O "Tinder Swindler" αριστερά κατά τη σύλληψη του στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 2019 -για πλαστό διαβατήριο. /ΑΠΕ -ΜΠΕ EPA

“TINDER SWINDLER”: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΤΟΥ TINDER;

To Μagazine αλλάζει την ερώτηση που κάνει όλος ο κόσμος για τον "Tinder Swindler" και αναρωτιέται “πώς μπήκε στη φυλακή -έστω για το μικρό χρονικό διάστημα που μπήκε”.

Το “Tinder Swindler” (‘Απατεώνας του Tinder’) είναι σταθερά μεταξύ των δέκα δημοφιλέστερων προϊόντων του Netflix, από τις 2 Φεβρουαρίου. Ημέρα που έκανε πρεμιέρα η ιστορία των θυμάτων ενός άνδρα που εξαπατά συστηματικά και επί σειρά ετών γυναίκες, τις οποίες γνωρίζει μέσω του Tinder, προκειμένου να ζει μεγάλη ζωή -με τα 10 εκατομμύρια των ευρώ/δολαρίων και όποιων άλλων νομισμάτων έχει πάρει από εκείνες και δεν έχει επιστρέψει σεντ.

Η αλήθεια είναι ότι μάλλον δεν πρέπει να χρησιμοποιώ αόριστο (εξαπάτησε κλπ), καθώς ο Shimon Yehuda Hayut ή Simon Leviev ή Mordechai Nisim Tapiro ή Michael Bilton ή Avraham Levy ή David Sharon είναι ελεύθερος άνθρωπος, αυτήν την στιγμή που μιλάμε.

Όπως ενημερώνει δε, μέσω του λογαριασμού του στο Instagram, τον έχουμε κουράσει όλοι εμείς που τον αμφισβητούμε (κάποιοι του επιτίθενται λεκτικά), εξαιτίας όσων είδαμε στο ντοκιμαντέρ. Λέει και ότι αν συνεχίσουμε αυτήν την συμπεριφορά, θα κάνει ιδιωτικό το λογαριασμό. Α, ξέχασα να σου πω ότι στη σελίδα του ενημερώνει ότι το Instagram διέγραψε τον προηγούμενο λογαριασμό του και ότι αυτός είναι επίσημος και έχει το αυθεντικό του επίθετο. Στο comeback κάλεσε τα “φερόμενα θύματα” να “πουν επιτέλους την αλήθεια”.

Όχι Shimon (ή Simon, ή Mordechai, ή Michael ή Avraham ή David). Μην μας σκας! Μετά πώς θα βλέπουν οι 2.441 followers σου πως τα νομικά συστήματα όλων των χωρών χρειάζονται ένα ‘φρεσκάρισμα’, προκειμένου να μην μπορείς να εξακολουθείς να απολαμβάνεις την πολυτελή ζωή που συνεχίζεις να κάνεις -πιθανότατα ακόμα εις βάρος άλλων.

Σημειωτέον, μεταξύ των δεκάδων φωτογραφιών που είναι σε αεροπλάνο ή σε γιοτ, υπήρχε και μια με τον υποψήφιο για Grammy, ράπερ French Montana -κατά τη συνάντηση τους στο Κατάρ. Στη λεζάντα, ο Ισραηλινός καταζητούμενος σε Νορβηγία, Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία (για απάτες και πλαστογραφία) γράφει “work first”.

Ο 37χρονος καλλιτέχνης δήλωσε πως δεν ήξερε ποιος είναι ο τύπος που συνάντησε να βγαίνει από ιδιωτικό τζετ και του ζήτησε να φωτογραφηθούν -αφότου είχε προστεθεί το ντοκιμαντέρ στο Netflix.

Παρεμπιπτόντως, το Tinder του μπλόκαρε το λογαριασμό λίγες ημέρες μετά την πρεμιέρα στο Netflix. Εικάζω πως έχει δημιουργήσει άλλον -όπως στο Instagram.

Μολονότι εφημερίδα της Σουηδίας τον είχε κάνει γνωστό σε διάφορα μήκη και πλάτη της γης προ τριετίας, όταν ήταν καταζητούμενος σε διάφορες χώρες -στη λίστα τότε ήταν και το Ισραήλ-, εκείνος συνέχιζε ακάθεκτος τη δράση του. Στο Tinder και εκτός αυτού.

Οι τρεις κοπέλες που μιλούν στο ντοκιμαντέρ του Netflix.

Γιατί λοιπόν, δεν είναι στη φυλακή ο Tinder Swindler;

Το Magazine επικοινώνησε με δικηγόρο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς όπως διευκρίνισε δίνει γενικές πληροφορίες, επί παρόμοιων υποθέσεων “και πάντα βάσει του τι ισχύει στην ελληνική πραγματικότητα και την έννομη τάξη. Χωρίς στοιχεία φακέλου και δικογραφία που έχει σχηματιστεί, δεν μπορούμε να μιλάμε με ακρίβεια”.

Οι γυναίκες που έδιναν τα χρήματα που ζητούσε ο Tinder Swindler, με την υπόσχεση ότι θα τα επιστρέψει “τα έδιναν χωρίς κάποια υποχρέωση τους -ήταν αχρεωστήτως καταβληθέντα. Συναίνεσαν εν απόλυτη ελευθερία για να τα δώσουν”.

Μπορούν να τα πάρουν πίσω;

“Θα πρέπει να αποδείξουν πως έπεσαν θύματα απάτης. Όχι απάτης ταυτότητας. Αυτό είναι πλαστογράφηση δημοσίου εγγράφου και ως εκ τούτου, το κράτος του οποίου έχει πλαστογραφήσει το διαβατήριο ή την ταυτότητα, μπορεί να τον κυνηγήσει”.

Η -κάθε- γυναίκα που δάνεισε χρήματα, τα οποία δεν πήρε ποτέ πίσω, τι μπορεί να κάνει;

“Θα χρειαστεί να καταγγείλει και να αποδείξει ότι ναι μεν, του τα έδωσε με πλήρη συναίνεση (δεν εκβιάστηκε), αλλά για λόγους που δεν υφίστανται. Να αποδείξει πως έπεσε θύμα απάτης”, κάτι που τα θύματα του μπορούν να κάνουν πολύ εύκολα. Εννοώ αρκεί να εμφανίσουν τα μηνύματα που αντάλλασσαν με τον… όπως τον λένε που εξακολουθεί να προκαλεί -με σχόλια όπως “μόνο ιδιωτικά τζετ” και τον ίδιο να απολαμβάνει τα πιο άνετα αεροπορικά ταξίδια.

Εφόσον η εξαπάτηση ήταν κάτι που έκανε συστηματικά, ευσταθεί η κατηγορία της απάτης. Ποια είναι τα βήματα που οφείλουν να κάνουν τα θύματα του, για να πάρουν τα χρήματα που τους χρωστά πίσω;

Κατ’ αρχάς, για να τα πάρουν πίσω, θα πρέπει εκείνος να τα έχει στην κατοχή του” κάτι που μάλλον είναι απίθανο. “Πρόκειται για δυο διαφορετικά δικαστήρια. Το πρώτο είναι το ποινικό, ώστε να καταδικαστεί ως απατεώνας που εξαπάτησε τη γυναίκα που κάνει τη μήνυση.

Μετά είναι το αστικό. Με αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια, η γυναίκα λέει πως έδωσε 50.000 ευρώ -πρέπει να αποδείξει πως δεν επρόκειτο για δάνειο- και τα θέλει πίσω. Καθώς θα έχει βγει η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου -πως είναι απατεώνας- και θα έχει αποδειχθεί ότι η γυναίκα έδωσε τα χρήματα χωρίς να έχει κάποια σχετική υποχρέωση (σ.σ. τα θύματα του έχουν στη διάθεση τους μηνύματα και ηχητικά με υποσχέσεις ότι θα επιστρέψει τα ποσά -όπως έχουν και διάφορες τραπεζικές μεταφορές που φυσικά είναι πλαστές), μπορεί να δικαιωθεί.

Το δεδομένο είναι πως πρόκειται για δύσκολους δικαστικούς αγώνες”.

Τα θύματα που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ, έκαναν λογαριασμό στο GoFundMe και έχουν ως στόχο να συγκεντρώσουν 715.000 ευρώ, όσα έδωσαν και οι τρεις στον πρωταγωνιστή της ιστορίας.

Πολλά πήγαιναν πολύ λάθος, για χρόνια

Ας κάνουμε τώρα, ένα rewind για να δούμε όσα πηγαίνουν πάρα πολύ λάθος εδώ και χρόνια και αφορούν αυτόν τον επιτήδειο. Που μάλλον δεν είναι ο μόνος που κυκλοφορεί εκεί έξω και χρησιμοποιεί πλαστές ταυτότητες και συναισθήματα γυναικών, για να έχει ό,τι θέλει.

O γεννημένος ως Shimon Yehuda Hayut (στο Ramat Elchanan του Ισραήλ) μετακόμισε όταν ήταν 15 χρόνων, στη Νέα Υόρκη με φίλους της οικογενείας του. Αυτοί οι φίλοι τον κατηγόρησαν αργότερα, για κατάχρηση της πιστωτικής τους κάρτας. Γύρισε άρον άρον στην πατρίδα του. Υπάρχουν στοιχεία που τον θέλουν να έκανε απάτες με επιταγές, από όταν ήταν έφηβος. Βασικά, υπάρχουν σχετικά δικαστικά έγγραφα.

Σε αυτά αναφέρεται και ότι ο πατέρας του Hayut, επικεφαλής ραβίνος της El Al Airlines, Yohanan Hayut, ανακρίθηκε από την αστυνομία, επί υποψιών πως εξαπάτησε επιχειρηματίες, για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε συνεργασία με το γιο του.

Στο ντοκιμαντέρ θα δεις πως όταν ήταν μικρός, έκανε τον babysitter. Θα δεις και ότι είχε κλέψει βιβλιάριο επιταγών, από την οικογένεια που τον πλήρωνε για να προσέχει τα παιδιά της. Έκανε και τον τεχνίτη και δεν είχε κάποιο θέμα να κλέψει το βιβλιάριο επιταγών, πελάτη του. Έγιναν μηνύσεις, αλλά εκείνος δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Όταν ‘έσφιξαν’ τα λουριά, έφυγε από τη χώρα. Ως Mordechai Nisim Tapiro διέφυγε στην Ευρώπη, τη χρονιά που κατηγορήθηκε για κλοπή και πλαστογραφία επιταγών (2012).

Το 2015 συνελήφθη στη Φιλανδία και καταδικάστηκε για απάτη δεκάδων χιλιάδων ευρώ εις βάρος πολλών γυναικών. Ισχυρίστηκε ότι είναι Ισραηλινός και πως έχει γεννηθεί το 1978. Είπε ότι το όνομα του είναι Shimon Yehuda Hayut.

Το δικαστήριο άκουσε πως εμφανιζόταν ως δισεκατομμυριούχος και έπειθε τα θύματα του να του δίνουν στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών και ρευστό. Είχε ξεκινήσει τη δράση του την άνοιξη και τον συνέλαβαν το Σεπτέμβριο. Στην κατοχή του είχε δύο πλαστά ισραηλινά διαβατήρια, τρεις πλαστές ισραηλινές άδειες οδήγησης, δύο πλαστές ισραηλινές άδειες πτήσης και πέντε πλαστές πιστωτικές κάρτες American Express.

Μετά κάθε σύλληψη, βελτιωνόταν

Κατά τα φαινόμενα, έμαθε από τα λάθη -που του στοίχισαν την ελευθερία του- και όταν αποφυλακίστηκε (2017), πέρασε το παιχνίδι του στο επόμενο επίπεδο. Για αρχή επέστρεψε στο Ισραήλ, όπου ενώ επρόκειτο να του απευθυνθούν εκ νέου οι κατηγορίες, άλλαξε όνομα και εξαφανίστηκε ξανά.

Έγινε ο Simon Leviev. Δεν επρόκειτο για τυχαία επιλογή: το Leviev είναι το επίθετο Ισραηλινού επιχειρηματία (το μικρό είναι Lev Avnerovich), ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως “Βασιλιάς των Διαμαντιών”. Το διάλεξε για να μπερδεύει τα δυνητικά του θύματα -που πίστευαν ότι ήταν συγγενής του ζάμπλουτου συμπατριώτη του.

Με τη νέα του ταυτότητα, εξαφανίστηκε και πάλι από την πατρίδα του και άρχισε τα ταξίδια στην Ευρώπη. Σε κάθε ‘λιμάνι’ παρίστανε και άλλον άνθρωπο, σε εκ του σύνεγγυς συναντήσεις. Η κοινή συνισταμένη ήταν πως πάντα υποδυόταν πλούσιους. Άρχισε τη νέα του δράση στη Γερμανία, όπου συστηνόταν ο Michael Bilton. Στις τακτικές του ήταν να παίρνει χρήματα από μια γυναίκα και να τα ‘σπαταλάει’ στο επόμενο θύμα και τη γυναίκα που επέλεγε για πραγματική σύντροφο.

Επειδή θα αναρωτιέσαι, η τελευταία του σύντροφος λέγεται Kate Konlin και δηλώνει μοντέλο. Δεν είναι πια μαζί. Πριν χωρίσουν, της πήρε δώρο ένα αυτοκίνητο και διάφορα άλλα πράγματα -αξίας πολλών χιλιάδων δολαρίων/ευρώ κλπ. Όπως είχε δηλώσει η Konlin στο περιοδικό Mako “δεν μου έκρυψε ποτέ τίποτα. Ήταν σημαντικό για εκείνον να ξέρω τα πάντα, από την αρχή”. Aν κρίνεις από το ότι ακόμα αρνείται όσα έχει κάνει, μπορείς να καταλάβεις ποια ήταν τα ‘πάντα’.

Πίσω στα πρώιμα χρόνια εκμετάλλευσης γυναικών του Ισραηλινού, στο Tinder ήταν πάντα ο Simon Leviev. Παρουσιαζόταν ως ο γιος του μεγιστάνα των διαμαντιών. Βοηθούσε ότι ο “Βασιλιάς των Διαμαντιών” έχει εννέα παιδιά.

Αφού έταζε και έδινε στα θύματα του ‘παλάτια’, άρχισε να ζητά χρήματα γιατί “μια δουλειά καθυστερούσε να κλείσει” ή επειδή “μου κάνουν πόλεμο οι εχθροί” κλπ Εμπλούτιζε το αφήγημα με βίντεο επιθέσεων στον ίδιο και τους συνεργάτες του και γενικά, επέδειξε θαυμαστή ικανότητα στη δημιουργία περιεχομένου, προκειμένου να πείθει για τα ψέματα του και να παίρνει τα λεφτά που ήθελε.

Ένα εκ των θυμάτων που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ έκανε την ιστορία του Ισραηλινού γνωστή, μέσω δημοσιεύματος σε κορυφαίο μέσο της Σουηδίας που είχε τον τίτλο του project του Netflix και όλες τις λεπτομέρειες (προσωπικά μηνύματα, φωτογραφίες κλπ). Το story είχε τέτοιο ενδιαφέρον που η γυναίκα αυτή έδωσε συνεντεύξεις σε όλον τον κόσμο, με τη φωτογραφία του Hayut να κυκλοφορεί πια, παντού.

Σημείωση: στο ντοκιμαντέρ θα δεις πως ο άνδρας αυτός απέκτησε μια κόρη με ένα εκ των θυμάτων του. Ήταν και αυτό ψέμα.

Η γυναίκα που εκμεταλλευόταν εκείνη τη χρονική στιγμή (και ενημερώθηκε από τα media για το ποιον του συντρόφου της), φρόντισε για να συλληφθεί στην Ελλάδα το 2019 -έδωσε την πληροφορία του ταξιδιού του στην Ιnterpol που έπραξε τα δέοντα. Παρεμπιπτόντως, συνελήφθη γιατί είχε στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο.

Εκδόθηκε στο Ισραήλ, όπου το Δεκέμβριο του 2019 καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση. Στο δικαστήριο είπε πως λυπάται για όλα και ότι “θα πληρώσω το χρέος μου στην κοινωνία”. Βάσει της εξωδικαστικής συμφωνίας που έκανε, έπρεπε να δώσει στα θύματα του 45.000 ευρώ και να πληρώσει πρόστιμο 6.000 ευρώ.

Αποφυλακίστηκε στο πεντάμηνο, καθώς η πανδημία ήταν στο πικ της και οι αρχές φοβούνταν για έξαρση στα σωφρονιστικά ιδρύματα και άρχισαν να μειώνουν τον πληθυσμό. Σύμφωνα με τους Times of Israel, την ίδια χρονιά πλαστογράφησε άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, για να κάνει νωρίτερα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μετά, το συνέχισε από εκεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα