Nigel Ackland: Ο άνθρωπος με το πιο εξελιγμένο βιονικό μέλος στον κόσμο μιλά στο NEWS 247

Nigel Ackland: Ο άνθρωπος με το πιο εξελιγμένο βιονικό μέλος στον κόσμο μιλά στο NEWS 247

Η ιστορία του Nigel Ackland δίνει μια νέα ματιά στο πώς συμβιώνουν οι άνθρωποι με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Έχοντας χάσει το ένα του άκρο σε εργατικό ατύχημα, μας μιλά για τη ζωή του αλλά και για το νέο ξεχωριστό χέρι του (Pics+Vids)

Ο Nigel Ackland εργαζόταν ως τήκτης πολύτιμων μετάλλων μέχρι που μια μέρα ένα εργατικό ατύχημα του άλλαξε για πάντα τη ζωή. Πριν από περίπου εννέα χρόνια τραυματίστηκε στον δεξιό βραχίονα με ένα βιομηχανικό εργαλείο και μετά από έξι μήνες επεμβάσεων, του το ακρωτηρίασαν.

Πρόσφατα, στον 56χρονο προστέθηκε το πιο προηγμένο ρομποτικό προσθετικό άκρο στον κόσμο, το "Bebionic 3", το οποίο ελέγχεται από τα ίδια σήματα του μυαλού του, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για να λειτουργήσει ο αρχικός ώμος του!

ADVERTISING

"Πριν το "Bebionic 3", είχα τέσσερις διαφορετικές προσθετικές "υποδοχές" και τρία διαφορετικά είδη χεριών. Κανένα από αυτά δεν ήταν άνετα, και με πονούσαν πολύ", λέει στο NEWS 247, ενώ συμπληρώνει πως αυτό που χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος, - το οποίο ονομάζεται "Greifer"- το χρησιμοποιεί ακόμα στο σπίτι.

Nigel Ackland: Ο άνθρωπος με το πιο εξελιγμένο βιονικό μέλος στον κόσμο μιλά στο NEWS 247

"Μοιάζει με δαγκάνα αστακού", μου λέει χαριτολογώντας, ενώ μου αναφέρει πως "όλα έγιναν κατά τύχη, κατά μία έννοια". "Ο γιατρός μου, Mark Woolsey, μου μίλησε για αυτό και απλά μου ζήτησε να κάνουμε μια δοκιμή".

"Περίπου 300 άτομα στον κόσμο χρησιμοποιούν το "Bebionic 3" και αν φανταστεί κανείς ότι πάνω από 12 εκατ. άτομα παγκοσμίως έχουν ένα ή και τα δυο τους χέρια ακρωτηριασμένα, ο αριθμός είναι μικρός", τονίζει και σημειώνει πως "στη Μεγάλη Βρετανία κοστίζει £15,000, λιγότερο από έναν γάμο, από μια μεταχειρισμένη BMW, λιγότερο από δέκα μέρες σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας".

"Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί δέκα μέρες εντατικής θεραπείας αν θα μπορούσε να τους δώσει πίσω τη ζωή τους;", εύλογα διερωτάται.

Έκλαιγα από χαρά. Μπορούσα να σφίξω το χέρι κάποιου για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια

"Σε λιγότερο από ένα λεπτό από τότε που το έθεσα σε λειτουργία, το έκλεινα και το άνοιγα, μπορούσα να σφίξω το χέρι κάποιου για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια", σημειώνει και μου λέει πως δε μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. "Έβαλα τα κλάματα από χαρά", μου λέει.

Όσον αφορά το επίπεδο δυσκολίας του "Bebionic 3", αναφέρει πως είναι πανεύκολο στη χρήση. "Έχω δύο ηλεκτρόδια τοποθετημένα στους μύες του χεριού μου. Εάν κάνω πως ζουλάω ένα μπαλάκι, ο μυς μου συσπάται με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται το πρώτο ηλεκτρόδιο, στέλνοντας μήνυμα στο "χέρι" να κλείσει", μου εξηγεί.

"Εάν κάνω τώρα μια κίνηση ότι ανοίγω ένα κουτί από αναψυκτικό, τότε ενεργοποιείται το δεύτερο ηλεκτρόδιο και το "χέρι" μου ανοίγει. Τα υπόλοιπα είναι απλά εξάσκηση", προσθέτει.

Αν και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα από αυτά που έκανε πριν τον ακρωτηριασμό του, ο Nigel μου εξομολογείται πως μένουν μερικά ακόμα. "Προς το παρόν, αλλά πιστεύω πως αυτό θα αλλάξει σύντομα, δεν έχω την αίσθηση της αφής. Χρειάζομαι ρεύμα για να φορτίσω της μπαταρίες μου (Πρέπει δηλαδή να πληρώνω κάθε φορά που το κουνάω). Επίσης, δεν είναι αδιάβροχο".

Οι λεγόμενοι "ανάπηροι" του παρόντος, γίνονται οι "πρωτοπόροι" του αύριο

Τα παιδιά τον βλέπουν σαν ένα σούπερ ήρωα, σαν ένα καλό "Terminator", αλλά εκείνος μου λέει πως είναι απλά ένας συνηθισμένος άνθρωπος με ένα ξεχωριστό χέρι. "Πάω βόλτα τον σκύλο μου, πάω για ψώνια, πλένω τα πιάτα... απλά τώρα θα σταματήσω να μυρίσω τα λουλούδια, θα σταθώ για κανά δύο λεπτά και θα κοιτάξω ψηλά τον ουρανό. Πριν ήμουν πάντα τόσο απασχολημένος!", αναφέρει, και απευθυνόμενος σε όλους όσοι έχουν κάποιο ακρωτηριασμένο μέλος λέει:

"Ξεχάστε το να θέλετε να γίνετε οι συνηθισμένοι άνθρωποι που ήσασταν πριν, δεν θα γίνει ποτέ ξανά. Κάθε μέρα θα έρχεστε αντιμέτωποι με ένα κόσμο που δεν έχει φτιαχτεί για ακρωτηριασμένους ανθρώπους. Αυτό που πιθανώς κάνετε είναι όλα όσα κάνει ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά χρησιμοποιώντας λιγότερα μέλη του σώματός σας και αυτό σας κάνει ξεχωριστούς! Οι αρτιμελείς αρχίζουν να θέλουν τη τεχνολογία που χρειαζόμαστε. Οι λεγόμενοι "ανάπηροι" του παρόντος γίνονται οι "πρωτοπόροι" του αύριο και αυτό αρχίζει να έχει θετική επιρροή στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι συνηθισμένοι άνθρωποι μπορούν και θα αλλάξουν τη ζωή μας. Κάποτε θα έρθει και η σειρά σας".

Μια αλλαγή στη ζωή μας δεν σημαίνει το τέλος της

Ο Nigel Ackland, μου ανέφερε πως, μετά το ατύχημα έμεινε χωρίς δουλειά καθώς δεν μπορούσε πια να εργαστεί. Σήμερα δίνει ομιλίες, προσπαθώντας μέσα από το δικό του βίωμα να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στην Προσθετική. Ο 56χρονος επιθυμεί να συνεχίσει και στο μέλλον να βοηθά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτού του τομέα ενώ μου λέει πως θέλει να πάρει ένα τέτοιο χέρι και σε κάποιον άλλο.

Nigel Ackland: Ο άνθρωπος με το πιο εξελιγμένο βιονικό μέλος στον κόσμο μιλά στο NEWS 247

Ο Nigel Ackland, θα βρεθεί στην Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με αφορμή το " TEDxAcademy 2015 – Evolution". Εξαιρετικοί ομιλητές, συμπεριλαμβανομένου του Nigel,  θα μας πάρουν μαζί τους σε ένα προκλητικό για το μυαλό και την φαντασία ταξίδι, από το διάστημα και τις εκθετικές τεχνολογίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το design, μέχρι τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την ανθρωπιά. 

"Έχω συνοψίσει μέσα σε δέκα λεπτά τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής μου, προσπαθώντας να τα κάνω να φανούν όσο πιο ενδιαφέροντα γίνονται", μου λέει χαμογελώντας, αναφερθείς στο περιεχόμενο της ομιλίας του.

"Μια αλλαγή στη ζωή μας δεν σημαίνει το τέλος της. Έχοντας βοήθεια, μπορεί να είναι η απαρχή μιας νέας και διαφορετικής ζωής", αυτό είναι το μήνυμα που πρεσβεύει και επιθυμεί να βάλουμε καλά στο μυαλό μας.

Τέλος, τον ρωτάω να μου δώσει τον δικό του ορισμό του όρου Evolution (Εξέλιξη) που είναι και το κυρίως θέμα στο ΤEDxAcademy 2015. "Αν και δεν είμαι κάποιος ειδικός όσον αφορά τον εν λόγω όρο -και πιθανότατα κάνω λάθος-, θα έλεγα πως για μένα εξέλιξη σημαίνει το να προσαρμόζεσαι και να αλλάζεις για να επιβιώσεις σε ένα ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. (Ακούγεται σαν να είμαστε ένα είδος ιού, έτσι δεν είναι;)", καταλήγει, δίχως να χάσει λεπτό το χιούμορ του.

SHARE:

24Media Network