Φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο Menelaos Myrillas / SOOC

ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΝ

Η μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών φέρνει στο προσκήνιο τις συνθήκες ασφυξίας στην πιο υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Ελλάδας.

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο. Για τουλάχιστον 12 ώρες καιγόταν άγνωστη ποσότητα πολυαιθυλενίου. Η κατάσταση ήταν αποπνικτική σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Αττικής και το 112 ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι, «λόγω έκλυσης επικίνδυνων καπνών». Την επόμενη μέρα, όμως, τα σχολεία στον Ασπρόπυργο λειτούργησαν κανονικά και οι εργάτες των γύρω εργοστασίων πήγαν στις δουλειές τους. Η φωτιά στη μονάδα πλαστικών φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις συνθήκες ασφυξίας στην «πίσω αυλή» της Αθήνας, όπου υπολογίζεται ότι παράγεται διψήφιο ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ.

Η πυρκαγιά το βράδυ της Δευτέρας φέρεται να ξεκίνησε από το προαύλιο του εργοστασίου κι έπειτα να επεκτάθηκε στο εσωτερικό δύο αποθηκευτικών χώρων, όπου φυλάσσονταν πρώτες ύλες πλαστικού και έτοιμα προϊόντα. Σε βίντεο και φωτογραφίες που ανάρτησαν κάτοικοι στο διαδίκτυο, οι φλόγες και ο πηχτός καπνός φαίνεται να φτάνουν σε ύψος δεκάδων μέτρων. Οι πρώτοι 30 πυροσβέστες που έφτασαν στο εργοστάσιο πλαστικών, αντίκρισαν σκηνές Αποκάλυψης. Αργότερα, κινητοποιήθηκαν άλλοι τόσοι.

Το μήνυμα από το 112 έφτασε στα κινητά των κατοίκων του Ασπροπύργου – όχι όλων, όπως καταγγέλθηκε – στις 11 το βράδυ. Μάλιστα, στο ίδιο μήνυμα υπήρχε λινκ με παραπομπή σε ένα 9σέλιδο έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας με οδηγίες αυτοπροστασίας σε περιπτώσεις βιομηχανικού ατυχήματος. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο δήμαρχος Ασπροπύργου, Νίκος Μελετίου, ανέφερε πώς αν δεν σβήσει η φωτιά ή είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα, τότε δεν θα λειτουργήσουν το πρωί τα σχολεία.

Το πρωί της Τρίτης η πυρκαγιά στο εργοστάσιο πλαστικών είχε περιοριστεί, αλλά δεν είχε σβήσει. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, τέθηκε υπό έλεγχο μετά τις 2 το μεσημέρι. Ωστόσο, την ίδια μέρα τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά, εκτός από το 7ο δημοτικό σχολείο στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, το οποίο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση με το εργοστάσιο πλαστικών.

19 ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ

«Αυτό συνέβη διότι οι πρώτες μετρήσεις δεν έδειξαν ανησυχητικές συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα», είπε στο Magazine ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος. Η Περιφέρεια ανέθεσε της μετρήσεις σε ιδιωτική εταιρεία, ενώ σε δεύτερο χρόνο ζητήθηκε η συμβολή του «Δημόκριτου». Από την ανάλυση, που είδε το Magazine, προκύπτει ότι οι ρύποι μετρήθηκαν μεταξύ 9.30 πμ και 13.45 μμ την Τρίτη, δηλαδή τουλάχιστον 12 ώρες μετά την έναρξή της φωτιάς. Επιπλέον, δεν έγιναν μέσα στη μονάδα, αλλά σε τέσσερα σημεία περιμετρικά του εργοστασίου – το ένα κοντά στο 8ο δημοτικό σχολείου Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ιδιωτικής εταιρείας, το μονοξείδιο του άνθρακα και οι πτητικές οργανικές ενώσεις ήταν κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Πιο ειδικά, τα μικροσωματίδια PM10 ήταν 934 μg/m3, όταν η μέση ημερήσια τιμή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 μg/m3 περισσότερες από 35 φορές τον χρόνο. Ήταν δηλαδή 18 φορές πάνω από το μέγιστο όριο. Αντίστοιχα, τα μικροσωματίδια PM2,5 μετρήθηκαν στα 480 μg/m3, όταν η μέση ετήσια τιμή (δεν έχει οριστεί μέση ημερήσια) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 μg/m3, ήταν δηλαδή 19 φορές πάνω από το μέγιστο όριο. Οι παραπάνω μετρήσεις αφορούν το ένα από τα τέσσερα σημεία περιμετρικά του εργοστασίου, αυτό στο βορειοδυτικό άκρο της μονάδας.

Υπάρχει κάτι ακόμη. Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό Ασπροπύργου (στοιχεία meteo.gr) η μέγιστη ταχύτητα του ανέμου τη Δευτέρα (νοτιάς 61.2 km/h, κατά προσέγγιση 7-8 μποφόρ) καταγράφηκε στις 9 το βράδυ, δηλαδή περίπου συμπίπτει με την ώρα έναρξης της φωτιάς. Την επόμενη μέρα, όταν έγιναν οι μετρήσεις, η κατεύθυνση του ανέμου είχε αλλάξει, συγκεκριμένα ήταν βορειοδυτική. Προκύπτει έτσι το ερώτημα πού κατευθύνθηκε όλος αυτός ο όγκος καπνού.

Στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε πραγματικό χρόνο, φαίνεται ότι οι κανένας από τους 11 σταθμούς στην Αττική δεν κατέγραψε τίποτα ανησυχητικό τις τουλάχιστον 12 ώρες που κράτησε το περιστατικό. Αντίθετα, οι μετρήσεις είναι όλες «πράσινες» και παραπέμπουν σε μια μάλλον ιδανική ποιότητα ατμόσφαιρας. Αυτό σημαίνει είτε ότι οι σταθμοί δεν λειτουργούν σωστά είτε ότι πράγματι δεν κατάφεραν να «πιάσουν» τη μεγάλη φωτιά στον Ασπρόπυργο. Πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος σημειώνουν ότι τις ενέργειες για τις επιπτώσεις της φωτιάς συντονίζει η Περιφέρεια.

ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

Το Magazine επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης την εταιρεία πλαστικών, μια από τις μεγαλύτερες στον κλάδο, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τη φωτιά και το είδος των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων που καταστράφηκαν. Λάβαμε την απάντηση ότι δεν υπήρχε διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος και η εταιρεία μας παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη. Σε αυτή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά, χάρη στη βοήθεια του προσωπικού και του εγκεκριμένου συστήματος πυρόσβεσης της εταιρείας. Στην ίδια ανακοίνωση η πρόκληση της πυρκαγιάς αποδίδεται σε πτώση κεραυνού από την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το βράδυ της Δευτέρας τη Δυτική Αττική.

Το πόρισμα της Πυροσβεστικής, πάντως, δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Στη βιομηχανική ζώνη του Ασπρόπυργου οι περισσότεροι δρόμοι ανάμεσα σε εκατοντάδες εργοστάσια και αποθήκες, είναι στενοί. Σε κάποιους από αυτούς υπάρχει σχεδόν μόνιμο μποτιλιάρισμα από φορτηγά που προσπαθούν να βγουν στη λεωφόρο ΝΑΤΟ κι επίσης υπάρχουν πολλά αδιέξοδα. «Δεν περνάει ο δρόμος, άνοιξαν τον φράχτη μόνο για περάσει η πυροσβεστική», είπε στο Magazine μια ηλικιωμένη κάτοικος, από τους λιγοστούς που ζουν σε μονοκατοικίες ανάμεσα στα εργοστάσια. Η ρυμοτομία στη βιομηχανική ζώνη του Ασπρόπυργου δεν βοηθά σε μια ενδεχόμενη επιχείρησης εκκένωσης, λόγω βιομηχανικού ατυχήματος.

ΟΙ 5 “ΚΟΚΚΙΝΕΣ” ΜΟΝΑΔΕΣ

Το 2020 ο Δήμος Ασπροπύργου ανέθεσε μετά από διαγωνισμό στην ιδιωτική εταιρεία ΑΞΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΕ να εκπονήσει τέσσερα σχέδια έκτακτης ανάγκης για περιπτώσεις σεισμού, δασικής πυρκαγιάς, πλημμύρας και βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, αντίστοιχα. Από τη μελέτη προκύπτει ότι στον Ασπρόπυργο λειτουργούν 17 μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που υπάγονται στις διατάξεις της Οδηγίας ΣΕΒΕΖΟ. Οι πέντε από αυτές (Ελληνικά Καύσιμα, Petrogaz, ΕΚΟ, Coral Gas και ΕΛΠΕ) υπάγονται στην ανώτερη βαθμίδα επικινδυνότητας.

Στο ίδιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, δύο από τους χώρους που προβλέπονται για τη συγκέντρωση των κατοίκων σε περίπτωση εκκένωσης, είναι το 7ο και το 8ο δημοτικό σχολείο Ασπροπύργου, τα οποία βρίσκονται εκτός της ζώνης προστασίας μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος. Υπάρχει μια σημειολογία σε αυτό. Το πρώτο σχολείο δεν λειτούργησε την περασμένη Τρίτη λόγω της φωτιάς στο εργοστάσιο πλαστικών, ενώ έξω από τον φράχτη του δεύτερου σχολείου έγιναν μετρήσεις την ίδια μέρα για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους της πυρκαγιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα