Χριστούγεννα 2022: Ταξιδεύουμε σε 7 υπέροχα χωριά για τις γιορτές

Χριστούγεννα 2022: Ταξιδεύουμε σε 7 υπέροχα χωριά για τις γιορτές

Μια λίστα με επτά υπέροχα χωριά ανά την Ελλάδα, που μπορούν να αποτελέσουν τον ιδανικό προορισμό για την περίοδο των γιορτών.

Πρόκειται ίσως για την πιο “φωταγωγημένη”, την πιο λαμπερή περίοδο όλου του χρόνου, μα συνάμα και την εποχή που ο χειμώνας κάνει αισθητή την παρουσία αλλά και τις… ορέξεις του. Όμως, ταυτόχρονα, είναι και η εποχή που οι αποδράσεις έχουν την τιμητική τους.

Γι’ αυτό λοιπόν και η ομάδα του Travel Inspiration, έφτιαξε μια λίστα με επτά υπέροχα χωριά ανά την Ελλάδα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το ιδανικό μέρος για αυτές τις τόσο αγαπημένες διακοπές του χρόνου, την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων.

Δείτε το drone video

Κρίκελλο Ευρυτανίας

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.120 μέτρων στην ανατολική πλευρά του όρους Καλιακούδα, κοντά στις πηγές του Κρικελλοπόταμου (ή Κρικελλιώτη), και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Στη διαδρομή προς το Κρίκελλο, εντοπίζεται η θέση Κοκκάλια, όπου το 279 π.Χ. οι Αιτωλοί και οι Ευρυτάνες νίκησαν τους Γαλάτες. Στις 28 Οκτωβρίου 1942 διεξήχθη η πρώτη μάχη τμήματος του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη κατά των Ιταλών στη θέση Κουφόβρυση.

Το γραφικό Κρίκελλο διασχίζει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που ξεκινάει την πορεία του στην Ελλάδα από τη Φλώρινα και καταλήγει στους Δελφούς (βόρειο τμήμα της Ε4), μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή με σπάνια αρωματικά φυτά, αιωνόβια πλατάνια, πυκνά καρποφόρα δέντρα και πηγές με γάργαρα νερά.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, τα ζεστά καφενεδάκια και τα ταβερνάκια με τις ντόπιες λιχουδιές, δεσπόζει ο επιβλητικός ναός του Αγίου Νικολάου και πολιούχος του χωριού, χτισμένος το 1903 από Ηπειρώτες κατασκευαστές στην θέση παλαιότερου μικρού ναού, καθώς και τα έξι μεγάλα πλατάνια της, ένα εκ των οποίον χρονολογείται από το 1754.

Πλάτανος Ορεινής Ναυπακτίας

Χτισμένος στις ανατολικές πλαγιές του όρους Αλωνάκι στην Ορεινή Ναυπακτία, σε υψόμετρο μόλις 850 μέτρων, απαντά με σθένος σε όλους εκείνους που αγνοούν την ύπαρξή του. Παίρνει την ονομασία του από τον τεράστιο πλάτανο που υπήρχε στο παρελθόν στη θέση Μεγάλη Βρύση, ενώ βρίσκεται κάτω από ένα υπέροχο πυκνοφυτεμένο από έλατα, κρανιές και κέδρα, δάσος.

Τα πέτρινα στην πλειονότητα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες του Πλατάνου, η ευρύχωρη πλατεία του, τα μουσεία, οι παραδοσιακές ταβέρνες, τα καφενεία, τα ενοικιαζόμενα σπίτια, τα λιθόστρωτα στενά του και η άπλετη φιλοξενία των ντόπιων, αποτελούν πολλούς από τους λόγους επίσκεψης σε αυτό το σπουδαίο χωριό που μόνον υπέροχες εικόνες έχει να δώσει στον επισκέπτη.

Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας

Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων, στην καρδιά της Ρούμελης, και αποτελεί ορμητήριο για πολλές ορεινές μαγευτικές διαδρομές μέσα σε μια “αλπική” εικόνα με τα έλατα να φύονται μέχρι εκεί που φτάνει ανθρώπου μάτι.

Η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία του, φιλοξενεί όλη τη ζωή του χωριού. Οι ταβέρνες με τα τραπεζάκια και τις καρέκλες μπροστά στον ανδριάντα του ήρωα που εγκαταστάθηκε εκεί από τον Πλαστήρα το 1922 προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την Επανάσταση, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα χτισμένη το 1872, αλλά και τα δύο αιωνόβια πλατάνια της πλατείας, δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο που δύσκολα θα θέλεις να φύγεις από την αγκάλη του.

Βαλτεσινίκο Αρκαδίας

 

Βρίσκεται στην Αρκαδία και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Πελοποννήσου. Είναι σκαρφαλωμένος αμφιθεατρικά στα 1.180 μέτρα στις πλαγιές του Μαινάλου και απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Βυτίνα.

Το Βαλτεσινίκο με τα πολλά πετρόκτιστα σπίτια, τις εντυπωσιακές εκκλησίες, τους παραδοσιακούς ξενώνες, αλλά και την πλατεία με τις ταβέρνες και τα καφενεία με τα μοναδικά παραδοσιακά γλυκά, είναι γεμάτο ζωντάνια όποια εποχή του χρόνου και αν το επισκεφτείτε. Όμως, σαν ο χειμώνας δείξει τις άγριες διαθέσεις του και το χιόνι χαρίσει απλόχερα το λευκό του χρώμα στις πορφυρές στέγες του οικισμού, τότε όλα αλλάζουν, προσδίδοντας μια σπάνια ομορφιά στο μικρό αυτό, μα πανέμορφο χωριό.

Τσεπέλοβο Ιωαννίνων

 

Βρίσκεται στην αγαπημένη Ήπειρο και αποτελεί το μεγαλύτερο μα και ένα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά του Ζαγορίου, ενώ απέχει από τα Ιωάννινα 51 χιλιόμετρα. Και αφού βρισκόμαστε στην Ήπειρο, όλα είναι διαφορετικά, ακόμα και οι στέγες των σπιτιών.

Όπως λοιπόν σε όλα τα χωριά του Ζαγορίου, έτσι και στο Τσεπέλοβο, η πέτρα είναι ο κυρίαρχος όλων. Και σαν αυτή δεχτεί στις πλάτες της το βάρος του ολόλευκου χιονιού, τότε, το μόνο που χρειάζεται ο επισκέπτης είναι να κρατά τα μάτια του ανοιχτά σε όλη αυτή τη μαγεία που περικλείει με μαεστρία ολόκληρο το χωριό. Καλντερίμια, καμπαναριά, στέγες, αυλόγυροι, μνημεία, πλατείες, πλατάνια, όλα είναι εκεί και μαρτυρούν την ιδιαίτερη σχέση τους με τον χειμώνα, καλώντας σε απλά να τα γνωρίσεις και μέσα σε ελάχιστες στιγμές να μαγευτείς…

Φιδάκια Ευρυτανίας

 

Μόλις 25 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι βρίσκεται ένας υπέροχος παραδοσιακός οικισμός, που μπορεί κανείς μονάχα να τον περπατήσει, αφού απαγορεύονται τα τροχοφόρα εντός του χωριού. Τα Φιδάκια είναι χτισμένα σε υψόμετρο 920 μέτρων στις πλαγιές του όρους Χελιδώνα και ατενίζουν τη λίμνη Κρεμαστών από ψηλά.

Το αυθεντικό τοπίο με τα πλακόστρωτα καλντερίμια που μπορεί κανείς να περπατήσει σε λίγα λεπτά, μα και η γραφική πλατεία στη μέση του χωριού με την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου, ξεχωρίζει από ψηλά, κάνοντας τον επισκέπτη να κατανοήσει απόλυτα το ιδιαίτερο πολεοδομικό σχήμα τους, που τα καθιστά ως το πιο ξεχωριστό χωριό της Ευρυτανίας.

Χιονισμένα η μη, τα Φιδάκια μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη την απόλυτη χαλάρωση και την αμέριστη ξεκούραση για τις ημέρες των γιορτών που τόσο πολύ όλοι μας έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Δημητσάνα Αρκαδίας

Μπορεί η Δημητσάνα να αποτελεί την τελευταία μας επιλογή για τις ημέρες των εορτών, αλλά σίγουρα δεν βρίσκεται στην τελευταία θέση της καρδιά μας. Και μιας και βρίσκεται 2,5 μόλις ώρες από την Αθήνα, είναι ίσως η πιο εύκολα προσβάσιμη επιλογή μας γι’ αυτές τις γιορτές…

Χτισμένη σε περίοπτη θέση πάνω από το Φαράγγι του Λούσιου, με μέσο υψόμετρο τα 1.000 μέτρα και με μια μεγάλη ιστορική διαδρομή, στέκεται πανέμορφη μέσα στο γιορτινό της φόρεμα και καλεί όλους μας να την επισκεφτούμε και να περάσουμε τις πιο υπέροχες γιορτές που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Οι παραδοσιακοί ξενώνες, τα καφέ, τα ταβερνάκια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια της, οι φιλόξενοι άνθρωποι της και οι τριγύρω διαδρομές της, είναι μερικά από αυτά που έχει να μας δώσει, χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Περπατήστε την, γνωρίστε την και περάστε όσο πιο καλά μπορείτε, ξεχνώντας όλα σας τα άγχη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα