Ο Σταύρος Σιόλας γιορτάζει τα 20 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του Δέσποινα Ζητάκη

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΙΟΛΑΣ ΣΤΟ NEWS 24/7: “ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ‘ΚΕΡΝΑΝΕ'”

Ο Σταύρος Σιόλας σε έναν απολογισμό 20 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου μιλάει για το παρελθόν και τις αγαπημένες του συνεργασίες.

Ο Σταύρος Σιόλας, μια από τις πιο ιδιαίτερες φωνές της γενιάς του, γιορτάζει τα 20 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του και μας προσκαλεί σε μια παράσταση στον Σταυρό του Νότου Plus. Εκεί θα ακολουθήσουμε τα χνάρια όλης της δισκογραφίας του και θα ακούσουμε τραγούδια αγαπημένα, από καλλιτέχνες εξίσου αγαπημένους!

Η διαδρομή του είναι σπαρμένη από τραγούδια… Από τον “Γεροπλάτανο” και “Της Άρνης το Νερό” (1ο βραβείο του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, 2006) περνάει “Κάθε Φορά” τα “Διόδια” και φτάνει μέχρι τα πρόσφατα “Σαν Χουάν” και “Η Δική μας Σειρά”. Στις ενδιάμεσες στάσεις του θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και τα τραγούδια που δεν ευτύχησαν ισάξιας προβολής!

Στη διαδρομή αυτή συνάντησε αγαπημένους του ερμηνευτές που χάρισαν τη φωνή τους στα τραγούδια του και τους οποίους προσκαλεί μαζί του στη σκηνή του Σταυρού για να τα παρουσιάσουν στο κοινό. Καλεσμένοι του, λοιπόν, στις 22 Δεκεμβρίου θα είναι ο Γιάννης Κότσιρας, η Γιώτα Νέγκα και η Ρίτα Αντωνοπούλου και στις 29 Δεκεμβρίου η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, η Ρένα Μόρφη και ο Νίκος Ψημίτης.

Με την ευκαιρία των δύο αυτών συναυλιών ο Σταύρος Σιόλας μίλησε στο Magazine για την έννοια ‘απολογισμός’ και για όλες τις αγαπημένες του συνεργασίες.

20 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου σας δίσκου “Ήσυχη Μέρα”. Τι σημαίνει για εσάς αυτός ο μουσικός απολογισμός; Κάνετε, γενικά, “απολογισμούς”;

Ουσιαστικά σημαίνει ότι έχω διανύσει μια πορεία για την οποία μου επιτρέπω να είμαι περήφανος χωρίς να παύω να είμαι ανικανοποίητος και να προσμένω ακόμα περισσότερα από το μέλλον. Σημαίνει πως πάει καιρός που είμαι ακόμα εδώ και συνεχίζω να κάνω στη ζωή μου αυτό που μου αρέσει. Απολογισμούς δεν κάνω, συνήθως, διότι δεν θεωρώ ότι πρέπει να συμβούν συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένο χρόνο. Τα πράγματα συμβαίνουν όταν είναι ώριμα.

Ποια είναι τρία στοιχεία του χαρακτήρα σας – θετικά ή αρνητικά – που πιστεύετε ότι έχουν λειτουργήσει κομβικά στην καριέρα σας;
Προσπαθώ να διαχειρίζομαι τις καταστάσεις πάντα με διακριτικότητα, ευπρέπεια και με μια τάση εσωστρέφειας. Αυτό όσο καλό και να ακούγεται δε βοηθάει και πολύ σε επίπεδο διεκδίκησης και ανέλιξης. Δεν έχω όμως ούτε την απαιτούμενη φιλοδοξία, ούτε τον απαιτούμενο αριβισμό, για να το αλλάξω.

Η φράση που ακούγεται συνήθως “Την ιστορία τη γράφουν οι παρέες” σάς βρίσκει σύμφωνο;
Φυσικά και με βρίσκει σύμφωνο με την παρατήρηση ότι και πάλι πρόκειται για χαρισματικές προσωπικότητες που βρέθηκαν μαζί στον ίδιο χρόνο και τόπο,το οποίο είναι συγκυριακά σπάνιο, όπως οι Χατζιδάκις, Γκάτσος, Τσαρούχης, Κάρολος Κουν, οι οποίοι όμως διέπρεψαν κι ο καθένας από μόνος του στον τομέα του! Πιστεύω στις χαρισματικές προσωπικότητες το λοιπόν, που ενίοτε σχηματίζουν παρέες, χωρίς όμως να εξαρτώνται από αυτές.

Ο Σταύρος Σιόλας Δέσποινα Ζητάκη

Πώς βοήθησαν οι σπουδές σας στο θέατρο τη μουσική σας εξέλιξη; Πώς έγινε η μετάβαση αυτή στο μουσικό στερέωμα;
Αποφοίτησα πρωτίστως από το θεατρικό εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και μετέπειτα από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Γνώρισα σπουδαίους δασκάλους και σπουδαία κείμενα, θησαυρούς του παγκόσμιου πολιτισμού, από τον Αισχύλο και τον Βιζυηνό, μέχρι το Λόρκα και τον Μπέκετ.

Δε νομίζω πως μπορώ να αναλύσω τα οφέλη αυτής της διαδρομής περιορίζοντάς τα στη σχέση τους με τη μουσική χωρίς να τα υποτιμήσω. Αυτό που έμαθα με σιγουριά είναι η σημασία της αλήθειας στην ερμηνεία και πως αυτή διαχωρίζει το θέατρο από τον θεατρινισμό.

Υπάρχουν πράγματα που έχετε μετανιώσει ή θα κάνατε ίσως διαφορετικά αν ο χρόνος γυρνούσε πίσω;
Θα ήταν λάθος να αλλάξω το παρελθόν μου ακόμα και αν μπορούσα, τώρα που ξέρω από πόσα με προφύλαξε η ζωή όταν δε μου πρόσφερε αυτά που νόμιζα πως θα με ωφελήσουν και πόσο με ωφέλησαν αυτά που με τρόμαξαν όταν ήρθαν.

Ο Σταύρος Σιόλας Δέσποινα Ζητάκη

Ποιες από τις συνεργασίες σας με γνωστούς καλλιτέχνες θυμόσαστε με “φωτεινά χρώματα” μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια και γιατί;
Η συνεργασία μου με τον σκηνοθέτη και δάσκαλο μου Κωστή Καπελώνη στο θέατρο μου χάρισε κάποια από τα ωραιότερα τραγούδια που έχω γράψει μεταξύ των οποίων και της “‘Άρνης το νερό”. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου έγινε δικός μου άνθρωπος μετά τις κοινές μας παραστάσεις κι αυτό ήταν το πιο όμορφο κι ανέλπιστο που μπορούσε να συμβεί! Αγαπώ πολύ επίσης την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Γιάννη Κότσιρα που φτιάξαμε μαζί ωραία τραγούδια που μείνανε. Είμαι όμως ευγνώμων και για κάθε συνεργασία που έχω κάνει!

“Η δική μας σειρά” είναι το πιο πρόσφατο τραγούδι σας. Σε ποιες προσωπικές υπερβάσεις μάς καλεί αυτό το τραγούδι; Τι σημαίνει ο στίχος: “Αυτοί που μας κεράσαν θα μας πιούνε”.

Είναι ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ και διαφέρει από τα άλλα μου τραγούδια επειδή έχει μια κοινωνικοπολιτική διάσταση και ύφος αιχμηρό. Ο αρμοδιότερος φυσικά για να μιλήσει για το στίχο είναι ο στιχουργός Ηλίας Μάστορης, αλλά θα πω ότι με ενέπνευσε γιατί θέλει να σε αφυπνίσει και να σε προτρέψει να πάψεις να ανέχεσαι όσα και όσους σε καταπιέζουν και να αντιληφθείς ότι πολλές φορές είναι οι ίδιοι που σε “κερνάνε”.

Σε ποια είδη μουσικής στρέφεστε για να αντλήσετε έμπνευση;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο είδος,πρέπει να είναι όμως κάτι που με έχει συγκινήσει βαθιά κι αυτό μπορεί να προέλθει από όλο το φάσμα της μουσικής. Με έχουν εμπνεύσει ο Μάνος Χατζιδάκις, τα παραδοσιακά τραγούδια, ο Preisner, η Bjork, o Leonard Cohen, ο Vivaldi, ο Νίκος Ξυδάκης και πολλοί άλλοι.

Έχετε μία πολύ ιδιαίτερη φωνή. Η φωνή μπορεί να καλλιεργηθεί σε βάθος χρόνου, αν και ταυτόχρονα ο χρόνος είναι που θα λειτουργήσει καταλυτικά;
Φυσικά και καλλιεργείται η φωνή και εννοείται πως ο χρόνος από κάποια στιγμή και μετά λειτουργεί επιβαρυντικά, όσο όμως κανείς την προσέχει και την εξασκεί περιορίζει αυτή τη φθορά. Η ιδιαιτερότητα όμως της φωνής καθορίζεται από τη μοναδική χροιά του καθενός και τις επιρροές του που διαμορφώνουν τη στιλιστική του προσέγγιση.

Σκέφτεστε την επιτυχία όταν γράφετε; Πώς προκύπτει ένα τραγούδι που αγαπιέται τελικά από τον κόσμο;
Όταν γράφω δε σκέφτομαι, αφήνομαι σε αυτό που έχω να υπηρετήσω,το στίχο δηλαδή η το ποίημα και τον ήρωα που αφηγείται και εκμυστηρεύεται τα πάθη του. Κάθε τραγούδι έχει τον ήρωα ή την ηρωίδα του. Εγώ πρέπει να στήσω μέσα από τη μουσική το σωστό σκηνικό, τα φώτα, την ατμόσφαιρα που θα επιτρέψουν να αναδυθεί το συναίσθημα του ήρωα. Είναι φορές που αυτό αφορά και αγγίζει ένα ευρύτερο κοινό και άλλες που όχι. Δεν είναι κάτι όμως που μπορεί κανείς να έχει υπό τον έλεγχο του. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να είμαι έντιμος και περήφανος γι αυτό που παρουσιάζω στον κόσμο!

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία σας; Περιλαμβάνονται και τραγούδια σας που ακούστηκαν λιγότερο από κάποια άλλα;
Αυτή τη φορά θελω να ικανοποιήσω τους πιο φανατικούς ακροατές μου που πολλές φορές μου ζητάνε τραγούδια, που δεν έχω στο πρόγραμμα επειδή δεν είναι τόσο γνωστά όσο κάποια άλλα. Γι αυτό και το πρόγραμμα θα αποτελείται κατά κύριο λόγο από δικά μου τραγούδια, από τον πρώτο μου δίσκο ως τις τελευταίες μου κυκλοφορίες, αλλά φυσικά και τραγούδια που ερμήνευσαν άλλοι τραγουδιστές οι οποίοι θα είναι και καλεσμένοι μου!

Επόμενα σχέδια; Πότε αναμένουμε και το νέο σας άλμπουμ;
Τα επόμενα σχέδια περιλαμβάνουν και άλλες ζωντανές εμφανίσεις με αφορμή τα 20 χρόνια δισκογραφίας. Προσφάτως κυκλοφόρησε το δεύτερο single του δίσκου με τίτλο “Στην πλάτη του καιρού” και ερμηνεύτρια την Ελευθερία Αρβανιτάκη και με το νέο έτος αναμένονται και άλλα με άλλους σπουδαίους ερμηνευτές. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2023.

Σταυρός του Νότου – Σταυρός του Νότου Plus. Ώρα Έναρξης: 21.30, Ώρα Προσέλευσης: 21.00, Γενική Είσοδος: 12€, Προπώληση viva.gr 22 Δεκεμβρίου Γιάννης Κότσιρας, Γιώτα Νέγκα, Ρίτα Αντωνοπούλου/ 29 Δεκεμβρίου Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ρένα Μόρφη, Νίκος Ψημίτης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα