«Για να λύσουμε ένα πρόβλημα πρέπει να γνωρίζουμε τις αιτίες του»

Διαβάζεται σε 6'
«Για να λύσουμε ένα πρόβλημα πρέπει να γνωρίζουμε τις αιτίες του»

Μιλήσαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της STAR AE, κ. Γιώργο Σιμόπουλο γύρω από το STAR FORUM 2024, την επιλογή της φετινής θεματικής, αλλά και την αξία της Ενημέρωσης και της Επικοινωνίας για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και της ενίσχυσης της περιφερειακής συνείδησης.

Μπορεί η παραπάνω δήλωση να μοιάζει αυτονόητη- κι όμως παραμένει ζητούμενο. Το STAR Κεντρικής Ελλάδας το γνωρίζει καλά- και μας αποδεικνύει ότι ένας μεγάλος δημοσιογραφικός οργανισμός μπορεί να προσφέρει στον τόπο του πρωτοβουλίες και δράσεις, ευκαιρίες εθελοντισμού και κινητήριο δύναμη συμμετοχικότητας.

«Να οραματίζεσαι. Nα βάζεις υψηλούς στόχους, ακόμα κι άπιαστους. Nα ανοίγεις τα φτερά σου και να πετάς σε άγνωστα μέρη. Nα στηρίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις, στους ανθρώπους σου. Nα εργάζεσαι ομαδικά και να αξιοποιείς κάθε δυνατότητα. Nα δημιουργείς. Nα ζεις τη χαρά της προσφοράς στον άνθρωπο, στην κοινωνία, στον τόπο σου» .

Το μήνυμα του φετινού video που προανήγγειλε το STAR FORUM 2024, είναι αντιπροσωπευτικό των αξιών που γέννησαν τον συγκεκριμένο θεσμό, αλλά και όσων φιλοδοξεί να προσφέρει ο διοργανωτής του, το STAR Κεντρικής Ελλάδας. Μετά την πολύ επιτυχημένη «πρεμιέρα» του πέρυσι, με αφορμή τον εορτασμό των 30 ετών λειτουργίας του STAR Κεντρικής Ελλάδας, το πενθήμερο συνέδριο επέστρεψε, για να προσφέρει στο κοινό 5 γεμάτες ημέρες εκδηλώσεων, από 26 έως 30 Μαρτίου, στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

Πάνω από 40 θεματικά πάνελ, περισσότεροι από 150 ομιλητές και 20 συντονιστές συνθέτουν ένα μωσαϊκό ανοιχτού διαλόγου με κεντρικά θέματα συζήτησης το Δημογραφικό και το Brain Drain και δημιούργησαν και φέτος μια πρωτοποριακή συνθήκη ανταλλαγής ιδεών και συνεργειών για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Μιλήσαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της STAR AE, κ. Γιώργο Σιμόπουλο γύρω από το STAR FORUM 2024, την επιλογή της φετινής θεματικής, αλλά και την αξία της Ενημέρωσης και της Επικοινωνίας για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και της ενίσχυσης της περιφερειακής συνείδησης. Ο κ. Σιμόπουλος εξέφρασε τη βαθιά του ικανοποίηση, αλλά και τη συλλογική υπερηφάνεια της ομάδας για την απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση του μεγαλύτερου συνεδρίου που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Στερεάς Ελλάδας, τη Λαμία.

«Το STAR FORUM γεννήθηκε ως δώρο στην τοπική κοινωνία, στα 30ά γενέθλια της περιφερειακής μας τηλεόρασης, αλλά ήταν ταυτόχρονα κι ένα δώρο στους ίδιους μας τους εαυτούς, σε όλη την οικογένεια του Star Κεντρικής Ελλάδας. Μας χάρισε την μεγάλη ικανοποίηση να φέρουμε εις πέρας ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα στην ιστορία μας, στηριζόμενοι στις δικές μας ανθρώπινες δυνάμεις.»

Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί μια έκφραση των αξιών στις οποίες έχουν βασιστεί διαχρονικά η λειτουργία και προσφορά του STAR Κεντρικής Ελλάδας. Αποτελεί, ακόμα, απόδειξη ότι ένας μεγάλος δημοσιογραφικός οργανισμός μπορεί να προσφέρει στον τόπο του πρωτοβουλίες και δράσεις, αποτελώντας παράδειγμα εθελοντισμού και κινητήριο δύναμη συμμετοχικότητας.

Ο κ. Σιμόπουλος μας μιλά, ιδιαίτερα εύστοχα, για την υπευθυνότητα με την οποία ένα περιφερειακό κανάλι οφείλει να αντιλαμβάνεται και να επιτελεί τον πολύ σημαντικό του ρόλο. «Η Ενημέρωση και η Επικοινωνία είναι τα μέσα για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και της ενίσχυσης της περιφερειακής συνείδησης. Η αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, με σοβαρότητα, ψυχραιμία και επαγγελματισμό, μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα επικοινωνίας με την κάθε μορφής εξουσία, οδηγώντας σε προτάσεις και λύσεις ή τουλάχιστον σε μια κινητικότητα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Έτσι ακριβώς, μέσα από τη γέφυρα επικοινωνίας που το STAR Κεντρικής Ελλάδος έχει χρόνια τώρα δημιουργήσει με του πολίτες, έγινε η επιλογή των δύο θεμάτων του 2oυ STAR Forum. Όπως μας επισημαίνει ο κ. Σιμόπουλος «το Δημογραφικό και το Brain Drain είναι ζητήματα άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και αποτελούν την αρνητική πραγματικότητα στην περιφέρεια Στερεάς. Η απογραφή του 2021 επιβεβαίωσε την μεγάλη μείωση του πληθυσμού στις τέσσερις από τις πέντε περιφερειακές ενότητες, με διψήφια ποσοστά. Δύο από τις πέντε περιφερειακές ενότητες είναι πρωταθλητές της ερήμωσης και της γήρανσης. Επιπλέον, οι τάσεις φυγής εκτός Ελλάδας, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό».

Όλες αυτές οι προσλαμβάνουσες αποτέλεσαν σαφώς κριτήρια επιλογής για τα βασικά θέματα συζήτησης του STAR FORUM 2024. Η σοβαρότητα με την οποία η διοργάνωση προσεγγίζει την παρουσίασή τους έγινε εμφανής μέσα από την επιλογή των θεσμικών και επιστημονικών φορέων, ανθρώπων της Εκπαίδευσης, της Αυτοδιοίκησης, της Τέχνης και του Επιχειρείν που συμμετείχαν στα πάνελ των συζητήσεων. Άλλωστε, η ομάδα του Star γνωρίζει καλά ότι, «όσο πιο μεγάλους στόχους βάζεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση για να τους πιάσεις». Ο οραματισμός και η υλοποίηση φιλόδοξων, εμπνευσμένων στόχων αποτελούν πυρήνα των αρχών και αξιών που το κανάλι κληρονόμησε από τον αείμνηστο πρόεδρό του, Βασίλη Χειμωνίδη. Τις ίδιες προτεραιότητες καλλιεργούν όλα τα μέλη της οικογένειας του Star, με αρωγούς την ασφάλεια, την αγάπη και τη δύναμη που προσφέρει απλόχερα και ανιδιοτελώς η πρόεδρός του, Νίκη Χειμωνίδη.

Εξαιρετικής σημασίας και μεγάλου ενδιαφέροντος είναι και η έρευνα για το δημογραφικό ζήτημα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που έχει πραγματοποιήσει το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, ειδικά για το STAR FORUM 2024. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στα πλαίσια της φετινής διοργάνωσης, όπου και συζητήθηκαν. Πρόκειται έναν θεμέλιο λίθο στην προσπάθεια αναχαίτισης του δημογραφικού προβλήματος- και αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι διοργανωτές, προσφέροντας την συγκεκριμένη έρευνα στους φορείς της περιφέρειας.

«Η αξιοποίηση των στοιχείων της στοχευμένης στην περιφέρειά μας έρευνας για το δημογραφικό, εκτιμούμε ότι θα σημάνει μια άτυπη εκκίνηση δράσεων και πολιτικών προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να λύσουμε ένα πρόβλημα πρέπει να γνωρίζουμε τις αιτίες του και τα πραγματικά δεδομένα. Αυτά τα στοιχεία αναζητήσαμε και αυτά θέτουμε ως προβληματισμό σε όσους χαράσσουν τις πολιτικές για το μέλλον της περιφέρειας, αλλά και της χώρας μας» σημείωσε ο κ. Σιμόπουλος χαρακτηριστικά.

Το Star Κεντρικής Ελλάδας, με τη διοργάνωση του 2ου STAR FORUM, συνεχίζει την πολυετή, πολυσχιδή και πολυεπίπεδη προσφορά του, στον άνθρωπο, την κοινωνία και τον τόπο. Εμείς ανυπομονούμε για το αποτέλεσμα του δημοσίου διαλόγου, αλλά και για την αξιοποίηση των συμπερασμάτων του συνεδρίου. Και, φυσικά, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου και για το 3ο STAR FORUM. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Περιφερειακή Τηλεόραση της Στερεάς Ελλάδας θα συνεχίσει να υπηρετεί ενημερωτικά, κοινωνικά και υποστηρικτικά όλες τις υγιείς δυνάμεις και τους ανθρώπους του τόπου, συμβάλλοντας με μια ακόμα δυναμική διοργάνωση στην ανάπτυξή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα