Τα πενιχρά κονδύλια "έκαψαν" το Ρέθυμνο

Πολίτες προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το βράδυ στην περιοχή της Καρύστου στην Εύβοια προκαλώντας μέχρι στιγμής ζημιές και σε τέσσερα σπίτια, Κυριακή 22 Αυγούστου 2010.          ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πολίτες προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το βράδυ στην περιοχή της Καρύστου στην Εύβοια προκαλώντας μέχρι στιγμής ζημιές και σε τέσσερα σπίτια, Κυριακή 22 Αυγούστου 2010. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βιβλική καταστροφή στο Ρέθυμνο. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος από βλάβη σε ελικόπτερο. Τα λιγότερα χρήματα στην Κρήτη για πυρόσβεση

Η τεράστια φωτιά που έκαιγε για περίπου δύο ημέρες έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση το μεγάλο μέρος του νέου Καλλικρατικού δήμου του Αγίου Βασιλείου, καθώς έχει αφήσει πίσω της 25.000 στρέμματα αγροτικής, θαμνώδους, ελαιώνων και χορτολιβαδικής γης ολοκληρωτικά καμένη.

Πλατανές, Κεντροχώρι, Κρύα Βρύση, Ορνέ, Σαχτούρια, Λαγκάδια, Χριστός, Μέλαμπες, Ακούμια, είναι κυρίως τα χωριά που βρέθηκαν στο επίκεντρο της τεράστιας πύρινης λαίλαπας, αλλά που, ευτυχώς, δεν κάηκαν σπίτια και δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

Οι κάτοικοι έχουν μείνει κυριολεκτικά χωρίς περιουσίες- κατάφεραν να διασώσουν μόνον τα σπίτια τους- ενώ κάνουν ευθέως λόγο για οικολογικό και πολιτισμικό έγκλημα αφού καταστράφηκαν και πολλά υπεραιωνόβια δέντρα!

Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν η φωτιά να οφείλεται σε εμπρησμό μιας και ξεκίνησε αμέσως με δύο διαφορετικά μέτωπα μέσα στη νύχτα της περασμένης Πέμπτης.

Ο άνεμος όμως έπαιξε το δικό του τραγικό ρόλο αφού με τις συχνές αλλαγές κατεύθυνσης του, ανάγκασε τις πυροσβεστικές και εθελοντικές δυνάμεις να διασπώνται για να προλαβαίνουν τυχόν εξάπλωση της σε νέα μέτωπα.

Οι γεωργικές και κτηνοτροφικές περιουσίες που έχουν χαθεί από το πέρασμα της φωτιάς, βυθίζουν ακόμα περισσότερο σε απόγνωση γεωργούς και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής η οποίοι κάνουν λόγο για ένα τραγικό καλοκαίρι μιας και μέσα σε 15 ημέρες έπρεπε να δώσουν μάχη δύο φορές με την πύρινη απειλή.

Σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση του νομού δηλώνει πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συνεπικουρούμενη και από την Περιφέρεια Κρήτης ώστε να λύσει άμεσα τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν μετά και από την καταμέτρηση των ζημιών.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι φαίνεται, καθώς οι άνθρωποι αυτοί έμειναν, κυριολεκτικά, μετέωροι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τόπος "βράζει" καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι εάν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, είχαν σηκωθεί και τα δύο ελικόπτερα της Κρήτης (σημειώνεται ότι το ένα υπέστη βλάβη και αποχώρησε) τότε η ζημιά δεν θα ήταν τόσο μεγάλη.

Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Τα λιγότερα χρήματα στην Κρήτη για πυρόσβεση

"Παρίας" εξακολουθεί να είναι η Κρήτη στις κρατικές χρηματοδοτήσεις για την πρόληψη των πυρκαγιών καθώς το ποσό που παίρνει κάθε χρόνο είναι (ίσως) το μικρότερο από κάθε άλλη περιφέρεια.

Μόλις προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε την απόφαση για τη χορήγηση 659.000 ευρώ που προέρχονται από το "Πράσινο Ταμείο" - ποσό που είναι και το 1/3 από αυτό που δίνεται σε άλλες περιφέρειες.

Ειδικά στις περιοχές όπου οι ελαιοκαλλιέργειες είναι εκτεταμένες οι πυρκαγιές είναι σύνηθες φαινόμενο.

Με βάση την απόφαση που υπέγραψε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η Κρήτη παίρνει 695.000 ευρώ ενώ π.χ. η δυτική Ελλάδα παίρνει 1.715.000 ευρώ, η Αττική 1.410.000 ευρώ και μόνο το Αιγαίο που έτσι κι αλλιώς έχει μικρότερες εκτάσεις παίρνει 516.000 ευρώ.

Αναζητούν τον εμπρηστή

Έναν άνδρα αναζητούν οι αρχές ως τον εμπρηστή του Αγίου Βασιλείου, ενώ έχει ζητηθεί μάλιστα η συνδρομή κλιμακίου ειδικών από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής από την Αθήνα.

Οι αξιωματικοί της Κρήτης από δεκάδες μαρτυρίες που έχουν ακούσει από κατοίκους του χωριού Σαχτούρια και Πλατανές οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι ένας άνδρας ευθύνεται για τη φωτιά, προκαλώντας μία ή δύο εστίες φωτιάς στο χωριό Πλατανές και σε απόσταση 300 μέτρων απέναντι από τα Ακούμια και στη συνέχεια το έβαλε στα πόδια για να μην εγκλωβιστεί καθώς η φωτιά πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κόλαση φωτιάς στην Κρήτη

SHARE:

24Media Network