Παπαμιμίκος στο News247: Ανοίγει η συζήτηση για θεσμοθέτηση τάσεων ενόψει συνεδρίου

Παπαμιμίκος στο News247: Ανοίγει η συζήτηση για θεσμοθέτηση τάσεων ενόψει συνεδρίου

Ο γραμματέας της ΝΔ εκτιμά ότι έτσι θα προκληθεί ένα δημιουργικό σοκ εντός της παράταξης που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας, με αποτέλεσμα τη συγκρότηση ενός “μετώπου λογικής απέναντι στο λαϊκισμό”

Την πρόταση για θεσμοθέτηση τάσεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας επαναφέρει μιλώντας στο News247 εν όψει του συνεδρίου ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Ο κ.Παπαμιμίκος υποστηρίζει ότι εάν δοθεί στις ιδεολογικοπολιτικές τάσεις που υπάρχουν ατύπως στο εσωτερικό της παράταξης μία μικρή ελευθερία αυτοπροσδιορισμού θα προκληθεί ένα δημιουργικό σοκ στο κόμμα, το οποίο θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας να συμμετάσχει σε ένα “μέτωπο λογικής απέναντι στην ισοπέδωση και το λαϊκισμό.” Συνδέει δηλαδή τη θεσμοθέτηση τάσεων με το άνοιγμα σε κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται κοντά στη ΝΔ και είναι διατεθειμένες να συμπορευτούν με μια μεταρρυθμιστική φιλελεύθερη ατζέντα.

Στο ερώτημα εάν στο συνέδριο θα μπορούσε να επισημοποιηθεί η συνεργασία με ορισμένα πρόσωπα είτε από το πάλαι πότε εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ ή από το φιλελεύθερο χώρο/το Ποτάμι, ο κ.Παπαμιμίκος τονίζει ότι εάν και όταν υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα το ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δεν το αποκλείει, τονίζοντας ότι η ΝΔ “είναι παράταξη και όχι μονοθεματικό κόμμα, κάτι που σημαίνει ότι οι πόρτες της πρέπει να είναι μόνιμα ανοιχτές σε όσους ασπάζονται τις αρχές και τις θέσεις της.”

Ο γραμματέας της ΝΔ σημειώνει με νόημα ότι “υπάρχει κυβέρνηση που διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή και πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει” και πως “ανάμεσα σε μία οικουμενική των ισορροπιών και της ατολμίας από τη μία και τις εκλογές από την άλλη, προφανώς και οι εκλογές είναι περισσότερο αποφασιστικό βήμα.”

Ο κ.Παπαμιμίκος ισορροπεί μεταξύ της προσπάθειας επαναπροσέγγισης των αγροτών και των ορίων που θέτουν οι μνημονιακές ανάγκες, λέγοντας ότι “στο νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτιώσεων, αλλά η εποχή των άμετρων υποσχέσεων, μας κατέστρεψε” και στο ερώτημα πως θα κάνει πράξη η ΝΔ αυτό το περίφημο άνοιγμα στην κοινωνία και σε επαγγελματικές ομάδες τις οποίες και η ίδια ως κυβέρνηση είχε ταράξει στη φορολογία, απαντά: “Όσο περνάει ο καιρός, τόσο η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά αναδεικνύεται.”

Θεωρεί τέλος λήξαν το μέτωπο στην ΟΝΝΕΔ, επισημαίνοντας ότι πλέον η νεολαία έχει νέο πρόεδρο το Βασίλη Γεωργιάδη.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Παπαμιμίκου στο News247:

Έχετε εισαγάγει τον όρο μεταρρυθμιστικό κέντρο, πως όμως συνδυάζεται αυτό με την επιχείρηση άνοιγμα στους αγρότες και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες που αντιδρούν; Τώρα είναι καλές οι αντιδράσεις επειδή στρέφονται κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Οι επαγγελματικές ομάδες προφανώς δεν είναι μάζες ανθρώπων. Είναι πολίτες με κοινό χαρακτηριστικό τους το επάγγελμα, αλλά προφανώς με διαφορετικές αντιλήψεις για τον κλάδο τους και το μέλλον της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που αντιλαμβάνονται ρεαλιστικά την οικονομική πραγματικότητα, προδόθηκαν από το λαϊκισμό και πιστεύουν ότι μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Το μεταρρυθμιστικό κέντρο λοιπόν είναι ο κοινός τόπος συνάντησης όλων των πολιτών που πιστεύουν σε μια παραγωγική Ελλάδα των πολλών.

Ανησυχείτε για απώλειες της ΝΔ προς τα δεξιά της από τον αγροτικό κόσμο; Και πως θα το αντιμετωπίσετε, δεδομένου ότι δεν μπορείτε να υποσχεθείτε και πολλά λόγω μνημονίου στους αγρότες, που εσείς πρώτοι φορολογήσατε;

Τα προβλήματα δεν έχουν ιδεολογικές ταμπέλες. Προφανώς και στο νομοσχέδιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτιώσεων, αλλά η εποχή των άμετρων υποσχέσεων, μας κατέστρεψε. Όσα προκάλεσε ο κ. Τσίπρας με το λαϊκισμό του τον τελευταίο 1.5 χρόνο, τίναξαν στον αέρα και τα ασφαλιστικά ταμεία και επιδείνωσαν τις δυνατότητες στήριξης των αγροτών περαιτέρω. Αυτό οφείλουμε να το αντιληφθούμε όλοι. Δεν είναι ζήτημα πολιτικού κόστους λοιπόν, αλλά πρωτίστως κοινής λογικής. Και αυτή είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε.

Πως θα κάνει πράξη η ΝΔ αυτό το περίφημο άνοιγμα στην κοινωνία και σε επαγγελματικές ομάδες τις οποίες και η ίδια ως κυβέρνηση είχε ταράξει στη φορολογία;

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά αναδεικνύεται. Η χώρα είχε σταθεροποιηθεί οικονομικά, η αγορά ήταν σε ρυθμούς ανάπτυξης και είχαν ξεκινήσει οι σταδιακές μειώσεις φόρων. Σας υπενθυμίζω τη μείωση του φόρου στην εστίαση και μία σειρά από σχέδια για φοροελαφρύνσεις το 2015, που θα είχαν υλοποιηθεί αν δεν είχε μεσολαβήσει η καταστροφική περίοδος Τσίπρα. Προφανώς και δεν έγιναν όλα τέλεια τότε, αλλά έγινε η οποία αν δεν είχε ανακοπή, σήμερα η χώρα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση.

Στο παρελθόν έχετε εκφραστεί υπέρ της ύπαρξης τάσεων στη ΝΔ. Θα προτείνετε στο επικείμενο συνέδριο του Απριλίου να θεσμοθετηθούν τάσεις εντός του κόμματος και πως φαντάζεστε στην πράξη τη λειτουργία τους;

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε διαδικασία εσωκομματικού διαλόγου ενόψει του 10ου συνεδρίου, οπότε έχει ανοίξει και αυτή η συζήτηση. Προσωπικά πιστεύω πως η θεσμοθέτηση τάσεων θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να ανοιχτούμε ευκολότερα σε κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται κοντά μας και είναι διατεθειμένες να συμπορευτούν με μια μεταρρυθμιστική φιλελεύθερη ατζέντα. H Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να φοβάται το διάλογο, είναι από την ίδρυση της είναι ένας πλουραλιστικός πολιτικός οργανισμός, που πάντοτε χωρούσε όλες τις τάσεις του φιλελεύθερου και κεντροδεξιού φάσματος. Κεντρώους, συντηρητικούς, φιλελεύθερους, κοινωνικά φιλελεύθερους, δεξιούς κοκ. Αν δώσουμε σ' αυτές τις ομάδες μια μικρή ελευθερία αυτοπροσδιορισμού, θα προκαλέσουμε ένα δημιουργικό σοκ εντός της παράταξης, το οποίο θα προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας να συμμετέχει. Οι ιδεολογικοπολιτικές αυτές τάσεις, μπορούν να διατηρούν τα δικά τους χαρακτηριστικά και να μετέχουν ισότιμα στον εσωκομματικό διάλογο. Είναι ευκαιρία να συμπορευτούμε με σύγχρονα ρεύματα, δίκτυα πολιτών, κόμματα και προσωπικότητες σε ένα μέτωπο λογικής απέναντι στην ισοπέδωση και το λαϊκισμό.

Θα μπορούσε η ΝΔ να συνεργαστεί και με ποια κόμματα στο πλαίσιο μίας οικουμενικής;

Η ερώτηση είναι πολύ γενική. Α λα καρτ απάντηση σ' αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως κυβέρνηση που διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή και πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει. Άλλωστε δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν ξεκάθαρα πρόθυμοι για ένα τέτοιο εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση ανάμεσα σε μία οικουμενική των ισορροπιών και της ατολμίας από τη μία και τις εκλογές από την άλλη, προφανώς και οι εκλογές είναι περισσότερο αποφασιστικό βήμα. Η χώρα έχει ανοιχτά ζητήματα και χρειάζεται καθαρές λύσεις.

Πέρυσι τον Απρίλιο είχατε ταχθεί υπέρ της κοινής καθόδου της ΝΔ με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Εν τω μεταξύ η κ.Γεννηματά έχει θέσει σαφή διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ, αλλά θα επαναλαμβάνατε αυτή την πρόσκληση συνεργασίας προς το Ποτάμι;

Είχα μιλήσει για πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα μέτωπο μεταρρυθμιστών. Η προοπτική προεκλογικής συνεργασίας δεν ευνοείται από τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και ως εκ τούτου σ' αυτή τη χρονική περίοδο δε μπορεί να ευδοκιμήσει αν τα κόμματα θέλουν να διατηρήσουν την αυτοτέλεια τους. Η συνεννόηση όμως είναι για μένα υγεία, πάντα θα πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι σε προγραμματική βάση και δεν είναι κάτι που πρέπει να ανασύρουμε μόνο όταν έρχονται τα δύσκολα. Πρέπει να γίνει κουλτούρα του πολιτικού συστήματος και σε καμία περίπτωση να εκβιάζεται.

Στο συνέδριο της ΝΔ να περιμένουμε επισημοποίηση συνεργασίας του κόμματος και με ορισμένα πρόσωπα είτε από το πάλαι πότε εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ ή από το φιλελεύθερο χώρο/το Ποτάμι;

Είναι νωρίς νομίζω για να προεξοφλήσουμε κάτι. Εάν και όταν υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα το ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση είμαι από εκείνους που πάντα τόνιζαν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι παράταξη και όχι μονοθεματικό κόμμα, κάτι που σημαίνει ότι οι πόρτες της πρέπει να είναι μόνιμα ανοιχτές σε όσους ασπάζονται τις αρχές και τις θέσεις της.

Ο παραιτηθείς από την προεδρία της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης σε συνέντευξη του στο News247 σας είχε φωτογραφήσει ως έναν από τους εισηγητές της απόφασης για επίσπευση της εκλογής προέδρου της ΟΝΝΕΔ που οδήγησε στην παραίτηση του, σχολιάζοντας ότι: “Μέλη της ΚΕΦΕ, που ελέγχονται από συγκεκριμένους ανθρώπους που παρασκηνιακά κινούν τις διαδικασίες και έχουν θεσμική θέση στο κόμμα, αμφισβήτησαν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ με αποτέλεσμα να διαλυθεί το όργανο και να βγουν δύο ανακοινώσεις”. Πως απαντάτε; 

Η μόνη μου ενασχόληση με την ΟΝΝΕΔ είναι θεσμική και προφανώς δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε εξωθεσμική λειτουργία. Εξ' άλλου το έχω πει πολλές φορές ότι όταν από κάπου αποχωρώ, το εννοώ. Ο Σάκης Ιωαννίδης έχει καταγράψει τη δική του πορεία, τον σέβομαι για τους αγώνες που έχει δώσει, άσχετα αν πολιτικά διαφωνώ μαζί του. Από εκεί και πέρα, η ΟΝΝΕΔ έχει νέο Πρόεδρο το Βασίλη Γεωργιάδη στον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία.

SHARE:

24Media Network