Ένα έργο που δεν τελειώνει ποτέ. NEWS24/7

ΤΟ “ΓΙΟΦΥΡΙ” ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΕΝΝΙΑ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ

Ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης ενός έργου που έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και μήνες σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κώστα Μπακογιάννη. Έντονη δυσφορία στους πολίτες, που κινούνται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας.

Ήταν 10 Αυγούστου του 2021 όταν η κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος περιφράχθηκε προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα ανακατασκευής και αποκατάστασής της, σύμφωνα με τα σχέδια μελέτης των αρχιτεκτόνων Δημήτρη Μανίκα και Ντόρας Παπαδημητρίου.

Δέκα ημέρες νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης έλεγε για τα έργα στην πλατεία που αποτελούν τη συνέχεια του Μεγάλου Περιπάτου: «Ξεκινάμε τις επόμενες ημέρες, με προοπτική σε ένα εξάμηνο να δούμε αυτό που δείχνουν οι μακέτες. Στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, διαπλατύνουμε τα πεζοδρόμια, φυτεύουμε μεγάλα δέντρα, ενοποιούμε την Ερμού και την κάτω πλατεία με την πάνω πλατεία. Για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία να μείνουμε πιστοί στα σχέδια, να γίνει με τη μικρότερη δυνατή όχληση και κυρίως να μη δημιουργήσουμε οποιοδήποτε κυκλοφοριακό θέμα».

Ωστόσο οι έξι μήνες συμπληρώθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου. Πλέον έχουμε φτάσει στα τέλη Απριλίου και σε μερικές ημέρες από σήμερα συμπληρώνονται εννέα μήνες κατά τους οποίους η πλατεία Συντάγματος δεν έχει παραδοθεί στους πολίτες. Παραμένει περιφραγμένη, αλλού με λαμαρίνες που ανοιγοκλείνουν για να μπαίνουν οι μπετονιέρες και οι εργάτες και αλλού με πράσινα πανιά σκισμένα σε διάφορα σημεία τους.

Η εικόνα αν κάποιος περαστικός κοιτάξει μέσα από τις τρύπες που έχουν δημιουργηθεί, προδίδει πως υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει μέχρι το έργο να ολοκληρωθεί, καθώς αυτό που είναι ορατό είναι μια περιοχή στρωμένη με χώμα και τσιμέντο. Δεν υπάρχουν ακόμη δέντρα φυτεμένα ούτε κάτι από τα υπόλοιπα που απεικονίζονται στις μακέτες που παρουσιάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Ο χρόνος που έχει απαιτηθεί για τα έργα είναι ήδη κατά 50% περισσότερος σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του Κώστα Μπακογιάννη και μένει να φανεί πόσο θα χρειαστεί μέχρι την παράδοση της πλατείας.

Κυρία περπατάει στο μόνο κομμάτι του έργου που έχει παραδοθεί. NEWS24/7

Οι λόγοι της καθυστέρησης

Σύμφωνα με πληροφορίες του Magazine από τον δήμο Αθηναίων, η καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα οφείλεται σε δύο παράγοντες. Αρχικά, στο γεγονός πως μετά το ξήλωμα που έγινε στην πλατεία βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα. Μάλιστα από το δημαρχείο εξέφραζαν την έκπληξή τους καθώς κάτι τέτοιο, όπως λένε, δεν ήταν ένα πιθανό ενδεχόμενο με δεδομένο πως η πλατεία Συντάγματος είναι ένας χώρος στον οποίο συχνά έχουν γίνει εργασίες στο παρελθόν. Οι λιγοστές αρχαιότητες που εντοπίστηκαν ωστόσο, σήμαιναν καθυστέρηση στην πρόοδο των εργασιών αφού απαιτήθηκε η παρέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την απομάκρυνσή τους.

Sneak peek στην Πλατεία Συντάγματος. NEWS24/7

Δεύτερος λόγος καθυστέρησης ήταν οι εργασίες που αποφασίστηκε στην πορεία να γίνουν στις υποδομές της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ οι οποίες βρίσκονται στο υπέδαφος της πλατείας. Όπως τονίζουν οι αρμόδιοι του δήμου, από τη στιγμή που δόθηκε η ευκαιρία, αποφασίστηκε «να νοικοκυρευτούν» οι υποδομές (όπως για παράδειγμα να αλλαχθεί ο αγωγός ρεύματος) με στόχο να μην χρειαστεί σκάψιμο της πλατείας τα επόμενα χρόνια.

Περιμένουμε τις "επόμενες εβδομάδες" ώστε να φύγουνε τα προστατευτικά. NEWS24/7


Δυσαρέσκεια και χρονοδιάγραμμα

Μιλώντας για την δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει το γεγονός πως εδώ και εννέα μήνες κάτω από την οδό Φιλελλήνων η κίνηση των πολιτών γίνεται μετ’ εμποδίων και στριμωχτά ανάμεσα σε λαμαρίνες, από την πλευρά του δήμου Αθηναίων είπαν στο Magazine: «Το μέλημα μας είναι η δουλειά να γίνει σωστά και χωρίς εκπτώσεις. Αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας είναι το τελικό αποτέλεσμα» ενώ ακριβής νέα ημερομηνία παράδοσης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει: «Το έργο προχωράει και δουλεύεται ώστε να αποδοθεί τις επόμενες εβδομάδες».

Πάντως, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών και την παράδοση της πλατείας η δυσφορία είναι έντονη στους πολίτες που είτε εργάζονται, είτε διαμένουν είτε απλώς περνούν από την κεντρικότερη πλατεία της πρωτεύουσας, βλέποντας τις περιφράξεις να έχουν ενσωματωθεί πλέον στην εικόνα του Συντάγματος.

Ορισμένοι από τους θαμώνες της πλατείας μάλιστα, εξέφρασαν σκωπτικά στο Magazine την άποψη πως στόχος φαίνεται ότι θα είναι η ολοκλήρωση των έργων ενόψει της τουριστικής περιόδου. Σε συνδυασμό με τις εργασίες της οδού Πανεπιστημίου -όπου επίσης υπάρχουν λαμαρίνες καθώς και εκεί τα έργα θα παραδίδονταν τέλη Μαρτίου άλλα κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει- ένα μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας αυτή τη στιγμή είναι εργοτάξιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα