Αυτές οι πόλεις παρέχουν υψηλότερη ποιότητα ζωής

The the city hall is pictured in downtown Vienna, Austria, Friday, May 29, 2015. (AP Photo/Ronald Zak)
The the city hall is pictured in downtown Vienna, Austria, Friday, May 29, 2015. (AP Photo/Ronald Zak) AP

Η Βιέννη η καλύτερη πόλη του κόσμου αναφορικά με την ποιότητα ζωής, η Βαγδάτη η χειρότερη, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο της Mercer. Σε ποια θέση κατατάχθηκε η Αθήνα;

Η Βιέννη, η μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα της Αυστρίας στον ποταμό Δούναβη, κέρδισε για όγδοη κατά σειρά χρονιά την πρώτη θέση στον ετήσιο κατάλογο της εταιρείας συμβούλων Mercer των πόλεων που προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα ζωής, ενώ η Βαγδάτη συνεχίζει να θεωρείται η χειρότερη πόλη να ζήσει κανείς.

Οι 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι της Βιέννης ωφελούνται από την κουλτούρα των καφενείων και μουσείων, θεάτρων και πολλαπλών θεάτρων όπερας της πόλης. Τα ενοίκια και τα μεταφορικά μέσα της πόλης, της οποίας η αρχιτεκτονική έχει επηρεαστεί έντονα από το παρελθόν της στο επίκεντρο της αυτοκρατορίας των Αψβούργων, είναι φθηνά συγκριτικά με άλλες δυτικές πρωτεύουσες.

Πώς υπολογίζεται η ποιότητα ζωής;

Η έρευνα 231 πόλεων βοηθά εταιρείες και οργανισμούς να υπολογίσουν αμοιβές και επιδόματα δυσκολίας διαβίωσης για διεθνή στελέχη. Η εταιρεία κάνει χρήση δεκάδων κριτηρίων όπως πολιτική σταθερότητα, περίθαλψη, παιδεία, εγκληματικότητα, αναψυχή και μεταφορικά μέσα. Η φετινή έρευνα διεξήχθη, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου του 2016.

ADVERTISING
Αυτές οι πόλεις παρέχουν υψηλότερη ποιότητα ζωής

Τα παγκόσμια κέντρα του Λ ονδίνου, Τόκιο, Παρισιού και της Νέας Υόρκης δεν κατάφεραν να αναρριχηθούν καν στις 30 καλύτερες πόλεις, μένοντας πίσω από τις περισσότερες μεγάλες γερμανικές, σκανδιναβικές, καναδικές, νεοζηλανδικές και αυστραλιανές πόλεις. Η Σιγκαπούρη είναι η υψηλότερα βαθμολογημένη πόλη της Ασίας, στην 25η θέση, ενώ το Σαν Φρανσίσκο, στην 29η θέση, η καλύτερη των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην Αφρική η καλύτερη είναι το Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, στην 87η θέση.

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Η πρωτεύουσα της χώρας μας κατατάσσεται στη συγκεκριμένη λίστα στην 87η θέση, ανάμεσα σε 213 πόλεις από όλο τον κόσμο, πίσω από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Δυο θέσεις πιο κάτω, στη 89η θέση συναντάμε και την Λεμεσό της Κύπρου. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει πως στις δέκα χώρες με ανώτερο επίπεδο ποιότητας ζωής, τρεις βρίσκονται στη Γερμανία - Μόναχο Ντίσελντορφ και Φρανκφούρτη - δύο στην Ελβετία - Βασιλεία και Γενεύη - και συνολικά οκτώ στην Ευρώπη.

Το Τοπ 5 στην ποιότητα ζωής

Η Ζυρίχη, το Όκλαντ, το Μόναχο και το Βανκούβερ ακολουθούν τη Βιέννη στον κατάλογο των πέντε πιο ευχάριστων πόλεων που μπορεί να ζήσει κανείς.

Αυτές οι πόλεις παρέχουν υψηλότερη ποιότητα ζωής

Δείτε στο γράφημα παραπάνω τις πέντε χώρες που ξεχώρισαν ανά περιοχή.

Βαγδάτη και Δαμασκός στο τέλος της λίστας

Η Βαγδάτη παραμένει στη τελευταία θέση στον κατάλογο. Τα κύματα της θρησκευτικής βίας έχουν ταράξει την ιρακινή πρωτεύουσα από την εισβολή του 2003 της οποίας ηγήθηκαν οι ΗΠΑ.

Αυτές οι πόλεις παρέχουν υψηλότερη ποιότητα ζωής

Έξι χρόνια ενός αιματηρού πολέμου στη Συρία έφεραν τη Δαμασκό στην έβδομη από το τέλος θέση, με τις υπόλοιπες θέσεις στο τέλος της λίστας να καταλαμβάνονται από την Μπανγκί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, το Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής, το Χαρτούμ του Σουδάν και την Ντζαμένα του Τσαντ.

AP Photo/Ronald Zak/Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ imercer.com

 

SHARE:

24Media Network