο mRNA “ενημερώνουν” τα κύτταρα για να παράγουν ακριβείς πρωτεΐνες που αναγνωρίζουν τις μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα, επιτίθενται σ’ αυτά και τα καταστρέφουν. «Ξεκινήσαμε το 2014 και ο χρόνος από την αποκάλυψη των χαρακτηριστικών του όγκου στην ανακάλυψη εμβόλιο ήταν περίπου τρεις μήνες. Ωστόσο τώρα με την αυτοματοποίηση έχει υποχωρήσει έξι εβδομάδες ανέφερε στους FT ο Σαχίν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version