24 MEDIA CREATIVE TEAM

ΤΕΛΙΚΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ MRNA ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ DNA ΜΑΣ;

Η απάντηση για το αφήγημα που δίνει κουράγιο σε όσους δεν μπορούν να διαχειριστούν όσα προκάλεσε η πανδημία. Ο βιοχημικός και μοριακός βιολόγος, Γιώργος Νασιούλας δίνει όλες τις εξηγήσεις στο Magazine.

Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για ό,τι αφορά τον εαυτό του. Όπως υπάρχουν εκείνοι που δεν θέλουν να κάνουν εμβόλιο για τον Covid-19, υπάρχουν και αυτοί που δεν θέλουν να έρχονται σε κοντινή επαφή με τους ανεμβολίαστους. Δημοκρατία λέμε πως έχουμε, οπότε όλα είναι σεβαστά. Αρκεί ό,τι κάνουμε να μην απειλεί κάποιον άλλον -την υγεία και τη ζωή του. Αυτό έχει προσδιοριστεί ως το όριο μεταξύ δημοκρατίας και ασυδοσίας.

Στο παρασύνθημα, σήμερα κρίναμε πως ήλθε η ώρα να δούμε αν ισχύει πως το εμβόλιο αλλάζει το DNA μας -βασικό επιχείρημα των αντιεμβολιαστών. Το ακριβές ερώτημα είναι αν το συνθετικό mRNA αλλάζει το DNA μας, αφού πρόκειται για κάτι συνθετικό. Πέραν του ότι επιστήμονες από όλον τον κόσμο ασχολούνται με το ζήτημα αυτό (χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του SciTechDaily), το Magazine επικοινώνησε με τον Γιώργο Νασιούλα είναι βιοχημικός, μοριακός βιολόγος και επιστημονικός διευθυντής στη Genekor H -διεθνούς παρουσίας- Genekor παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, στον τομέα της μοριακής ογκολογίας. Οπότε κάτι ξέρει από ιούς. Οπότε ήταν ο άνθρωποι μας, για να απαντήσει στο ερώτημα που υπάρχει, όσο υπάρχει SARS-CoV-2.

Πριν φτάσουμε στα όσα είχε να πει ο ειδικός επιστήμονας για το αν έχει επιρροή το συνθετικό mRNA στο γενετικό μας κώδικα, ας δούμε κάποια βασικά πράγματα -για να ξέρουμε για τι μιλάμε.

Τι είναι το συνθετικό mRNA -που έχουν τα εμβόλια της PfiZer και της Moderna

Κοντολογίς το αγγελιαφόρο RNA (messenger RNA) μεταβιβάζει τον κατάλληλο γενετικό κώδικα, ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει πρωτεΐνες. Υπάρχει σε φυσική εκδοχή. Τώρα υπάρχει και σε συνθετική για να πολεμήσει τον όποιο ιό δεν είναι ‘εγγεγραμμένος’ στο DNA.

Δεν μολύνει τον άνθρωπο με στελέχη του ιού, ώστε να αναπτύξει ανοσία (AstraZeneca, Johnson & Johnson). Μάλλον όμως, θα θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες. Ιδού τι είχε να πει η PhD- Brianna Bibel, η οποία έχει το διαδικτυακό όνομα ‘The Bumbling Biochemist‘:

Το ανοσοποιητικό σύστημα ‘φτιάχνει’ πρωτεΐνες (βλ. αντισώματα) για να αποκριθεί στη μόλυνση από έναν ιό. Αυτές προσδένονται σε τμήματα του ιού και καλούν σε βοήθεια για την αντιμετώπιση του. Κάποιες μένουν πίσω για να ‘φυλάνε’ σκοπιά, σε περίπτωση που ο ιός επιχειρήσει νέα εισβολή. Ο στόχος ενός εμβολίου είναι να βοηθήσει τον οργανισμό να ‘φτιάξει’ αντισώματα ‘φύλακες’, χωρίς να μολυνθεί από τον ιό.

Τα παραδοσιακά εμβόλια υλοποιούν αυτόν τον στόχο, χρησιμοποιώντας ‘αδρανοποιημένες’ (‘νεκρές’) ή εξασθενημένες εκδοχές του ιού. Σε αυτήν την περίπτωση, το σώμα ‘βλέπει’ προκατασκευασμένα τμήματα του ιού. Άλλη ‘στρατηγική’ είναι η εισαγωγή ιικών πρωτεϊνών (‘ανασυνδυασμένες πρωτεΐνες’) που έχουν παρασκευαστεί και καθαριστεί στο εργαστήριο, στο σώμα.

Η ιδέα πίσω από τα εμβόλια mRNA είναι ότι αντί να εισάγουμε προκατασκευασμένα τμήματα του ιού στον οργανισμό, ‘βάζουμε’ τις γενετικές ‘οδηγίες’ για την κατασκευή κάποιων πρωτεϊνών του ιού -που είναι αβλαβείς από μόνες τους. Και το κάνουμε, προκειμένου το σώμα του ατόμου που εμβολιάστηκε να φτιάξει τις πρωτεΐνες μόνο του».

Δηλαδή, το συνθετικό mRNA εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα, τα «αναγκάζει» να παράγουν αντίγραφα της πρωτεΐνης, «ενεργοποιεί» τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και έπειτα αποδομείται“.

Τι σκεφτόταν η γυναίκα που έδωσε στον πλανήτη το συνθετικό mRNA;

H Katalin Karikó, της οποίας η ιστορία είναι από μόνη της ένα ξεχωριστό κείμενο (για 30 χρόνια κυκλοφορούσε ως η ‘τρελή των εργαστηρίων’) είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει το messenger RNΑ, για να ‘διδάξει’ στα κύτταρα να δημιουργούν το δικό τους ‘φάρμακο’ (πρωτεΐνη) που είχε ανάγκη για να τα βάλει με τον όποιον ‘εισβολέα’. Έγινε η άνθρωπος που έδωσε το μεγαλύτερο boost στη δημιουργία των εμβολίων για τον Covid-19, μαζί με τον Dr. Drew Weissman που την πίστεψε -και δούλεψε μαζί της. Για την ακρίβεια, ο Weissman ερευνούσε εμβόλια για το HIV και έκρινε πως η δουλειά της Karikó μπορούσε να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αμφότεροι έχουν προταθεί από διακεκριμένους βιολόγους για υποψήφιοι του Nobel Ιατρικής.

Πριν λίγες ημέρες έγινε εν τω μεταξύ, το πρώτο εμβόλιο mRNA σε καρκινοπαθή, με συγκεκριμένη μορφή προχωρημένου μελανώματος. Θα ακολουθήσουν άλλοι 119 ασθενείς, στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής που γίνεται. Βλέπετε, από όταν έγινε κοινώς αποδεκτή η λειτουργία του mRNA, τονίστηκε πως θα χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά του καρκίνου. Το σχετικό εμβόλιο το δημιούργησε η γερμανική εταιρία BioNTech, σε συνεργασία με τη Pfizer. H ΒioNTech είναι αυτή που εμπιστεύτηκε την Karikó, αγόρασε τη δουλειά της και την έκανε αντιπρόεδρο το 2019. Ο συνιδρυτής της εταιρίας και διευθύνων σύμβουλος, Özlem Türeci, δήλωσε πως “το όραμά μας είναι να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στον καρκίνο και τις μολυσματικές ασθένειες. Καταφέραμε να αποδείξουμε τις δυνατότητες των εμβολίων mRNA στην αντιμετώπιση του COVID-19. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο καρκίνος είναι επίσης μια παγκόσμια απειλή για την υγεία, ακόμη χειρότερη από την τρέχουσα πανδημία”.

Μπαίνει το mRNA στο γενετικό μας κώδικα;

Ο Γιώργος Νασιούλας χαρακτήρισε ως ‘βλακεία’ (και επέμεινε να γράψουμε τη συγκεκριμένη λέξη) τον ισχυρισμό ότι το mRNA μπορεί να ενσωματωθεί στο ανθρώπινο υλικό. Γιατί; “Για να εξηγηθούν κάποια πράγματα, πρέπει όλοι να έχουμε βασικές γνώσεις βιολογίας. Επίσης, είναι δεδομένο πως όσο και αν εξηγηθούν κάποια δεδομένα, δεν θα τα καταλάβουν όσοι δεν θέλουν να τα καταλάβουν. Είναι σαν να προσπαθείς να εξηγήσεις σε κάποιον που πιστεύει στη μετά θάνατον ζωή -χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις- πως δεν υπάρχει”. Ας κάνουμε ωστόσο, μια προσπάθεια.

“Καθημερινά ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με πολλά παθογόνα βακτήρια. Για παράδειγμα, όταν πλένουμε το πρωί τα δόντια μας, βάζουμε στην κυκλοφορία του αίματος παθογόνα βακτήρια, μέσω των αμυχών που υπάρχουν. Το ίδιο ισχύει και όταν μας τσιμπάει ένα κουνούπι. Ο οργανισμός μας είναι ‘εκπαιδευμένος’ να τα σκοτώνει. Υπάρχουν ένζυμα που καταστρέφουν το γενετικό υλικό που επικάθεται στο δέρμα των ανθρώπων. Κατά συνέπεια, ο άνθρωπος έρχεται μεν, σε επαφή με γενετικό υλικό από παθογόνα κάθε μέρα, αλλά αυτά δεν ενσωματώνονται στο δικό του γενετικό υλικό. Αν συνέβαινε αυτό, δεν θα ήμασταν όπως είμαστε σήμερα οι άνθρωποι”.

Σημείωσε πως “η ανθρωπότητα έχει προχωρήσει, επειδή όλοι μας έχουμε εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που παίρνουμε τον καφέ μας ή που αναλαμβάνει τις ιατρικές μας εξετάσεις, ότι κάνει το σωστό. Αν κάποιος πιστεύει πως τα εμβόλια δεν είναι αυτό που είναι, σημαίνει πως δεν εμπιστεύεται τους ανθρώπους. Μη ξεχνάτε πως οι επιστήμονες προσπαθούμε χρόνια, να βρούμε τρόπο να βάλουμε γενετικό υλικό σε όσους έχουν ανάγκη από μια θεραπεία -να βάλουμε τα σωστά γονίδια εκεί όπου υπάρχουν τα λάθος- και δεν το έχουμε καταφέρει. Σκεφτείτε λοιπόν, πόσο δύσκολο είναι να επιχειρήσεις ενσωμάτωση με δόλο”.

Αν το mRNA μπορούσε να εισαχθεί στο DNA δεν θα επιβιώναμε

Στο άρθρο του SciTech Daily εξηγείται πως ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να αλλάξει το DNA μας το εμβόλιο (κάτι που ειρήσθω εν παρόδω, μπορεί να κάνει ο Covid-19) είναι ότι το εμβόλιο mRNA και το DNA βρίσκονται σε δυο διαφορετικά μέρη του κυττάρου. “Το DNA μας είναι στον πυρήνα και το mRNA πηγαίνει κατευθείαν στο κυτόπλασμα, χωρίς να φτάνει στον πυρήνα. Δεν υπάρχουν μόρια μεταφορέα για να καλυφθεί η απόσταση”, εξηγούν οι ειδικοί. Επίσης “εάν το mRNA μπορούσε να εισαχθεί στο DNA θα προκαλείτο χάος με τον τρόπο που ο οργανισμός μας παράγει πρωτεΐνες, θα ανακάτευε το γονιδίωμα (μεταφέρεται σε μελλοντικά κύτταρα και γενιές) και οι μορφές ζωής που θα ζούσαν αυτήν την κατάσταση απλά δεν θα επιβίωναν. Για αυτό η ζωή έχει εξελιχθεί, προκειμένου να μη συμβαίνει αυτό που περιγράψαμε”.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις “οι οποίες είναι πάρα πολύ σπάνιες. Μια περίπτωση αφορά γενετικά στοιχεία, γνωστά ως ρέτροτρανσποζόνια”. Μια άλλη περίπτωση, όπως εξήγησε ο κύριος Νασιούλας είναι “ο ιός που προκαλεί το AIDS και είναι ρετροϊός. Αυτοί εισβάλουν στα CD4 κύτταρα, μετατρέπουν το mRNA τους σε DNA με δικά τους ένζυμα και το ενσωματώνουν στο γενετικό μας υλικό”.

Ο κύριος Νασιούλας λέει πως “κανείς δεν ξέρει πώς δημιουργήθηκαν τα ρέτροτρανσποζόνια, καθώς προέκυψαν κάτω από την εξελικτική πίεση -αυτές οδήγησαν τον άνθρωπο να είναι όπως είναι σήμερα. Αν λοιπόν, μπορούν να μπαίνουν ανεξέλεγκτα στο DNA μας, θα προέκυπτε κάτι διαφορετικό από εμάς, κάτι το οποίο είναι αδύνατο.Ο ‘ανθρωπος και ότι αυτό σημαίνει αποτελεί προιόν της εξέλιξης εκατομμυρίων ετών.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν πιο εύκολα κατανοητά μέσω των απαντήσεων σε δυο ερωτήσεις: α) πώς μολυνόμαστε; και β) γιατί κάποιος ‘ανεβάζει’ πυρετό;

Πρώτον, ο πυρετός είναι η άμυνα του οργανισμού μας, για να σκοτώσει τα παθογόνα. Δεύτερον, προκαλείται όταν κάποιο παθογόνο πολλαπλασιάζεται.

Αν ο άνθρωπος δεν είχε το μηχανισμό μη ενσωμάτωσης, το γενετικό μας υλικό θα άλλαζε μέσα σε μια μέρα. Και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο άνθρωπος δεν θα ήταν ό,τι είναι σήμερα -καθώς καθημερινά μπαίνουν στο αίμα πάρα πολλά παθογόνα -στο στομάχι πάνε τα πάντα.

Όσοι έχουν παιδιά, ξέρουν πως ο σταφυλόκοκκος αποτελεί μάστιγα, έως μια ορισμένη ηλικία. Υπάρχουν αμυχές όπου επικάθεται, αλλά υπάρχει και μηχανισμός που ‘κόβει’ το πέρασμα στο RNA και το DNA . Υπάρχουν πολλά ‘ψαλίδια’ που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο”.

Eίναι πανέξυπνος ο ιός;

Aυτήν την στιγμή έχουν διαπιστωθεί έντεκα μεταλλάξεις στον κόσμο, ασχέτως αν ακούμε μόνο για τη ‘Δέλτα’. Ο κύριος Νασιούλας μας ζήτησε να σου ζητήσουμε “να πετάξετε στα σκουπίδια τη φρασεολογία που σχετίζεται με την ευφυΐα του ιού. Στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ακούμε συνέχεια πως ‘ο ιός είναι πονηρός’ ή ‘είναι πανέξυπνος’ ή ‘οι μεταλλάξεις είναι ο τρόπος που έχει για να ξεφύγει’. Δεν ισχύει κάτι από όλα αυτά”.

Τι ισχύει;

“Ο ιός κάνει ένα πράγμα νυχθημερόν: πολλαπλασιάζεται. Όπως το κάνει αυτό, προκύπτουν σφάλματα. Σκεφτείτε ένα βιβλίο που πάει στο τυπογραφείο. Έτσι αντιγράφει ο ιός τον εαυτό ου. Σε αυτά τα νέα ‘βιβλία’ υπάρχουν σφάλματα στην αλληλουχία του DNA που είναι τέσσερα γράμματα, σε αλληλουχία.

Παρουσίαση των μεταλλάξεων Genekor

Από ένα σωματίδιο δημιουργούνται 10 νέα που δεν είναι ίδια μεταξύ τους. Είναι διαφορετικά και αυτό οφείλεται στη νέα αλληλουχία του DNA. Αυτό κάνει ο ιός. Δεν έχει στρατηγική, λογική ή τακτική. Ο άνθρωπος τα έχει όλα αυτά. Ο ιός απλά πολλαπλασιάζεται. Επίσης, αντέχει τα λάθη -που σημαίνουν ότι δημιουργεί νέες πρωτεΐνες και νέες ιδιότητες. “Η μετάλλαξη ‘Δέλτα’ προέκυψε από σφάλμα στη διαδικασία πολλαπλασιασμού του ιού, που έδωσε το πλεονέκτημα της μετάδοσης σε χρόνο μηδέν”.

Πάρτε ένα μολύβι κόκκινου χρώματος και κάντε δέκα κουκκίδες. Είναι ο ένας ιός και οι κουκκίδες είναι τα σωματίδια. Από κάτω κάντε είκοσι κουκκίδες με μπλε μολύβι. Είναι άλλος ιός που επίσης δημιουργεί δέκα σωματίδια. Φανταστείτε τώρα, πως μπροστά τους υπάρχουν δέκα άνθρωποι. Ο ιός με τη δυνατότητα πιο γρήγορης προσκόλλησης στον άνθρωπο, θα είναι και αυτός που θα μολύνει. Στην πραγματικότητα, όταν εμφανίστηκε ο Covid-19 μπροστά στις κουκκίδες υπήρχαν εκατομμύρια άνθρωποι.

“Όποιος ιός δεν έχει τη δυνατότητα προσκόλλησης ή την έχει σε μειωμένο βαθμό, δεν θα μολύνει. Αυτό συμβαίνει. Δεν πρόκειται για στρατηγική, αλλά για τη δυνατότητα του ιού να προσκολλάται πιο γρήγορα και έντονα. Και όλο αυτό είναι προϊόν των λαθών που προκύπτουν στην αναπαραγωγή του -που είναι η φυσική του λειτουργία.

Τα λάθη δίνουν και την ποικιλομορφία των ιών, δηλαδή αυτούς που προσκολλούνται σε ζώα, σε ανθρώπους, που μεταδίδονται πιο γρήγορα κλπ. Δηλαδή τις μεταλλάξεις. Η όποια μετάλλαξη προκύπτει από σφάλμα κατά τον πολλαπλασιασμό του ιού. Η ‘Δέλτα’ έχει την ικανότητα να προσκολληθεί στον άνθρωπο, σε χρόνο μηδέν -γιατί αυτή είναι η δυνατότητα που απέκτησε από τα σφάλματα κατά τον πολλαπλασιασμό. Αν η μετάλλαξη είχε μπροστά της ψάρια, ενδεχομένως να μη μεταδιδόταν και να μην προσκολλούνταν. Έχει ζωτική σημασία αν είμαστε εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι”.

Το εμβόλιο μας προστατεύει από την νόσο. Ο επιστήμονας τονίζει πως “ο ιός δεν μπορεί να κάνει τεράστια άλματα. Υπάρχει όρος στη φυσική που θέλει όλους τους οργανισμούς να πρέπει να ζήσουν, με τη χαμηλότερη ενέργεια (θερμοδυναμικό ισοδύναμο). Δεν ξέρουμε γιατί μπορεί να ενσωματώνει τις μεταλλαγές. Ξέρουμε μόνο, ότι το κάνει. Σε κάθε περίπτωση είναι λάθος να σκεφτόμαστε για τον ιό, με ανθρώπινους όρους”.

Τελικά, τον Covid-19 τον έφτιαξε άνθρωπος ή προέρχεται από ζώο;

“Για όλα τα πράγματα σε αυτήν τη ζωή, όταν λέμε κάτι προκύπτει και αντίλογος. Το να λέμε πως πρόκειται για ιό που κατασκεύασε ο άνθρωπος, είναι μέσα σε αυτήν τη λογική. Ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να φτιάξει τέτοια συστήματα τα οποία έχουν προκύψει μέσα αποτην εξέλιξη σε εκατομμύρια χρόνια. Όπως δεν έφτιαξε και τον HIV της δεκαετίας του ’90. Προήλθε από κάποιο ζώο ξενιστή και προκαλεί καταστροφή”. Τα ‘όπλα’ που έχουμε είναι το εμβόλιο και η μάσκα (“που κόβει το δρόμο του πολλαπλασιασμού”). “Αυτή είναι στρατηγική”, καταλήγει ο κύριος Νασιούλας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα