Συνελήφθη ο πλοίαρχος του πλοίου με προορισμό τη Γάζα

Συνελήφθη ο πλοίαρχος του πλοίου με προορισμό τη Γάζα

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας στον 60χρονο πλοίαρχο του σκάφους Audacity of hope. O πλοίαρχος συνελήφθη καθώς επιχείρησε να αποπλεύσει για τη Γάζα παρά την απαγόρευση

Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, της λιμενικής Αρχής Πειραιά, ο 60χρονος Αμερικανός πλοίαρχος, του υπό αμερικανική σημαία σκάφους «Audacity of Hope», το οποίο απέπλευσε παράνομα χθες από το Πέραμα με προορισμό την Γάζα, στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε από σκάφος του Λιμενικού και αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω.

Ο πλοίαρχος οδηγήθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία στον εισαγγελέα Πειραιά και του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, βάσει των άρθρων 234 του Κοινού Ναυτικού Δικαίου και 306 του Ποινικού Κώδικα. Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί και κρατείται μέχρι να επαναπροσαχθεί την Τρίτη 5 Ιουλίου.

Το συγκεκριμένο πλοίο ανήκει στον στολίσκο «Ενα καράβι για τη Γάζα» , μαζί, σύμφωνα με πληροφορίες, με πέντε ακόμη πλοιάρια. Εξ αυτών, τρία βρίσκονται στον Πειραιά, δύο στην Κρήτη και ένα στην Κέρκυρα.

Τα πλοιάρια είχαν προγραμματίσει να αποπλεύσουν χθες για τη Γάζα, κάτι που δεν έγινε, μετά την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, με την οποία απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία από όλα τα ελληνικά λιμάνια προς την θαλάσσια περιοχή της Γάζας.

Δεμένο το πλοίο “Ταχρίρ”  στον Αγ. Νικόλαο

Το πλοίο “Ταχρίρ”, με σημαία Κομόρες το οποίο συμμετέχει στην αποστολή “Ενα καράβι για τη Γάζα” παραμένει δεμένο στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου μετά την απόφαση του υπουργού προστασίας του Πολίτη για απαγόρευση του απόπλου.

Ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη κ. Μανόλης Οθωνας από το Ηράκλειο απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την απαγόρευση του απόπλου προς τη Γάζα, ανέφερε ότι “υπάρχει μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης την οποία υλοποιεί πρακτικά λόγω αρμοδιότητας το υπουργείο προστασίας του Πολίτη. Μια απόφαση κυβερνητική, κυρίως με βάση τη συνεννόηση του υπουργείου Εξωτερικών”.

Το λιμενικό, πρόσθεσε, με βάση την απόφαση του υπουργού και με βάση τα προβλεπόμενα, παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα για να αποτρέψει είτε πλοία με ελληνική σημαία, είτε με ξένη σημαία, να αποπλεύσουν με προορισμό τη Γάζα.

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε σήμερα από τον Άγιο Νικόλαο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι ο Κρητικός λαός δεν συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των καραβιών με τους ακτιβιστές απ’ όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, με σκοπό να φτάσουν στη θαλάσσια περιοχή της Γάζας.

Το πλοίο είναι νόμιμο είπε και πρόσθεσε ότι παράνομη είναι η απαγόρευση στην οποία προέβη η κυβέρνηση.

Επίσης ο κ. Κριτσωτάκης κατέληξε λέγοντας πως “το ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλει να άρει την απαγόρευση της κυβέρνησης και να στηρίξει τη δράση των φιλειρηνιστών. Να αποδείξει ότι υπάρχει ακόμα δημοκρατία στην Ελλάδα”.

Χθες άνδρες του λιμενικού ζήτησαν από τον καπετάνιο να παραδώσει τα χαρτιά του πλοίου και δημιουργήθηκε ένταση ενώ στη συνέχεια οι περίπου 50 επιβάτες του “Ταχρίρ” συγκεντρώθηκαν στην Μαρίνα Αγίου Νικολάου, όπου βρίσκεται ελλιμενισμένο το σκάφος. Ακολούθως κατευθύνθηκαν, πεζοί, μπροστά από το κτίριο της Λιμενικής Αρχής Αγίου Νικολάου, από όπου αποχώρησαν χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα